Jump to content

åbbes fiske

Recommended Posts

Hej på er alla!

 

Drar igång en liten tråd här som gäller laxfisket i vättern hösten 2013! Jag har pysslat med landlaxfisket i ungefär tio år och det har varit blandat resultat, har väl ganska länge funderat på att skaffa en rejälare flytring och nu äntligen fick jag tummen ur och köpte mig en super fat cat. Den är tänkt att hjälpa mig ut så jag lättare kan svinga flugspöt. Det normala fisket från land i vättern bedrivs ju med kasstdobb o tubfluga och det är fantastiskt kul. Men jag vill gärna fiska med fugspöt o då var det nog ofrånkommligt att gradera upp ringen en aning. Har varit ute ljumma lugna höstdagar med min gammla ring o fiskat harr i vättern o det har ju gått bra men när det gäller laxfisket så är det ytterligare lte vildare kustremsor som ska besökas och då var min gammla lilla ring "gör liten" helt enkelt.

 

Tänkte att det finns säkert fler stollar än jag o mina fiskekamrater som är intresserade av att dela med sig av erfarenheter av fiske efter lax och röding i vår andra sjö så varför inte göra det i denna tråden?

 

Förra säsongen var något av en guldsäsong för mig och min fiskekompanjon Benny, vi åkte första turen redan den 3e Oktober och det var jackpott direkt. Vi landade ganska snabbt 4-5 laxar o några rödingar och sedan kröntes dagen för mig med ett nytt pers på insjölax, 90cm och 8,5kg. Ingen dålig start och sedan fortsatte fisket på samma sätt hela hösten, Benny landade laxar på 7,2 och 7,7kg, jag fick en på 5,6kg och några runt 3kg, räknar man sedan alla under måttet som fick gå tillbaka så inser man att vi tillsammans på ca 7-8 turer fick runt 50 laxar och ett knippe rödingar. Kollar man dessutom in andra personers fångster så ser man lätt att detta var ett år som inte upplevts på säkert 10-15 år så fisket var grymt med mängder av landfångade laxar på 7-8kg och otaliga returfiskar. Dessa returer är av en sällsynt god kvalité och jag skulle inte bli förvånad om årets fiske kommer bjuda på ännu mer fisk och medelvikten kommer garanterat vara ännu högre! Känslan o pulsen som uppstår när en lax i 5-10kgs klassen reser upp ryggfenan över ytan o simmar tätt efter flugan i 15-20 meter o lite retsamt nästan slår mot den med stjärten är något jag inte upplevt vid något annat fiske, när den sedan dessutom bestämmer sig för att ta oxå ja då hoppar nästan hjärtat ur bröstet och rullen ja den knarrar högt o länge!

 

Har ni inte testat detta helt unika fisket så tycker jag helt klart att ni ska göra det. Här kommer lite tips på bra att veta grejer:

Jag kommer i år fiska med ett klass 8 spö från flytring och det är nog ganska lagom, kan kännas lätt om en av de stora suger i sig fugan!

Från land använder jag ett 12 fot långt karpspö med testkurva runt 2,5lb eller ca 80-90gr i kasstvikt laddat med en kasstdobb i 30gr klassen och en tubfluga ca 2 tum gärna i grön/svart skimrande färger (samma fluga används till flugspöt).

Vart fiskar man då? Jo vi brukar använda oss av båda sidor av sjön, dels norr om granvik vid sjömarken/mellboön och dels på ostsidan runt ödeshög. Men det finns många fler platser att besöka och har man bara djupt vatten ända in till klipporna så finns laxen där antingen idag eller någon annan dag. Bara o testa!

Det finns en del hemsidor som kan vara bra att känna till för detta fisket:

Hemsida och forum där folk delar med sig av fångstrapporter! http://www.laxfiske.info.se/

En kompis till mig som binder grymt bra vättertuber: http://tordsfiskeblogg.blogspot.se/

Samt min egen blogg: http://www.abbesfishing.blogspot.se/

 

Ha det fint o kommentera gärna, fisket drar ganska snart igång och jag kommer filma och fota o skriva som en tok hela hösten!

Väl mött på vätterns klippor eller ute på sjön i varsitt flytetyg!

 

/Andreas "Åbbe" Åberg

Link to comment
Share on other sites

Tjenna!

 

Finns ett par trådar här på forumet redan, den som varit igång senaste säsongen,

 

http://www.edgeflyfishing.com/ipb/topic/145919-flytringsfiske-efter-lax-i-vaettern/page-8

 

Kul o få läsa lite flytringsrapporter från sjön, åkte själv ut ett par pass förra året. Otroligt skönt o vara vid sjön när det drar ihop sig mot vinter, speciellt ljus oftast! Fick en 40cm rackare och hade några påslag genom o kasta med flugspö från klipporna på ostsidan. Verkar som du säger varit många returer i den sizen, får hoppas att de växt bra.

Link to comment
Share on other sites

Ja jag såg att det fanns en tråd från förra året men jag skapade en ny för den här säsongen, hoppas det är okej!

 

Ja det tror jag de har! Det var en otrolig kvalité på den årskullen som var returer förra säsongen, och nu mäter alla dom som är kvar i sjön, vilket är många om inget konstigt hänt över 60cm med råge. Några förmodligen upp mot 6kg redan, det är en otrolig tillväxt på laxen i vättern. Sen var det ovanligt mycket fisk mellan 5 och 9kg som fångades och tappades förra säsongen oxå och dom vågar man ju knappt tänka på va dom kan väga i höst! Kanske blir en ny storlaxboom i vättern den här säsongen! HOPPAS! Jag återkommer garanterat när jag tagit årets premiärtur!

Link to comment
Share on other sites

Skulle vara intressant med en bild på en fluga herr Åberg!

Har varit till Sjömarken 4-5 ggr utan att få något. I vinter tänkte jag ta båten till Granvik och lägga mig och kasta. Helt enkelt för att slippa släpa pontonbåten genom skogen. Inte fel att komma upp en bit heller.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle nog köpt mig en trisslott förra året då jag fick landat en fin på 3,3kg och 73cm på första och enda passet.

Inte allt för farlig sjö, fungerade att sitta i den vanliga flytringen fastän man vart lite mjuk i benen efter ett tag.

Vi fiskade västsidan den 11/11 i NV vind.
Flugan: en 5cm zonkertub av ekkorre/räv.

 

I år har jag införskaffat mig en pontonbåt som komplement till flytringen.

Blir nog fler än ett pass i år.

 

post-12173-0-95409600-1352660587_thumb.j
post-12173-0-39485200-1352659953_thumb.j

 

Link to comment
Share on other sites

Fisket i sjön är väl ganska svårt om man inte är van vid det tror jag. Vet man att man fiskar med en fluga som garanterat fungerar så är det betydligt lättare att nöta på timme efter timme och det är just det som krävs. Det är inte riktigt trisslottstur som gäller utan ihärdigt fiskande med grejer man tror på. Jag har som sagt testat mängder av flugor o visst dom flesta har väl attraherat fisk men det finns några få färger o mönster som är bättre än andra så enkelt är det. Jag fiskar till exempel 90% av tiden med en fluga o de resterande 10% med en annan. Och jag vet inte om det beror på att just denna specialflugan är så jäkla bra eller att jag är så envis som gör att jag nästan aldrg går ifrån sjön utan att ha fått fisk. Ett annat vanligt fel folk gör eller fel är det väl inte men jag tror inte det är lika effektivt iaf det är att folk gärna tar hem sina grejer för sakta! Nä min erfarenhet säger att ett ganska högt tempo är att föredra med några stopp på vägen in. Ofta stiger fisken bakom fugan o nästan leker med flugan utan att ta, då brukar en hastighetsökning följt av ett stopp va rätt medicin.

 

Mellbo-Ludret%2520kopiera.jpg

 

Caran! Jag åker ofta till ödeshögstrakten o fiskar så visst kan vi träffas där om vi åker samma dag! Jag fiskar väl ungefär 7 av 10 ggr på östsidan o resten på väst. Men det beror helt på hur fisket har varit på respektive sida och hur vindarna legat på. Helt klart är att man kan oftast börja fiska långt tidigare än vad många tror på hösten. Läser här att de flesta verkar fiska på vintern men jag skulle vilja säga att det bästa fisket brukar jag ha långt innan det blir vinter. Laxen är jäkligt mycket roligare o drilla när vattnet är varmare oxå så det är ingen nackdel! Längtar som satan tills det kör igång nu!

Edited by åbbes fiske
Link to comment
Share on other sites

Nej brukar inte vara någon vidare fart på fisket innan oktober. Laxen styrs av spiggen som i sin tur styrs av plankton som i sin tur styrs av ljuset. Så när det inte är ljust så många timmar per dag flyttar sig planktonen upp i ytan o då följer spiggen med o så drivs de båda in mot and när det blåser o då är laxen efter dom! Du har inte fått nåt än 007?

Link to comment
Share on other sites

Ingen än hittills, har inte känt några ryck med varken tubfluga eller deep minnows.

Har spanat från öninge efter vak men inte sett några hittills.

Spiggen har inte kommit in än heller för den delen...

Jag gör väl nån tur igen den 21:a.

Link to comment
Share on other sites

Spiggen e lynnig, var nere en eftermiddag i början av augusti, sol 28 grader. 20 grader i vattnet, tog en snorkeltur. Jag simmade runt i extremt stora spiggstim ytligt kring klipporna, såg uppskattningsvis flera tusen. Borde ju gå o sommarnattfiska efter laxen?

Link to comment
Share on other sites

Ja det kanske kan gå, vet inte hur pass laxen skyggar för det varma ytvattnet. Vet att det är spiggstimmen dom följer efter hela året men frågan är ju om det finns ännu mer spigg djupare ner i vattnet under augusti. Dom börjar väl röra sig mer o mer upp mot ytan någon gång i månadsskiftet aug/sep o sen blir det bara mer o mer spigg i ytan i takt med att mörkret blir längre o längre.

 

21 sep har du nog chans att se o kanske känna lax. Inte helt ovanligt med fisk så tidigt! Sen drar det oftast igång någon vecka efter det.Kom gärna med rapport här när du varit ute den 21a!

 

Ja kör premiärtur den 2a okt om nu inte vädrets makter sätter jätte stora käppar i hjulen. Skönt som fan på sjön innan den riktiga hösten gör anspråk på tronen. Sen när november närmar sig får man dra åt muddar o luvor! Men va gör det om laxen är på hugget!

Link to comment
Share on other sites

Har bara provat detta fiske en gång, förra året lånade jag en flytring och gav mig ut, utan resultat kan tilläggas.  :wacko:  Fantastiskt roligt var det i alla fall.  :D

Nu har jag införskaffat mig en fishcat 4 och binder flugor för fullt, men det är en sak jag har funderat över:

 

Ni som flugfiskar från flytring, är det ett måste att ha med håv i ringen eller funkar det utan?  Vad har ni i så fall för håv?

Link to comment
Share on other sites

Gällade håv till flytring så är det väl bra med en så stor håv som möjligt. Med tanke på att det går större fiskar. Så länge som håven är hanterbar.

Det skadar väl inte heller att ha den ihopsurrad med ett snöre för säkerhets skull.

För min egna del så tar jag väl med mig en håv, men det är inte säkert att den kommer till användning, iallafall inte för de små dagisbarnen.

Link to comment
Share on other sites

Har bara provat detta fiske en gång, förra året lånade jag en flytring och gav mig ut, utan resultat kan tilläggas.  :wacko:  Fantastiskt roligt var det i alla fall.  :D

Nu har jag införskaffat mig en fishcat 4 och binder flugor för fullt, men det är en sak jag har funderat över:

 

Ni som flugfiskar från flytring, är det ett måste att ha med håv i ringen eller funkar det utan?  Vad har ni i så fall för håv?

Jag skulle nog rekommendera att du har med en håv. Det är inte lätt att få tag i en lax på 5-6kg som du ska yfta upp i ytan oxå... Det är svårt att håva en lax o det är ännu svårare att få tag i den med händerna speciellt i en flytring där fisken kan simma både åt sidorna och rakt ner...

Link to comment
Share on other sites

Har en håv med fast skaft som är cirka en meter långt. Bredd och djup är lagom för fiskar som väger max 7-8 kg. Kan tillägga att jag inte håvat nån lax från ringen:) men alternativet hade varit en vanlig föughåv med kort skaft och den är lite småjäklig att till och med håva bågar med från ringen. Så den stora håven får hänga med. I höst ska jag ta en lax! :)

Link to comment
Share on other sites

Hej på er alla!

Drar igång en liten tråd här som gäller laxfisket i vättern hösten 2013! Jag har pysslat med landlaxfisket i ungefär tio år och det har varit blandat resultat, har väl ganska länge funderat på att skaffa en rejälare flytring och nu äntligen fick jag tummen ur och köpte mig en super fat cat. Den är tänkt att hjälpa mig ut så jag lättare kan svinga flugspöt. Det normala fisket från land i vättern bedrivs ju med kasstdobb o tubfluga och det är fantastiskt kul. Men jag vill gärna fiska med fugspöt o då var det nog ofrånkommligt att gradera upp ringen en aning. Har varit ute ljumma lugna höstdagar med min gammla ring o fiskat harr i vättern o det har ju gått bra men när det gäller laxfisket så är det ytterligare lte vildare kustremsor som ska besökas och då var min gammla lilla ring "gör liten" helt enkelt.

Tänkte att det finns säkert fler stollar än jag o mina fiskekamrater som är intresserade av att dela med sig av erfarenheter av fiske efter lax och röding i vår andra sjö så varför inte göra det i denna tråden?

/Andreas "Åbbe" Åberg

Vore kul om du hade lust att bifoga en bild på tubflugan/orna du kör.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...