Jump to content

Trönderlagsälvarnas skrämmande utveckling.


Laxarnas prins

Recommended Posts

Åter ska spöfiskare brandskattas och än hårdare kvoteringar införs då honlaxen från dagens datum är fredad. I sig är det bra men det får räcka nu!  Odlingsindustrin går fria och alla vet ju att de är boven i dramat. 

Vi fiskare ska verkligen inte betala avtalade priser då vi knappt får lova att fiska längre, bönder och framleijare får allt sänka priser annars kan man snart skriva en dödsattest på en del Trönderälvar. Våga pruta!! Det väcker många till liv.

Vad ska ske för att vildlaxen ska bevaras och bli fler?

C/R-snacket räcker föga längre!!

Edited by Laxarnas prins
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hmmm... -"vad var det jag sa..."

Förvaltningen borde dragit i bromsen för flera år sedan, tyvärr sker det först nu vilket bara betyder att en dellösning på problemet bara skjutits framåt några år. Man borde ha reagerat när det inte kom fisk som det borde från de bra lekarna från åren runt 2007.

Istället blev det som det blev. Full slakt i älvarna tills det blev tomt på fisk... Med tanke på de sista årens storflomar som tagit en hel del småfisk så är risken helt klart att det dröjer innan det blir markant mer smolt ut ur älvarna.

Situationen i havet är ju inte heller helt perfekt för att vara försiktig, men producerar inte älvarna smolt så spelar det ingen roll hur bra de har det i havet.

Link to comment
Share on other sites

Håller med dig lill-peter.

Men inte då det gäller att spöfiskare i älvar tömnt beståndet. Det har ju kvoterats ordentligt i älvarna de senaste åren. Till det har även en allt större C/R tillkommit. Så enligt mig har förvaltningen under de senaste åren gjort mycket i älvarna.

Man har utvecklat laxodlingar vilka alla borde lagts på land för länge sedan och från många håll även pålästa håll talar man om laxlusens negativa effekt som den värsta boven. Odlingarna ger stora pengar och det gillar ofta styrande i ett land och de som tjänar slantar på denna industri.

I allt elände, ha en trevlig sommar lill-peter.

 

Nedan citeras Arild Gjertsen i Melhus JFF den 13 juni 2014 i Trönderbladet.

 

"Samtidig har de vært en viktig part i arbeidet med å legge press på en stadig voksende oppdrettsnæring med mest omtanke for egen virksomhet og mindre for miljøets. I så måte har derfor forvalterne av villaksressursen plassert oppdretterne i et glasshus. Nå må de passe seg så det ikke blir ryddet plass til de i det samme glasshuset!"

 

"Samtidig må arbeidet med å legge press på politiske myndigheter og fiskeoppdrettsnæring opprettholdes slik at nye driftsmåter så raskt som mulig blir tatt i bruk. Driftsmåter som reduserer eller fjerner problematikk knyttet til lus, forurensning og rømning"

 

"Hvem skal representere bredden og tyngden i argumentasjonen når luseproblematikken tar overhånd etter feilslåtte behandlinger og utvikling av resistens?"

 

Detta talar sitt tydliga språk!!

Edited by Laxarnas prins
Link to comment
Share on other sites

De är ok om vi ska låta honor vara kvar. Men släpper dom som har näten i Fjordane även honorna. Tro inte de och vad händer med fisket till havs på lax och dom jäkla odlingarna som orsakar massa skit. Sen tycker jag vatten ägarna är tysta. Istället sätta press på lokala Politiker och att massa jobb försvinner. Och de gäller alla älvar. Sen hur mycket ska vi som fiskar i älvarna ta.

Edited by viggen
Link to comment
Share on other sites

Ett laksvatten som inte tål ett normalt fiske och uttag är bara att stänga. Vilket dom kanske kommer att göra till nästa säsong. Man följer ju eländet och allt runt omkring på sociala medier nu. Fiskeri ministern i norge har mycket huvudbry nu. Nu är laxlusen så pass resistent mot alla medicinerså att inget biter på den. Känns som ett straff på de som ökat laxodlingar,trots att man sedan 1999 vetat att måttet är rågat så har man istället ökat och gett fler tillstånd. Men fortfarande är det ju laxsmolt och sjöörret som lider och dukar under i fjorden. Dom har tom funderingar på att med laser förinta lusen. Trodde det var ett skämt först. Istället för att flytta upp alla odlingar på land eller få till så kallade Lukkede anlegg.

Edited by laxdille ex banjomaffian
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det ar et långt mer komplext problem som inte løses med sådana hoppløsa åtgarder. Fredning i juni som ar laxmånaden med stort L istallet før att stoppa fisket från 15/7 ar hoppløst. Dom giriga grunnagare tørs helt enkelt inte stanga. Enstaka personer gneller om lite yngel i elven, nu har jag fiskat 16dygn i orkla och har aldrig satt så stora mangder laksungar tidligare. Visst har vi lax på banken, men hva gørs med predatorer i Trondheimsfjorden? -ingenting. Stora mangder sei och makrill tar før sig av utvandrande smolt, stora mangder sild ater upp all marflo så att smolten svalter den førsta tiden i havet. Hva gjørs med natfisket, inga andringar før detta år. Sportsfiskarna må plågast med alla dessa finurliga påhitt från alvagarna. Nu tror jag faktisk gransen ar nått med monn, så nu kan førvaltningen køpa nogra askar fyrtum spik och spika igjen dørrar på lokala affarer och campingplatser. Stang alvarna 3-5 år.

Link to comment
Share on other sites

Not/nätfisket i fjordene er borte.

Linefisket og drivgarnfisket til havs er borte.

Sportsfisket i elvene er kraftig regulert.

 

Hvorfor går laksebestanden tilbake?

 

Hvilken ny faktor er kommet til siden starten av åttitallet?

 

Det burde være laks til alle.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Allt är alltid alla andras fel...

Bra sagt Danne!

 

Som med det mesta i livet, ska man nog börja med sig själv, och fråga…

 

Vad kan jag själv bidra med för att förbättra för laxens överlevnad?

 

 

Att prata rabatter på fisket, och fokusera på egen kompensation i det här läget… hmmmmmm.

Edited by Tight loop
Link to comment
Share on other sites

Jag förstår inte detta med lusen. Den utvandrande smolt som i år ska komma som smålax eller mellanlax har ju gått ut 2012 och 2013 och odlingarna och lusen har väl funnits långt innan dess? Kan nån förklara (orkar inte läsa lååååånga rapporter)?

Link to comment
Share on other sites

Kom hem inatt från Orkla, såg faktiskt 3 laxar som visar sig under veckan,

Men ingen som behaga att bita.

Ja inte var det många som hade fått lax, trots att det tack vare flommen

Kom ändå ett steg. Efter det var det var dött igen, som det verkar varit före också.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår inte detta med lusen. Den utvandrande smolt som i år ska komma som smålax eller mellanlax har ju gått ut 2012 och 2013 och odlingarna och lusen har väl funnits långt innan dess? Kan nån förklara (orkar inte läsa lååååånga rapporter)?

Lusen trivs bäst i riktigt kallt vatten, man misstänker att de kalla vintrarna har hjälpt lusen på traven.

Å andra sidan verkar det även som om lusen nu anpassat sig till lite varmare vatten.

Link to comment
Share on other sites

Lusen trivs bäst i riktigt kallt vatten, man misstänker att de kalla vintrarna har hjälpt lusen på traven.

Å andra sidan verkar det även som om lusen nu anpassat sig till lite varmare vatten.

Ok så det har varit mer lus i fjorden vid utvandringen 2011-2013 än 2007-2010?

Link to comment
Share on other sites

Laser behandling är visst på tal.

 

Här ligger en animerad film på hur det är tänkt.

http://www.sysla.no/2014/06/18/havbruk/skyter-for-a-drepe/

 

Jag önskar att jag kunde tro på den här lösningen. Men…

 

Lasern detekterar i bästa fall lusen på fiskens sida, förmodligen genom optisk kontrastverkan. Under perfekta förhållanden, en mörk lus som är minst 5 mm stor, mot bakgrund av fiskens silversida. Men vad händer egentligen med en ansamling av lus under och ovanpå fisken, bakom rygg- och analfenan, där lusen trivs som bäst?

 

Är man konspiratoriskt lagd, skulle man kunna tänka att detta är norsk laxodlings alibi för att få tillstånd att utöka sina odlingar.

Link to comment
Share on other sites

Kom upp sent till gaula i år, bara varit här knappt två veckor nu.

 

Tror att vi sportfiskare/grundeiare i älvarna måste ta och vakna upp nu och fundera lite över vad vi kan göra på kort sikt för att förhindra att fisket slås ut under en tioårsperiod...

 

En lösning på lusproblemet ligger nog tio år framåt i tiden även om vi får nya lagar idag, och fodersituationen i havet är nog liknande.

 

Har alltid varit emot kläckerier i älvarna, men nu börjar det faktiskt kännas som det är ett alternativ för att förhindra en enormt utdragen segperiod. Dessa åren vi har nu borde varit skapliga till bra laxår i trondheimsfjorden, åren vi har framför oss borde vara sämre. Frågan är hur dåliga de ska bli om det är bra nu?? I stort sett inget yngel i älven, så det känns lite hopplöst.

 

Är väll 14e året i gaula för min del typ, med skapligt många veckor varje år, men tvivlar på att jag är tillbaka nästa år. Känns faktiskt riktigt ledsamt och trist just nu. Har fyra veckor kvar i gauldal men hoppas at de stänger älven snart.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.



















×
×
  • Create New...