Jump to content

Spö-lina-tafs?


matti77

Recommended Posts

Jag har idag ett MSX Emerald #5 (ERN 5,3) med MSX Versatile lina. Fiskar för det mesta strömmande och torrt och därför nöjd med denna kombination i detta sammanhang.

 

Nästa vecka ska jag dock iväg till Villingsberg för lite regnbågefiske. Tyngre flugor på mitt MSX har visat sig vara svårt. Testat med att använda grövre tafs (0,23) och kortat av, men känns inte jättebra.

 

Fråga: Kan jag lösa detta genom att byta lina eller använda ännu grövre tafs eller är mitt spö helt enkelt för "klent" för att klara av förtyngda streamers i klass 6-10?

Link to comment
Share on other sites

Du kastar ju linan och inte spöt ;) På med en tyngre lina och ta det lite lugnare i kastningen så går det säkert bra. Behåll den lite kortare och grövre tafsen, det är aldrig fel vid kast med tyngre flugor. Vad linan väger är bara den ena faktorn som avgör hur spöt böjer sig, den andra är accelerationen och den bestämmer du. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Du kastar ju linan och inte spöt ;) På med en tyngre lina och ta det lite lugnare i kastningen så går det säkert bra. Behåll den lite kortare och grövre tafsen, det är aldrig fel vid kast med tyngre flugor. Vad linan väger är bara den ena faktorn som avgör hur spöt böjer sig, den andra är accelerationen och den bestämmer du. 

Tack för det! Men detta innebär att jag tappar i kastlängd eftersom det blir mer tyngd att bära? Exempel på prisvärd lina som kan passa för detta ändamål mottages gärna. 

Link to comment
Share on other sites

Tack för det! Men detta innebär att jag tappar i kastlängd eftersom det blir mer tyngd att bära? Exempel på prisvärd lina som kan passa för detta ändamål mottages gärna. 

Konstigt nog kastar jag längst med en #5 lina på mitt Sage One 390 hur jag än vrider och vänder på det (har dock inte testat en longbelly än, men det kommer). Tror detta beror dels på att spöet är underklassad och dels att man vinner på att en tyngre lina har mindre luftmotstånd i förhållande till massan (fick det förklarat för mig på en annan tråd). Och konstigt nog kastar jag bättre med Sage One 390 med #5 lina än vad jag kan kasta med en LTS #5 9'6". Så svaret är: nej, ibland är det tvärtom, men beror på utrustningen i övrigt. Tror min observation gäller mest moderna 'kraftfulla' spön med normallånga eller korta klumpar.

Link to comment
Share on other sites

Jag provade för skojs skull att hänga på en #8 lina på mitt #5 spö, sen gjorde jag tvärt om, #5 lina på ett #8 spö, kastade exakt lika långt. :-)

Även med om du jämför med 'rätt lina med rätt spö'? Kan ju vara förståeligt att du kastar lika 'dåligt' med båda kombinationerna du nämner... 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


















  • Inlägg

    • Mint hjul med tilhørende Abel line klipper, æske, etui og papirer. Perfekt til laksefiskeriet med switch og to hånds. Pris 7.500 Dkr + forsikret forsendelse. 
    • Orvis ultralight wading jacket st. M  1500.- Köparen betalar frakt  Swishbetalning 
    • Den med röda fläckar heter Fjällbastardsvärmare, för en 15-20 år sen var det en enorm invasion av dom. Band flugor snarlika dom, men som Ismo skriver, fisken skyr dom som pesten🙂  
    • @IsmoVi delar din upplevelse. Inte ett vak när de svärma.
    • Den är giftig!! ...rakt av! sett denna "fluga " i Stadsjön Luossajärvi 2 ggr ..i mitt liv...inte ett vak!
    • Intressant. Vi hade en diskussion kring att de såg extremt matiga ut. De satt ihop sig med rövarna när de para sig. Såg däremot inga som landa på vattnet även om det borde hända med tanke på antalet. Ska ta det en vända med Westrin vid tillfälle. Tack för tipset 👌
    • "Flugan" med röda fläckar på vingarna..den äter inte fisken! bråka en kort tid med G Westrin! ..om det....
    • Första fjällturen i år var utmanande. Vi hade sju nätter i fjällen med konstant sjunkande lufttryck. Vi såg inte en enda röding vilket gör den här turen unik då vi var i ett beprövat och bra rödingvatten. När trycket plana ut tre timmar mitt i veckan tappa vi en 85-90 centimeters öring som backa ur håven som inte räckte till. Spinnaren fastnade längst in i håvnätet. Det var bara halva öringen som fick plats i håven och öringen lyckades kroka av sig själv. Det var en löjligt vacker fisk som jag tyvärr inte fick på bild då Daniel och Ludvig lyckades stå framför kameran varenda gång jag fota. Efter att öringen lossnade så ställde den sig framför fötterna på brorsan. Ludde som håva fick lite panik och valde att ta ett gubbagrepp över nacken på öringen… handen gick inte runt och öringen simma ut på det djupa igen. Det finns så mycket vi kunde gjort bättre i samband med den landningen men det tåget har passerat. Det var otroligt kul att bara se en sån magnifik fisk. En blygsam uppskattning är 6-7 kilo. Det blev en 60+ tröstfisk på 2,4 kilo en kvart senare. Den var inte ens hälften så stor men en sjukt vacker fjällöring som lätt hade kunnat kvalificera som havsöring om jag valt att säga det var en kustbild. Båda de öringarna största högg på spinn då det blåste typ storm just då. Janne hade med ett spinnspö som grabbarna körde en snabbis med gott resultat. Det blev ett gäng fina harrar, gäddor och öringar men rödingen var som bortblåst den här vändan.  Det svärma en insekt jag aldrig sett. Fjällbastardsvärmare. Otroligt vacker nattfjärilvariant som jag skulle säga är extremt ovanlig då jag aldrig sett dem förr? Vi flög ut med https://arcticheli.se den här vändan. Fiskekunskapen är outstanding på den firman vilket gör dem till ett utmärkt val om man exempelvis skulle hamna i läget att någon annan tältar i området man planerat att lägga sig. Jag väljer alltid att lägga basecampen i ett ensamt läge och vill ha flexibiliteten att kunna byta plats om det visar sig att någon annan är i närheten. Jag vill helst ha minst fem kilometer till närmsta granne. Fjällfisken är absolut bäst om man får ha vattnen man väljer att fiska för sig själv.
    • Har jag förstått det rätt har Nam köpt företaget/Varumärket Einarsson och allt som det företaget stått för genom åren. Steingrimur Einarsson som person har däremot valt att ingå i Solid Tackel och designar rullar under det varumärket framledes om jag tolkat allt rätt.
  • Ämnen

  • Images

×
×
  • Create New...