Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Betis

Bearnaisesås

Recommended Posts

Guest Betis

Eller som Mikko och jag säger , Bergsnässås.

3 äggulor

1,5 msk vitvinsvinäger

10 vitpepparkorn

3 smulade lagerblad

Torkad dragon i massor

300 gram smält smör

3 sönderskurna vitlöksklyftor

1/2 finhackad gul lök

några msk vatten

Lägg vinäger, vitpeppar, lagerblad, vitlök och vatten i kastrull och koka till 5 minuter lr nåt så smaken går i vätskan.

Sila av vätskan.

Ta en tsk smör i grytan och fräs löken så den blir lite mjuk.

Slå på vätskan och rejält med dragon på löken.

Ta av grytan från plattan och vispa i äggulorna.

Sätt tillbaka på plattan och vispa kraftigt, det skall tjockna men, DET FÅR ABSOLUT INTE KOKA.

Är ni osäkra så nyttja ett vattenbad.

Nu skall smöret i. Tag bara någon droppe först under kraftig ömrörning/vispning.

Efterhand som det tjocknar går det öka takten .

Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite olivolja.

OBS, DETTA ÄR EN FETTBOMB!!!! :o :o :o

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Betis
De där brukar ju aldrig gå utan att det skär sig! >:(

Jag lyckas varje gång.

Låga temperaturer är hemligheten, bearnaisesås skall inte vara lika varm som brunsås eller dyligt.

Det skall inte koka.

Inte smöret heller när man smälter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tips att vispa "bean"så den blir grym

Ta ett vatten bad (eller en kastrull med hett vatten, ha en bunke ovanför vispa äggulorna med vinägern tills de börjar tjokna en aning var försiktig så att de inte koagulerar sig(äggröra). om det börjar bli för varmt ta bort bunken ifrån vattnet. Häll sedan försiktigt i smöret som ska vara i samma temperatur som äggulorna typ 55-grader.(ha ett litet glas med ljummet vatten tillhands häll i en tesked om den skulle se ut att börja spricka) sammtidigt som du häller i smöret med tunn stråle vispar du av bara fan. sen är det bara att krydda upp(fast med vitlök blir det en annorlunda variant...förmodligen god...)

Flottgott- prova lyxa till den med hummerbitar i.  gott till fisk(ex marulk,hälleflundra,piggvar,rödtunga mm)!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Thornydyke
Eller som Mikko och jag säger , Bergsnässås.

3 äggulor

1,5 msk vitvinsvinäger

10 vitpepparkorn

3 smulade lagerblad

Torkad dragon i massor

300 gram smält smör

3 sönderskurna vitlöksklyftor

1/5 finhackad gul lök

några msk vatten

Lägg vinäger, vitpeppar, lagerblad, vitlök och vatten i kastrull och koka till 5 minuter lr nåt så smaken går i vätskan.

Sila av vätskan.

Ta en tsk smör i grytan och fräs löken så den blir lite mjuk.

Slå på vätskan och rejält med dragon på löken.

Ta av grytan från plattan och vispa i äggulorna.

Sätt tillbaka på plattan och vispa kraftigt, det skall tjockna men, DET FÅR ABSOLUT INTE KOKA.

Är ni osäkra så nyttja ett vattenbad.

Nu skall smöret i. Tag bara någon droppe först under kraftig ömrörning/vispning.

Efterhand som det tjocknar går det öka takten .

Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite olivolja.

OBS, DETTA ÄR EN FETTBOMB!!!! :o :o :o

Det heter faktiskt hjärtstoppare ju......

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Torbjörn
De där brukar ju aldrig gå utan att det skär sig! >:(

Om såsen skär sig... Så ta bara en isbit och lägg ner den i såsen och sedan vispa kraftigt så blir den len och fin igen.

Mvh.

Torbjörn... ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.





















×
×
  • Create New...