Hoppa till innehåll

Byte av agatlinförare på Hardy Perfect


Recommended Posts

Har du frågat Hardy? Dom har väl sin verkstad kvar och servar gamla rullar?

 

Annars Chris Henshaw kanske kan hjälpa dig. Han jobbade på Hardy förut, men bygger egna rullar i Perfect-stil som är helt makalösa. Jag har inte hans kontaktuppgifter, men här har du hans alster postade på Clark's:

 

http://classicflyrodforum.com/forum/viewtopic.php?f=72&t=38025

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Så småningom svar från Hardy, 120 pund, tål att tänkas på. Kanske bättre att byta till nickelsilverring i stället för agat.

Ja vi får nog försöka att hitta alternativ för service för våra Hardy-grejer i framtiden. Mycket har hänt för företaget i de senare åren. Jag var en sväng förbi fabrik/affär/museum i Alnwick denna sommar. Tog bussen ned från Edinburgh. Alnwick är en fin liten stad, fabriken finns där men inte mycket av produktionen längre. Jag pratade lite med personalen och det var en inte så mycket de hade att erbjuda ( i affären ) - de visste helt enkelt inte hur framtiden skulle se ut med nya ägaren Pure-Fishing.

Den nya  ägaren ( ABU,Pure-fishing  ) verkar dock vara angelägen om att ta tillvara värdet av varumärket Hardy. Jag bröt spetsen på ett Hardy Origen ( 2004-2005 ) i våras. Hardy i England kunde inte reparera / ersätta men hänvisade mig till ABU i Svängsta. Här var man osäker på om / när en ev. reparation / byte kunde ske så man tyckte att jag skulle välja ett nytt spö. Jag valde ett Zenith 9"#5 och det skickades från ABU i Svängsta, returportot betald för mitt trasiga spö. Har fiskat ett par gånger med mitt Zenith och det är ett bra spö, riktigt bra, både att kasta med och för fight.

Jag vet att Highfield the shop, i canada, Brittisk columbia, Nanaimo har en avdelning för reparation av Hardy-grejer,också riktigt gamla, ok långt borta, men kan ju vara bra att höra sig för där.

Tight lines !  Steen

Redigerad med sovereign
  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Hej, det finns en Skotte som bor i Polen han heter John Mackenzie. Han är expert på att renovera gamla hardy rullar dessutom väldigt trevlig. Han har fixat en ny agat i en av mina rullar. Han kan i princip fixa allt som har med gamla flugrullar att göra. Dessutom billigare och bättre än Hardy.

Jag har satt i agater till några rullar jag bygger själv. John har visat mig hur man gör.

Men mr Mackenzie är kung när det det gäller rullreparationer. Tror dessutom det är större chans att han åtar sig jobbet än Chris Henshaw.

Om du är intresserad kan jag förmedla kontakten till John.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för svaren.

Jag har i första hand skickad mail till Hardy, återkommer när jag har svaret.

Omnågon är intresserad, så köpte jag agatringen från Brindley John Ayers

http://www.vintagefishingtackle.com/

Ole

Hade han agat till Perfects? Jag var inne på hans sajt men hittade bara agatringar till st George. Dessa är större än de som sitter på Perfect-rullarna...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag kan varmt rekommendera John Mackenzie. Han är inte i närheten så dyr som Hardy.

Och dessutom oerhört skicklig. Han är en sån som många samlare skickar sina dyrbaraste klenoder till. Han kan nog byta agater i sömnen..

Det är nog inte så enkelt som att bara att gå in till nån juvelerare och få det gjort.

Dels måste man borra ur niten som håller linföraren, ta ur linföraren ur rullen och sen måste man tillverka en speciell hållare (eller ha en färdig på hyllan) så man kan fästa upp ringen i svarven. Sen trycksvarvar man in agatringen i nickelsilver-linföraren, tillverkar en ny nit i mässing och nitar fast linföraren igen.

Det är inte jättesvårt men det är bra om gjort det några ggr tidigare.

Bifogar en bild på ett rullprojekt med tillhörande agatringar som jag satt in själv.post-16551-0-96157900-1420147526_thumb.j

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 1 month later...

Hej

Lessen att jag missade dit inlägg, J Gustavsson. Har tyvärr hunnit skicka rullen till Steve Boncey, och han vill göre ett försök. OM han inte lyckas, så vore det bra med adressen till John Mackinze, låter lovande.

Verligen imponerande arbeten, röd agate är jo klart vassare än det rökförgade som jag har till min perfect. Hoppas att ringen passer, enligt Brindley John Ayers skulle ringen ochså passa 3 7/8 perfect.

Ole

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ok, en grej att tänka på när man skall spinna in den nya ringen är att man måste glödga hållaren innan så den blir mjuk. Sen får man pressa tillbaka kanten så agaten går i. Och sedan pressa kanten över agaten igen. Annars är det risk att den tunna kanten på hållaren spricker.

Om det blir aktuellt kan du pm:a mig så får du John's adress.. :)

Röd agat är fint men det satt ju bara på vissa av de riktigt tidiga perfectarna. Senare blev det rökfärgade eller vita( transparenta)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 3 weeks later...

Äntligen har jag fått bytat agatringen. Verkar bra. Hoppas att den håller. Steve Boncey som gjorde det, var inte så förtjust i uppdraget, men han lyckades få agatringen på plat och bevare den originala nickersilcerhållaren .80 pund inkl frakt.

John Mackinze är kanske rätta personen för sådanna job.

Fördsökt ladda upp bild, men misslyckades.

Tack för alla svar.

Ole

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...

Det blev ju fint! Vad är det för rulle med linföraren i brons? Dingley?

Tack, är inte någon datorexper precis.

Ja, Rullen är sannolikt Dingley, men av sonen, Ernest Dingley. Sold av Sharpes under namnet "Scottie". Har 2 laxruller av Walter Dingley i Perfect model, med linförare i brons. Trevliga och mycket välgjorda, känns dock tyngre än Hardys.

Ganske intressant med icke-Hardy Perfect ruller.

Ole

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Bra men billig cava. Jag gillar nuförtiden nästan mera billga cavor än proseccor.
    • Lustigt. Jag kör något snarlikt sedan några år då jag har gått väldigt mycket i barfotaskor de senaste 5 åren och inte fixar något annat än helt platta/horisontella sulor - varvid de flesta vadarskor går fetbort (de är dessutom imho som regel alldeles för trånga i tåboxen) då de 'slopar' framåt som nästan alla skor. Jag löste det dock på ett annat sätt - bär ett par gamla Imago midjevadare som är kraftiga, och samtidigt väldigt sköba och har en väldigt välbyggd socka, men dessvärre numer läcker ganska betänkligt. Under dessa bär jag ett par tunna billiga Vision-vadare (jag köpte två par och har för mig att jag betalade 1500:-/par för tre år sedan). Två lager neopren om foten. Sen bär jag en Simms neoprensocka innerst om det är kallt på riktigt. Skulle jag mot förmodan behöva en hårdare sula drar jag helt sonika över ett par reef walkers från Vans (alltså ett par vanliga skate-vans fast helt i gummi gjorda för surfare). Jag använder numer alltså inte vadarskor alls när när jag fiskar mitt hemmarev - och satan vilken skillnad det gör hur mycket man kan känna botten med fötterna (en klar uppsida om man fiskar i mörker...). Lite oortodoxt kan tyckas men efter 12 år med stenhård yoga blir kroppen och balanssinnet lite lustigt - och jag har dessutom ullallergi så jag kan inte bära något annat än bomull innerst, så såväl ullsockor som ylleunderställ. Så - det blir barfota i vadarna (eller då en neoprensocka). Så, jag tror ni är något på spåren. Ett annat ställe att leta efter intressanta neoprenskor är såklart surfbutiker - Ett par 5 eller 7 mm booties från O'Neill borde funka ypperligt om man vill ha en mjuk sula. Vill minnas att jag använde 5mm när jag fortfarande surfade i Sverige. -- Hade dock inte valt detta sätt att handskas med vadare om jag fiskade uppe i Hårkan...
    • Juuu, det skall bli en tung försäsong. Vattenmängder är av helvete. Bäst att forspaddla tills juli. Men, om man vill få tunga öringar, så måste man använda tunga uv-limlarvor. 3,5-4-mm kula och bly på skaften. 
    • Söker en rulle för laxfisket, ska passa till 15-16 fotare. Helst danielsson.
    • Jag kan bara hålla med. Jag skaffade ett par neopren skor för flytringsfisket med stora dykar fenor (vadarskorna passar inte) och köpte ett par från Ursuit för många år sedan, de fungerar kanon! Även i kallt vatten precis efter islossningen så håller jag fötterna varma och fryser inte.  De är så pass sköna att jag valt att gå x antal kilometer i dessa till fjälls till nästa vatten. Visst, de är inte lika stabila som snörade vadarskor med stabilt skaft men riktigt behagliga på! Absolut inget att vandra i men någon km mellan sträckorna går fint. Jag har alltid med vadarskorna men senaste säsongerna har dom faktiskt blivit oanvända.  Sen är dom mycket smidig av och på, vilket är skönt för en annan med diverse ryggproblem.  Dessa har jag köpt. 
    • Har alltid gillat SA, men aldrig fiskat deras linor på kusten. Där har jag fiskat, GL, Loop samt Vision Kust. Fiskade SA volantis igår, så nu måste jag tydligen byta ut resterande kust-linor. Vilken lina, spikrak, sån otroligt fin coating.  
    • Köpes i bra skick. Inga fantasipriser tack.
    • Har normalt storlek 46 på skor/kängor… köpte storlek 47 och det passar utmärkt med tjocka strumpor och neopren sockan på vadarna. Breda i storlek så det är inget som klämmer etc som jag tidigare upplevt och störts av med mina vanliga vadarskor. 
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...