Jump to content
Sign in to follow this  
Makrillen

Tips till nybörjare på fluga i Göteborg

Recommended Posts

Hej

 

Efter ett halvt liv som renodlad spinnfiskare efter torsk, makrill, horngädda och någon förvirrad HÖ hade jag tänkt prova flugfiske eftersom jag alltid varit nyfiken på det, men inlärningskurvan har alltid verkat lite för brant för att jag skulle ha haft tid.

 

Jag bor i västra Gbg och är bekant med några av de mer kända HÖ platserna (Vita gaveln, Sillvik, Långholmen, Röda sten etc). Vid Röda sten har jag också sett folk få försvarliga mängder sik vissa höstar.

 

Jag tänkte försöka rikta mig mot HÖ och sik eftersom de håller till precis där jag bor. Dessutom är jag sugen på att försöka flugfiska efter gädda i någon insjö, då jag vet ett par bra vassruggar inne i landet där de ofelbart hugger på i alla fall wobbler.

 

Nu har jag tusen frågor och vill helst slippa trial and error, vill någon tipsa om en bra bok, några forumtrådar eller artiklar så duger det som svar:

 • Hur lär man sig var i vattenmassorna man ska fiska efter olika arter och när på året man ska söka dem var?
 • Hur lär man sig vilka flugor som funkar i vilka sammanhang?
 • Själva de generella fiskeplatserna för bland annat HÖ har jag koll på, men vad ska jag tänka på angående den exakta punkten där jag placerar flugan? Den frågan gäller även sik/gädda.
 • Hur ska man dra in flugan? Jag är van vid spinn och har olika tekniker beroende på drag, jag antar att det gäller även för fluga. Men finns det generellt bra /dåliga sätt?

 

Allmänna och grova frågor, jag vet. Men just nu är jag så superokunnig att jag lyssnar på allt. Och vad det gäller kastteknik får det bli ett kapitel för sig.

Edited by Makrillen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Detta är mina personliga åsikter och de gäller havsöringsfisket!

 


 • Hur lär man sig var i vattenmassorna man ska fiska efter olika arter och när på året man ska söka dem var?

- Beroende på fluga så skall den presenteras på det djup som det man imiterar brukar befinna sig på! Generellt fiskimitationer-> högre upp mot vattenytan, Märlor/räkor -> längre ner mot botten!

 • Hur lär man sig vilka flugor som funkar i vilka sammanhang?

Det viktigaste är att man tror på flugan och att det finns liknande mat i närheten. Märlor,räkor och fiskimitationer brukar fungera!

 • Själva de generella fiskeplatserna för bland annat HÖ har jag koll på, men vad ska jag tänka på angående den exakta punkten där jag placerar flugan? 

Brukar fiska flugan över de ställena dr jag tror fisken jagar (tex över tångområden eller precis mellan grunt och djupt vatten eller vid steniga partier)

 • Hur ska man dra in flugan? Jag är van vid spinn och har olika tekniker beroende på drag, jag antar att det gäller även för fluga. Men finns det generellt bra /dåliga sätt?

Beroende på fluga så får man anpassa hastighet och även vid flugfiske skall man variera hastighet och längden på indragningen.... Generellt kan man väl säga att märlor fiskas långsammare än räkor som fiskas långsammare än fiskimitationer. Men att göra stopp och variera hastigheten brukar fungera!

 

 

Skitfiske!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack  för tipsen.

Jag har fått förslag på två olika böcker, någon som har åsikter om dem. Är de något att ödsla tid på?

 

http://www.bokus.com/bok/9789175865645/kustfiske-efter-havsoring-regnbage-torsk-och-horngadda/

http://www.bokus.com/bok/9789175865690/gaddflugfiske-under-ytan/

 

Har ett erbjudande om att köpa dem begagnat för ungeför halva priset, därav frågan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alla böcker är bra - kunskap är inte tung att bära.

Det är just det som är ett stort problem idag... ( säger inte att det gäller just dig, känner dig ju inte :)  ) Folk är helt enkelt inte villiga att lägga TID på att lära sig saker - läs allt som går att läsa, låna varenda bok som biblioteket har som på minsta vis berör det du vill veta, läs varenda fisketidning du kommer över, se mängder av filmer, häng på youtube, gå med i en klubb....   Gör allt du kan för att LÄRA dig det du vill veta.

Det finns ingen "Quick fix" och ingen genväg.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Något som jag ångrar från min start som flugfiske är att jag inte hängde med någon erfaren ut.

Jag skämdes över ringa kunskaper och usel teknik och ville Kunna flugfiske innan jag Visade upp mig.

Dumt tänkt.

Ta rygg på någon som kan mer än dig och försök att vara med så många olika som möjligt. Varje enskild fiskare har ju unika kunskaper.

Tänk bara på att om någon visar dig förtroendet med en "hemlig" spot så är det en hemlighet mellan er, inte en handelsvara att sälja vidare :)

Lycka till!

Rickard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Inlägg

  • Hej igen Matte.😀 Vilket parti som drev hårdast eller la fram iden är inget viktigt men jag läste nog rätt då det begav sig😉 Det som jag retar mig på vad gäller miljöpolitik är dess blygsamma och futtiga försök att göra något. Då riksdag ger sig på plastpåseskatt är det på en extrem micronivå. De stora torskarna går fria, ex mäktiga fabriker, miljöfarliga näringsidkare som missgynnar miljö . Att Miljöpartiet som känt har en marinbiolog i spetsen ger mig därav rysningar. De som regerar har mycket att bevisa vad gäller miljön och elbilar samt dyra plastpåsar lär inte visa sig vara så vågat. Och ursäkta men nu jag går off topic. Miljöfrågan har konkurrens i politiken! Vi har aldrig skådat så stora problem med mord, knark, bomber, våld, våldtäkter mm. De verkar inte ha förmågan att vilja stävja att unga dör i kulregn i jakt på ökad knarkförsäljning där allt fler unga drogar.. Bomberna viner tätt i bostadsområden, off topic men regeringen har att stå i...  🤡🤡      
  • B Gillberg! ang Plast! ..säger vad jag har hört..är den/det bästa miljö alternativet..som finns. Den kan användas om å om igen..innan den skall förstörs.
  • Ligger mycket i det! Problemet ligger ju i vårt beteende! Svårt att lagstifta bort all dumhet?
  • Upp with new price...
  • Laxarnas Prins! Jag säger inte emot dig på något sätt, i dina tankegångar, men att påstå att detta på att det är en skatt FRÅN Miljöpartiet är ju fel. Om du läser är det väl det jag reagerar över. Jag har aldrig röstat på Miljöpartiet faktiskt, men jag tycker alltid det är enklare att man håller sig till fakta om man vill göra sin röst hörd? Alltid enkelt att som ofta skylla på miljöpartiet.  Målet 40 påsar per år är inget regeringen hittat på, det är ett EU-direktiv I april 2015 antog EU direktiv 2015/720. Genom detta direktiv infördes bestämmelser i direktiv 94/92/EG (det s.k. förpackningsdirektivet) med syfte att minska förbrukningen av tunna plastbärkassar. Bl.a. åläggs medlemsstaterna att minska den årliga förbrukningen av tunna plastbärkassar till maximalt 90 stycken per person vid utgången av år 2019 respektive 40 stycken vid utgången av år 2025. Att sedan L var det partiet som drev skatten på plastpåsar hårdast vet alla som följde debatten när det begav sig, tror faktiskt C var det första partiet som hakade på, men jag kan minnas fel där. Att Miljöpartiet hakade på överaskade nog ingen... Jag skulle däremot inte vilja kalla det en Liberalskatt precis som flera gjorde kopplingen till att det var med MP. Det är en skatt som Januaripartierna kommit överens om där man blandat vilt i kortleken och partierna har fått något ess här och någon tvåa där, fast nog egentligen ingen är nöjd.:) https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/liberalernas-budgetmotion-2019_H6022988/html https://nyheteridag.se/liberalerna-fick-igenom-kritiserad-skatt-pa-plastpasar-vill-inte-svara-pa-fragor/ Googlade fram sista länken, vet inte vad det är för sida, så ta det för vad det är, kanske jag som fejk newsar..:)
  • Jag har gått över till att använda en tygkasse som jag alltid har i jackfickan, och istället för att använda Ica kassen till soporna så köper jag soppåsar i plast, dom är väl skattebefriade vad jag förstått?
  • Plast och plastpåsar är ju en bra uppfinning. Den går ju att återvinna om och om igen.  Det är ju inte plastens fel att den hamnar i naturen. Jag har hittat både toalettstolar och gamla rostiga sängar och ölburkar mm. utmed fina fiskevatten. Dom har ju knappast hamnat där av sig själva. Näe,...det är människan som man måste banka vett i. Vissa verkar inte bry sig överhuvudtaget. 😑😑😑
  • "Where technology and performance meet"  AMEN 🖤
  • Hej Matte 😀. Jag är något insatt i fråga om plaster och microplaster från ex våra kläder då de tvättas som sprids i världen, inte minst i våra hav på ett groteskt och ohämmat vis. Det har gjorts små framsteg i rätt riktning med så kallade plastsoptunnor i hav och innovativt utvecklade plastfiskebåtar men mycket återstår. Regeringen (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) förde frågan genom Per Bolund, finansmarknad och bostadsminister och till det biträdande finansminister (Miljöpartiet) som bland annat sa " vi ska ner till 40 plastpåsar per person och år" Att denna otroligt drastiska ide för att värna om miljön stöttades riktigt av Liberaler och lägg till Centerpartiet för att vara noga med fakta men regeringen la fram detta genom Miljöpartiet. Att dyra plastpåsar drabbar fattigare bryr vi oss inte om! Och det är inte svenska plastpåsar som vi lämnat till återvinning som flyter omkring som tickande bomber för de marina livet och biotoper. Åter, vi betalar för att bli av med våra sopor på ett hållbart sätt, detta inkluderar plastpåsar som är bra att slänga sopor i. Valet mellan att regeringen ska föreslå ex flygbegränsningar eller förbjud av överkonsumtion kontra plastkassar som är gjorda av sockerrör och som ska genom en hållbar process talar väl sitt tydliga språk. 😀  
  • Scott G2, 8'4 klass 3 i fint skick, komplett med tub och socka köpes. 
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...