Jump to content
Sign in to follow this  
Fredrik R

Ny flytlina #6

Recommended Posts

Hej.

Efter 15 års uppehåll från fisket har jag dammat av min utrustning och tagit upp fisket igen. Dock så har det väl hänt lite på linfronten? Mina linor har legat mörkt hela tiden så de har klarat sig bra tror jag. Dock kommer jag inte ihåg märke på dom...

Har ett RST MPL #6 spö som är tvådelat. Har för mig att det är ett medium/fast spö?

Fiskar bara i lugna vatten då jag bara har 1 km till Vättern och 2 mil till Hökensås.

Vilken flytlina rekommenderar ni?

//Fredrik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det här med linor är en djungel så det är svårt att tipsa om vilken lina du skall ha det handlar väldigt mycket om vilken typ av kastteknik du har och vissa linor funkar till vissa spön men inte alls till ett annat spö.....

Har testat ca 10 olika linor under året och idag hittade jag äntligen rätt :-) Rio Perception Intouch. ..... har kört den till både Hardy Zenith och Guideline Fario crs och den funka allra bäst till Zenith spöt.

mitt tips är att försöka antingen låna olika linor o prova till ditt spö eller annars åka till någon butik där du kan få provkasta olika linor till ditt spö.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som andra redan skrivit är det svårt att veta vad du gillar och vad du föredrar MEN om det mest är sjö/lugnvatten som gäller skulle jag rent generellt föreslå en lina med medellång till lång klump, dvs 12-??m. En kortklumpslina brukar vara lättkastad blir sällan kul att försöka kasta långt med (vilket man ofta vill kunna göra vid öppet vatten) eftersom klumpen kan bli tung och slängig i överhäng.

 

Rio Perception som redan nämnts är en bra allroundlina tycker jag, funkar på de flesta spön. Rio Gold är också en bra allround men med lite längre klump. Rio Trout LT är min personliga favorit men det är rätt oduglig till annat än torrflugor eftersom den har så lång och tunn fronttapering (vilket också gör den lite svår att använda när det blåser. Loop Stillwater och Guideline Highwater kan också vara värda att kolla upp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag är nöjd med mina senaste Airflo-linor; den allra senaste bär det "stolta" namnet Super-Dri Distance Pro. Airflo har under tidigare år inte direkt varit någon framstående tillverkare av flytlinor, ja de hade en del "bottennapp"  :wacko:  faktiskt. Men nu verkar de ha kommit igen och jag gillar särskilt att det är linor som håller, för betalar man flera hundra kronor för en lina så skall den väl för sjutton hålla mer än en säsong?

 

En knäpp sak är att Airflo Super-Dri River and Stream (varför så långa namn?) heter så i USA men i England heter samma lina Super-Dri Lake Pro. Ett ganska säkert framtidsjobb verkar ju vara marknadsförare i denna branch. Inget namn typ bokhyllan Billy här inte!

 

http://www.rajeffsports.com/superdri.php

http://www.airflofishing.com/buy.cfm/fly-lines/airflo-super-dri-elite-floating-line/75/no/77123

http://www.hatchmag.com/articles/review-airflo-superdri-elite-fly-line/7711245

http://www.sierratradingpost.com/airflo-super-dri-elite-trout-fly-line-90%E2%80%99-weight-forward~p~8442g/reviews/?showlocalization=True


http://www.airflofishing.com/buy.cfm/fly-lines/airflo-super-dri-lake-pro-floating-line/75/no%20/77117
 

Edited by magnolia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...