Jump to content

Girjas vann mot staten i Tingsrätten


jakobj

Recommended Posts

Ganska oinsatt i det berörda området. Men om den ursprungliga anledningen till målet är att jakt och fiske stört renskötseln, hur stor chans att framtidens fiske kommer ske i samma omfattning som idag OM domen träder i laga kraft? Hur stor är chansen att övriga samebyar kommer ställa samma krav?

 

 

Frågan om jakt- och fiskerätt aktualiserades 1993, då ett förändrat statligt regelverk krympte samernas inflytande och gav allmänheten utökade möjligheter till jakt på ripa och annat småvilt sant fiske ovan denna gräns.

Samiska företrädare protesterade och hävdade att den känsliga renskötseln drabbades. År 2009 stämde Svenska samernas riksförbund (SSR) tillsammans med Girjas sambey, i Gällivare kommun, staten för att få frågan prövad.

Edited by mcuz
Link to comment
Share on other sites

Girjas har ju självklart ett intresse i att sköta sina fiskevatten och jaktmarker på bästa sett. Det är ju stora pengar det här handlar om i det fallet att man förvaltar resursen väl och gör rätt. Jag betvivlar att det skulle bli några större förändringar för enskilda turistfiskare och jag förstår inte varför inte Girjas skulle kunna sköta sina vatten lika väl som någon annan? De har ju tillgång till samma kompetens och kunnande som landet i övrigt? De stora förändringarna kommer väl att gälla korttilldelning för kvoteringar och speciella fiskesträckor. Och det är klart att det kan röra om i grytan för etablerade företag som idag kanske sitter på gynnsamma avtal men det öppnar ju samtidigt upp för nya aktörer. Jag har svårt att se varför man tycker att det här skulle behöva leda till försämringar på sikt? De samer jag haft och göra med har varit väldigt mån om naturresursen. I grund tycker jag det känns rätt att vi ger naturfolken sina rättigheter tillbaka så de får sköta sitt land. Det staten bidragit med i sameland de sista 150 åren är ju knappast rumsrent så det här kan väl vara en lämplig payback.

 

Jag tror det finns fördelar med det här likväl som det finns nackdelar och vinner Girjas så hoppas jag de visar vägen till hur en modern och bra fjällförvaltning kan se ut.

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Tror inte på något sätt att det blir åt det bättre. Dock tusenfalt sämre för oss övriga ortsbor som syslat med jakt å fiske i generationer utan att vara "renskötare". Men tänk vad människan är girig. Dom har alla rättigheter för jakt å fiske nu vill dom bara ha dom för sig själv och tjäna pengar på oss andra.. Hoppas domen överklagas

Link to comment
Share on other sites

Tror inte på något sätt att det blir åt det bättre. Dock tusenfalt sämre för oss övriga ortsbor som syslat med jakt å fiske i generationer utan att vara "renskötare". Men tänk vad människan är girig. Dom har alla rättigheter för jakt å fiske nu vill dom bara ha dom för sig själv och tjäna pengar på oss andra.. Hoppas domen överklagas

Är vidrigt helt enkelt. Nu utgår jag att ärendet kommer att överklagas både i hovrätt och högsta domstolen. Skulle girjas vinna är det bara att hälsa hem. Alla andra samebyar kommer givetvis att ta efter.

Link to comment
Share on other sites

För en "riktig" renskötare är sportfisketurism och jaktturism ett skitgöra och inget man gör om man har valet att arbeta med renar. Så är det bara.

Nä i grunden handlar det om viljan att få bort folk från fjällen och en möjlighet att tjäna ihop mer pengar på minimalt arbete.

Och vad för rättigheter får de samer som inte är medlemmar i samebyar? Inga alls enligt domen. Var finns rättvisan i det?

Nej, vinner detta laga kraft ser vi knappast en förbättring någonstans. Däremot småskaligt inbördeskrig..

Kan inte i min vildaste fantasi se detta gå hela vägen dock. Samebyarna gräver sin egen grav om de lyckas med detta.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tror det här, om det vinner laga kraft, kommer skada samerna mer än det gynnar dom. De som redan nu ogillar samer kommer tycka ännu sämre om dom. Troligen kommer dock jakten drabbas hårdare än fisket. Men som sagt, bara en tingsrättsdom så den är inte prejudicerande. Än...

Edit: två inlägg ovan medan jag skrev med samma andemening. Samerna har idag tillgång till den jakt och det fiske dom behöver. Och möjlighet att bedriva fisketurism som alla andra. Många gör det också på ett mycket bra sätt.

Edited by Anders_H
Link to comment
Share on other sites

Om jag skulle få för mig att starta en ny sameby, vem är det då jag ska vända mig till för att få statlig mark tilldelad åt min sameby? Kanske skulle börja lite med renskötsel jakt o fiske det måste man väl inte vara etnisk same för att få göra? Kan man bara köpa upp en flock och släppa ut dem. Linderödsåsen är väl delvis statens mark. Fast med tanke på det normala viltet här i Skåne borde man kanske annektera några flockar vildsvin och kalla dem sina?!? Finns det nåt sameting här i Skåne som kan svara på mina frågor???

Link to comment
Share on other sites

Tänkte starta en tråd om detta men Jakob hann först. Jag är tudelad. Första anledningen är att jag som ganska oinsatt är misstänksam/övertygad om att samer utanför samebyn blir fortsatt utan rättigheter? Har även svårt att se att jag som svensk medborgare eventuellt ska stå utanför rättigheten att köpa fiskekort och fiska i aktuella vatten. Jag betalar skatt som i sin tur betalar ersättningar som samebyn får ersättning för rovdjurs och trafikskador på renar för. Är helt ok med att samerna förvaltar, säljer fiske och skapar fiskecamper som kostar mer. Hoppas de tar chansen att tjäna stålars och utveckla fisketurismen men som sagt, orättvist om inte samerna utanför samebyarna inte får del av rättigheterna som eventuellt tillkommer.

Skickat från min GT-I9506 via Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nej, är väl några åsikter som jag tycker kanske inte är så väl underbyggda. "Dom gör som dom vill", "allt handlar om pengar"... Du får ju naturligtvis generalisera som du själv tycker är bäst, men varje sak har två sidor.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Belys gärna den andra sidan då tack om du har insikt i den?

Link to comment
Share on other sites

Denna herre ventilerar den logiska följden av att Girjas sameby lyft på burklocket. När nu urminnes-hävd-frågan dragits upp så är det förmodligen oundvikligt att frågan om vem som är same och alla samers rättigheter i Sapmi så småningom kommer upp i rampljuset... För vad är det som hindrar de icke renägande samerna från att föra en liknande process mot samebyarna?

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6360107

 

Speciellt intressant blir det när man läser Sametingslagens deklaration över vem som är same:

 

"Sametingslag 1992:1433

1 kap. Inledande bestämmelser  
2 § Med same avses i denna lag den som anser sig vara same och
1. gör sannolikt att han eller hon har eller har haft samiska som språk i hemmet, eller
2. gör sannolikt att någon av hans eller hennes föräldrar, far- eller morföräldrar har eller har haft samiska som språk i hemmet, eller
3. har en förälder som är eller har varit upptagen i röstlängd till Sametinget, utan att länsstyrelsen därefter beslutat annat."

 

http://www.samer.se/1147

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hittade lite matnyttigt på vårt systerforum www.jaktsidan.se

 

Här kommer lite info om samebyarnas områden:

https://www.sametinget.se/66815

 

Och här ser man Girjas sameby https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Girjas_sameby#/media/Fil%3AGirjas.png

 

Området omfattar bland annat Kaitumälven.

Link to comment
Share on other sites

Svårt att spekulera över framtiden. Chansen är ju att det blir hur bra som helst. Största risken som jag ser det är att samebyn säljer ut fiskerätten till privata aktörer som startar en form utav exklusiv lyxturism för personer utanför närområdet. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...