Jump to content
Sign in to follow this  
Tuben

Vad ska man äta för lax?

Recommended Posts

Vad serverar ni för lax hemma på middagsbordet? Alltså vilken typ av lax och härkomst är motiverbart både ur hälso- och miljösynpunkt?

Norsk odlad går inte att motivera på något sätt och egenfångad dioxinstinn östersjölax tar också emot att servera till barnen hemma. Tragiskt!

Barnen älskar lax men jag vet inte riktigt på vilket ben man ska stå på...

/Tobias 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tar upp en lax/säsong som vi äter (östersjölax).

I övrigt äter inte jag odlad lax, vilket min fru gör, men i allt mindre utsträckning.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag äter odlad lax om jag blir bjuden (känns ovärdigt att ställa till en scen om man blir bjuden) men köper inte odlad fisk själv. 

Äter gärna lax men jag vill veta att det är en vildfångad fisk innan jag köper den. Det samma gäller så klart odlad regnbåge, röding, öring osv. Köper annars mycket fisk från havet och äter gärna sötvattensfisk som abborre, gös, öring, röding och harr mm... åt gädda förra veckan så det funkar det med :)

Har faktiskt tagit ett beslut att servera mina barn fisk 1-2 ggr i veckan sen en tid tillbaka och ju mer fisk jag lagar till ju mer inspirerad blir jag.

Jag pratar gärna om baksidan med odlad lax så fort jag får tillfälle men jag skulle som sagt inte ta upp en sån diskussion i samband med att någon serverar mig en odlad fisk.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago Hannu sa:

Tar upp en lax/säsong som vi äter (östersjölax).

I övrigt äter inte jag odlad lax, vilket min fru gör, men i allt mindre utsträckning.

Tog upp en lax för ett par år sedan, men när frun rynkade på pannan(pga dioxinet) vid servering insåg jag att det inte var lönt.

Att äta östersjölax känns som det minst dåliga av de två nämnda alternativen men trots allt; Ska man verkligen servera något som man vet innehåller ett av världens giftigaste ämnen, till sina två småbarn?! Nä, inte känns det 100%igt...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now Tuben sa:

Tog upp en lax för ett par år sedan, men när frun rynkade på pannan(pga dioxinet) vid servering insåg jag att det inte var lönt.

Att äta östersjölax känns som det minst dåliga av de två nämnda alternativen men trots allt; Ska man verkligen servera något som man vet innehåller ett av världens giftigaste ämnen, till sina två småbarn?! Nä, inte känns det 100%igt...

Jag hade absolut inte serverat det till småbarn eller gravida.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago Jonas sa:

Jag äter odlad lax om jag blir bjuden (känns ovärdigt att ställa till en scen om man blir bjuden) men köper inte odlad fisk själv. 

Äter gärna lax men jag vill veta att det är en vildfångad fisk innan jag köper den. Det samma gäller så klart odlad regnbåge, röding, öring osv. Köper annars mycket fisk från havet och äter gärna sötvattensfisk som abborre, gös, öring, röding och harr mm... åt gädda förra veckan så det funkar det med :)

Har faktiskt tagit ett beslut att servera mina barn fisk 1-2 ggr i veckan sen en tid tillbaka och ju mer fisk jag lagar till ju mer inspirerad blir jag.

Jag pratar gärna om baksidan med odlad lax så fort jag får tillfälle men jag skulle som sagt inte ta upp en sån diskussion i samband med att någon serverar mig en odlad fisk.

Visst äter vi också annan fisk, om än inte i samma utsträckning som er. Ingen fisk är dock lika populär som laxen är hos barnen...

Share this post


Link to post
Share on other sites

För övrigt äter jag ALDRIG odlad lax, hur mycket jag än blir bjuden och hur mycket folk tjatar.

Struntar fullständigt i om någon ogillar det eller tycker jag är storbjuden. Lite stake måste man väl ändå ha.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tycker ni borde förtära dom självdöda laxarna i Torneälssysytemet! ..ni behöver inte ens köpa fiskekort..lr. utrustning för den...ingen tjuvfiske m a o,..Gratis är gott som Kirunabor brukar säga.:mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

När jag handlar blir det inte Norsk lax, utan torsk eller annan saltvattensfisk, När jag jobbade som kock och såg dessa odlade laxar hela, endast urtagna, direkt från fiskeauktionen så kunde man inte göra annat än att rynka på näsan.

Missbildade, en överkäke som gick uppåt, inga fenor och en odör som gjorde att man nästan spydde. Feta så det nästan flöt och en otrolig äcklig lukt när man tillagade dom gjorde att jag har helt förbjöd denna fisk i mitt hus. Pratade också med mina barn om hur denna fisk levt och vad den innehåller. Barnen äter hellre annan fiska än lax och vad det gäller att bli bjuden på lax så avstår vår familj från denna odlade ras av lax. 

Men mitt svar på frågan blir nog, avstå från odlad lax och hellre satsa på annan fisk som torsk, sej, hälleflundra, kolja osv.

Edited by maxons
  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag gör som Jonas (ungefär). Blir jag bjuden är det trevligt för mig och jag ifrågasätter inget då utan njuter av tillfället.

Hemma äter vi ingen odlad fisk öht oavsett om det är lax eller inte med undantag av någon ev enstaka båge jag fångat i klubbsjön.

Köper vi lax är den vildfångad någonstans i atlanten.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Var det inte nån som nämnde pinklax som ett bra alternativ i en liknande diskussion för nåt år sen? Har inte provat själv men kanske nån annan? 

Fryst torskrygg dubbelpanerad med mjöl/ägg/panko med potatismos, gröna ärter och rårörda lingon är för övrigt det som lagas ofta i fiskväg här off-season. Vår-höst även abborre och västkustöring,

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är farligt att leva, man kan Dö! Det blir lite pest eller kolira, vilken fisk ska man äta? Norsk odlad antibiotika, Östersjön dioxin, insjöar kvicksilver. Väljer man någon annan fisk så kan den också vara bättre eller sämre! Det är inte helt lätt att välja vilken fisk man ska ta, om man inte har kunskapen.

Så vilken fisk ska man ta??

Hls Magnus 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago M.Thors sa:

Var det inte nån som nämnde pinklax som ett bra alternativ i en liknande diskussion för nåt år sen? Har inte provat själv men kanske nån annan? 

Fryst torskrygg dubbelpanerad med mjöl/ägg/panko med potatismos, gröna ärter och rårörda lingon är för övrigt det som lagas ofta i fiskväg här off-season. Vår-höst även abborre och västkustöring,

Lite det jag var ute efter. Vill också minnas att detta diskuterats tidigare men hittar inte igen tråden. Var det pinklax som var ok och hur får man i s f tag i det? Brukar det finnas i matvarubutiken?

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago Tuben sa:

Lite det jag var ute efter. Vill också minnas att detta diskuterats tidigare men hittar inte igen tråden. Var det pinklax som var ok och hur får man i s f tag i det? Brukar det finnas i matvarubutiken?

Tror jag sett pinklax på Kvantum för många år sedan. Jag hade gärna köpt det om någon butik hade haft det.

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago Balswinger sa:

Jag är sugen på att prova sockeye som Rensvind pratar om i den här tråden.

Min lokal fiskmånglare lät intresserad, men det har inte hänt något.

Såg att atlantlax eventuellt skulle sälja direkt till kunder, så jag skickade en förfrågan.

http://alaskalax.com/how-to-order/

Det var den tråden jag sökte. Tack för den!

Edited by Tuben

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag köper Vänern Lax om jag inte får nån Havsöring till matbordet under midsommarn.Kostar runt 300:- kilot fileat.Skolan serverar Norsklax i bamban till barnen och den innehåller mer gifter än Vänern lax.Så om barnen äter det en eller två gånger om året så tror jag inte har så stor påverkan jämfört med andra gifter i födan dom får i sig.Makrillen är också en super alternativ till laxen som gravad eller kallrökt som brukas förtäras med en god kall snapps.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det som är glädjande att Norsklax har gått upp i pris.Var i Coop och diskuterade om lax med Fiskhandlarn.Frågade om han fick Vänernlax i sin affär men det hade han inte fått från uppköparen.Han sa att Norsk lax hade kilopris runt 140:- och var lite fundersam hur högt pris Vänernlax skulle ligga på.Men i allefall glädjnade att priset på Norsk Kasselax har 3 dubblats sen ett par år tillbaka.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är synd att Islänskt Lax inte säljs i Sverige förutom från Islandsfisk, en ambulerande skåpbil som far runt 2-3ggr och säljer varor från Island som frystfisk, kött och lakrits

Laxen som odlas på Island simmar i det friskaste vatten och fodret kommer oftast från Makrill, som Islänningarna anser inte vara människoföda. Fodret som Norrbaggarna använder är oftast från Östersjön med majoritet Tobis om jag fattat rätt.

Hemma äter vi Torsk eller egenfångad Abborre och Gös. Jag har förbjudit förskolan att servera min 5 åring odlad fisk typ Lax och Pangasus, vilket de respekterar.

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlad norsk lax är jag inte heller mycket för.

Vad gäller pangasius filé.  Är det någon som vet vad det är?

Tror annars att bäst matfisk är kanske från atlanten eller från norra Sverige.  Brukar ta några matfiskar när jag är o dalarna och fiskar och dom smakar bra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago Meritaimen sa:

Jag köper Vänern Lax om jag inte får nån Havsöring till matbordet under midsommarn.Kostar runt 300:- kilot fileat.Skolan serverar Norsklax i bamban till barnen och den innehåller mer gifter än Vänern lax.Så om barnen äter det en eller två gånger om året så tror jag inte har så stor påverkan jämfört med andra gifter i födan dom får i sig.Makrillen är också en super alternativ till laxen som gravad eller kallrökt som brukas förtäras med en god kall snapps.

Ooo, det lät gott det där sista :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äter några havsöringar varje år, samt Norsk spöfångad lax.

Utöver det är det "vanlig" fisk, torsk, sej och en och annan harr/öring.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlad norsk lax är jag inte heller mycket för.

Vad gäller pangasius filé.  Är det någon som vet vad det är?

Tror annars att bäst matfisk är kanske från atlanten eller från norra Sverige.  Brukar ta några matfiskar när jag är o dalarna och fiskar och dom smakar bra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago Butten sa:

Odlad norsk lax är jag inte heller mycket för.

Vad gäller pangasius filé.  Är det någon som vet vad det är?

Tror annars att bäst matfisk är kanske från atlanten eller från norra Sverige.  Brukar ta några matfiskar när jag är o dalarna och fiskar och dom smakar bra.

Butten, tror inte Pangasiusfisken är något bra alternativ till laxen :(

Kolla här !

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...