Jump to content

Tips på förbättring av kastteknik


Recommended Posts

Jag skulle vilja få kommentarer på min kastteknik samt tips på hur jag kan förbättra den. I dagsläget är kastet dugligt för fiske men skulle vilja förbättra tekniken för att senare klara av blåsigare förhållanden och självklart kasta länge.

Här är en video där jag kastar: 

 

Jag gjorde en till video där jag analyserar spötoppens rörelse: 

 

Bifogat är en graf över spötoppens rörelse under framkast, bakkast och framkast igen.

Fel jag vet att jag gör är: Icke jämn acceleration vid framkast (tailing loop) och shock-stoppar samt driftar uppåt på bakkastet. Grejen är den att ingen lyssnar när jag säger åt mig själv vad jag gör fel. :D 

Alla kommentarer är välkomna!

XY-data.png

Link to comment
Share on other sites

Dubbeldraget.

Följ upp mot spöt längre med handen. Då får du ett rejält längre dubbeldrag och kan använda mindre kraft vilket kommer göra att dina kast blir mer harmoniska.

Tycker du har väldigt bråttom och kastar lite forcerat. Sänk tempot lite och låt ditt förbättrade dubbeldrag ladda spöt mer.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Skoja ba! ..sikta högre!!!..tänka på att du skall kasta en boll/spjut låååångt....lite längre drag-kratffullare..med timing.Trots flugkastning..en kan inte alltid fjösa.

Mera drag med v-handen---dra igenom helt å hållet..v-handen skall slå en volt bakom ryggen din.

Din v-hand(draghanden) gör ett runk ryck bara....handen skall bara släppa linan mitt i draget( kring höften)..inte RYCKAS!!! å släppas.Dra igenom helt...tajmat med kasthanden.

Edited by Ismo
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack ska ni ha. När ni skriver sikta högre, menar ni framkast eller både framkast och bakkast? Hur exakt ändrar jag kasthöjden?

Morgan: Jag har sett videor med Mattias Drugge där han förespråkar den tekniken. Har den tekniken verkligen nog lång "stoke" för att ge långa kast?

Ismo: Jag erkänner. Jag är en runkryckare. :D

 

Link to comment
Share on other sites

Att spövinkeln ligger emellan ca kl10 och kl13, det är en bra målsättning. när jag FISKAR så skiter jag fullständigt i kasttekniken eller snarare glömmer bort den,så när jag till slut tappat den helt måste jag stanna upp och ge mig sjäv några kastlektioner då återgår jag till att focusera på tummen mitt på handtaget enbart kasta med underarmen hålla handleden stilla hitta linans sweetspot, och jag blir faktiskt förvånad än idag efter 41 års flugfiskande, dels över att jag tappar tekniken så lätt men sen över hur lätt den går att återställa. I min meninig så tar snarare den kraftfulla långa spöförinen några meter av kastlängden så timing slår kraft. Dom nya tvåfärgade linorna eller ett märke på linan på rätt ställe underlättar ju till att starta kastet hamoniskt.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago Trigonometric1 sa:

Tack ska ni ha. När ni skriver sikta högre, menar ni framkast eller både framkast och bakkast? Hur exakt ändrar jag kasthöjden?

Morgan: Jag har sett videor med Mattias Drugge där han förespråkar den tekniken. Har den tekniken verkligen nog lång "stoke" för att ge långa kast?

Ismo: Jag erkänner. Jag är en runkryckare. :D

 

Vi har alla "runk"ryckat! :D ..använd mera underarm-handled vid draget! inte bara en sorts axel-runk-knyck. Nyttja dina armar-underarmar-handled fullt ut....vid längre kast.

Link to comment
Share on other sites

Lite kuriosa i ämnet kastteknik:,  runt 1980 gick jag på nån ledarutbildnig som  fritidsfiskarförbundet hade och där hade tror jag: böril johanson ett moment som han kallade(tror jag) Kasta ut hela linan med ett kvastskaft! i alla fall så minns jag att någon lade ut hela fluglinan på gräsmattan, drog upp den i luften med bara händerna och kastade ut hela linan!

Link to comment
Share on other sites

Framkastet! ..skall ALLTID! påbörjas med kast handen vid enhands. Vid 2-hands så skall draget kännas nere i butten...vid pådraget..i starten.

Edited by Ismo
Link to comment
Share on other sites

34 minutes ago Idivuoma sa:

Bakkast: Tänk på att du ska sticka hål på en ballong som hänger bakom och över dig. Framkast: stick hål på ballongen som hänger framför dig. Ballongerna hänger  högt så du måste sträcka dig lite.

Jep, och spötoppen skall gå rak linje däremellan, med spöböjning inräknad (tracking).

Det där med ojämn acceleration; ser att du inte klarar av att accelerera hela vägen till slutet och då, för att motverka tailingloop, går du väldigt långt ner med spötoppen. Därför får du inte kastriktningen uppåt som mänga nämner. Detta är det vanligaste problemet jag ser hos medelgoda kastare. Den största acceleration på spötoppen får du genom att rotera handen. Var bör man rotera handen då. Precis på slutet av kastet, annars har du spelat bort ditt bästa kort för tidigt, vilket leder till de problem du har.

En annan sak som jag inte har hör mänga påpeka. När du roterar handleden (utan att röra på den i något annat håll) så måste ju spötoppen gå ner, och då öppnas loopen. För att då få ut det sista krafterna i din acceleration skall du följa med med handen framåt och uppåt precis under handrotationen (uppåt rörelsen motverkar att spötoppen går neråt precis på slutet) mot den där ballongen som nämnts ovan. Detta är detaljer som många duktiga kastare gör automatiskt, har bara inte sett/hört något påpeka detta explicit... Det var när jag fick till bättre tracking och denna detalj som jag började komma uppåt 30 m utan några större problem, därför jag nämner detta här...

En fråga: hur analyserade du spötoppsrörelsen??

Link to comment
Share on other sites

Vill du göra ditt kastarliv lätt och enkelt så titta på Göran Andersson. Finns ett antal filmer på Youtube och även en bok och film som heter "Bättre flugfiske". Du får lära dig ett logiskt tankesätt om vad som händer i spö och lina när du kastar.
Dagens material i form av spön och linor har så pass hög standard (även de mesta lågpris) att man inte behöver slita ihjäl sig för att få ut linan.
Filmen är ett antal år gammal men fanns på många bibliotek. Hör efter där du bor. Några tycker han var en taskig pedagog, men jag själv har stått på hans egen gräsmatta i Björbo på privatlektion ett par gånger, och han vet vad han pratar om.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago Foam sa:

Intressant med grafen, men jag fattar inte den riktigt. Vilka enheter har du på axlarna (x, y) ?

Vidare är där 4 grafer för tre kaströrelser?

Öhhh??

Link to comment
Share on other sites

För att kunna kasta längre/långt..så bör en ha en rätt bra hastighet på linan...med endast kasthanden...så uppnår en viss längd..oavsett vad en vill!...med hjälp fr. drag-handen(linan) ..så uppnår en betydliga längder.

Att kasta en boll t ex. så kräver ett långt kast!..att en springer rätt fort..+ att utnyttja kroppen i kastet + att kastarmen gör allt rätt..en timing ..som gör att antingen så skadas en..lr. så blir en bättre. En skall känna i kroppen när en gör rätt.

 

 

Kan en inte kasta en boll hyffsat långt!..så lär en inte kunna kasta en lina hyffsat långt.

Edited by Ismo
Link to comment
Share on other sites

Jag har nu laborerat med dubbeldraget. På framkast kan jag stundvis öka linhastigheten markant (fortfarande tight loop). Bakkastet är dock inte lika enkelt. Får inte riktigt samma böj i klingan (se graf i första inlägget).

Frågor:

När man säger "jämn acceleration" menar man då en konstant acceleration eller menar man en ökande acceleration?

Börjar man långsamt för att linan ska räta ut sig innan den ökar fart (effektivitet)?

Link to comment
Share on other sites

Jag har tittat på  M Drugge och G Anderson på Youtube nu,, och det är den skolan som jag föreslår, åtmindstånde att du ger  deras förelagna kaströrelse en riktig chans, förr eller senare så trillar poletten ner , aha uppstår, å rolit kan börja.

Link to comment
Share on other sites

Hej!

 I det första klippet tycker jag att det ser rätt okej ut men du ser inte ut ha att speciellt mycket lina ute och då ska du kunna korta ner din kaströrelse. Annars har du inget kvar att jobba med när du vill kasta längre. Ett par punkter för förbättring ändå:

 I framför allt bakkastet behöver du rotera spöbutten senare. Tänk spövinkeln så här under kastet: \\\\/. Spöbutten ska vara först så länge så möjligt (\\\) tills kastet är nästan klart och då roterar du spöt/vänder över direkt innan stoppet (/). Fixar du det kommer du märka att du behöver väldigt mycket mindre kraft och fart på kaströrelsen för att sträcka linan och du kan kasta med en kortare armrörelse.

 När du får mer fart på linan med en sen rotation kommer du också märka att du inte behöver sopa på med kraft i framkastet. Som du själv säger är inte accelerationen inte mjuk. Gör också leveranskastet lika mjukt som de tidigare framkasten. Många tailing loopar kommer av att man tar i sista kastet.

Dubbeldraget är bra i första klippet men i det andra glömmer du av det i bakkastet flera gånger. För kast med kort lina ska man inte dra så långt utan tänk kort lina – kort drag och lång lina – långt drag. Dragen i den andra filmen är ändå alldeles för korta och du måste komma ihåg att gå tillbaka med linhanden när du gjort draget. Down-up som det heter, kolla Mel Krieger på tuben. Dubbeldraget får inte heller ryckas igenom, den ska vara lika mjuk som accelerationen med kastarmen. Ryck ger också tailing loopar och jag ser att du gör det i den andra filmen.

Som de andra har sagt, stanna högre med spötoppen i kasten. När du roterar senare kommer du se att den extra längden på spötoppsbanan som du nu gör inte behövs. Den ska du ta till när du börjar kasta långt på riktigt.

En liten grej är att du böjer dig fram i leveranskastet. När du gör det öppnar du upp loopen ännu mer. Så böj dig inte framåt.

En övning du kan göra för att komma igång är att bara kasta i sidled, dvs håll spöt i drygt 90 graders vinkel med bara 5-7 meters lina utanför spötoppen. Försök att rotera så sent som möjligt och gör ingen större fartökning med spöt. Inget dubbeldrag, Titta hela tiden på spöbutten. Dra den framåt (bakåt i bakkastet så klart) och vänd över. Blir looparna stora stoppar du tidigare (titta då på i vilken vinkel spötoppen har stannat och gör den vinkeln mindre). Du kommer bli förvånad över hur fantastiskt snygga loopar du gör. När det känns bra höjer du spöt allt eftersom tills du kastar med spöt i en vertikal vinkel igen.

 Lycka till!

Edited by MathiasL
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago Trigonometric1 sa:

Jag har nu laborerat med dubbeldraget. På framkast kan jag stundvis öka linhastigheten markant (fortfarande tight loop). Bakkastet är dock inte lika enkelt. Får inte riktigt samma böj i klingan (se graf i första inlägget).

Frågor:

När man säger "jämn acceleration" menar man då en konstant acceleration eller menar man en ökande acceleration?

Börjar man långsamt för att linan ska räta ut sig innan den ökar fart (effektivitet)?

Konstant acceleration för dig som håller i spöt är att eftersträva. Det är när man försöker öka den snabbt själv som det ofta blir fel, 

Linan ska alltid vara sträckt innan man påbörjar nästa kast. Det är väldigt viktigt. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...