Jump to content

Eken's Kastträning


Recommended Posts

Väcker liv igen på det här forumet och kommer använda denna tråd som en liten "dagbok". Jag heter Eric iallafall och är 16 år gammal. Började flugfiske för några år sen, men började med casting för bara nån månad sen och upptäckte att det verkligen var min grej! Min favoritgren är såklart trout distance eftersom det är grenen som liknar mest mitt fiske. Slog även juniorrekord och blev svensk juniormästare med mitt kast på 36,7 M (måste bara skryta lite grann, lovar att inte göra om det :lol:). Har tävlat i alla grenar förutom speygrenarna och inser att trout distance är min paradgren och det är också det enda jag kan träna på, pga att jag ej har pengar och utrustning till de andra grenarna. Funderar på att lägga upp lite filmer om jag har tillgång till det, och ALLA TIPS ÄR VÄLKOMMNA! Vill också säga att jag inte är något proffs och jag har verkligen inte bra teknik när jag kastar, men jag tycker det är skitkul med casting! Följ gärna tråden och min instagram (flyfried) där jag lägger ut andra fiskerelaterade bilder!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Blev ett pass idag. Lite växlande vind men det var bra att träna i olika "vindstyrkor" och man inser verkligen hur beroende man är av medvinden. Måste träna när det inte blåser någonting för det är jag inte så bra på. Slänger in ett kort filmklipp från när jag kastar. Snittlängden låg idag på kanske 33-34 meter, fick dock till något riktigt bra kast som var närmare 37-38. Jag är fortfarande väldigt ojämn.

https://www.youtube.com/watch?v=mFfbOrmN65w

 

Edited by Eken
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago Karlsson sa:

Hej Erik

Ser bra ut, du kan få mera hastighet i dit bakkast om du får din linhand bättra tilbake. Nu er dit trek mycket kort her. 

Mvh

Lasse

Tack Lasse för tipsen, men kan du förklara vad "trek" är för något? Är ju som sagt ganska ny på det här.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago Karlsson sa:

Ursakte Erik, er jo dansk, så er inte så stark på svensk, och mente dra, dit dubbeldra er mycket kort i dit backkast. 

Mvh

Lasse

Jaha okej, då förstår jag! Så det du menar är bara att jag ska följa med upp med handen snabbare och längre??

Link to comment
Share on other sites

Är just nu på läger med junior flugfiskelandslaget, där castingförbundet kom och har/hade undervisning i både teori och långdistanskastning. Hade turen och fick ett liten "privatkurs" med Roger och Joakim, som verkligen var guld värd och har fått några tips om hur jag kan få upp linhastigheten ännu mer. Så nu är det bara att träna, träna, träna!!!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Kastat mer idag med Roger och Jocke, och fick på slutet bort min konstiga knorr i bakkastet. Anledning var för att min acceleration inte var optimal för distanskastning, så nu är min kaströrelse lite bättre och jag kommer faktiskt nån meter längre. Jag har också blivit bättre på att följa med med handen uppåt så jag får större drag i framkastet. Det är på rätt väg framåt med andra ord!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Imponerande, Du kastar riktigt bra och graciöst som en balett dansös. (i positiv bemärkelse) På sätt och vis gör jag det med men min stil är mer likt döende svanen...eller kanske mer åt hipp hopp hållet...:blink:

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tränat både igår och idag, och tycker personligen att jag fått ett mycket bättre dubbeldrag och följer upp med linhanden bättre, som gör så att jag får mer linhastighet. Men så kommer utlägget, och hela linan blir som ett 90 graders  "L" överdrivet och loopen i fram är så dålig och fladdrig. Slänger in ett filmlipp nån annan gång när jag kastar.

Link to comment
Share on other sites

Just det, kan också skriva vilken utrustning jag använder för min distanskastning för trout distance:

Loop Cross SW #7 9'

Loop Grafitrulle

Scienctific Anglers Mastery Expert Distance (tycker personligen att Rio Gold Competition linan är bättre, men den ska tydligen bli ickegodkänd nästa år)

Link to comment
Share on other sites

Snyggt Eric! Tänk på att rotera sent och framförallt att på att inte pronera eller supenera med handleden  (vrida i endera riktningen) när du roterar. Fäll handleden rakt. Det du gör nu (när du får L) är "Long Distance curve casts", och det kan väl vara bra men bara om det är meningen :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Tränade två långa pass igår och idag, och som tur är har det faktiskt gått frammåt! Sen jag fick mitt castingspö har jag inte riktigt till 100 % fått in en relativ lång medellängd, men när jag väl fått till det har det blivit mycket längre än när jag fick låna en Cross SX #5 (som jag slog svenska rekordet med). Jag har aldrig fått upp den linhastigheten som krävs för att kasta riktigt långt och för att kunna ladda ett så styvt och relativt högt klassat spö mina bakkast har seriöst varit helt klappkassa. Jag har tränat enligt tipsen jag fick av Roger och Joakim från castingförbundet, och det var egentligen idag som det verkligen sprack lös. Sen rotation, senare dubbeldrag, följa upp med linhanden innan jag "går" i kastet, och kasta i "180 graders linje" är saker som jag har förbättrat, men också ändå behöver träna mer på. Hade sån jäkla linhastighet idag när jag kastade och tänkte mycket på sen rotation och sent dubbeldrag och att följa med handen upp snabbt. Fick till ett riktigt jävla kanonkast som jag nästan är övertygad kunde bli personligt rekord om jag hade haft lite vind och mer lina ute. Behöver träna på precis som du sa @Staffan Dahlbom, att låsa fast handleden och inte vinkla den åt alla håll. Lovar att slänga in ett filmklipp imorgon på hur det såg ut så ni kan komma med tips och ideér!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago MathiasL sa:

Jag är tokimponerad Eken. Ett jäkla driv du har i kastningen. 

Tack @MathiasL! Det värmer!

Edited by Eken
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago Karlsson sa:

Hej Erik

Prøv om du kan dra rakt fremåt istellet for nedåt i dit backkast, mycket hastighet at hente der. 

Mvh

Lasse

_20170725_143241.JPG

Menar du spöet eller linhanden? Att jag slutar för långt ner med spöt? Eller att jag ska dra dubbeldraget rakt frammåt?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.×
×
 • Create New...