Hoppa till innehåll

Lite tankar kring C/R


Laxarnas prins

Recommended Posts

Blir emellånät rätt bra foton på fisk i vattnet, långt ifrån alla, men de snyggaste bilderna jag har är inte på mig själv med en skrytfångst utan på fisken i eller cm ovanför sitt element. Just saying.

(men så är jag inte så photogenique heller, krävs en del photoshoppande för att jag skall se normal ut och jag ids liksom inte...)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

I mitt tidigare liv var jag akvarist. Som sådan hanterade man mången fisk som man kunde följa under många år. Rent generellt är främsta dödsorsaken bland akvariefisk övermatning, som resulterar i dålig vattenkvalité. För hög eller för låg vattentemperatur är en annan stressfaktor. För många fiskar i för liten volym med för få 'ståndplatser' är en annan stressfaktor. Fel pH eller dH ännu en. Om man undviker dessa fallgropar är fisk förvånansvärt tålig, även efter ganska ovarsam hantering. Ibland var man ju tvungen att lyfta ur någon marodör och det kunde bli ett jäv-a jagande där man ofta var tvungen att sänka vattennivån ganska ordentligt för att ha en chans till framgång. Handen med håven gick som en kryssningsmissil, vågorna gick höga, fisken hoppade som galningar. (Ibland hjälpte inte ens att sänka volymen - en gång var jag tvungen att agna en krok i storlek 22 med en mygglarv för att få ur en Tropheus duboisi efter att ha jagat den i flera veckor. Det var mycket skonsamt jämfört med de övningar som dittills hade varit resultatlösa). Jag tror att omständigheterna som helhet borde avgöra vad som är lämpligast hantering. Är vattnet för varmt bör man helt enkelt inte återutsätta fisk, no matter what. Hellre avstå från att fiska. Om man värnar om fiskbestånd är väl restriktivt fiske med rimlig tillämpning av c&r ett bra alternativ. Att inte fiska alls innebär att ingen bryr sig om fiskens förhållanden och förutsättningar i vattnet. Onödig hantering av fisken, framförallt ovanför vattenytan, är en styggelse. Min uppfattning. Du får göra som du vill, men inte i mitt vatten.

Disclaimer; i ovanstående har jag inte berört moral och etik. Med moral menar jag då förhållningssätt/beteende och med etik läran om olika förhållningssätt. Andra definitioner förkommer.

Många nöjen är moraliskt tveksamma...

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 4 weeks later...

alltså den stora grejen är ju verkligen inte C-R vi sportfiskare gör de bästa vi kan för våran fisk så tycker inte de är på sportfiskaren pekpinnen ska slås på fingrarna de är snarare eu och dom stora företagen som nätfiskar så måste reglerna ändras hade de inte vare för det industrialla fisket hade vi inte haft ett dåligt bestånd av lax

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

8 minutes ago Ismo sa:

C & R ..har inte Jägarna nått problem med..varför vi?:angry:

Två helt skilda saker. Hur fick du för dig att ta upp det? För att besvara din fråga så har människan sett till att göra vissa landlevande djur en lite för stor tjänst och vissa vattenlevande djur har dem gjort en mindre ”tjänst”... 

Precis som jägare jobbar med att förvalta och vårda djurstammar på land så gör sportfiskare och fiskevårdare ett likadant arbete i vattnet. Det sker bara på olika sätt...

Nu ska jag vara trådens svarta får och säga att det är lika roligt varje gång en sportfiskare trackar ner på en jägare. Catch and release är ju etiskt och moraliskt rätt, jag menar hugg ett djur i munnen, ta en bild och släpp tillbaka det. Gå sedan in på ett forum i efterhand och börja fråga om den överlevt.

Fiska upp x hundratal ton fisk, kalla det för ”skräpfisk” och släng det till skogs. 

Hur hårt vill man dra det? Vi är inte änglar för att vi släpper tillbaka fisk, men vi behöver inte vara elaka för det. Visa respekt och vördnad och försök ge tillbaka mer än vad du tar, då är du bättre än de flesta.

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

30 minutes ago Ismo sa:

För att vi människor är av släktet Jakt & Fiske! ..vi har levt med det i massor av generationer..vad är det du inte förstår?

Ja, men vad har det med huruvida man skall göra som jägare när man fiskar?

Catch and release är det bästa för fiskarna och en förvaltning av djurstammarna är det bästa för landlevande djur. Det finns ingen direkt parallel med jakt och fiske. Det är så vitt skilda saker och med olika påverkan av människor.

Redigerad med Ålandsfilip
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Just now Ismo sa:

Fånga din fisk du skall ÄTA! ..gå hem. Men så gör vi inte! ..inte ens jag(fast jag inte tål fisk)..det har blivit fel hos oss!:unsure:

Helt rätt i det du säger. Problemet är väl att det inte går att gå ner till strömmen och fånga den perfekta ”avskjutningsfisken” som det gör i jakten. Därför är ju fiskbestånden som dem är också.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

7 minutes ago Ismo sa:

Ta älgjakt t ex. ..1st Älg räcker för att föda en länge..har många arbetskamrater som jagar älg..ingen lätt uppgift! ..men dom skaffar sig sitt kött..för ett helt år i lag! ..lr ensamma(få)

Vi fiskare tänker nog inte så..& så j-vla stora är inte våra fiskar:D..lite skillnad på fisket & jakten..ville bara säga att Jägare till 90% inte behöver tänka på C & R(lossas skott) ..att gå hem med 1st byte ..räcker för dom.

C & R/fiskare är ett måste ..tycker jag! ..är när en art är hotad lr...så måste vi göra så, annars dör/utarmas beståndet.

Men känns det rätt? ..tror jag fiskar som jag gjort till jag dör.

Förstår dig. Jag har också svårt för c&r, men utövar det själv. Som jag sa så får man se till att ge mer tillbaka än vad man tar. Utan sportfiskare finns ingen fiskevård i stort sett. Vi bidrar med mest och tar minst :) Skulle det endast finnas sportfiske skulle vi inte ha så stora problem med bestånden, även fast sportfiskare också tar fisk.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På 2017-12-10 at 20:18 joel96 sa:

alltså den stora grejen är ju verkligen inte C-R vi sportfiskare gör de bästa vi kan för våran fisk så tycker inte de är på sportfiskaren pekpinnen ska slås på fingrarna de är snarare eu och dom stora företagen som nätfiskar så måste reglerna ändras hade de inte vare för det industrialla fisket hade vi inte haft ett dåligt bestånd av lax

 

12 hours ago Ålandsfilip sa:

Vi bidrar med mest och tar minst :) Skulle det endast finnas sportfiske skulle vi inte ha så stora problem med bestånden, även fast sportfiskare också tar fisk.

Det är faktiskt inte så att sportfiskets uttag är försumbart. Det går heller inte att bara peka fingret på EU. Sverige har lite mer än en fjärdedel av laxkvoten i Östersjön. Av det totala uttaget av lax stod fritidsfisket för 35% i den senast daterade rapporten jag hittade. Trolling i havet och sportfiske i vattendragen är en betydande del av det totala uttaget.

Jag försvarar inte kvoterna på det licensierade fisket, men man måste förstå att det som är lättast att påverka och snabbast ger effekt är hur sportfisket bedrivs.

Ett effektivt lobby-arbete för att åstadkomma gemensam förändring i Östersjöregionen kräver (bland annat) ett svenskt politiskt intresse med stöd av majoriteten först. Det är heller inte bara på EU-nivå som regler skapas, vi har ett omfattande nationellt självbestämmande som kan reglera och påverka en stor del av  det totala uttaget.

Alltså - vi behöver fortsatt städa framför egen dörrr, men också skapa opinion inom sportfisket och mot politiker, nationellt och internationellt... (egen tröskel kanske blir väldigt välstädad innan resten är omhändertaget, men det är ju positivt och kanske en nödvändighet för att uppnå tillräckligt opinionsläge)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

  • 8 months later...

Dags att damma av denna tråd med lite nya tankar kring C/R.

Denna till stora delar torra och varma sommar har givit höga temperaturer i många vattendrag. Detta har fått mig att tro att många laxar plågats och äventyras av C/R. Man kan på olika fångstsidor se namn som förekommer frekvent med C/R- laxar, i synnerhet de senaste veckorna. Kan detta verkligen vara etiskt att rent av plåga djur i dessa höga vattentemperaturer. De bilder som visas upp på dessa forum visar oftast brun lax som ska ha krafter att leka med allt vad det innebär.

Detta står att läsa hos NINA:

Laksen tåler mindre når vannet blir varmt

"Ved lave vanntemperaturer er overlevelsen høy hos gjenutsatt laks som håndteres forsiktig, men når vanntemperaturen når 18 grader og mer øker risikoen for dødelighet. Ved høye vanntemperaturer vil fang og slipp medføre en så stor fysiologisk påkjenning at fisken kan dø etter gjenutsetting. Den er mer sårbar for lufteksponering og andre påvirkningsfaktorer når det er varmt i elva. Da er det ekstra viktig å behandle fisken raskt og skånsomt, samt nøye vurdere tilstanden til fisken før gjenutsetting".

(Om ni har tid läs på Gaulas och inte minst Orklas fångstlistor, där ni ser frekvensen av att vissa fiskare bedriver ett enligt mig oetiskt C/R fiske.)

Mina funderingar går mer åt att även C/R ska kvoteras!!

Hoppas Fylkesmannen och förvaltningarna ser detta problem

För laxens väl?

Redigerad med Laxarnas prins
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























×
×
  • Skapa ny...