Hoppa till innehåll

Struliga linor?


Mats68

Recommended Posts

Hej!

Någon här på forumet som har erfarenhet av Guidelines nyare linor, typ Evolve? Anledningen jag frågar är att jag har själv erfarenhet av en Presentation som lade sig som en gammal telefonsladd hela tiden. Gillar deras linor, men innan jag köper ny tänkte jag kolla lite här. Min Highwaterlina börjar kännas sliten och tänkte snart köpa en ny.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Hej,

Upplever just detta. Har använt deras Evolve presentation och aldrig haft så mycket linstrul tidigare....blir både småknutar och större dito samt ormbon och telefonsladd...

Vet fasiken inte vad det beror på egentligen...

Linan när den väl fungerar är härlig dock...

Till helgen skall jag pröva Evolve Bullet, får se om det blir olika illa...

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har en vild gissning som säger att det beror på att de använder monokärna på nya linor. Har en Airflo Superdri Xceed som ser ut som en telefonsladd oavsett hur mycket jag sträcker den, så jag kommer gå tillbaka till Rio Gold eller Trout LT utan connectcore igen.

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

10 minutes ago Redbeeerd sa:

Har en vild gissning som säger att det beror på att de använder monokärna på nya linor. Har en Airflo Superdri Xceed som ser ut som en telefonsladd oavsett hur mycket jag sträcker den, så jag kommer gå tillbaka till Rio Gold eller Trout LT utan connectcore igen.

 

Jag hade några Airflo som var så för något år sen, de jag har köpt i år är det inga problem alls med. 

Gällande Rios Intouch så har jag fått rent horribla linor ibland medan en del har varit klockrena. Där verkar det som att de blir bättre efter lite användning men innan dess vill man bara göra kap med dem.... 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tips

De MD linor jag använder ligger rakare än något annat jag provat

snowbee thistledown nano och Arctic silver är grymma linor. Lätta att lyfta med minimalt stänk , kastar grymt kontrollerade loopar och helt raka vid utlägg punkt

många vanliga linor kastar bra men trasslar och korvar sig och det blir knutar på runningline etc jag tror MD linor är en game changer.

Redigerad med bratteus
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Guidelines linor är bra men många trasslar enligt min erfarenhet.  Du borde tacka för tipset och tänka om använd MD linor istället så slipper du trassel är ju kontentan, vad är problemet med det resonemanget, vidga dina vyer och släpp sargen, kom in i matchen ;)

Redigerad med bratteus
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det här är ingen given match och en lina som är bra ett år kan vara sämre nästa. Jag håller med om Arctic Silver. De är väldigt bra men det finns så klart många andra bra linor också. Är det väldigt varmt ute kan den tunna backing på AS bli lite halvtrasslig, fast det blir å andra sidan de flesta linor om man skjuter hårt och man har tveksam lösning för att samla upp linan.

Ska man slå ett slag för något nytt som det talas extremt lite om så är det Orvis nya Hydros Superfine. Det är en ruggigt bra allroundlina och i en väldigt fin färg. Jag har fått ett helt gäng riktigt grymma fiskar med den linan under sommaren. Man bör även ha i åtanke att Orvis numera äger Scientific Anglers. Min känsla är att att Hydros bygger på en Masterylina och att man hittat en väldigt bra tapering som leverar oavsett längd och är väldigt lättkastad. http://www.bios.se/hydros-superfine-willow-wf

_56V5803.jpg

En annan lina som seglat upp som en riktig favorit bland kastkanonerna för kusten är AJensens Vector Intermediatelina. Sjukt skön lina som matchar mitt Scott Meridian 9' #6 som en dröm. http://ajensenflyfishing.com/lines/weight-forward-lines/vector-intermediate.html

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

På 2017-10-06 at 10:56 Flyrod sa:

Man ska nog inte hänga upp sig för mycket på om det är Guideline, Vision eller Loop då de tillverkas på samma fabriker. Det viktiga för mig iaf är att veta vem som har tillverkat linan. Om det är en SA-tillverkad lina så kommer den med största sannolikhet bete sig som SA-linor brukar göra.

Det finns ett par intressanta parametrar, den kanske intressantaste är kvalitet på kärna och coating. Där kommer ju materialval in som en viktig del, men också tillverkningsprocessen och efterkontroll. Det här färgas ju till stor del av var någonstans linorna tillverkas. En Airflolina görs i PU och andra i någon annan plast, vanligen PVC. Kärnan kan vara monofil eller något flätat material, stumma eller något fjädrande. Om linan blir bra så är valen utvecklarens förtjänst och tillverkningen fabrikens förtjänst. Till det kommer ju olika taperingar. Med det sagt så kan väl nämnas att de flesta taperingar redan testats, det finns inga "magiska taperingar" som löser knutar ( :) ). Men, att säga att endast fronttaperingen och diametern på runninglinen är av värde tycker jag är att glömma bort vitala funktioner hos de andra delarna (baktapering  och belly).

Fronttaperingen är ju enkelt uttryckt växellådan (kort brant front låg växel som orkar vända över mycket mer än en lång front)

Bellyn svarar ju för den vitala massan, vilken är viktig. Har du ingen vital massa så får du svårt att ladda spöt. Längden på Bellyn  bestämmer ju till stor del också hur mycker lina du kan bära. 

Baktaperingen bestämmer vilka egenskaper linan får när du har mer lina än själva klumpen utanför toppöglan, det vi kallar för "överhäng". Tävlingslinor består ju t.ex. av en gigantisk baktapering (över halva linan är baktapering på t.ex. SA MED) för att kunna bära mycket lina och för att fördröja överrullningen.

Runninglinen ska ju inte bara ha låg friktion, den ska ju inte trassla och vara hållbar också. Ibland vill man ha en runningline med mer friktion för att stimulera överrullning.

Jag har t.ex. fiskat en del gädda nu på slutet och arbetat med just gäddlinor och tunnare runningline är inte alltid bättre. De trasslar och håller sämre, speciellt om man kliver på dem (vilket man gör)

Allt det sista är ju utvecklarens förtjänst.

 

 

Tls

/Staffan

 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

8 minutes ago Lohi sa:

Ang. telefonsladdsfenomenet...

Har inte testat detta själv men borde ju funka, eller hur

Funkar alldeles utmärkt att ta bort twist men om linan i grunden har mycket minne pga coating/kärna så får man aldrig bort fenomenet helt.

Jag använder det där tricket ofta ute vid vattnet, speciellt vid streamerfiske eftersom jag då stripar in linan väldigt många gånger per dag vilket bidrar till twist.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

7 minutes ago Ismo sa:

Det där är typiskt! ..för att en håller i linan för hårt..vid indraget av linan..100% säkert. Greppet skall vara slapp som tasken.

Jag tycker det där är rätt typiskt för när man köra med riktigt stora flugor.

Läs "Fiskar gädda"

 

Det räcker att flugan är ytterst lite obalanserad för att den ska rotera en smula både i luftkasten och under hemtagning.

Och med de stumma kärnorna som är på gäddlinor så blir det än jävligare.

Detta ska testas så fort jag lärt mig att underhandskasta ordentligt med 35-centimeters gäddflugor :D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

12 minutes ago Ismo sa:

Henka! ..du lärde mig att ..när en byter lina/klump..så när en "spolar på den bytta linan i en tom/spole..så gör en så här...4-5varv som vanligt!..sen vänder en spolen..så lindar en baklänges 4-5 varv o s v...då slipper en ...en tvinnad lina!.det är friktionen som skapar tvinningen.

Trots det..så med tiden så är det nog att ring-öglorna..skapar problem...men då tar det betydligt längre tid.

Skall en fiska Gädda!..så bör en ha ett lekande(ej beteslås)..för att förhindra tvinning av tafs/lina..om en vet att flugan slår ett varv då & då.

Jag har svårt att förstå hur friktionen skulle skapa tvinning.... Men om man hasplar upp en lina åt samma håll på en spole så är det klart att det blir tvinnat.

Bra lekande var ingen dum idé, det borde kunna spara nästan lika mycket frustration som linkorg gör :D

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

41 minutes ago Ismo sa:

Henka! ..det blir exakt detsamma som du tipsade om en hur en skall linda in en bytes lina i en tom spole..en styr via friktionen med fingrarna..hade en fortsatt i samma riktning!..så tvinnas linan..men genom att byta rikting..så blir det det omvända..allt blir 50-50. i slutändan.

Nej :lol:

41 minutes ago Ismo sa:

Du är duktig.:)

Du med :wub:

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Hardy kasettrulle vilken som. Pris efter skick. Stl 4000 5000 6000 Allt av intresse.
    • Bägge är slow intermediate (jag hade väl inte erbjudit en flytis om du frågar efter intermediate... ;)). Minns inte om Rion har intermediate running line eller inte, Sonar har flytande running line. Bägge är också 'halvklass upp'. Vad har du tänkt kasta flugmässigt och med vilket/vilka spön (jag fiskar själv mer intermediate än flyt) så ska vi se vad vi kan hitta för passande lina i gömmorna (håller som bäst på att städa;))?  Bägge linorna är aldelles ypperliga för streamerfiske - jag hade dock satsat på en Sonar. Har varit min standardlina för havsöring i snart 10 år.
    • Där kan det kanske finnas något, ja. Men du får hjälpa mig med vilka som är intermediate. Jag har inte den kollen...
    • A. Nej korrekt. Men det finns taperingar som är förbannat bra, år ut och år in. SA GPX som sedan blev MPX är ett exempel. Upplever dessutom att SA förefaller ha väldigt god kvalitetskontroll. Se även Wullf TT, TT+ och Joan Wulff sig. De har funnits i rätt många år vid det här laget... Om de är magiska eller inte ska jag låta vara osagt. Men Wullf gör förbenat trevliga torrfluglinor. B. Duh! Men ja - det är därför jag föredrar SA framför RIO. Materialet brukar vara bättre. RIO är dessutom generellt tyngre än SA (se nedan). Jag gillar Gold, men upplever RIOs linor som... ja... formlösa på något sätt - coatingen är trevligare på SA och Wulff. Mindre 'smetig'. De överlever dessutom längre (baserat på RIO Perception 7wt, Gold 6/7wt, Outbound Short 6/7wt, Outbound Long 5/6 wt, Seatrout 6wt och säkert någon annan jag glömt/förträngt). C. Ja, det är det som är ett 'western style head' - en halvklass upp för att kunna handskas med vind (sedan sisådär 80 år tillbaks... https://flylifemagazine.com/part-i-history-of-us-shooting-heads/). Måna tillverkare överviktar linorna till förbannelse (läs RIO) andra mer måttligt (SA) eller fullständigt obetydligt (Wulff). Wulffs halvklassade linor är precis det. Vill man inte ha en halvklassad lina väljer man en helklassad lina... Med det sagt - jag skaffade förra året SA Sonar Emerger tip samt en Infinity - bägge 6wt, bägge väger som en 7wt (alltså inte 6,5 wt) enligt tillverkaren. Detta är då för att kunna handskas med tunga/vindfångande riggar med multipla flugor, att kasta indikatorer och annat skit. Vill man ha en smidig torrfluglina väljer man inte dessa - då de helt sonika är skapade för långa kast med knixiga riggar . Vill man kasta långa krångliga riggar väljer man sannolikt inte en smidig presentationslina. Samtidigt - moderna spön är snabba och laddar (som regel) bättre med en något tyngre linor. Så även där fyller vikten en funktion. Och - då jag i dagarna börjat bryta in mitt G Series 6wt 8'8" (det blir inte mer 'western style' än så...) kan jag konstatera att trots att det är ett utpräglat torrflugspö så kastar det enkelt en Infinty 6:a eller sagda Emerger tip med 15' tafs med en #6 foam-gammarus. Jag väljer helklassat för fint presentationsfiske och halv-/helklass upp om jag fiskar i förhållanden/med riggar som kräver det - oavsett om det är ett Radian, ett Meridian eller mitt GS (Radian 6wt kastar lika bra med en ren sexa som en ren sjua - sweet spot på 6,5wt, Radian 7wt kastar lika bra med en 6,5 wt som en 7.5 wt - jag föredrar att underlina sjuan så oftast blir det en 6,5 wt, Meridian 6wt kastar lika enkelt en ren sexa som en 6,5:a som en sjua som en sju & en halva). -- SA levererar numer sina linor (eller en del av dem) i papperskartong spolade på en engångs pappersspole... Det är dock inte därför jag väljer dem... Enhands spey, i den mån man vill använda det finns (eller fanns för några år sedan) hos SA. Ska man dock inte fiska lax/öring/steelhead utan mer torrflugeorienterat väljer man med fördel en Triangle taper - nära nog oändligt lång klump med väldigt nim tapering, eller SA Expert distance/Trout. Men det är inte det jag plockar fram om det blåser mer än någon meter per sekund... Man kan ju också köpa en DT, dela den på mitten och sätta ihop med skjutlina...
    • OK. Idag blev det najs förhållanden med 2-4 m/s. Med vinden 45 grader från vänster var det lekande lätt att skicka ut infinityklumpen + ett par meter running line + en RIO Bonefish + 2 meter Stroft 0.35 skarvat i 3mm tafsring. Kastade en popper med märla som dropper, samt singelmärla. Fungerade perfekt. Det enda som inte samarbetade var fisken. Men det är så förbannat kul att kasta med ett klassiskt men ändå uppdaterat western style torrflugspö så det gjorde inget... För den som har läst (eller sett) 'A river runs through it' bör referensen till metronom vara uppenbar. Men - ett canespö går i fjärdedelstakt (tick-tock-tock-tock, tick-tock-tock-tock), det här går i halvtakt (tick-tock, tick-tock). Måhända får jag också hia mig lite i kastandet. Efter 20+ år med RPLXi 7wt, Loop Greenline 7wt, One 5w/6wt, Meridian 6wt samt då Radian 6/7wt är jag lite förstörd i timingen... Upplevde f.ö. samma sak när jag gick från One till Radian att det tog några pass att känna in det nya tempot. Att gå tillbaks till kortare <9 fot är dock en märklig men trevlig upplevelse. Makalöst energisnålt kastande - så pass att jag helt sonika bytte jag mitt Meridian mot ett Excocett 250 grain 8'8". Ska bli spännande att se hur det beter sig - och kul att testa ngt annat än Scott...
    • Se min annons. Finns använda SA Sonar 6wt (GPX/MPX-tapering/klumplängd - 12-isch meter) och Rio Seatrout 6wt (har för mig att den är tio, på ett ungefär).
    • Nån som har en liggande? Jag kommer använda den sällan, så inget dyrt. Hellre lite sliten och billig. Fabrikat och klumplängd tar jag ställning till när (om) det blir aktuellt. Tack!
    • Fantastiskt fint spö. Löp å köp om ni vill ha ett grymt havsöringsspö. Kombinera med Lajnelinan så blir det en magisk kombo👌
    • Spö i superfint skick! Proffesionellt omgjort handtag till ett full wells samt öring motiv. Snabb affär vid 4700kr.
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...