Jump to content
Sign in to follow this  
WallinJR

Bygge av rök Varm/Kall

Recommended Posts

Hej! Som rubriken lyder så har vi nyss flyttat in till en kåk och hållt på med flugfiske i nått år så man har hunnit fylla frysen med några fina firrar, och tänkte börja till våren och mura upp för en kallrök och vart genast nyfiken på hur ni röker eran fisk. Kör ni varm eller kall, grill eller något häftigt som ni byggt själva? Eller har ni kanske något på gång?

hade varit väldigt roligt och intressant om ni ville dela med er av era byggen och framförallt inspiration! 

Hoppas ni finner detta lika intressant och roligt som jag gör :-) 

Mvh WallinJR.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ska bli spännande att följa:-)

Kolla på denna tråd ang kallrök.

Hls Magnus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spiralrök fungerar väldigt bra. Inte Webers den är konstruerad så att den fungerar bara med Webers egen mjölspån. Men finns rostfria från Kina eller den här svensktillverkad. Håller rök i 30 timmar. Väldigt bekvämt och billigt.https://grillshopen.se/pangourmet-coldsmoke-kallroksgenerator.html

Edited by Meritaimen

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago Meritaimen sa:

Spiralrök fungerar väldigt bra. Inte Webers den är konstruerad så att den fungerar bara med Webers egen mjölspån. Men finns rostfria från Kina eller den här svensktillverkad. Håller rök i 30 timmar. Väldigt bekvämt och billigt.https://grillshopen.se/pangourmet-coldsmoke-kallroksgenerator.html

Ser mycket bra ut🙂.men 400 spänn per rökning är rätt dyrt.

 

 

Edited by AngelShadow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Den avger lite värme så placera inte fisken ovanpå röken. Vid sidan om om ni röker i en vanlig grill . Eller lägg en plåt så att fisken inte får värme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opp , Opp ,Opp! i dessa C & R tider....så tänker vi inte på mat.:mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago Ismo sa:

Opp , Opp ,Opp! i dessa C & R tider....så tänker vi inte på mat.:mellow:

Klart man c&r men inte det jag rökt.tar dock några timmar innan jag sätter dom i vatten igen☺

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago AngelShadow sa:

Ser mycket bra ut🙂.men 400 spänn per rökning är rätt dyrt.

 

 

😂 Ingen engångs artikel. Hållt för mig flera år. Kostnad för en rökning runt 20 spänn.😀

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago Ismo sa:

Opp , Opp ,Opp! i dessa C & R tider....så tänker vi inte på mat.:mellow:

C/R gäller bara norrländska vatten. Har inte hört om det här på västkusten 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago AngelShadow sa:

Ok.men släcker du den efter en viss tid?

 

Lägger på spån så det räcker för en havsöring runt 9 timmar. Väldigt enkelt sätt o röka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago AngelShadow sa:

Ny rökt makrill är nog det smarrigaste🤗.

 

Kallrökt är en delikatess samt sill också är väldigt gott.Skulle vara lite intressant om någon har testat kallröka andra fiskar utom ål förståss men som funkar bra o kallröka .Misstänker att sik ,röding o harr är bra med.

Edited by Meritaimen
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago Meritaimen sa:

Kallrökt är en delikatess samt sill också är väldigt gott.Skulle vara lite intressant om någon har testat kallröka andra fiskar utom ål förståss men som funkar bra o kallröka .Misstänker att Sik o Harr är bra med.

Kallrökt ha jag inte provat än i min rök.Jo nå har jag rökt en del sik även någon harr också som har åkt upp på pimpel.men jag tror makrill ä nog nr1 som har varit i min rök iallafall 😊.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago AngelShadow sa:

Kallrökt ha jag inte provat än i min rök.Jo nå har jag rökt en del sik även någon harr också som har åkt upp på pimpel.men jag tror makrill ä nog nr1 som har varit i min rök iallafall 😊.

Saltad eller gravad makrill med samma recept som lax är en hit som du måste testa, Ibland tycker jag att gravad är bäst men kallrökning ger ju en annan dimestion till smaklökarna.

Edited by Meritaimen

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago Meritaimen sa:

Saltad eller gravad makrill med samma recept som lax är en hit som du måste testa, Ibland tycker jag att gravad är bäst men kallrökning ger ju en annan dimestion o smaklökarna.

Tyvärr så får jag sällan makrill i Västerbotten ☺.men ska nog åka en sväng till min brors svärfars stuga i Rörvik i sommar så då j-vlar och då kommer nog röken att få jobba(kanske)🙄.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago AngelShadow sa:

Tyvärr så får jag sällan makrill i Västerbotten ☺.men ska nog åka en sväng till min brors svärfars stuga i Rörvik i sommar så då j-vlar och då kommer nog röken att få jobba(kanske)🙄.

 

Hoppas säsongen i år blir bättre.Det va lite mindre makrill förra året änn året innan som var helt fantastiskt.Förra året kom ju tonfisken rejält tillbaka så kanske den har också påverkat som våran egen yrkesfiske av makrill.Men roligt att dessa stora bestar syns i västkusten igen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago Meritaimen sa:

Saltad eller gravad makrill med samma recept som lax är en hit som du måste testa, Ibland tycker jag att gravad är bäst men kallrökning ger ju en annan dimestion till smaklökarna.

Hmm kanske en dum fråga!?men va är bästa gravnings receptet?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago AngelShadow sa:

Hmm kanske en dum fråga!?men va är bästa gravnings receptet?

 

Jag har bara saltad och det blir gott nog men om man kör den klassiska  1 del salt och en del socker samt dill och krossad vitpeppar så blir det bra .Vissa föredrar mer socker än salt men jag vill inte ha så mycke sötma sen är det råsocker jag använder istället för raffinerad och havssalt istället för raffinerad.

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago Meritaimen sa:

Hoppas säsongen i år blir bättre.Det va lite mindre makrill förra året änn året innan som var helt fantastiskt.Förra året kom ju tonfisken rejält tillbaka så kanske den har också påverkat som våran egen yrkesfiske av makrill.Men roligt att dessa stora bestar syns i västkusten igen.

Jo tonfisk vore nåt i norr också😀 men om 50 är så är det inte omöjligt.(men då är man ju ingen atlet)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.





















×
×
  • Create New...