Jump to content

Kap Verde


haggis82

Recommended Posts

Tjenare! 

Jag åker till Santa Maria, på ön Sal i Kap Verde på måndag och tänkte kolla om det är någon som har lite tips både angående utrustning, flugor och ställen att fiska på. Då jag inte har någon möjlighet att ta med allt för mycket utrustning så funderar på att ta med gäddspöt då det ska blåsa mycket där samt att det även verkar finnas lite större fuskar, så jag kan köra med både stora gäddflugor, men även ha möjlighet att köra mindre flugor.

Är tacksam för alla tänkbara tips då jag aldrig flugfuskat utanför Sveriges gränser. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har inte fiskat där men var i de där krokarna för 3-4 år sen. Bodde ca 2 km utanför Santa Maria.

Ön är populär bland Kite-surfare pga blåsten så du behöver kraftiga grejer om du inte ska vara helt väderberoende.

Gällande fiskeplatser så är det typ bara sandstränder däromkring men inne i Santa Maria finns det en pir där mindre fiskebåtar brukade lägga till. Såg en del fisk därifrån men vet inte vad och inga av någon större storlek. Kollar man på kartan finns det lite klippigare partier några kilometer norrut på västra sidan av ön (Calheta Funda) kan vara värt en koll kanske?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Jag har inte skrivit i tråden tidigare, men var i Santa Maria på Sal i januari förra året och fiskade en hel del.

Jag har aldrig fiskat i så svåra förhållanden innan! Höga vågor, stark vind och väldigt vassa klippor kännetecknar de flesta platserna jag fiskade på. Jag skar av ett gäng linor utan att ens drilla fisk.

Många av ställena längs västkusten kräver flytväst och hjälm (jag skojar inte).

Skippa hajmetet. Det är enkelt men för oetiskt. Man tappar lätt hälften av alla stora fiskar mot klipporna, iallafall där vi fiskade. Så de stackars fiskarna simmar iväg med nån meter 3mm wire i släp…

Bästa fisket var upp mot väster vid Calheta Funda som nämns ovan. Guide krävs i princip. Snabbt och tungt fiske efter Amber Jack och liknande, men också andra arter. Kanske möjligt att flugfiska, men långt ifrån optimalt. Mitt klass nio-spö kännes för klent. Man kommer knappt fram till vattnet och landningen är nästintill omöjlig på många ställen.

Många har sagt att september är bättre för denna typen av fiske. Då kommer fler fiskar in nära och vädret är lugnare eller iallafall mer varierat. Men då är det varmt som tusan. På sommar och höst kan man fånga några av hajarterna på spinn (inte bara mete med mäsk). Kanske också fluga.

Jag såg lugna grunda vikar där man skulle kunna vada runt, men testade aldrig där. Många av de fungerar som uppväxtområden för haj, så man ska nog inte fiska där heller.

I stora drag så verkade stränderna inte ha många rovfiskar förutom haj. Klippor och djup verkar krävas för att komma i kontakt med trevallys och liknande.

Havsfisket från båt ska vara kanon, men det är inte min kopp te.

Jag fiskar gärna där igen, men i mina ögon är det inte nåt flugfiskeställe. Det kändes till viss del helt outforskat dock.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...