Jump to content
Sign in to follow this  
Tribal_Tech

Sameo Opal switch

Recommended Posts

Hej!

Jag och fiskepolaren tänkte testa på switch-fiske nästa gång vi är i Ammarnäs och fiskar öring och är lite sugna på att testa Sameo Opal switch.
Vilken klass bör man sikta på? 6 eller 7?
Några åsikter om spöna?
Passande linor osv?

Mvh,
Daniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har ett opal #6, mjuka spön med mycket kraft i. Så länge man inte ska kasta allt för tunga spetsar/flugor ser jag inget anledning att gå upp i klass.

har en scandilina på 270 grains som sitter bra, vill du köra skagit kan du gå upp ytterligare en del i linvikt utan problem.

 

helt klart väldigt prisvärda spön 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

#7 med en opst 325gr, kör 9ft tips för tillfället. Riktigt härligt att kasta och spöet orkar med rätt rejäl fisk. Skulle gärna ha en #6 också 🤷🏻‍♂️

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om jag har fattat rätt så är de enhandsklassade och då skulle jag inte gå under #7 (helst högre) för t.ex. Ammarnäs.

Jag körde med ett Sage X 11 fot #6 (tvåhandsklassat, dvs motsvarande #8(?) enhands) med Rio versitip short #6 i somras. Funkade men jag hade gärna haft ett typ 12 fots #7 för ren underhandskastning istället, iaf där man vill köra med tyngre spetsar/flugor. 

Är nybörjare på tvåhands/switch ska tilläggas... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minutes ago, Sahlberg said:

Om jag har fattat rätt så är de enhandsklassade och då skulle jag inte gå under #7 (helst högre) för t.ex. Ammarnäs.

Jag körde med ett Sage X 11 fot #6 (tvåhandsklassat, dvs motsvarande #8(?) enhands) med Rio versitip short #6 i somras. Funkade men jag hade gärna haft ett typ 12 fots #7 för ren underhandskastning istället, iaf där man vill köra med tyngre spetsar/flugor. 

Är nybörjare på tvåhands/switch ska tilläggas... 

Stämmer att dom är enhandsklassade, ska man kasta överhandskast funkar en sexas lina utmärkt.

Sameo rekommenderar att man går upp två linklasser för scandikast (som jag gjort med 270 grains)

för skagit sa dom att man kan lasta på betydligt mer, fick inga exakta vikter utav dom utan det beror mer på personliga preferenser. Går säkert att använda vikter nånstans runt 350 grains utan problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Inlägg

  • Klart linan blir för kort el kortare än du tänkt dig om man kapar en 10ans lina till en 8a...   De går ju helt klart men längden beror på helt hur taperingen är från början o även om klumpen va kort redan från start..  Men är den 10-11m+ så går de förmodligen utmärkt o kapa...kan hamna på 8m+ eller nå...    Är den kortare än så från start så får man kanske va beredd på 6,5m...  Enligt mig så är de viktigaste att gå på rätt vikt o sen blir längden på linan där efter....   Blir den för lång el kort så har du valt fel lina i utgångspunkt...  Oftast när man kapar en klump så tar man en linklass över o då brukar de sluta för min del på 8,5-9m.   
  • har en Guideline ULS Multi Tip Float 5/6 med låda och väska alla spetsar 4st samt flytande skjutklump rent ny säljes då jag kommer ej få användning av detta  har även en Guideline ULS Floating shoothing Line med spole samt låda rent ny  säljes som paket !  1000 kr plus frakt  se bilder  har även  RIO InTouch Single Hand Spey i nästan ny skick WF5F med spole låda  mitt pris 500 kr plus frakt  se bild    även  har en  LOOP sst dry fly Line 5a ny bara prov kastad med 1 gång sitter en taperad tafs på  säljes då jag inte tycker om den  mitt pris 600 plus frakt köpt på LOOP hemsida 990 kr där !  se bild    LOOP Q 6-8  med fodral samt låda vart med ute vid ån idag Torsdag ! annars i ny skick  högervev just nu de går att ändra nu 1100 kr plus REK frakt  eller bytes mot en Q 4-6 i bra skick med låda , fodral har ni så vill jag se bilder  se bilder     allt i ny skick säljes då jag inte kommer få användning av detta     
  • Fick nyss lära mig detta knep som fungerade över förväntat. Prova att sätta igång lampan på din mobil eller ta en lite ficklampa, lys inifrån vadarna i ett mörkt rum så kommer du se vart det släpper igenom ljus. Kludda med vatten osv. blir inte alls lika bra Lycka till!  
  • Orvis Recon #4 8.6ft Spöet i sig känns otroligt lätt i handen. låg swingvikt. För mig är det viktigt med låg swingvikt. Upplever spöet som mediumsnabbt Jag provade först med en Danielsson F3w 2-6 som jag nästan tyckte kändes lite klumpig på spöet. Bytte till en Danielsson Nymph W. Då kändes det bättre. Jag har provat 3st linor på det här spöet. SA Aircel Short #4. Vi kom inte överens. Linan kändes nog lite lätt. Guideline Presentation Evolve #4.. Känns helt ok. Kanske lite tung  Guideline Highwater Evolve #4. Känns också helt ok, men också lite tung. Har nu beställt en Orvis Hydros Superfine #4. Hoppas en del på denna lina då den har fått bra omdöme. Ni andra som har Orvis Recon vilka linor har ni provat/fastnat för?
  • Jag satte en hullingslös krok i byxbenet på mina vadare, dum som jag var tog jag bort den på plats så nu kan jag inte hitta hålet, har försökt hitta hålet genom Simms metoden med isopropanol, men det funkade inte på mina vadare (Vision Koski), testade sedan med att fylla vadarna med vatten, men jag kan inte se något läckage alls, det verkar som dom lagat sig själva, är det möjligt?
  • Finnar som sagt! -85..-86 nått!..när jag var uppe vid förgreningen Råsto/Tavvaätno, så kom det 2st Finnar cyklandes..dom skulle cykla upp till Råstojaure.
  • Fråga inte mig men många finnar gillar att cykla. Snackat lite med dom och de säger att de följer fyrhjulingarnas leder till stor del. Men blir mycket tid att leda cykeln! Och de använde sk fatbikes tror jag eller 27,5+. De ligger ute max en vecka. Väldigt svårt att tänka mig en längre vistelse på detta vis. Lägger ut igen samma bild från Lainioälv.  Cyklar kan vara väldigt dyra numera, eller slit o släng!  
  • Hämtat en låda Bordeaux på posten..! ☺️
  • Säljer ett Hardy spö som inte är så extremt mycket fiskat. Mestadels blivit liggandes som reserv så nu skall det vandra vidare till någon lycklig tänkte jag. Det medföljer socka och tub. Har en prisbild på 3700:- eller bud.    
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...