Jump to content
Mg71swe

göra egen skjutlina!!??

Recommended Posts

hej halloj!

rätt ny på detta....

men jag har hört att det gåt att göra egen skjutklump. ( till ett enhandsspö)

så min fråga är hur gör man? från en WF eller DT lina? 

jag vet att detta forum är inte helt rätt men hittar inget som behandlar detta ämne.

Tack för era svar....

¨// Martin

Share this post


Link to post
Share on other sites
55 minutes ago, Mg71swe said:

hej halloj!

rätt ny på detta....

men jag har hört att det gåt att göra egen skjutklump. ( till ett enhandsspö)

så min fråga är hur gör man? från en WF eller DT lina? 

jag vet att detta forum är inte helt rätt men hittar inget som behandlar detta ämne.

Tack för era svar....

¨// Martin

Du kan göra en klump från vilken lina du vill. Det beror lite på vilken tapering du vill ha. Vill du ha en kustlina som vänder över tunga flugor i motvind så se till att få hygglig massa I klumpen och en front som inte är för lång. En DT funkar bra, men också en WF om taperingen stämmer. Vill du ha en klassisk speytapering så väljer du en WF med lite längre front, och kapar så att massan hamnar långt bak, dvs nära spötoppen. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack...

vet du var man kan läsa om detta?

Jag ska använda linan till gädda/abborre  i insjö har ett klass #8 spö på 9 fot. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vill gärna tipsa om att kapa försiktigt, bakändan väger mer per meter än framändan. En smidig variant är att montera en flätögla i bakändan som man preliminärt klippt för tung. Haka på skjutlinan. Provkasta. Klipp bort mindre än du tror på klumpen. Montera flätöglan igen på klumpen och på med skjutlinan. Provkasta osv. Har man klippt bort för mycket så är det klippt som vi brukar säga. :P Lycka till!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Inlägg

  • Minns en ungdomsledare i unga år..när någon pratade om måsmask.   " Det är ju skiiit gott(på dalmål)..otroligt gott på hårdmacka!" ..
  • I detta fall är svampangreppet troligtvis sekundärt och antagligen orsakad av att fisken först fått en skada i huden vid odling eller transport. Därefter har fisken fått ett svampangrepp i den skadade huden. Jag tror inte att detta handlar om ett utbrott av en smitta. Jag har själv sett fisk med svampangrepp som betett dig som du beskriver. Varför jag frågade om fisken var vild eller odlad är att en omfattande smitta under flera år drabbat framförallt lax, men även havsöring i många svenska älvar. Även brunöring och harr har drabbats, men i mycket mindre omfattning. Slutstadiet brukar se ut som på din bild och då är döden för fisken nära. En stor studie av denna sjuka som presenterades under våren kunde inte visa på någon enskild orsak. Forskare vid Stockholms universitet tror att brist på B-vitaminet tiamin ligger bakom. Men den studie som presenterades i våras kunde inte visa på en enskild orsak. Här en länk till en artikel om studien  jag refererar till: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ny-rapport-ingen-gemensam-faktor-bakom-laxdod
  • Öringen är med största sannolikhet inplanterad och detta i Kolbäcksån i Surahammar. Vet du om svampen är smittsam?
  • Svamp. Den där fisken kommer snart att dö. Svampen gör att vatten tränger in genom huden och den drunknar inifrån så att säga. Är öringen vild eller odlad? Och var är filmen gjord någonstans?
  • Det som jag har velat ha sagt är att alla linor kastar inte lika bra. För detta så har jag fått ta hinkvis med skit. När det gäller lojaliteten gentemot tillverkarna så hoppas jag att vi alla står på samma sida. Det som vi tillsammans måste göra är att klaga och reklamera mera. Detta måste ske sakligt, i de fall när linorna underpresterar. En lina för 900 kronor och mer ska kasta såsom det har utlovats! Det gäller för övrigt även billigare fluglinor. När det gäller reklamationer så vet jag hur de fungerar då ett antal sådana har gjorts. All heder åt de amerikanska tillverkarna, som har en kundservice som ligger 10-15 år före vår egen här i Norden. De har ställt upp och har alltid  bytt ut de linor som jag har reklamerat. Med få undantag så har de nya utbyteslinorna varit bättre än reklamerade diton. Mitt råd är, spara kvittot och skicka genast tillbaka en fluglina som inte kastar bra. Våga klaga, men gör det vid rätt tillfälle. Jämför gärna med din gamla fluglina som har ett par år på nacken. En ny lina för en tusenlapp ska i en sund värld vara bättre! Jag har märkt att en del har svullna tår i den här diskussionen. I sak så tänker jag inte revidera då jag tjänar ett högre syfte, det som jag anser vara sant. Ingen tillverkare är och ska vara immun mot kritik. Sanningen i den här diskussionen är att alla fluglinor kastar inte lika bra. Det är fakta som kan testas och mätas fram. Detta kan endast utföras av dem som har lagt ner tillräckligt med tid på kastträning, på bla gräs och som har nötit ut mängder med fluglinor. Precis som alla målarpenslar som inte lägger på färgen lika fint så kastar inte alla fluglinor lika bra. Jag vill inte blanda in känsloargument när det handlar om fluglinor, detta pga av att en lina presterar antingen bra eller sämre, oavsett vad man själv tycker. Känslor kan inte påverka resultatet.  Om någon, med starka grunder, ser brister i mina påståenden så är ni alltid välkomna att besöka/kontakta mig och bevisa på vilket sätt som jag har fel. Det gäller även er som ser svagare grunder...Jag gör allt det här för er skull. Det fanns de som sålde fluglinor före mig!  
  • Filmade en öring idag som var helt orädd, simmade framför mina fötter utan att skygga. Ett tecken på att fisken inte är frisk. Två stillbilder ur videon, vad är dessa vita fläckar för något?  
  • Någon som testat och kan ge ett utlåtande och i bästa fall även en jämförelse mot Jet 14?
  • Väldigt intressant OSDMIKE. Frågan är om man ska beställa hem en laddning olika, och testa sig fram. Ska binda cirka 150 flugor, så vill inte störa mig på tråden. vet själv hur viktig den är till tubflugorna
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...