Hoppa till innehåll

Vilken klass på spöt bör jag välja?


estrellaman

Recommended Posts

YHar tänkt köpa ett enhandsspö för stora streamers och Sunrays.

Fiskar en del i Ammarnäs efter grov öring och där rekommenderar de klass 8, men blir det för pinnigt tro? Fiskar också i svenska älvar, mest efter havsöring. Funderar på att köpa ett Wraith eller Cross SX/SW. Där jag fiskar är det ofta stor fördel att kunna kasta långt.

Vad tror ni? :)

/Olov

 

Redigerad med estrellaman
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

59 minutes ago, estrellaman said:

YHar tänkt köpa ett enhandsspö för stora streamers och Sunrays.

Fiskar en del i Ammarnäs efter grov öring och där rekommenderar de klass 8, men blir det för pinnigt tro? Fiskar också i svenska älvar, mest efter havsöring. Funderar på att köpa ett Wraith eller Cross SX/SW. Där jag fiskar är det ofta stor fördel att kunna kasta långt.

Vad tror ni? :)

/Olov

 

Spontant skulle jag välja #7 (eftersom det är det jag valde...) till streamerfiske. #8 funkar såklart också och kan dubbla som gäddpinne men vet inte hur kul det är för kilosöringar

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

11 minutes ago, M.L said:

Personligen väljer jag ett switch alla dagar i veckan. Envisades med enhands förut men en kompis som är laxfiskare övertalade mej att prova switch.

ett spö runt 11’ som fixar linor runt 20g känns väldigt lätt och smidigt och särskilt vid längre kast är det mycket lättare att styra flugan.

Och vill du kasta långt så har man efter lite träning inga problem att kasta 30+ med ett switch.

Kastar du överhandskast med det då?

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Kan rekommendera Cross SW #7, låter perfekt för det fisket du ska göra ?? Grym Flex på både MF och F. 

Kan även hålla med M.L om att en switch kan fungera ypperlig ifall du kan välja bort enhands ? En inlärningskurva får du vara beredd på men ack så kul det är när man lärt sig kasten! 

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Nu verkar du inställd på att lägga pengar på ett dyrt spö, men jag ska ändå rekommendera TFO BVK 9'6" #7. Jag blir lika förvånad varje gång jag fiskar med det. Kastar en sjuans lina men känns som en femma. Väger 98 gram. Ej att förväxla med niofotaren som är ett helt annat spö.

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Själv kör jag ett lättare tvåhands till det fisket - Loop Opti NXT 7124. Så jäkla nöjd, passar perfekt till fisket efter storöring!

Känns väldigt bekvämt med ett mindre tvåhands alt. switch när man går och nöter streamer hela dagarna, mycket mindre ansträngande än att gå med ett enhands i mitt tycke. 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag brukar ju säga att man ska välja spö efter lina och lina efter fluga, och både ett kraftigare enhands eller ett lättare tvåhands/switch funkar ju. Jag har - som av en händelse - ett Loop NXT 7110 - Switch om du är intresserad. Det är ett spö med rekommenderade linvikter mellan 18-21 gram, men jag kapade en klump som vägde 23 gram och den funkar jättebra. Spöt är soft och lite för mjukt för mig men väldigt uppskattat av de som gillar mjuka spön. Det är ditt för halva nypriset (6490:-) om du är intresserad. Fiskat med en gång samt har varit med på två mässor. 

 

/Staffan

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tack för alla tips!

Ser att jag får en del tips om switchspön, men har ett Method 6126 redan som jag använt flitigt. Sjukt fint spö som jag tyvärr knäckte i somras. (Har fått ny del på garantin)

Har dock börjat snegla mer på grövre enhands, mest för att lära mig tekniken och förbereda mig bättre inför fiskeresor utomlands.

Dessutom inbillar jag mig att man plaskar mindre med ett enhands i Augustinätterna i Ammarnäs, men det beror nog mest på min dåliga tvåhandsteknik ;)

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag har två grymma enhandsspön i klass 7 också om det kan vara något. Ett dyrt och ett billigt. Personligen skulle jag gå en tvåhandskurs (host) istället för att harva med enhands, men det är jag. Just tyngre flugor och streamerfiske är riktigt ergonomiskt och energimässigt fördelaktigt med två händer. Om du ändå vill köra med enhands skulle jag gå på en åtta framför en sjua. 

  • Haha 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Håller med Staffan helt, utifrån flugor så väljer man lina och klass sen väljer man spö. Föredrar du enhands så kan det kanske vara en fördel med lite långsammare spö och att man väntar ut kasten ordentligt om man kör med stora flugor som tuber. Upplever personligen som om dom färdas långsammare i luften (större luftmotstånd?)  Då får man vänta ut att kastet sträcker bakåt.Tror gäddfiskarna kan ha input på det. Klass 8 behöver inte alls kännas pinnigt eller påkigt.

  • Thanks 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Ska du fiska med stora streamers efter strömlevande insjööring så är det en annan teknik än att svinga tuber à la laxfiske. 
För streamers är ett enhandsspö klart att föredra. Jag skulle nästan vilja påstå att det inte går att få till den tekniken med ett tvåhands. 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Han skriver att han är ute efter ett enhands spö för stora streamers och Sunrays, inte att han vill ha tvåhands, switch eller att han använder mycket Sunrays... 

Jag håller med Jonas_P här, streamerfiske som inte bara innebär swing bedrivs med fördel med enhands. Om man t.ex skulle vilja använda större/ledade streamers så är det rätt drygt att stå och jerka med ett switch/tvåhands. Enhands kanske är lite mer användbart om man har några tankar på sjöfiske också.

Ska trådskaparen mestadels swinga då har han ju ett fint spö till den typen av kastning redan. 

  • Like 2
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tuff match med två så bra spön. Jag skulle ta en Wraith 9´#7 eller Cross SX 9' #7. Båda två är grymma spön som kommer klara det mesta med bravur och de är mer allround och roligare än en #8 som jag ser det.

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Ajuste - har fiskat med en Loop Grafit samt en Flymax 356. Den senare passar perfekt;)
    • Hopp. Det dröjde ett tag med uppdatering - då jag inte har rört flugprylarna förrens nu... Oaktat, Har kastat en del på kusten (men inte fått fisk på det än) med SA Sonar Emerger resp. Infinity, bägge 6wt. Jag för enkelt ut hela klumpen + fem meter tafs med infinityn (som ju väger som en sjua). Även emerger tippen i 6wt (väger också som en sjua) med 10 fot Versileader samt 2 meter 0.35 Stroft går ypperligt, men är kanske i tyngsta laget med den tafsen. Har kastat singelmärla, samt märla droppad en halvmeter efter en balsapopper (i rätt liten storlek) som skall agera attraktor och flöte... Har även testat poppern med en droppas San Juan Worm - och då behöver man ju flöte... Spöt har en behaglig metronomaktion och är extremt förutsägbart. Halvaktion ungefär (nederdelen är lite märklig för att kunna bära skapligt vindfångande dropper-riggar). Och det kastar enkelt med 5,5 meter från lina till dropper. -- Men - det är trots allt ganska vindkänsligt. Så undantaget fina dagar med sub-3-m/s kommer jag att köra Radian 6&7 wt på kusten. 
    • Spö i fint skick. Bytes mot en annan sexa i samma prisklass. Pm
    • Spön: Finns ett Meridian 6wt 9' som släpps för ett vettigt bud (eller intressant bytesförslag e.g. Radian 6wt/7wt eller Alpha + 5wt/6wt). Dra pm vid intresse så diskuterar vi. Spöt samlar just nu mest damm - till förmån för Radian-sjuan. Undanber mig dock skambud. Kan göras som kit med en Lamson Force Wide (91 gram, 120yds + 7wt) - har två så jag kan släppa den ena. Kan även ta ett separat bud på rullen. -- Finns ett Scott Flex, oreggat - fiskat tre dagar -  9' 7wt - 3000:- + frakt.  --   Rullar: Lamson Force Wide (91 gram, 120yds + 7wt) - bud. Jag har två, så jag kan släppa den ena. Undanber mig dock skambud. Finns en Loop CLW 2-6, bromsad grafitrulle - 500:- + frakt. -- Finns en Loop grafit/seatrout (första modeller) - ofiskad i grönt - 500:- + frakt. -- Finns en Lamson Liquid i något slitet skick med tre spolar (storleken som passar 6wt/7wt ) - dra ett pm med bud om intresse finns. Finns en Loop 2w + spole - bytes mot en dryfly (+ frakt då jag skickar med en x-spole) i bra skick. Eller då 1895:- som en dryfly kostar mig;) --   Linor: Fint skick: Rio Seatrout 6wt, fiskad tre dagar. Alldeles för kort för mig. 350:- + frakt. -- Blandat i använt skick (fullt fungerande) - 250:- + frakt RIO Long Outbound 5wt (en halv säsong) SA Sonar 7wt (hel säsong - finns flera stycken liggandes) SA Sonar 6wt (hel säsong - fick ta bort öglan, kan eventuellt finnas fler liggandes) Wulff TT+ 7wt (inte jättemycket fiskad) Wulff TT+ 6wt (inte jättemycket fiskad) -- 'Flugaskar' - lite missvisande, men flytande och vattentäta. -- Har även ett par flytande genomskinliga vision 'dubbelsakar' - säg 200:- för bägge + frakt. Har även en flytande vit C&F Bonefish som passar bra för öringflugor - säg 400:- + frakt. -- Är just nu ute och ränner på kusten, blir hypotermisk, motionerar mina Radians samt delar ut gratis läpp-piercing till hugade öringar - så det kan ta någon dag innan det kommer ett svar. Men: Dra ett pm, så skickar jag bilder (dock ej på linjävlarna)      
    • Fladen Urban UV400 polariserande solglasögon brun kamouflage, blå lins. Polariserande solglasögon. UV400 skydd. Polariserande solglasögon tar bort störande reflexer som till exempel blänk från vatten, blöt asfalt, snö och andra plana reflekterande ytor. Därför är de det perfekta valet vid aktiviteter som fiske, bilkörning, skidåkning och andra utomhusaktiviteter.   Pris: 250:- + frakt
    • Hopp. Finns en splitter ny grön (ofiskad) - 500:- + frakt (alltså den första modellen, som ser ut som en orginal). Finns även en CLW2-6 (småfiskad) - alltså den andra serien med broms. Samma pris för den. Dra ett pm om du är intresserad.
    • Har ett Cross sw 9' #7 till försäljning. Spöt är i nyskick och aldrig använt. Med original tub och strumpa. Plast kvar på handtag!  Nytt! Superfint spö för kusten eller streamer fisket efter stor vandringsöring mm Säljes för 3500:- inkl Inrikes frakt.  Skicka pm vid intresse.   
    • Har ett Cross S1 9' #6 MF till försäljning. Spöt är i princip nyskick och knappt blivit använt. Med original tub men med annan strumpa. Inga skador eller skavanker. Mycket fint skick!  En av de bättre sexorna på marknaden.  Säljes för 3300:- inkl Inrikes frakt.  Skicka pm vid intresse.   
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...