Jump to content

Drömresan?


CLundin
 Share

Recommended Posts

En mindre ström i Lappland på fjällen med mindre sjöar. Öring och röding.

Jag är på min drömresa nästan varje år. Inte illa!

Jag är hopplöst förälskad i norra Skandinaviens fjällvärld - ibland lite frustrerande, då jag bor i Danmark... ?

Visst, det finns ställen som har mer och större fisk eller mer dramatisk natur, men fjällen i norra Skandinavien har ett starkt och djupt tak i mitt hjärta.

Tack för att Sverige finns!

Jesper DK

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Och sedan kommer du aldrig mer vara nöjd med fisket här hemma ?

7 hours ago, Sunray said:

Ingen som helst tvekan. Två veckor i Rio Grande, Patagonien, efter stoooor havsöring under bästa tid i skiftet Januari/Februari.

En vecka var på Kau Tapen Lodge och Maria Behetys.

Sen kan jag nog leva på minnena en liten tid. 

 

 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Själv drömmar jag om Alaska, många spännande laxarter och häftig natur. Även Island och Slovenien står på bucket list, dessa två är betydligt mer troliga att de verkligen blir av. Prova bonefish och tarpon skulle inte vara helt fel heller. Finns ett helt gäng till ställen när jag tänker efter. 

Link to comment
Share on other sites

Jag drömmer om dalgången med stor strömlevande röding som jag hittade (men av olika anledningar inte fiskade) uppe i norra Lappland för 24 år sedan. Kvoterat numera. Hade gärna återvänt och sight-fiskat där med torrfluga.

Finns fler vatten i Kiruna kommun jag gärna skulle återvända till.

Idaho, Montana och Nya Zeeland skulle jag lätt kunna tänka mig. Jag kan anlitas för en billig peng om nån behöver stöd! :)

Alaska, Bosnien, Slovenien är också platser jag gärna återvänder till.

Link to comment
Share on other sites

Nu är det inte så mycket fiske kvar den här säsongen, lite vinter ska avverkas

Tittar man in mellan träden på sommarbilden ser man vattenspegeln från hemligjokk, en lite bäck knökfull i öring, men som sagt lite vinter först, sen är det bara till att ta nya tag

C55E2073-1020-466A-BAEB-357385361BD7.jpeg

D75A63EA-81AB-491C-9DE2-9A98E53A8849.jpeg

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har knappt varit i fjällen så det vore ju trevligt att göra någon gång. Annars skulle kustfiske i BC vara speciellt eller på Island eller Grönland. De senaste somrarna har jag haft förmånen att fiska några tillfällen runt Efjord och Ofoten i Narviksområdet, det är att leva drömmen för mig. Jag måste inte åka till andra sidan världen. 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Redbeeerd said:

Kamtjatka.

Nu snackar vi äntligen prylar!

Ska det vara på riktigt så rider man dit med start nånstans i Karelen. Tar med jaktvapen och fiskegrejor i quantum satis. Fiskar och jagar på vägen förstås... det kommer att ta några veckor...?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Själv skulle jag vilja fiska lax med Englands eller switch i en liten älv med fjällmiljö. 

Det här ser ju ut som drömmen

 

De fiskar 2 älvar i Finnmark. Den ena är västra jakobselv men det står inget om den andra. Någon som kan tänkas veta? Eller har tips på liknande älvar i fjällmiljö?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Bestämt mig för åka på en drömresa om 3 år. Dags att börja lägga undan och fundera vart ska det bära av. Alaska, Argentina, kola, kamchatka eller varför inte finnmarksvida. Finns lite tid att bestämma sig på ännu. 

Link to comment
Share on other sites

På 2019-09-16 at 23:19 puoltsa19 sa:

Har man bara lite ork kan man promenera till drömresan, vi har platser som knappt besöks årligen som ligger skyddade av skog, myra och mygg ?

Bilden är ett av mina favoritvatten, finns inte ens stig dit nå mer, den har vuxit igen.

Men fisk finns det?

88D2A57C-F5F3-4EFD-BEE3-EEBD060E10AE.jpeg

Ojoj! Jäklar vad sugen man blev nu. Vilket paradis. Du verkar sitta på några riktiga smultronställen du. Usch vilket sug som smög sig på 😅 läckert drömvatten 👍

Link to comment
Share on other sites

På 2019-09-24 at 07:22 CLundin sa:

Själv skulle jag vilja fiska lax med Englands eller switch i en liten älv med fjällmiljö. 

Det här ser ju ut som drömmen

 

De fiskar 2 älvar i Finnmark. Den ena är västra jakobselv men det står inget om den andra. Någon som kan tänkas veta? Eller har tips på liknande älvar i fjällmiljö?

"jag gillar när det är kargt!..inte en massa träd å annat skit ivägen!..en bllir bara förbannad! ISMO"

 • Like 1
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Rob01bjo said:

Ojoj! Jäklar vad sugen man blev nu. Vilket paradis. Du verkar sitta på några riktiga smultronställen du. Usch vilket sug som smög sig på 😅 läckert drömvatten 👍

En näst intill obeskrivlig känsla när man efter nån timmes vandring ser bäcken skymta mellan träden.

Hänga av sig ryggsäcken, sprätta en pilsner och titta ut över bäcken se om nån öring visar sig, en bra början på en drömresa.

Kostnad

Lite svett och svordomar när myrjäveln man ska korsa aldrig vill ta slut, men de är det värt.

 

 

 

75A351FA-BA67-47A3-A4B5-2B472BB6C5F1.jpeg

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Min dröm i fantasin är i urskogslandet utan folk där en mindre älv flyter fram i varierad terräng.
Med både grov Harr och stor Öring. Kanada har en hel del drömvatten med vildmark och svartbjörnar!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mehamn uppe i Nordnorge lockar tack vare dess mångsidighet. Mest känt är ju havsfisket.

Men jag tycker det verkar fränt att kunna pröva på havsfisket och samtidigt ha fiske efter lax i älvmynningen och öring/röding i fjällsjöarna i närheten (om man blir trött i kroppen av att bända hälleflundra). 

Nån kanske varit där? :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Inlägg

  • Sorry, tänkte på MSX som sålde både spön, linor och rullar... 😊
  • Har gjort samma sak,testat ut linor på mina fyra bambuspön enbart wf dock. Tänkte bli bambugubbfiskare nu. Dom verkar ju vara lite utav personligheter dom där Spöna, det märks när linan passar och när den inte gör det, på ett tydligare sätt än med kolfibern. Hittade sweet spoten på ett av dom,och, vips!så var hela linan ute. Samma lina på tvillingspöt- nä det gick inte få till nåt wow. Men några linor senare hittade jag en som passade där också. Kul när man hittar rätt .Jag upplever att det går att kasta skall vi säga nästan hela linan med mina 8 fot klass 5,ja åtminstone det ena. Ganska mycket kortare med  min 7'3" #4 som kanske inte fått rätt lina än. Har en liten 5"8' #4 som också går i skolan.
  • Du såg inga döda vulgator på ytan? Vaken på spents brukar kunna vara just så där lugna och sörplande. Fisken har all tid i världen att spana in det ätbara, som ju inte kan ta sig någonstans.    Det som annars är min go to-fluga vid liknande scenarion kvällstid än en tunt bunden harörenymf. Oförtyngd och med de mörkare/-ste stråna på masken. Storlek från 12 ner till 18. 
  • Vid liknande scenario kan det vara klokt att testa en vulgata emerger. Finns grymma mönster med både vikt cdc eller med foam kropp. Fiskas hem mycket långsamt eller helt stilla. Dessa brukar öringarna kunna plocka. Annars så är en oförtyngd haröra #12 mycket gångbar. Det är en fluga man INTE får vara utan i asken. Både med och oviktad.  Man kan snabbt bli flintskallig vid dessa tillfällen men det brukar gå och knäcka koden tillslut.  
  • Är man desperat och i behov av fisk så kör man ett haröra stl 12 eller 14.
  • När vaken är försiktiga och dom nästan bara rullar i ytan så brukar de ta nymfer/puppor precis under eller i ytfilmen. Det man kan testa  är att du kör med en elk hair caddis och binder på en  nymf ellerpuppa under som hänger strax under flugan. Anserman att det ärfusk  eller om man fiskar i sjöar därman inte får ha mer än en fluga på tafsen så fiska hem en nymf sakta strax under ytan. Inte säkert det är rätt metod för just det scenariot  du va med om  men det harfunkat för mig ibland när man står och kliar sig i huvudet och undrar vad man gjort för fel.  Vill man bara köra tort så kan en liten F-fly stl 16 funka bra.       
  • Hej! Jag har börjat plockat upp flugfiske igen efter 10 års dvala (var tidigare medlem här men kommer inte ihåg mitt användarnamn). Jo, jag var ute igår kväll och flugfiskade efter öring i en mindre sjö. Eftersom det har varit så varmt så var det inte förrän vid 21-tiden som fisken blev aktiv (det var i princip vindstilla, soligt, ca 18-20 grader i luften men vattnet nära land var varmt, skulle tippa på omkring 20 grader). Det var en del vulgator i luften och dom först vaken var höga och aggressiva, vilket känns typiskt (?) för fisk som är utefter större dagsländor. Jag hade även ett påslag på en vulgata imitation. Men allt eftersom kvällen gick så ändrade vaken karaktär, dom blev mer lugna och mjuka, fisken verkade nästan ”sörpla” i sig någonting vid ytan (vid det här laget såg jag inte längre några vulgator). Det fanns en del nattsländor men inga jättemängder och det känns som om fisken skulle då ha varit mer ”bestämd” i sina vak (?). Jag provade att byta till en Elk Hair Caddis (strl 14.) och fick en lite öring och provade lite andra varianter och storlekar av nattsländor men fick ingen mer känning. Jag kunde inte heller se några andra sländor i luften.  Så nu till min fråga: Har ni några flugor ni kör med när ni inte är säker på vad fisken tar när den vakar? D.v.s. mönster som kan imitera lite vad som helst. Det som gjorde kvällen frustrerande var att fisken för det mesta höll sig på ett längre avstånd av vad jag kunde kasta även om dom ibland kom inom kastavstånd (tidigare i juni så har jag fångat fisk från där jag har stått men då har det också vara kallare i vattnet). Jag kunde därför inte avgöra om det var fel på flugan, längden eller tjockleken på tafsen, eller om jag helt enkelt inte nådde ut till fisken. Jag ska försöka med kajaken nästa gång så då blir det kanske bättre lycka 😀
  • Idag tog jag ut några av mina splitcane spön och testade några olika linor. Jag kom då på att tänka på vilken längd på kast som är rimlig att förvänta sig med olika linor anpassad till spön i klass 5. Då menar jag självklart vad som är rimligt att förvänta sig när man bedriver praktiskt fiske. Det jag testade var egentligen ganska enkelt. Jag riggade några rullar med olika WF linor och några med DT linor från olika tillverkare. Samtliga linor kastades med splitcane spön i olika längder mellan 7-8 foot men alla för klass 5 linor. Då jag är som bäst en medioker kastare så fokuserade jag på att mina kast skulle vara så behagliga som möjligt, dvs utan att man spräcker skjortan av sig för att få ut några extra metrar. Det jag då lyckades få ut med perfekt sträckt tafs var ca 23 meter med DT-linor och ungefär lika långt med några av WF-linorna förutom två av WF linorna där jag lyckade få ut Max 19 meter.  Med hänsyn till att syftet med splitcane pinnar inte är att kasta längst och det faktum att mesta dels av det typ av fisket inte bedrivs längre än 15-20 meter så kunde jag ändå inte låta bli att reflektera över vad som är rimligt att begära från dessa spön och linorna. Min egen slutsats blev att DT-linorna presterade klart överlägsen i känsla, kastlängd och inte minst presentation. Men jag tänker också på om jag möjligtvis inte hade rätt typ av WFlina riggad? Eller att det brister nånstans i min kastteknik? 🤷‍♂️ De av er som har erfarenhet av splitcanespön eller glasfiberspön, vad är era tankar om det?   
  • Jag tror att folk förstår, men visst ska ja ändra 😀👍
  • Tackar, dom får plocka av mina askar. Skit fiske Jesper DK 
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...