Jump to content
Lodjur

Regnbåge på torrfluga i Januari

Recommended Posts

Åhoj!
Här kommer jag med en berättelse som utspelade sig igår.

Var ute en tur till mitt go-to regnbågsvatten igår i solen som behagade att visa sig i västra Sverige i hopp om att lufta spöt lite.
Väl på väg så kröp temperaturen mot nollan då sjön ligger uppe på en höjd och jag blev tveksam på om det ens skulle finnas öppet vatten på sjön när jag kom dit.
"ja ja, det spelar ingen roll" tänkte jag, skulle väl få en fin promenad med sambon (då hon åkt med för att läsa i solen) eller något i värsta fall. Så jag åkte vidare.
När jag väl var på plats och hade fått spana in läget så kunde jag konstatera att i alla fall 70% av sjön hade ett tunnt istäcke, så jag gick tillbaka till bilen och tog på mig vadare m.m och tacklade upp spöt och började gå mot hålet på ca 40 kvadratmeter med öppet vatten i mittersta delen av sjön.

Väl framme vid hålet satte jag mig med en kopp kaffe och väntade, som man gärna gör. Inte ett vak - inte som att jag hade förväntat mig ett heller. Så jag behöll den streamer jag bundit på när jag lämnade bilen.
När koppen var tom vadade jag ut till en sten som var ovanför ytan och testade lite olika streamers i lite över en timme. Kände inte något men vad gör det när solen skiner och det är vindstilla.

I lagom tid till att jag vadat tillbaka till land för att avnjuta en till kopp kaffe så visade sig helt plötsligt lite fjädermygg  längst vattenbrynet. Medan jag förvånad över att dessa små kryp var aktiva så kom det: ETT VAK! Mitt i den lilla basäng av öppet vatten jag befann mig vid.

Snabbt tog jag spöt och var på väg ut tillbaka till min sten när jag hejdades av tanken som från djävulen på min axel sa "ska du inte byta till torrt...?". "Nej! det är ju mitt i januari" täntke jag som svar, det är ju inte rätt att fiska med torrfluga (i vad som ska vara) mitt i vintern.
Dock höll den tanken inte länge och efter några minuter satt en mycket tunnare tafs på linan och en immitation av ett fjädermygg storlek 18 på denne.
Jag hade inte sett något mer vak sen det första och enda, men ändå smög jag ut i vattnet och upp på knä på stenen jag tidigare stått raklång på. Optimismen var i stunden odödlig.

Jag gjorde några kast där jag lät flugan ligga stilla en stund och sedan sakta sakta tog hem den med långa pauser imellan. Det hade nu gått en kvart sedan jag vadat ut och optimismen var påtagligt läggre än när jag kröp upp på stenen. Några fler vak hade det heller inte blivit.
Jag började fundera på att byta tillbaka till streamer och satt och grubblade för mig själv när sambon kom gående och jag vände mig om för att heja på henne.

När jag sedan vände blicken tillbaka så är det enda jag ser en vidöppen käft i fart med att svälja min immitation i storlek 18 och hjärtat hoppar över ett slag sådär som det gör när man inte fått fisk på länge och det helt plötsligt hugger.
Jag blir 100% fokuserad på stört och väntar iskallt en sekund på att göra mothugget (något jag lärt mig in i märgen efter antalet fiskar man ryckt flugan ur munnen på tidigare gånger).

SMACK! Klockren krokning. Fisken rusar iväg, runt i poolen och tillslut även in under isen. Men flugan sitter perfekt i mungipan och knuten är solid.
Efter ca 4 minuter och många rusningar lyckas jag tillslut landa årets första fisk, årets första på flugspöt & således årets första på torrfluga. 2,5 kg och i praktfull blodröd lekskrud! :wub:

Om jag tror att jag någonsin kommer att överträffa denna bedrift av hur tidigt man kan få årets första fisk på torrfluga i svenska vatten så är svaret nej, men det kanske är fullt rimligt längst ner i söder?
Hur tidigt har ni lyckats få årets första på torrfluga som bäst?

Edit: lägger till den enda bild som jag lyckades få på fisken och som sambon tog ifrån land.

IMG_20200119_162757_901.jpg

Edited by Lodjur
 • Like 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan ju säga att det var samma i mitt regnbågehål i göteborgs området igår i solskenet, fjädermygg och ett par vak. tyvärr gick jag därifrån utan fisk på kroken eftersom jag glömt torrflugeasken hemma..

 • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, HansKlinga said:

Tog några på torrt. Flera vak också. Västerås området. 19 jan .

received_869803413477462.jpeg

Underbart! Ingen lekskrud på denna dock. Undrar vad det beror på... Hona? Leker de inte varje år kanske?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det har stundtals varit väldigt bra torrflugefiske denna vinter och andra dagar då det varit svårare. jag lyckades pricka in juldagen :)

 

 

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, Paul said:

Det har stundtals varit väldigt bra torrflugefiske denna vinter och andra dagar då det varit svårare. jag lyckades pricka in juldagen :)

 

 

Grymt!! Sjukt kul att du filmat :lol:

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Lodjur said:

Grymt!! Sjukt kul att du filmat :lol:

Man får ha lite tur ibland ☺️

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago Paul sa:

Det har stundtals varit väldigt bra torrflugefiske denna vinter och andra dagar då det varit svårare. jag lyckades pricka in juldagen :)

 

 

Underbart!! 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Paul said:

Det har stundtals varit väldigt bra torrflugefiske denna vinter och andra dagar då det varit svårare. jag lyckades pricka in juldagen :)

 

 

Fin film och termos! 😊

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Inlägg

  • Ursäkta från en uppenbarligen obildad person, men vad har detta med flugfiske på en flugfiskesite att göra?
  • Hej ratimir! Är det den nya modellen med blågrön färg? Är du intresserad av byte mot en helt ny superlina A Jensen Vector flyt med hover / intermediateklump. Långkastande med fin presentation?
  • Helst ett switch, winston boron, funkar också,även  thomas and thomas, sage one 
  • Jag citerar en del av det jag tidigare har skrivit och konstaterar att det inte är samerna som skrivit de lagar som lett fram till den dom som har fallit. Det är inte heller HD som har skrivit dessa lagar. Det är istället den lagstiftande församling som idag kallas riksdagen. Jag fetmarkerar den del av texten som berör det som gör skillnad mellan samer och samer. När jag granskar domen är min åsikt om resultatet ovidkommande. Däremot tycker jag att den rättvisa som skipats är en rättvisa enbart i förhållande till gällande lag. Lag och moral är skilda storheter. Jag skulle önska att lagstiftarna engagerar sig i detta och minskar skillnaden mellan moralisk och laglig rättvisa i den här frågan. Hur resultatet skulle kunna se ut har jag ingen klar bild av. Samhället är fullt av orättvisor och just denna kanske inte är högt prioriterad de närmaste åren. Åtminstone inte om det inskränker sig till upplåtelserätten av jakt och fiske. Om det skulle utvidgas till något mera skulle situationen säkert förändras.
  • Hej!  Är du intresserad av spöt? Jag kan gå ner till 2500kr (3000 inkl frakt) ... Min kompis Janne har lagt ut det här Black Shadow 15' Speycasting special åt mig.  Mvh, Anders
  • Hej, Nån som har erfarenhet av Snowbee XS flytlina? Har en Snowbee XS Neutral Density/Intermediate som är förbaskat trevlig  att kasta med. Tunn running. Undrar om flytlinan är lika trevlig? Mvh Hi-Lo
  • En helt normal diskussion som en del av er kommer att uppskatta och andra se som "opinionsbildning". Om ni inte orkar med att se filmen och ta del av innehållet, varför ens besvära er? Gå vidare till nästa inlägg. För att spara tid, gå fram till ca 9.30, där börjar själva intervjun. Jag friskriver mig från allt ansvar och delar nödvändigtvis inte åsikterna som förekommer i film-clipet. Jag anser att både Henrik Jönsson och Marcus Allard är bildade, klart över genomsnittet, därav en väldigt vettig diskussion.       
  • 4500kr +postage  
  • Det roliga är...Matti Berg som är ordförande för Girjas Sameby..är "bara" själv 1/2 Same. Hans Far är fr. Jämtland/ Härjedalen nått...& namnet Berg är knappast ett Samiskt. Hans Mamma är en Blind fr. Ratek..nu skall vi inte skoja om ordet blind.. Det jag tänker på är att..hur kan människan utesluta "verkliga" Samer..om en nu skall hårddra det ..Känner många "verkliga" Samer..dom är inte ens i närheten att ha samma rättigheter som nån fr. en Sameby/medlem..dom har det precis som jag/du + många herrans fler. Tänk er!..ca:2500-2800 Sameby medlemmar(Renskötande samer) skall styra över runt en 1/4 del av Sveriges Att påstå att dom inte!!!..skulle ha det sitt på det torra ..FÖRE!..domen är en ren å skär lögn.
  • Hoppas att så många som möjligt kan kolla lite extra  på olika säljsajter, Tradera, Blocket m fl om det dyker upp nåt som kan misstänkas härröra från stöldgodset.
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...