Jump to content
Line-speed

Matbestyr under fisket.

Recommended Posts

När ni är på fisketur,vad äter ni under rn hel dag el flera dagar? 

Mackor el grillar korv, torrfoder, kanske konserver? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Så gott man orkar bära med sig utan att fisket blir lidande är en bra grundregel att utgå ifrån 👌🏻🥂😎

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minutes ago, Jonas said:

Så gott man orkar bära med sig utan att fisket blir lidande är en bra grundregel att utgå ifrån 👌🏻🥂😎

Jo självklart!!   Jag bär med mig min muurikka som e 1,8m i diameter 

  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brukar oftast bli bullens, ärtsoppa eller frystorkat om jag är ute en eller fler dagar. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äter allt möjligt. (Varsågod Henka eller annan lustigkurre)

Jag äter ju mat ute 3-5 dagar i veckan året om nästan. Inte alla veckor förstås, men de flesta. Mestadels en massa mackor med en massa ägg vintertid. Kanske rökt fläsk eller liknande till. Orkar inte kladda med eld och bensinkök som regel. Övriga årstider, vanlig mat, gör storkok och sparar i matlådor. Eld eller gasol och en vanlig teflonpanna med lock.

När jag måste bära mycket och lång tid ute har jag ofta hemgjord torkad mat. Gör storkörning nån gång per år. Förpackar färdiga måltider och vaccar dom. Väger ingenting och det är mer kalorier, ffa mer proteiner än köpt frystorkat som innehåller näring lagom för en skolflicka. Frukostar består ute oftast av havregrynsgröt blandat med wheyprotein. Whey ger enormt med protein och långvarig energi sett till vikten. Gör torrmat utan kött i också, färdig och med rätt ingridienser för att koka en fisk i istället. Mycket smidigt och gott! Och mycket kalorier. Brukar slänga med torrkött också. Älg oftast.

Jag jagar alltid vikt i packning och använder endast en teflonpanna med lock. Trangia. Suverän modell! Steker, kokar och gör kaffet i den. Behöver inget annat. Lättviktsgrejer i allt övrigt också.

För mig som är träningsnörd och bär en rätt saftig kroppsvikt sett till kroppsfettnivån så är många kalorier och ffa många proteiner extra viktigt när jag ligger ute och jobbar. Man bränner så vanvettigt med energi och eftersom jag slitit så hårt för mina kilon så har jag optimerat näringsintaget för att kunna behålla dem även under rätt tärande förhållanden. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det blir som det blir,  kulinariskt är sällan ordet men det behöver det inte vara heller. "Det är väl ingen matresa" som man brukar säga...

Share this post


Link to post
Share on other sites

På dagsturer: Mackor å kaffetermos när jag vill vara snabb själv. Har jag folk med mig och det finns nån ambition av att vara lite social så kan det hända att det åker med whiskyplunta, kaffepanna, något korvpaket och nån chokladkaka, lite godis och kanske nån bit torkat kött istället i säcken. Om det sociala är huvudsyftet så kan det åka med massa godis och choklad, kaffepanna, whiskyplunta, vin och/eller öl samt trangia med några finare lådor med råvaror som vi ska laga till en om inte hel- så i alla fall halvkulinarisk upplevelse vid ån i lugn och ro...

På längre turer: Då jag i motsats till Jakob är skolflicksstor så tar jag gärna med köpefrystorkat till stor del. Kompletterar med sånt som jag kan göra till fisk och brukar lyxa till med att kånka åtminstone en lite lyxigare middag. Har också frystorkat själv hemma, men det blir rätt sällan... är väl lat och bekväm. Sen tycker jag på riktigt att vissa av dagens köpefrystorkade är rent rätt goda!

Edited by jani

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vinterns första varmlunch ute! Tyckte vädret kunde få tillåta det idag. Och en hyfsad barfläck med något sånär lä hittade jag. 

350 gram älgryggbiff och dovhjortsschnitzel med 200gram hackad klyftpotatis. 5gram smör. Det är en lagom lunch. 

20200407_114740.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

På fjälltur har det på senare tid blivit mycket frystorkat till middag av bekvämlighet. De orange Norska är ju helt suveräna och välkryddade!

Annars torkar jag lite av varje i ugnen. Som morötter grovt rivna och förvällda. Dom krymper till nära noll på 80-90grader efter några timmar.
Funkar kanonbra till potmos och fisk då man kokar upp vattnet till moset först (mera vatten) och sedan lägger i lite morötter samt låter stå ca 10-20 min eller tills fisken är klar.

Sen får mosvattnet koka upp igen. Självklart en fin pulversås till allt. Lite omständligt blir det ute i fällt för en lyxig kulinarisk anrättning.
Saknas bara ett bra vin till rätten men föredrar lite lättare att bära whisky medan ens håller på att bena fisk och njuter av tillvaron!

Och stoppmätt blir man, kan behövas mellan varven med svältföda av dessa dyra frystorkade rätter på fjällfisket!

Catch and release självklart! Bara ta av räntan och bevara kapitalet för framtiden i fjällfisket!

 

DSC_4815.JPG

DSC_7443.JPG

DSC_3648.JPG

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...