Jump to content

Enkelkrok efter lax


laxhenke
 Share

Recommended Posts

Är det någon som använder enkeltkrok istället för dubbelkrok för att ni tycker det fungerar bättre eller vad har ni för erfarenheter? 

För många år sedan så använde jag enkeltkrok och kan inte se att jag fick eller tappa mer fisk då. En enkelkroks fluga simmar ofta bättre än dubbelkroksflugor och sjunker ofta bättre.

Edited by laxhenke
Link to comment
Share on other sites

Jag kör en hel del med enkelkrok och oftast i storlek 6-8. Tror det hela började med att jag tycker flugorna blev snyggare samt att något av de vattnen jag fiskade hade förr en regel som sa att endast enkelkrok var tillåtet. 
nu nyper jag inte såpass med fisk att jag kan avgöra vilken krok som krokar och håller fisk bäst men jag kan iaf inte säga att jag tappar fler fisk en övriga fiskare runt mig som oftast fiskar med dubbel eller trekrok. 
helt enkelt så är jag för enkelkrok av flera skäl. Det estetiska, lättare att binda på, prisvärda (kör mycket med sawadas) och man har möjlighet att förtynga flugan rejält med beads om man känner för det. 

Link to comment
Share on other sites

Jag använder karpkrok till mina tuber o binder även på kroken ibland..  De är bara så irrrriterandes stor ögla på dem. 

 

Tycker att enkel funkar bättre än dubbel o trippel.. 

Edited by Line-speed
Link to comment
Share on other sites

Både Mörrum och Emån hade ju perioder när bara enkelkrok var tillåtet under några år. 

Jag tyckte mig märka att jag bommade något mer fisk i själva hugget, men när de väl satt fast så var det absolut ingen skillnad. Men jag ska ärligt säga att något tjugotal hugg totalt är ett allt för litet urval för att vara "säkert".

På vårfisket efter HÖ i just Em och Mörrum har jag ofta använt enkelkrok, till och med cirkelkrok till tuberna och har inte märkt nån skillnad.

Man bör ju också tänka på att rent historiskt har det tagits många hundratusentals laxar på enkelkrok, utan att nån funderade på det.  

Link to comment
Share on other sites

Enkelkrok är snällare mot fisken, det är allt jag behöver veta för att bara använda mig utav dem ? 
Ska man dock spara sin fångst så spelar det egentligt ingen roll..

Har själv aldrig märkt någon skillnad i varken hur många krokade fiskar jag fått eller hur flugan simmar. 
 

Håller med de andra om att jag bara ser fler fördelar att använda enkelkrok ??

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Ferex said:

Enkelkrok är snällare mot fisken, det är allt jag behöver veta för att bara använda mig utav dem ? 
Ska man dock spara sin fångst så spelar det egentligt ingen roll..

Har själv aldrig märkt någon skillnad i varken hur många krokade fiskar jag fått eller hur flugan simmar. 
 

Håller med de andra om att jag bara ser fler fördelar att använda enkelkrok ??

Vilka storlekar på enkelkrok använder du?

Link to comment
Share on other sites

Eftersom jag ändå jobbar så kan jag passa på att utveckla mitt resonemang en smula.

När jag började flugfiska så var det bara flytlina och enkelkrok som var tillåtet hemma i älven, så man har liksom fått det med modersmjölken. Och det har sen dess varit min favoritmetod. Jag vet få saker som är så härligt som att se en stor vivel - hinna tänka att det var fan på min fluga! och ögonblicket senare känna tyngden när linan sträcks upp. Eller bara känna en lätt liten stöt.
det där med att känna en liten stöt kanske ger ytterligare en dimension åt det hela. För då får man ta det lite lungt, kolla tafsen, tänka till och samla sig - och sen lägga ut ett nytt kast. Rätt vad det är så tar de ju faktiskt ordentligt andra - eller tredje - gången.

Och visst, det är väl inte under alla förhållanden som det är den allra mest effektiva metoden.
Men det ligger väldigt mycket i det gamla talesättet "färsk fisk stiger"

Jag försöker fiska med små tunna flugor (inte supersmå, men mindre än dagens "norm" med fluffiga raggarpuffar) fiskar mycket med 6-8-10. Nånstans runt storlek 10 upplever jag att jag börjar tappa en hel del fisk. Men jag är inte så säker på att det är krokens "fel" utan jag tror det beror på att det brukar vara det som hamnar längst ut på tafsen när vädret är fint, vattnet är lågt och fisken är trög och inte riktigt tar ordentligt. Jag tror att många fiskar med alldeles för stora flugor, laxen ser, och tar, betydligt mindre flugor än man tror.
Många gånger så har jag svårt att tro att laxen ens ska bry sig om den där lilla skitflugan, trots att jag varit i kontakt med flera fiskar samma dag ?

Så länge som man fiskar på relativt ny fisk upplever jag att speed kills! Dvs fiska snabbt som bara busen, ju fortare desto bättre.
Det är i princip omöjligt att fiska en fluga för snabbt för en lax.
Men det finns förstås undantag, högt och kallt vatten - då brukar det inte vara fel att hänga på en lite tyngre lina och rentav ha en tub längst ut på tafsen. Men det händer så otroligt sällan hemma i byn att det nästan inte räknas, är jag på resande fot så händer det förstås lite oftare.

Men, var inte rädda för att fiska ytligt - det är visuellt - du ser när fisken är intresserad. har du fisk efter flugan som inte tar, testa något mindre. Börjar du känna fisk som ändå inte tar ordentligt, testa något ännu mindre. De tar mer än gärna larvigt små flugor.

Och som sagt - den där virveln när laxen kommer, det är ta mig fan bland det fränaste som finns.

Ett sista råd på vägen! Lämna harrfiskereflexerna hemma, laxen SKA kroka sig själv. Gör INGET - precis exakt just INGET - innan du känner hela fiskens tyngd. Då reser du spöt långsamt men bestämt. Rycka flugan ur truten på lax är bara dumt ?

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...