Jump to content

Stensättning


Frank
 Share

Recommended Posts

Då får ni åka nån annanstans :) Men det finns lite löjyngel. För drygt 10 år sen var det fint öringfiske. Längs hela älven.

Men grupptänkandet kräver ju att det skall se ut så här. Klockrent. Klockrent på fisk.

Link to comment
Share on other sites

Långevallsälven som är övre delen av Enningdalsälven som mynnar ut i Idefjorden på norsk sida.

Före länsstyrelsens projekt mycket fint och trevligt öringfiske. 1-2kg var inte ovanligt och en del större. Mycket större. Jag är så förbannad på detta totala fiasko. Det var ett mycket spännande fiske. Fiskade man öring med klena grejer och tunna tafsar fanns alltid en viss nervositet för att nåt stort skulle hugga. Det var en trevlig period på våren med nymf och torrfluga. Sen kom större öring från sjön som följde löjstimmen... Under sommaren brukade en del lax dyka upp. Fram i augusti såg man havsöringen ploga över grunda nackar som små torpeder. Minns när man på blanka dagen kunde se stora ålar(!) jaga i löjstimmen. Fascinerande att se.

Sen kom länsstyrelsen för drygt 10 år sen och i sin oändligt klockrena visdom stensatte älven och lekbottnarna. Det egentliga laxfisket är Berby på norsk sida. Där har laxfångsterna sjunkit från 150-200 per år till nu katastrofala 30-50. Bästa sättet att mäta fiaskot på.

Vad jag förstår har nu norrmännen anmält fiaskot till Miljødirektoratet.

Trot eller ej... Samma sträcka före "restaurering". Fotat från andra hållet. Djup grönska och fina lekbottnar hela vägen. Och stor fisk i höljan!

övre-ön.jpg

Link to comment
Share on other sites

Måste bara berätta att utanför stocken man ser brukade det stå ett löjstim. Det var där ålen jagade. Riktigt grova ålar manövrerade sig sakta fram i läge nedströms löjorna. Sen kom en blixtsnabb attack. Ålen tog löjan på tvären, som gäddorna. Simmade sen iväg ett par meter. Vände på bytet i munnen och svalde. Sedan upprepades attacken igen. Det var fantastiskt att sitta där gömd och studera skådespelet.

Så tack så jävla mycket! Länsstyrelsen. Jo, det var en helt fantastisk liten älv. Oförglömliga minnen.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

När har myndigheter gjort rätt alla ggr?

Titta på bilden...LinaFALLET!...Linaälv är minst 90% av Ängesån..Ängesån är som en pissränna egentligen...

Där har en byggt en LaxTRAPPA..å jag lovar DET!!..är en trappa...uppför ett runt 16m fall..
Nu vet jag ej vad Linaälv i sig har /haft för bestånd av Öring/Harr..får andra besvara..till nu i år..så har över 1000 Laxar tagit sig uppför TRAPPAN..men varför? Vad har Laxen där att göra?..har ju aldrig funnits där.

Myndigheter gör tamejfan som dom vill!..men i mina ögon är den olaglig.

 

unnamed.jpg

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Ja vad skall man säga? Misstänker att båda projekten har nånting med EU:s "gröna giv" att göra? Men det är säkert en förbjuden tankegång. Det gemensamma är, förmodar jag, att en privat aktör vunnit högsta vinsten. Naturen är liksom skit samma. Bara man kan hitta på en bra slogan. "Välkommen till Kosterhavet Entré Rossö". (En helt annan historia... )

"Lita på myndigheterna". Jotack! Som att ha en haj som badvakt typ.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Tallbom said:

Ser ut som vattennivån är låg. 

Nä, inte alls. Normal sommarnivå. Kan ofta vara ändå lägre. Tyvärr så illa att båda bilderna är normal sommarnivå. Man tog bort inloppsströmmen och breddade älven. Och konstruerade av nån anledning två små öar. Fråga mig inte varför. Och så då alla dessa stenblock som aldrig funnits där. Naturlig grusås. Till vänster ligger ett grustag som ej syns på fotona. Det som en gång var perfekta lekplatser avseende grus, djup och strömhastighet är nu stensatt och borta.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Frank said:

 

"Lita på myndigheterna". Jotack! Som att ha en haj som badvakt typ.

Bocken som trädgårdsmästare är väl det klassiska uttrycket. Märkligt att myndigheterna inte anlitar kompetent folk när de "restaurerar" vattendrag.

Link to comment
Share on other sites

Problemet är privatisering.

Förr var det Hushållningssällskapet, lokala sportfiskeklubbar och sen fiskerikonsulenten som övervakade och godkände arbetet. Alltså organisationer rakt igenom utan vinstsyfte. Ideella krafter. Det blev bra för både fisken och fiskaren.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...