Jump to content

Vad är du för typ av flugfiskare?


Line-speed

Recommended Posts

Vad är du för typ av fiskare? 

Är du mest intresserad av utrustning med de senaste som kommer ut på marknaden men fiskar bara ibland..?

Hur tänker när de gäller fisketeknik p kastteknik? eller är de bara skönt o komma ut o grilla +fiska som bonus? 

Vad för typ av ställen brukar du fiska,brukar du resa eller fiskar runt knuten..? 

Är du den som fiskar där alla andra brukar fiska eller letar dig långt bort från andra? 

Bor du på hotellet,stuga husvagn/husbil eller tält? 

Hur viktig är naturen o omgivningen eller är de bara fiskemomentet som är helt nog i PT vattnen? 

 

Låt höra 😊

Link to comment
Share on other sites

Naturupplevelsen är likvärdig med fisket. Orörd vildmark utan andra människor i några dagar blir meditation som räcker hela året. Bor för långt bort och med jobb och barn blir det max en sådan vecka per år. Så förutom den veckan mäktas endast några kortare dagsturer eller med maximalt med en övernattning med. Då är polarna, snuset, snapsen, grillen och bastun lika viktiga som fisket. 

Gällande utrustning köper jag för mycket...blir på något konstigt vis ett sätt att underhålla intresset trots bristande fisketid där man läser om olika spön, taperingar, linor, material och tekniker och sedan klickar man hem för man vill testa. Paradoxalt nog hade jag förmodligen köpt mindre grejer om jag haft mer tid att fiska 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Fiskar nog ganska mycket mer än genomsnitts flugfiskaren.

Jag har bra grejer men jag använder det mesta.

Fiskar gör jag där stigarna slutar och ofta ensam, trivs med det.

Nästan allt fiske sker i skogslandet.

När jag är ute över natten sover jag alltid i tält.

Flyger ytterst sällan ut till fisket, så fort en helikopter landat på ett smultronställe är det kört för det vattnet, därav går jag nästan alltid.

Flugor binder jag själv, men jag köper oxå flugor.

Kilo priset på den fisk jag äter är enormt högt, men värt varenda krona🙂

Edited by puoltsa19
 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det här var en intressant fråga som fick mig att fundera. Tidigare - när jag var 18-24 - levde jag flugfiske. Precis allt handlade om det, och jag fiskade från att isarna smälte till den dagen sjöarna frös.  Vintern var en riktig pina och jag led verkligen. Jag hade hur mycket grejer som helst och hann väl använda ungefär hälften. När det var dags för barn så planerade jag efter hur insekterna kläcker, inga födelsedagar mitt i säsongen om det är möjligt. När min son kom till världen så fick jag äntligen något som var bättre än flugfisket. För första gången ville jag inte åka på de där långa resorna på 10-15 dagar utan ville egentligen bara hem. Jag fick "lära" mig att vara borta i fjällen en vecka på sommaren istället, och en vecka på hösten, och däremellan hitta en massa trevliga vatten här hemma istället. När min son var tre började han faktiskt att få ett intresse för att fiska och det visade sig att han har samma envishet som mig när det gäller fiske, och ingen är gladare än jag. Han är snart åtta år, och älskar att fiska, är intresserad av allt runtomkring och har precis bestämt sig för att börja kasta fluga. Flugbindning är ett intresse som växer hos honom också. Så numera är jag oftast "ghillie" och ror omkring där han vill fiska och håvar fisken åt honom och hjälper till med fjädrar och tråd vid bindstädet.

 

Så jag antar att jag gått från att vara en sån som skulle kunnat "fiskat bort allt" till att få den bästa fiskekamraten i livet, och ta ett steg tillbaka och hitta en ny dimension av fisket tillsammans med honom och det slår alla börtingar i världen. Jag har min vecka på sommaren och en på hösten tillsammans med mina kompisar som var precis likadana tidigare. Så fort vi satt oss i bilen och åker norröver är vi lika störda som tidigare, men tack och lov räcker en vecka och det är skönt att ha en familj att sakna och komma hem till och inte längre sakna fiskesäsongen på samma sätt och banna vintern. 

 

Dessutom använder jag de spön och rullar jag har nu. Och jag har en till anledning att bygga fler spön: grabben måste ju ha så han klarar sig när han blir äldre 😉

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Spännande tråd jag sprang på! Jag är nog obotlig fiskegalning. Har sedan barnsben haft fisket som största hobby och kommer jag inte ut regelbundet blir jag nog allt både stressad och lite vresig. Blir som standard ett till två fiskepass i veckan, men numera har man ju både fru och barn. Så med andra ord är tiden numera starkt begränsad. Oftast blir det ett par timmes fiske i stöten i någon närliggande sjö eller längs kusten. Har båt också som i alla fall i år får en del turer då den ligger vid bryggplats istället för på trailer vilket sparar tid och även mentalt motstånd. Praktiskt även när äldsta dottern ska med.

Flugfisket brinner jag starkast för och praktiserar mest men har inget i mot att kasta jiggar och jerkar efter abborre, gös och gädda. Har även metat mycket i yngre dagar, men blir allt mer sällan, även om sutare lockar lite nu under ljumna försommarkvällar. Man har inte längre 200+ fiskedagar och då får man prioritera vad man tycker är roligast. Flugfisket med andra ord! 

Allt är utrustning roligt, men brinner för fisket och utrustningen är egentligen sekundär. Hellre råd att fiska än ett nytt spö. Nu behöver jag dock inte välja mellan de, mer tiden som är är begränsande. Och då blir det ju lätt man köper grejer inför resor med mera, men brukar vara bra att sälja av för ge plats på gott och ont. Mer än en gång man sålt för sen köpt samma spö igen....

Link to comment
Share on other sites

A-vete-fan.

Har levt många år med 100+ fiske år per dag. Har brunnit för att fånga monsterfisk i alldeles för många år. Har badat klädsim nattetid i hårdström lite för mycket för att det skall vara hälsosamt och haft vad som kallats för 'en ganska kaxig vadarstil'...

Efter att ha varit sjukdomsmässigt utslagen i tre säsonger (två hela år) och trott att jag aldrig skulle kunna flugfiska igen är jag sedan ett par år tebax på kusten, och gläds åt varenda 'l-d-r'-fisk.

I våras sprang jag på en bekant som berättade om när han fångade sin största västkustöring på fluga - han berättade att han inte haft någon håv, men att jag slutade fiska och stolpade 100+ meter midjedjupt för att taila fisken åt honom (som uppenbarligen var 70+).

Jag har tyvärr inget minne av händelsen då den utspelade sig i en period färgad av utbrändhet och minnesproblematik. Men det gör inte så mycket - för berättelsen visar att jag trots allt blivit den fiskare jag alltid velat bli:

En öringluffare som fått såpass mycket fisk att man slutat bry sig om de som krokar av sig själva och som gladeligen slutar fiska och tailar fisk åt sina medfiskare, samtidigt som jag helst slipper sällskap när jag fiskar. En naturromantisk enstöring och öken/älveremit, som samtidigt försöker förgå som gott exempel för gentlemannabeteende på vattnet (vilket vissa dagar är svårare än andra).

Men visst, att specialisera sig på torrflugfiske efter havsöring kräver lite av ett speciellt sinnelag - det medges.

--

Är på väg att avsluta min phd, och planerar därefter postdoc i Montana. Så cirkeln är sluten, för snart 30 år sedan började jag flugfiska på västkusten och läste Gierach för första gången. Nu gör jag två havsöringssäsonger till i Sverige, sen flyttar jag till Montana.

Återigen frågan - vilken typ av flugfiskare är jag.

Jag vet inte riktigt. En som utan bekymmer skickar en hel GPX + 5 meter backing, men som huvudsakligen kastar < 20 meter + tafs då det som regel räcker och sparar kastarmen. En som gått hela varvet och som nu skiter i det mesta och får mycket fisk trots att jag enbart använder två mönster på kusten och aldrig har mer än 12 (2*6) flugor på mig i vattnet. En som förstår varför man kastar bättre med dropper-rig än upphängare och en som kan konstruera perfekta suspendingflugor för havsöringsfiske på fotdjupt vatten. En som släpper 99% av alla fiskar, men som gärna strängar en fin blänkare med avsliten gälbåge ett par gånger per säsong och glatt fiskar vidare. En person som inte vet om man skall skratta eller gråta när man tar sin 2-kilos drömharr på tubfluga under öringfiske i flomälv (jag skrattade faktiskt)... En som utan problem bor tre veckor i tält (eller under bar himmel i rätt klimat) om det inte finns en riktig säng på en timmes bilsavstånd, men som samtidigt föredrar en riktig säng...

Svaret kanske blir - den typen som till slut lät öring-/flugfisket genomsyra hela livet (för 20+ år sedan flyttade jag till Skåne, pga havsöringsfisket, nu är jag på väg till Montana).

 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag är så gammal nu att jag tycker mest om att lägga ut en torrfluga i Regnbågstjärn och sätta mig på stolryggsäcken och dricka kaffe, jag hade premiär i kväll, jag fick en på sista kastet när jag var på väg att ge upp 🎣

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Lill-Niklas said:

Tyckte denna passade här. Vem är jag? Nä, det avslöjar jag INTE! 

FB_IMG_1654097764920.jpg

Byt ut "hitting dries!" med "dry or die!", och TFO med Hardy. Ett Redington spö har jag faktiskt 😆

Euro-Bro var spot on hahaha

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Tvättäkta föredetting som lever helt på gamla meriter. Surgubbe, protektionistisk, och taktisk mörkare gällande allt fiske. Och lite bitter förstås, ej att förglömma.

Vidare är jag kinkig gällande vatten och det mesta duger inte. Hittar fel på väder och vind hela tiden så att jag kan hålla på med ved eller nåt annat gubbigt istället.

Börjar lockas mer och mer av tanken på att lägga nät och tömma vattnen för alla parfymluktande, lemmelkaffedrickande hipsters som invaderar varenda vattendrag som syns i deras favoritkanaler på Youtube. 

Sa jag bitter förresten? 

Nä nu går jag ut till vedhögen igen. För blåsigt för att fiska. Som vanligt. Det blåser tamefan jämt nuförtiden.

😕

 • Like 4
 • Thanks 6
 • Haha 15
Link to comment
Share on other sites

On 6/14/2022 at 6:21 PM, jakobj said:

Tvättäkta föredetting som lever helt på gamla meriter. Surgubbe, protektionistisk, och taktisk mörkare gällande allt fiske. Och lite bitter förstås, ej att förglömma.

Vidare är jag kinkig gällande vatten och det mesta duger inte. Hittar fel på väder och vind hela tiden så att jag kan hålla på med ved eller nåt annat gubbigt istället.

Börjar lockas mer och mer av tanken på att lägga nät och tömma vattnen för alla parfymluktande, lemmelkaffedrickande hipsters som invaderar varenda vattendrag som syns i deras favoritkanaler på Youtube. 

Sa jag bitter förresten? 


Nä nu går jag ut till vedhögen igen. För blåsigt för att fiska. Som vanligt. Det blåser tamefan jämt nuförtiden.

😕

Lysande Jakob…vi sitter i samma båt du och jag. Gnällrövar som gjorde skada förr i tiden 😂 Lev mjukt!

Link to comment
Share on other sites

On 6/14/2022 at 6:21 PM, jakobj said:

Tvättäkta föredetting som lever helt på gamla meriter. Surgubbe, protektionistisk, och taktisk mörkare gällande allt fiske. Och lite bitter förstås, ej att förglömma.

Vidare är jag kinkig gällande vatten och det mesta duger inte. Hittar fel på väder och vind hela tiden så att jag kan hålla på med ved eller nåt annat gubbigt istället.

Börjar lockas mer och mer av tanken på att lägga nät och tömma vattnen för alla parfymluktande, lemmelkaffedrickande hipsters som invaderar varenda vattendrag som syns i deras favoritkanaler på Youtube. 

Sa jag bitter förresten? 

Nä nu går jag ut till vedhögen igen. För blåsigt för att fiska. Som vanligt. Det blåser tamefan jämt nuförtiden.

😕

Men en liten del av dig önskar att det var du som kom på tanken att köpa Coops vanliga kokkaffe och förpacka om det för att sedan femdubbla priset?  

Jag föreslår att du till denna krets själv saluför färdighuggen "Storöringsfiskekaffeved" för säg en femhundring per måttligt stor säck!

 • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, fjellhammer said:

Men en liten del av dig önskar att det var du som kom på tanken att köpa Coops vanliga kokkaffe och förpacka om det för att sedan femdubbla priset?  

Jag föreslår att du till denna krets själv saluför färdighuggen "Storöringsfiskekaffeved" för säg en femhundring per måttligt stor säck!

Smart!

Och tuggkaffe. Min egen innovation sedan lumpen -98. Man äter snabbkaffepulver helt enkelt. Ett måste för storöringfiske. 👍

Link to comment
Share on other sites

Förr fiskade man när det var läge för fiske.

Nu fiskar man när det passar familjen.

 

Således fiskar man betydligt mindre (men kanske inte "lite" enligt den allmänna definitionen 🐟)

Får mindre fisk, men har i praktiken lika roligt.

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Henka said:

Förr fiskade man när det var läge för fiske.

Nu fiskar man när det passar familjen.

 

Således fiskar man betydligt mindre (men kanske inte "lite" enligt den allmänna definitionen 🐟)

Får mindre fisk, men har i praktiken lika roligt.

Ja men ungefär precis så!  Fanimej.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, juxter said:

Ekvationen cigarr och ryggläge kontra kast är numera helt i cigarrens favör.

Låt mig gissa; du bär flanellskjorta, har köpt och använt skäggolja och dricker gärna 'öl' som smakar mango och ananas 🤣🤣🤣

 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

On 6/18/2022 at 3:42 PM, Karl T said:

Två saker: mystiken och nuet. 

Mystiken: att inte veta vad som finns under ytan i mörka vatten.

(Sight-fishing och sökning med ekolod har jag aldrig förstått tjusningen med.)

Nuet: som jag annars bara har upplevt på samma sätt under utförsåkning (och annat fiske). 

Har man inte sightcastat på vakande havsöring i soluppgången har man inte levat.

 

Dessvärre förstör det, i princip, alla andra former av havsöringfiske. Men, men...

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...
On 6/14/2022 at 6:21 PM, jakobj said:

Tvättäkta föredetting som lever helt på gamla meriter. Surgubbe, protektionistisk, och taktisk mörkare gällande allt fiske. Och lite bitter förstås, ej att förglömma.

Vidare är jag kinkig gällande vatten och det mesta duger inte. Hittar fel på väder och vind hela tiden så att jag kan hålla på med ved eller nåt annat gubbigt istället.

Börjar lockas mer och mer av tanken på att lägga nät och tömma vattnen för alla parfymluktande, lemmelkaffedrickande hipsters som invaderar varenda vattendrag som syns i deras favoritkanaler på Youtube. 

Sa jag bitter förresten? 

Nä nu går jag ut till vedhögen igen. För blåsigt för att fiska. Som vanligt. Det blåser tamefan jämt nuförtiden.

😕

https://www.instagram.com/reel/ClCIqB2pn8u/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Jag fiskar nästan bara på kusten. Och från Maj och framåt packar jag med mig en sovsäck o liggunderlag på SUPen och paddlar runt bland små öar och njuter av havet, en rökig whisky till kvällen och ibland tillagar jag en öring över brasan :). En troutbum skulle vissa kalla det.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...