Jump to content

Ultimata spöt för streamerfiske


swebih
 Share

Recommended Posts

Hej!

Har i en stöld blivit av med mycket fiskeprylar och såg då möjligheten att testa något nytt streamerspö för öring/båge fiske, främst sjöfiske. 

Vad ser ni som det ultimata spöt för att slänga ut lite större flugor? 

Orvis helios 3d 9' #6?

Scott radian? 

 

Diskutera fritt!

Link to comment
Share on other sites

Jag säger inte att det är det ultimata spöet, men jag har flera år kört med TFO BVK 9'6" #7 till mitt renodlade streamerfiske. Funkar väldigt bra och det är både lätt (98 g) och billigt. Men det måste vara 9'6". Jag har även haft 9' #7 och det är ett helt annat spö, styvt och okänsligt.

skater_salmon.jpg

Link to comment
Share on other sites

Välj inte ett orvis helios 3d, vad en i klass 6. Den är lätt och pricksäker, men har inte kraften med förtygda streamers. 

Vill du ha billigare, köp ett sage foundation klass5 med Rio grand lina. Alternativt ett igniter. 

Link to comment
Share on other sites

Tänker inte fiska med jättetunga streamers, men förtyngda, absolut. 

Hört mycket gott om Radian. 

Någon som har preferens angående Sage one/X? Skiljer sig aktionen mycket jämfört med radian? 

 

Link to comment
Share on other sites

Skulle själv inte säga att Radian känns som något streamerspö (mer dry och nymf). 

Möjligen 7an men även där är toppen rätt mjuk (samma på Centric enligt min uppfattning).

Scott själva rekommenderar Sector 6 el 7 för streamerfiske. 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Scott radian 906 är riktigt trevlig till sjöfisket efter båge och öring med wolly och zonker med mera. Bra allroundspö också om du vill slänga på en nymf eller torrfluga. Föredrar den med fighting but. Inget superkralligt spö, 5:an radian är ungefär lika snabb & styv. Har båda. För större (artikulerade) flugor är det nog bättre att gå upp till en 7:a. Kör mycket med radian 9,6 # 7 som jag tycker är superfin, den klarar betydligt större flugor. 

Själv har jag annars skaffat 2 nya streamerspön senaste halvåret, en guide line chome 9,9 #6 för öringfisket i strömmande med streamer samt även kunna köra nymf/torrt när jag inte orkar gå med flera spön. Har även en gl coastal #7 till kusten, super fin. Jäkligt sugen på en coastal #6 till båge. 😍

Link to comment
Share on other sites

Kör med Sage X 691 för streamerfisket, och det ska mycket till för att jag ska byta ut det spöt mot något annat.

Just 691 blev ju hyllad som flaggskeppet i X serien, och det håller jag med om.

Mycket trevligt tillsammans med Guideline Bullet i samma klass.
Större ledade streamers, disktrasor osv så skulle jag dock välja ett #7 spö

Edited by Binken
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Binken said:

Kör med Sage X 691 för streamerfisket, och det ska mycket till för att jag ska byta ut det spöt mot något annat.

Just 691 blev ju hyllad som flaggskeppet i X serien, och det håller jag med om.

Mycket trevligt tillsammans med Guideline Bullet i samma klass.
Större ledade streamers, disktrasor osv så skulle jag dock välja ett #7

Off topic: sugen på en bullet 2.0 till chrome #6:an, tycker du den vänder över streamer bra? Kör du den i 14 eller 16 g(#7)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Lill-Niklas said:

Off topic: sugen på en bullet 2.0 till chrome #6:an, tycker du den vänder över streamer bra? Kör du den i 14 eller 16 g(#7)

jag kör #6 14 gram. Har inga problem att vända över streamers, skjuter som attans och tål en hel del vind.

Mycket trevligare kastegenskaper än tex Outbound short

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 1 month later...

Hade valt Radian 7wt framför 6wt för streamer (speciellt om du funderar på att mula med sinktip eller sjunktafs).

Fiskar (numer) Radian 9' 7wt på kusten med GPX/Hover och #4-6 CS54. Föredrar 6wt för märlfisket.

Beträffande Meridian och Sector som stremerspön -- saltvattenspön har en enastående förmåga att kasta långt i pissiga förhållanden, men är ganska jobbiga att mata lina med dag in och dag ut om man grindar stremers i stillsatående vatten.

--

Mitt rena streamerfiske i strömmande kör jag huvudsakligen med ett Radian 7wt 10' eller 11' switchspö beroende på vattenföring (sen kan man ju diskutera om att strippa saker i ytan räknas som stremerfiske...).  

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Inlägg

  • Sorry, tänkte på MSX som sålde både spön, linor och rullar... 😊
  • Har gjort samma sak,testat ut linor på mina fyra bambuspön enbart wf dock. Tänkte bli bambugubbfiskare nu. Dom verkar ju vara lite utav personligheter dom där Spöna, det märks när linan passar och när den inte gör det, på ett tydligare sätt än med kolfibern. Hittade sweet spoten på ett av dom,och, vips!så var hela linan ute. Samma lina på tvillingspöt- nä det gick inte få till nåt wow. Men några linor senare hittade jag en som passade där också. Kul när man hittar rätt .Jag upplever att det går att kasta skall vi säga nästan hela linan med mina 8 fot klass 5,ja åtminstone det ena. Ganska mycket kortare med  min 7'3" #4 som kanske inte fått rätt lina än. Har en liten 5"8' #4 som också går i skolan.
  • Du såg inga döda vulgator på ytan? Vaken på spents brukar kunna vara just så där lugna och sörplande. Fisken har all tid i världen att spana in det ätbara, som ju inte kan ta sig någonstans.    Det som annars är min go to-fluga vid liknande scenarion kvällstid än en tunt bunden harörenymf. Oförtyngd och med de mörkare/-ste stråna på masken. Storlek från 12 ner till 18. 
  • Vid liknande scenario kan det vara klokt att testa en vulgata emerger. Finns grymma mönster med både vikt cdc eller med foam kropp. Fiskas hem mycket långsamt eller helt stilla. Dessa brukar öringarna kunna plocka. Annars så är en oförtyngd haröra #12 mycket gångbar. Det är en fluga man INTE får vara utan i asken. Både med och oviktad.  Man kan snabbt bli flintskallig vid dessa tillfällen men det brukar gå och knäcka koden tillslut.  
  • Är man desperat och i behov av fisk så kör man ett haröra stl 12 eller 14.
  • När vaken är försiktiga och dom nästan bara rullar i ytan så brukar de ta nymfer/puppor precis under eller i ytfilmen. Det man kan testa  är att du kör med en elk hair caddis och binder på en  nymf ellerpuppa under som hänger strax under flugan. Anserman att det ärfusk  eller om man fiskar i sjöar därman inte får ha mer än en fluga på tafsen så fiska hem en nymf sakta strax under ytan. Inte säkert det är rätt metod för just det scenariot  du va med om  men det harfunkat för mig ibland när man står och kliar sig i huvudet och undrar vad man gjort för fel.  Vill man bara köra tort så kan en liten F-fly stl 16 funka bra.       
  • Hej! Jag har börjat plockat upp flugfiske igen efter 10 års dvala (var tidigare medlem här men kommer inte ihåg mitt användarnamn). Jo, jag var ute igår kväll och flugfiskade efter öring i en mindre sjö. Eftersom det har varit så varmt så var det inte förrän vid 21-tiden som fisken blev aktiv (det var i princip vindstilla, soligt, ca 18-20 grader i luften men vattnet nära land var varmt, skulle tippa på omkring 20 grader). Det var en del vulgator i luften och dom först vaken var höga och aggressiva, vilket känns typiskt (?) för fisk som är utefter större dagsländor. Jag hade även ett påslag på en vulgata imitation. Men allt eftersom kvällen gick så ändrade vaken karaktär, dom blev mer lugna och mjuka, fisken verkade nästan ”sörpla” i sig någonting vid ytan (vid det här laget såg jag inte längre några vulgator). Det fanns en del nattsländor men inga jättemängder och det känns som om fisken skulle då ha varit mer ”bestämd” i sina vak (?). Jag provade att byta till en Elk Hair Caddis (strl 14.) och fick en lite öring och provade lite andra varianter och storlekar av nattsländor men fick ingen mer känning. Jag kunde inte heller se några andra sländor i luften.  Så nu till min fråga: Har ni några flugor ni kör med när ni inte är säker på vad fisken tar när den vakar? D.v.s. mönster som kan imitera lite vad som helst. Det som gjorde kvällen frustrerande var att fisken för det mesta höll sig på ett längre avstånd av vad jag kunde kasta även om dom ibland kom inom kastavstånd (tidigare i juni så har jag fångat fisk från där jag har stått men då har det också vara kallare i vattnet). Jag kunde därför inte avgöra om det var fel på flugan, längden eller tjockleken på tafsen, eller om jag helt enkelt inte nådde ut till fisken. Jag ska försöka med kajaken nästa gång så då blir det kanske bättre lycka 😀
  • Idag tog jag ut några av mina splitcane spön och testade några olika linor. Jag kom då på att tänka på vilken längd på kast som är rimlig att förvänta sig med olika linor anpassad till spön i klass 5. Då menar jag självklart vad som är rimligt att förvänta sig när man bedriver praktiskt fiske. Det jag testade var egentligen ganska enkelt. Jag riggade några rullar med olika WF linor och några med DT linor från olika tillverkare. Samtliga linor kastades med splitcane spön i olika längder mellan 7-8 foot men alla för klass 5 linor. Då jag är som bäst en medioker kastare så fokuserade jag på att mina kast skulle vara så behagliga som möjligt, dvs utan att man spräcker skjortan av sig för att få ut några extra metrar. Det jag då lyckades få ut med perfekt sträckt tafs var ca 23 meter med DT-linor och ungefär lika långt med några av WF-linorna förutom två av WF linorna där jag lyckade få ut Max 19 meter.  Med hänsyn till att syftet med splitcane pinnar inte är att kasta längst och det faktum att mesta dels av det typ av fisket inte bedrivs längre än 15-20 meter så kunde jag ändå inte låta bli att reflektera över vad som är rimligt att begära från dessa spön och linorna. Min egen slutsats blev att DT-linorna presterade klart överlägsen i känsla, kastlängd och inte minst presentation. Men jag tänker också på om jag möjligtvis inte hade rätt typ av WFlina riggad? Eller att det brister nånstans i min kastteknik? 🤷‍♂️ De av er som har erfarenhet av splitcanespön eller glasfiberspön, vad är era tankar om det?   
  • Jag tror att folk förstår, men visst ska ja ändra 😀👍
  • Tackar, dom får plocka av mina askar. Skit fiske Jesper DK 
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...