Jump to content

Regnbåge 2.0


Recommended Posts

Den andra bågetråden försvann men skapar en ny då jag tyckte vi snuddade vid ett intressant område.

Visst finns det skräckexempel med dammar utan växter och annan fisk där inplanterad regnbåge svälter om de inte skulle fångas. Dock sällsynt och här omkring (stockholm) är det vanligast sjöar med ett rikt fisk/insektsliv som klart kan underhålla ett bra antal regnbågar i bra vigör som fiskarna sätts i. Har varit med i många sjöar med isättning 1-2 gånger per år där fiskarna frodas. Så allt klarar de sig i många vatten och dessutom ofta mår bra. Riktig stor regnbåge däremot har svårare att acklimatisera sig. De behöver mer mat för hålla kroppsvikt och en diet på insekter räcker inte med mera. Många skogssjöar har inte förutsättning att producera individer på 5 eller till och med upp mot 10 kg heller. Så självklart kommer dessa fiskar i dessa miljöer få svårt att finna tillräckligt med mat.  I en skogsjö med vild "ädelfisk" är det mer troligt att finna fisk upp till ett kg kanske det dubbla men inte mycket mer. Kan vara värt att tänka på.

Regnbågefisket kantras av en rad andra problem framåt. Fler och fler odlare har problem och lägger ner. Priser på pellets och bensin stiger och även efterfrågan då färre odlar. Den odlade fisken kommer inte räcka till, men framförallt bli jäkligt dyr. Jag är uppvuxen med rengbågsfiske och ser gärna att det finns kvar som ett alternativ/substitut för oss i sydligare breddgrader. Annars blir det bara fiske efter gädda, abborre och vitfisk kvar. Absolut, även havsöring på visa platser och tider. 

Personligen ser jag det som ett alternativ att sätta i betydligt mindre fiskar som får gå läge i sjöarna, acklimatiserar sig samt som kan växa till sig i sjöarna. Detta kommer dock kräva minimått mm. Men samtidigt erbjuda ett roligare och mer krävande sportfiske. Men inte ett fiske där man kan fylla frysen lika lätt.

Hur många skulle tycka denna typ av sjöar var intressant?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


×
×
  • Create New...