Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

När en läser i artikeln!..Hårda regler i en massa älvar..kanske oxå stängs av..bra det. MEN!! ETT STORT MEN!!!Boven i dramat är Fiskodlarna../läs) framförallt. Laxodlingsindustrin..verkar frias helt fr. restriktioner??

 

BRA.jpg

Edited by Ismo
Posted

Den norska laxodlingsindustrin är för viktig och får ej klandras. Den har även utarmat våra svenska hav då fodertrålarna från västkusten tömt bottenviken, bottenhavet och östersjön för att fixa foder åt de norska laxodlingarna. Det finns inte längre strömmingsyngel för våra svenska laxsmolt att äta på vägen söderut, så kanske lika bra att fastna i en trål och bli foder tillsammans med de sista strömmingarna!

Fy fan!

  • Sad 1
Posted

Och på något sätt så planerar dom att öka produktionen av lax. Vad ska dom mata den med?

 

Det sjuka i det hela är att det är främst några få som blir väldigt rika på den norska laxen. Några få blir miljardärer och köper sig en massa inflytande. Och lyckas säkert som många andra miljardärer lura i folk att man inte kan beskatta dom. 

Posted

Det behövs mer och bättre upplysning om vad industri-trålarna ställer till det med för den ekologiska balansen! Frågan börjar uppmärksammas men det måste ske något radikalt SNART!

Den norska laxodlingen verkar vara en penningmaskin för de rika aktieägarna på bekostnad av vildlaxen, miljön i stort och folkhälsan. Om vi kunde få till en riktig bojkott av kassodlad lax kommer vinsterna att dyka. Det gick ju att besegra tobaksindustrin så visst är det möjligt...

  • Like 1
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, magnolia said:

Det behövs mer och bättre upplysning om vad industri-trålarna ställer till det med för den ekologiska balansen! Frågan börjar uppmärksammas men det måste ske något radikalt SNART!

Den norska laxodlingen verkar vara en penningmaskin för de rika aktieägarna på bekostnad av vildlaxen, miljön i stort och folkhälsan. Om vi kunde få till en riktig bojkott av kassodlad lax kommer vinsterna att dyka. Det gick ju att besegra tobaksindustrin så visst är det möjligt...

Vetefan vad som skulle kunna driva opinionen mot en bredare bojkott. Norsk odlad lax i alla dess former åts gladeligen på de påsktillställningar jag var med på eller har kännedom om. Gemene man har ingen aning- det är den krassa verkligheten.

Posted

Norge är ett land uppbyggt på fisk och fiske så den industrin är i princip untouchable i det landet tyvärr

Posted

Man får knipa i produktionssidan vilket nog inte kommer göras innan det blir en valfråga tyvärr – efterfrågesidan är ju globalt diversifierad. 

Undviker själv odlad lax när jag kan, känns fräschare med torsk tonfisk etc även om det säkert finns anledningar att undvika det också.

När jag borde i London fanns det rikligt med vild lax i butikerna, lite rödare kött, något dyrare. 

Posted (edited)
On 4/20/2025 at 10:28 PM, magnolia said:

Det behövs mer och bättre upplysning om vad industri-trålarna ställer till det med för den ekologiska balansen! Frågan börjar uppmärksammas men det måste ske något radikalt SNART!

Den norska laxodlingen verkar vara en penningmaskin för de rika aktieägarna på bekostnad av vildlaxen, miljön i stort och folkhälsan. Om vi kunde få till en riktig bojkott av kassodlad lax kommer vinsterna att dyka. Det gick ju att besegra tobaksindustrin så visst är det möjligt...

När 'big tobacco' anade var vindarna blåste under nittiotalet så diversifierade man och köpte upp en inte försumbar mängd av 'big foods'-företag. Och därefter sattes samma 'beroendeskaparforskare' på att göra ultraprocessad mat beroendeframkallande (true story). Så, 'big tobacco' blev inte besegrade, de hitade bara en ny lukrativ marknad.

Och - tobaksbruk/nikotin har ju inte direkt försvunnit från marknaden.

--

Ska man se på den norska fjordlaxen (som absolut inte bör ätas under några omständigheter, då det är antibiotikabomber) så är väl produktionen i sydamerika betydligt mer grisig än den i Norge. Även om det såklart är absurt att samma företag producerar lax i såväl Norge som i södra sydamerika.

Ah well. Idioter kommer fortsätta vara idioter. Och sagda idioter kommer sedan fortsätta äta GMO, fjordlax och kyckling. Samtidigt som sagda idioter köper en elbil för att dämpa sin klimatångest...

Edited by T-bum
  • Like 2
Posted (edited)
9 hours ago, Karl T said:

Man får knipa i produktionssidan vilket nog inte kommer göras innan det blir en valfråga tyvärr – efterfrågesidan är ju globalt diversifierad. 

Undviker själv odlad lax när jag kan, känns fräschare med torsk tonfisk etc även om det säkert finns anledningar att undvika det också.

När jag borde i London fanns det rikligt med vild lax i butikerna, lite rödare kött, något dyrare. 

Det 'röda' i fjordlax är betakaroten som ges i fodret. Fiskdiet ger väldigt ljust kött - vilket är anledningen till att östersjölax ser _sådär_ aptitlig ut...

Sen i vilken utsträckning atlantlaxen skulle klara ett särskilt stort uttag låter jag vara osagt - men NASCO har ju problematiserat uttaget 'ganska länge':

https://nasco.int/atlantic-salmon/state-of-salmon/

Beträffande östersjölaxen har jag för mig att den är såpass giftig att den inte längre får säljas (men jag kan komma ihåg fel - men det var något hallabaloo om östersjölax för några år sedan).

Man kan ju även fundera på vad som händer med fisk som föds upp på östersjö sill/strömming/skarpsill... om det leder till höga dioxinnivåer i vil lax borde det ju rimligen få samma effekt i odlad fisk som äter samma sak?

--

Ed.

Beträffande tonfisk - oaktat vilken form av tonfisk det handlar om bör man vara observant på att större tonfiskarter har ganska höga nivåer av kvicksilver. Äter själv numer tonfisk extremt sällan (har man ätit Tekka-don i Tokyoo så känns all tonfisk man kommer över i Sverige som ganska ointressant;)) - så jag är inte superinsatt exakt vilka varianter som har vilka nivåer. Men i USA är kvicksilver i tonfisk en pågående diskussion (parallellt med diskussionen om kvicksilver i vaccin).

Norsk skrei är väl ett av få exempel på välfungerande fiskerinäringsmanagement. Gott och nyttigt, dessutom.

Edited by T-bum
Posted
6 hours ago, T-bum said:

Det 'röda' i fjordlax är betakaroten som ges i fodret. Fiskdiet ger väldigt ljust kött - vilket är anledningen till att östersjölax ser _sådär_ aptitlig ut...

Sen i vilken utsträckning atlantlaxen skulle klara ett särskilt stort uttag låter jag vara osagt - men NASCO har ju problematiserat uttaget 'ganska länge':

https://nasco.int/atlantic-salmon/state-of-salmon/

Beträffande östersjölaxen har jag för mig att den är såpass giftig att den inte längre får säljas (men jag kan komma ihåg fel - men det var något hallabaloo om östersjölax för några år sedan).

Man kan ju även fundera på vad som händer med fisk som föds upp på östersjö sill/strömming/skarpsill... om det leder till höga dioxinnivåer i vil lax borde det ju rimligen få samma effekt i odlad fisk som äter samma sak?

--

Ed.

Beträffande tonfisk - oaktat vilken form av tonfisk det handlar om bör man vara observant på att större tonfiskarter har ganska höga nivåer av kvicksilver. Äter själv numer tonfisk extremt sällan (har man ätit Tekka-don i Tokyoo så känns all tonfisk man kommer över i Sverige som ganska ointressant;)) - så jag är inte superinsatt exakt vilka varianter som har vilka nivåer. Men i USA är kvicksilver i tonfisk en pågående diskussion (parallellt med diskussionen om kvicksilver i vaccin).

Norsk skrei är väl ett av få exempel på välfungerande fiskerinäringsmanagement. Gott och nyttigt, dessutom.

🤓🤓🤓🤓

Det är stilla havs-lax främst som säljs i London.

Jag trodde att Ismo skulle hinna först med info om vad som färgar köttet rött.

Posted
4 hours ago, Karl T said:

🤓🤓🤓🤓

Det är stilla havs-lax främst som säljs i London.

Jag trodde att Ismo skulle hinna först med info om vad som färgar köttet rött.

När jag var barn, före det fanns fjordlax, såldes det en hel del fryst stilla havs-lax (sockeye antar jag) i Sverige. Det minns jag dock inte när jag såg sist. Det såldes även vild atlantlax. Och svenskfångad torsk...

Undantaget Tokyoo hade nog den BC den bästa sushin jag ätit - laxen smakade gudomligt och var röd som blodapelsin. Blev dock inte klok på vilken art det var. Mina favoriter är dock fortfarande svärdfisk och olika amberjack/runner-varianter.

Sen är det väl en öppen fråga om stilla havs-laxerna skulle klara av ett särskilt mycket större uttag*? Att ersätta fjordlax globalt är nog inte helt enkelt.

--

*Jag blir inte riktigt klok på situationen som helhet, verkar som vissa bestånd funkar bra och andra mindre bra. Det verkar dock inte vara som tiden runt WWII när japan sökte invadera Alaska just pga tillgång på lax (för att konservera och distribuera som protein till de kejserliga trupperna - Japan saknade möjlighet till storskalig proteinproduktion)...

Tiden då man enkelt kunde utvinna stora mängder protein ur haven runt USA/Canada är nog över. Torskfisket på östkusten är ju, i jämförelse med förr, borta. Jag tvivlar dock på att man kan öka uttaget av lax dramatiskt.

--

Metanivån är dock intressant - hur ska vi på ett skapligt enkelt vis tillhandahålla animaliskt protein till en växande befolkning, samtidigt som vilda resurser sinar?  Storskalig djurhållning, fisk eller boskap, har påtagliga negativa konsekvenser redan idag och går ju inte heller att öka dramatiskt.

Jag tror att konkret global resursbrist kommer att bli det största problemet de kommande femtio åren globalt. Inte klimatet, eller konsekvenser därav.

  • Like 1
Posted
4 hours ago Karl T sa:

🤓🤓🤓🤓

Det är stilla havs-lax främst som säljs i London.

Jag trodde att Ismo skulle hinna först med info om vad som färgar köttet rött.

Maten färgar köttet..mig veterligen!.Östersjö Laxen äter ju bara blekta tidningspapper numer...finns ju inget annat i matväg:mellow:.

  • Like 1
Posted (edited)

Fanns tydligen i mitt apple-bibliotek.

Ingen wow-upplevelse sett till smak men god – gravad odlad lax kan ju smaka OK och är det rökt smakar ju typ all fet fisk snarlikt även sutare 🤢 

 

IMG_1658.jpeg

Edited by Karl T
Posted
5 hours ago T-bum sa:

Metanivån är dock intressant - hur ska vi på ett skapligt enkelt vis tillhandahålla animaliskt protein till en växande befolkning, samtidigt som vilda resurser sinar? 

D skall vi helt enkelt inte…

Antalet människor måste minska… På det ena eller andra sättet, annars går ekvationen aldrig någonsin ihop…

🙄

 

Posted
55 minutes ago Krippax sa:

D skall vi helt enkelt inte…

Antalet människor måste minska… På det ena eller andra sättet, annars går ekvationen aldrig någonsin ihop…

🙄

 

Sluta tillverka Viagra!!..Kastrera Män..Sterilisera Kvinnor!..så enkelt!!!!..Snipp Snapp!..så är ev. liv slut!:)

Posted

De stora skillnaderna i förmögenheter och resurser i många länder som USA, Norge, Sverige m.fl. är ju ett enormt problem; bl.a. då det gäller att upplysa vanliga medborgare om eländet med kassodlingar. Och ja; norska företag härjar i länder som Chile också!

Att ge upp utan att kämpa är väl ändock fel? Jag skrev att tobaksindustrin besegrades och jag menar att så också skedde.

Den som ser på äldre amerikanska filmer ser ju att så gott som alla skådespelare röker. Att få fram budskapet om rökningens skadliga egenskaper tog tid. Budskapet väckte motstånd, sambandet rökning och lungcancer förnekades, rapporter förfalskades, forskare mutades. Trots detta har rökning blivit ett undantag och rökning har förbjudits på flera platser. 

Motståndet har varit i stort sett framgångsrikt och givetvis finns det fortfarande tobaksprodukter; -som snus, som är av ondo. 

Visst flyttas kapital runt och finner nya vägar i ett kapitalistiskt samhälle och dessa vägar är inte alltid så goda!

Jag vill dock framhålla att vi som är emot den norska laxindustrin och därmed de svenska industritrålarans härjningar har ett moraliskt övertag; vi kämpar för något gott medan våra motståndare enbart är ute efter att berika sig själva!

Ett steg i rätt riktning kanske kunde vara att få dessa förpackningar som marknadsförs som "norsk fjordlax" att få dessa att förses med en varningstext: "observera att produkten är skadlig för miljön och för din hälsa".

Det kan ju ta tid att nå dit. Det tog tid att få cigarettpaketen att ha varningstext som: "Rökning  dödar!" 

(Det kommer nog inte att först hända i Norge.)

När det gäller dioxin i strömming från Östersjön så renas de svenska fångsterna i Danmark innan de blir fiskmjöl till de norska odlingarna. 

Tonfisk kan innehålla en hel del giftiga ämnen som tungmetaller.

 

 

  • Like 1
Posted

Bara en sådan Artikel skrämmer..om än gammal.

"

P4 Extras inlägg

 

 
 
 
 
17 februari  · 
 
LAX KAN GE LAX.
Efter att 27 000 laxar rymt från en laxodling utanför Dyröy i Norge utlovar nu företaget Mowi en hittelön på 500 norska kronor per lax för den som kan fånga in en.
– Det här är en tickande ekologisk bomb, säger laxexpert Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs Universitet, på en färja mot norska Sandefjord.
När den odlade laxen simmar bland vildlaxen sprider de sjukdomar och parasiter, enligt Johan Höjesjö.
– Vildlaxen har gått ned med 50 procent och det här är ett bekymmer som man känner till väl. De odlade laxarna lever mycket mer tätt och ser väldigt tilltufsade och konstiga ut.
Att laxar rymmer från sina odlingar är inte helt ovanligt. Att gå ut med hittelön är desto mer ovanligt.
– Det är första gången jag hör om det. Men jag skulle bli förvånad om de lyckas fånga in hundra stycken, säger Johan Höjesjö."
Posted

"

Jätterymning av lax i Chile

Av: Hans Hällman
Publicerad 11 juli 2018 - 12:37 Senast uppdaterad 11 juli 2018 - 12:40

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Den aktuella odlingen ägs av norska Marine Harvest, som nyligen hade en liknande, om än mindre, rymning av oätlig fisk utanför Bergen.
I Chile har laxindustrin redan tidigare kritiserats för att hota den marina miljön, bland annat genom att använda tonvis av antibiotika i öppna kassar, skriver Bloomberg. Vad som nu händer nu – när kustvattnet fått ett oönskat tillskott av omkring 680 000 främmande laxar – återstår att se.

Marine Harvest anläggningar finns över stora delar av världen och företaget rapporterade i fjol om 15 rymningar."

Posted

"

Publicerad 08 februari 2018 - 13:58 Senast uppdaterad 05 juni 2024 - 13:04

I måndags rymde 56 000 laxar från en skadad kasse norr om Trondheim. Fisken har medicinerats mot mask och bör inte ätas. Marine Harvest, som äger odlingen, erbjuder 300 norska kronor per infångad fisk.

Skadan på kassen, som totalt innehöll 180 000 laxar, tillkom efter ett arbete på Marine Harvest anläggning i Nærøy. Fiskeridirektoratet meddelar att 56 000 laxar har rymt och att fiskarna i genomsnitt vägde två kilo.

Innan rymningen hade laxen drabbats av inälvsmask och fått så mycket mediciner att den inte bör ätas.

”Fisken har behandlats med prazikvantel och den medicinen bör man inte få i sig”

– Nej, det är riktigt. Fisken har behandlats med prazikvantel och den medicinen bör man inte få i sig. Därför görs nu intensiva fiskeinsatser för att fånga in så många rymda fiskar som möjligt. Prazikvantel är biologiskt nedbrytningsbar och fiskarna bör vara fria från medicinrester om drygt två veckor, berättar John Bjarne Falch, avdelningschef på Mattilsynet.

Även Marine Harvest är angelägna om att deras medicinerade laxar fångas in. Därför utgår en belöning på 300 norska kronor per infångad fisk."

Posted

Vad jag reagerar i diskussionen om bevarande av å med VildLaxen!..en börjar rakt av!!!.i fel ände!!..ändå pratar vi om rätt utbildade Människor....jag gick ju bara 2-årig!!!( förr var det 4-årig!..numer 3-årig)... Verkstads teknisk utbildning...med inriktning på Bänkarbete å Svetsning.

Posted (edited)

Nu kan jag inte att kunna läsa HELA!!..Artikeln( Medlem måste en vara)..

Men läs!!..restriktioner för spö fiskare..inget annat.!!..det lilla jag kan läsa av..

"

Laxfiskets framtid i Torneälven oviss

 

Nyligen meddelade Havs- och vattenmyndigheten att en kvot på två laxar per fiskare och säsong i Torneälven kan komma att bli ny regel.
– Det riskerar att utplåna en kultur och livsstil som aldrig kan återfås, säger Maria Furmark, åttonde generationens laxfiskare från Päkkilä."
Edited by Ismo
Posted
17 minutes ago Ismo sa:

Nu kan jag inte att kunna läsa HELA!!..Artikeln( Medlem måste en vara)..

Men läs!!..restriktioner för spö fiskare..inget annat.!!..det lilla jag kan läsa av..

"

Laxfiskets framtid i Torneälven oviss

 

Nyligen meddelade Havs- och vattenmyndigheten att en kvot på två laxar per fiskare och säsong i Torneälven kan komma att bli ny regel.
– Det riskerar att utplåna en kultur och livsstil som aldrig kan återfås, säger Maria Furmark, åttonde generationens laxfiskare från Päkkilä."

Citerar mig själv!..HUR..MÅNGA??? Sportfiskare får mer än 2st/Lax per dygn????  När jag började fiska Lax 1988!..så kunde en läsa.."Många fiskar flera ÅR!!..innan dom får 1st Lax!!!" lite skillnad...å då pratar vi om när det verkligen!!.fanns Lax..blir inte klok på detta??

Posted

Känns som denna tråd spårat ur lite sett till rubriken, on topic håller jag helt och hållet med om att begränsningar i sportfisket är att svälja kameler och sila mygg. Sen såklart skulle många älvar må bra av ett minskat fisketryck alldeles oavsett. En mer modern hållbar förvaltningsmodell sett till Norska såväl som Svenska älvar vore väll passande 2025. Men det ska självfallet gälla både industrin och sportfisket. 

Ang fiskodlingar är min känsla att det finns en rätt föråldrad syn på hur en fiskodling fungerar. Både vad det gäller foder, medicinering, förvaltning och förädling. Som inbiten sportfiskare glömmer man lätt att många svenskars fiske-intresse är spunnet ur fisk som är odlad ( i vart fall när de kommer till laxartade fiskar). Självfallet så har fiskodlings-industrin, som alla branscher företag som inte har rent mjöl i påsen, likväl som det finns föredömen som driver utvecklingen för mer och bättre anläggningar. I framtiden kommer marina odlingar ink fiskodlingar kommer få en allt större och viktigare roll i världens matförsörjning. Att vara emot allt som har med fiskodling att göra kommer inte leda någonstans, att ställa krav på leverantörskedjor i branschen, redovisning av foder, medicin  är en självklarhet :) 

Posted
2 hours ago, m.gustafsson said:

Känns som denna tråd spårat ur lite sett till rubriken, on topic håller jag helt och hållet med om att begränsningar i sportfisket är att svälja kameler och sila mygg. Sen såklart skulle många älvar må bra av ett minskat fisketryck alldeles oavsett. En mer modern hållbar förvaltningsmodell sett till Norska såväl som Svenska älvar vore väll passande 2025. Men det ska självfallet gälla både industrin och sportfisket. 

Ang fiskodlingar är min känsla att det finns en rätt föråldrad syn på hur en fiskodling fungerar. Både vad det gäller foder, medicinering, förvaltning och förädling. Som inbiten sportfiskare glömmer man lätt att många svenskars fiske-intresse är spunnet ur fisk som är odlad ( i vart fall när de kommer till laxartade fiskar). Självfallet så har fiskodlings-industrin, som alla branscher företag som inte har rent mjöl i påsen, likväl som det finns föredömen som driver utvecklingen för mer och bättre anläggningar. I framtiden kommer marina odlingar ink fiskodlingar kommer få en allt större och viktigare roll i världens matförsörjning. Att vara emot allt som har med fiskodling att göra kommer inte leda någonstans, att ställa krav på leverantörskedjor i branschen, redovisning av foder, medicin  är en självklarhet :)

Du får gärna upplysa oss fullständigt obildade hur man kommer får rätsida på:

- foder

samt

- medicinering

när det kommer till storskalig marin fiskodling.

Såecifikt - vad ska fiskarna äta, och vad ska de behandlas med för att klara av trångboddheten i odlingarna?

Jag ber dig dock notera att i flera av de länkarna Ismo postade så står det att det odlade fisken f.n. är olämplig som mänsklig föda p.g.a. medicinering - och jag är idel öra kring exakt vad som ska ersätta industriell skrapfisk som fiskfoder i storskalig fiskodling (det kan ha handlat om äldre rymningar jag orkar inte dubbelkolla datum).

Men, jag har svårt att se att man någonsin kommer tillrätta med att ett kilo odlad lax kräver en hel del kilon industrifiskfoder för att komma till ö-h-t. Det känns som att få ut mer protein än man tillsätter är ganska utopiskt.

Och finns det mindre skrapfisk i vattnen finns det mindre förda till den vilda fisken (samt då övrigt marint liv) och jada, jada...

Posted

Vad jag menar med artiklarna ääär!..Fiskeindustrin blir..det DRABBAR ALTTID det Lokala fisket..Hårt tryck uti Östersjön!..jag då stryper en för spöfiskare..tror endast att i Östersjön ..som en faktiskt! STRYPER för det stor skaliga fisket.

Norge!..med dessa kassar som går sönder lite då & då!..där har dom problem..gör dom nått?..

Chile med den enorma katastrofen som var..drabbar naturligtvis ..det Lokala fisket1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.



























×
×
  • Create New...