Jump to content
 • ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Inlägg

  • Jag hoppas du har rätt. Som norrbottning vet jag hur samerna missbrukar sin makt uppe på fjället. Detta är ingenting ni sörlänningar ser eller hör om. Exempel där fiskekorten kostar 4000 kr dygnet (minst): Ältsån (västerbotten, Lajva (Västerbotten) Övre mysklan (härjedalen) Alla dessa styrs av samebyar.
  • Klart att det öppnar upp möjligheter för en del entreprenörer. Hoppas vi slipper se en utveckling där de bästa strömvattnen i Kiruna och Gällivare upplåts i samma stil som tex Laivabäcken.
  • Min poäng är att vi har fungerande system i resten av Sverige och jag kan inte se varför det inte skulle kunna fungera lika bra däruppe? Vad är skillnaden egentligen? Jag tror det här är mer en principiell fråga för samerna att de vill ha kontrollen över fiskerätten på det de anser är deras marker. I praktiken tror jag att skillnaden för de allra flesta fiskeutövarna kommer att bli marginella?  Undrar hur @edvin edvinsson tänker när du tror att man ska kunna ta 4000kr för ett dygnskort? en fjällvecka med tre gäster i fem fiskedagar skulle i så fall kosta 60 000kr bara för gästernas fiskekort. Det finns ingen eller möjligtvis extremt få som vill betala det för exklusivitet i de vattnen som erbjuds. Argumentet faller på sin egen orimlighet.  Jag tror att dygnskorten kommer kosta ungefär det samma för ungefär samma områden som idag men att det kanske tillkommer en del röda vatten som öppnas upp för uthyrning och kanske att vissa andra vatten också kan komma att ges möjlighet att hyras privat under angivna perioder. Det finns möjligheter med den här förändringen och det ska bli intressant se hur man tänker. Det här är ju en stor möjlighet för samerna att visa att man har nya ideér och jag tror också det kan öppna upp nya möjligheter att komma åt attraktiva boenden där det kanske inte gick förr. 
  • Det blir ju enskilt vatten så dom får utbilda sina egna fiskevakter som får bevaka området o bekosta det själv.  
  • Jag förstår vad du menar ismo, och jag håller med dig. Jonas förespråkar privata aktörer. Han har inget emot att folk betalar 4000 för ett dygnskort (som det är på vissa ställen i västerbotten) då han själv jobbar som guide. Helt befängt!
  • Förstår du verkligen inte skillnaden? Dom vill i grunden utestänga ortsbor fr. Fjällen..om du inte är rik! Men dom vill inte betala för ev. framtida bevakning..nää, det skall Länsstyrelsen göra åt dom. Alla på mitt jobb förstår deras tanke..många är Jägare--endel Fiskare. Sen ang. förstjänst av t ex. Fiskekort. Har slutat att betala för Kommunkortet sen ettpar år tillbaka..varför? Jonas. Visste sen tidigare att Samebyarna fick ta del av "vinsten" av å med av den. Men inte att det uppgick till ..nästan 70% 70% ..fick uppgifterna av folk som arbetar för Länsstyrelsen.trodde det inte var sant. ..men så är det. Och var har dom pengarna synts i t ex. Fiskevård m.m fr. Samernas sida genom alla år?..INGENSTANS!!!..sen den dagen i mitt liv jag började lösa Kommunfiskekortet. Så att dom inte skulle ha tjänat på fiskekort fr. oss..SVAMMEL.
  • @Ismo förstår inte riktigt vad du menar här. Är inte det både naturligt och bra att man för en dialog med Länstyrelsen? Jag har inte förstått vad skillnad mellan en samebys fiskerätt och en FVO's fiskerätt skulle bli i praktiken? Vi bor ju fortfarande i samma land och går under svenska lagar? Den största skillnaden blir väl att den ekonomiska vinningen av kortförsäljningen går till samebyarna men rent praktiskt måste det ju bli ungefär det samma? Det fungerar ju bra i resten av Sverige så varför skulle det inte kunna fungera där uppe?
  • Det roliga var efter 1:a domen som Staten överklagade..så frågade en reporter ordf. för Girjas.. -" Hur skall ni sköta bevakningen i området framöver?" Matti Berg svarade..- Så långt har vi inte kommit!..vi får prata med Länsstyrelsen om det.  ????? fr. min sida då. Menar karln att mina skattepengar..skall gå till att få frivilliga(Jakt & Fiskebevakare)..göra sina bevakningsresor..ettpar per/år som dom nu gör..ÅT DOM!!?? Nu får dom fanimej bevaka sina intressen själva framöver. Dom vill bara ha ha ha!.men GRATIS.  
  • Hej, sökerven l5w 4seven eller en f3w 4seven 
 • Ämnen

 • Images

×
×
 • Create New...