Hoppa till innehåll

Havsörings rapporter från Stockholms skärgård. Fyll på här.


Guest JohanPier

Recommended Posts

Hej Solmyra. Köp en sån här:

4d48325399347d014e3a166629039687.jpg

Åk sedan ut på den kust som du befinner dig på och börja scouta. Utöka sedan sökområdet. Var inte rädd för att fiska av ett område vid flera tillfällen om du anser det vara "hett" trots att det inte nappat. Känslan är oftast underskattad. Jag fiskade på ett och samma ställe under 1,5 års tid innan jag tog en HÖ på över 4 kg. Varför? Jo för att jag trodde på stället. Kör hårt!!!

Med vänlig hälsning, tompa

Sent from my iPhone using Tapatalk

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

En sån där är manick är super såklart, men det funkar rätt bra med eniro o satellitbilderna oxå! Tänk som en HÖ ! Nu tex är det 1-3 grader i drickat, värms det upp bara lite så blir det en jäkla fart! Var blir det varmt snabbast? Jo vikar som är solbelysta o grunda, steniga o har annat på botten som kan hålla betesfisk. Satt och letade idag och hittade en ny vik jag ska testa! Å jag har suttit i säkert 5--6 bast å kollat  :ph34r: iaf så länge eniro satellit funnits.

Mvh

Leif

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Tja "Renskav", lika gott att du stannade hemma. Skärgårn är helt nedlusad av fiskare på helgerna. Kanhända det beror på att man "bränner" områden rätt ofta i den här tråden? Vad vet jag. Det är dock en jäkla skillnad sista 2 säsongerna, mycket fler spinners o f a väldigt mkt fler båtfiskare. Man har ju såklart inte ensamrätt till skärgårns hetaste spots, men personligen tycker jag att en stor del av tjusningen är just det att man sitter hemma o kollar på spots som man sedan testar. Att få dem serverade här i tråden istället för att "testa sig fram" är såklart bekvämt, och det är bara att gratulera er "newbies". Ut och jaga silver! Idag blev de några nyp i wiggletailen men ingen som bet i kroken. 2-3 grader i solbelyst grund vik. Isen hade lagt sig halvcentimer tjock i flera vikar som igår var öppna. 

/Leif

  • Like 3
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Har inga problem att dela med mig av "hemligheten" att det går att fånga havsöring på väldigt många platser i Sthlms skärgård.

Att intresset för havsöringsfisket har ökat de senaste åren har säkert många olika orsaker....alltifrån ökad aktivitet på sociala medier till att sportfiskarna gör bra filmer som visar på att det faktiskt går att få öring samtidigt som man får folk att inse behovet av fiskevårdande aktiviteter.....samt naturligtvis att fisket tycks ha repat sig något efter en längre svacka.....

När jag själv började fiska öring för 5-6 år sedan så var tongångarna att det i princip var omöjligt eller åtminstone mycket svårt att lura en havsöring.....man snackade om de tusen kastens fiske.. Idag kan jag för egen del konstatera att bompassen är färre än fångstpassen så något har säkert hänt i positiv riktning.....vilket naturligtvis säkert bidrar till att intresset även ökar hos fler...

För egen del har jag svårt att dela mentaliteten som ondgör sig över att det är fler som fått upp ögonen för det fantastiskt spännande och utmanande fisket efter havsöring i Stockholms skärgård. Jag ser det som en positiv utveckling. Ju fler som blir bitna ju fler kommer också förstå behovet av fiskevård etc.

Håller med att en del av tjusningen är att lägga sitt eget pussel och addera nya fångstplatser till sin egen havsöringskarta......men kan jag hjälpa en nybliven havsöringsfiskare en bit över tröskeln mot jungfrusilen så gör jag det mer än gärna....

Att det sedan som en del i 08-mentaliteten tycks finnas en del som ojjar sig över detta det tar jag inte så hårt på. Lite trist kan jag dock tycka att det är i jämförelse med den öppnare inställning som man möts av bland västkustfiskarna......men men finns säkert de som odlar den "ädla konsten att dölja spots" där med..

För egen del har jag dock mötts av en betydligt större öppenhet i samband med mina regelbundna besök längs kusten på Sveriges framsida än här hemma. Men men var o en får naturligtvis vara salig i sin tro.....

Jag har min uppfattning klar om vad jag tycker är mest sympatiskt......och detta trots att Instagram-konto saknas för egen del.

/S

Redigerad med Silverbågen
  • Like 3
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Håller med det mesta av det du skriver Silverbågen, däremot är jag av den bestämda uppfattningen att sådan guidning på väg mot "jungfrusilen" ska vara personlig o inte läggas ut på detta forum.

Det är ju inte "bara" flugfiskare som läser detta forum vilket innebär att impact av ett inlägg här blir större än vad man kanske tror. Att jämföra med gbg är svårt tycker jag, det är så helt olika förutsättningar för landfiske med bebyggelse osv. Tycker att jag möter väldigt många trevliga och öppna fiskare när jag är ute i skärgårn och delar gärna med mig ngn spot om jag möter någon ute  ;) .

Skitfirre

/Leif K

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Precis Barkarby.....och eftersom jag vet att en del känner sig trampade på tårna av för mycket skyltning så väljer jag att ta tipsen via PM...

Att jag skriver att jag fiskat leden och att Paloma sen väljer att skylta med att det är Furusundsleden (som för övrigt är flera mil lång....) har jag iofs inget emot....men det får stå för honom....

Förstår inte varför det skulle vara svårt att jämföra den inställning man möts av i olika landsändar....det handlar ju om attityder........ Jag talar självklart bara utifrån egen erfarenhet när jag säger att jag tycker mig ha observerat en klar attitydskillnad....till götets fördel...

/S

Redigerad med Silverbågen
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Jag håller med dig på den punkten Silverbågen att man ska hjälpa in det nya gardet. Det främjar förhoppningsvis fisket och fisket i sig som friluftsaktivitet. Men när det gäller att "bränna" platser blir jag restriktiv. Inte för att jag anser att platsen/platserna är "mina", utan för att jag vill pröva och se hur en plats ter sig under en längre period, (låt oss säga under ett år). Ett exempel: En lokal fiskas effektivt av under våren. Inget händer. Samma lokal fiskas av effektivt på hösten och det är ett fantastiskt bra fiske.

En annan aspekt är sättet att fiska på. Med båt eller vadning/flytring.

Som så många utav oss vet så är det bitvis en väldigt begränsad framkomlighet utefter kusten. Bilkörning förbjuden alltså!

För oss som fiskar från land gäller det att ta det extra försiktigt när vi närmar oss de här skyltarna. En del bofasta uppskattar inte biltrafiken på dessa vägar, medans några andra tycker det är helt ok. I såna lägen får man agera "fiskeambassadör" och prata om fiske, miljö etc. Den pratstunden med bofasta kan i bästa fall resultera i en "acceptans" att vi kör förbi deras hus/mark för att nå platsen. Ibland fungerar det inte alls. 

Har man odlat en sådan kontakt så vill man inte bränna den relationen. Inte jag i alla fall.

 

Med båt blir det annorlunda. Då kan man göra snabba förflyttningar och fiska av större områden på färre timmar.

 

Havsöringsbeståndet har sakta men säkert ökat och rapporterna om relativt stor fisk duggar in. Här får vi lyfta på hatten för de stödinsättningar som gjorts. Förutsättningarna för att få en HÖ på kroken är idag inte någon omöjlighet OM man är villig att lägga lite tid och energi. Havsöringen är såpass utspridd att istället för att fråga om var, ställ frågan När den togs. 

För några år sedan så läste jag en artikel skriven av Gunnar Westrin. Folk skrev och frågade om fiskeplatser och han delade med sig av de älvar han fiskade i. Men det stannade inte där....sedan ville man ha reda på GPS-koordinaterna var i älven han fiskat. Återigen....stick ut och kör på som bara den. Nöta och åter nöta. 

 

//Tompa 

  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Det finns väl regler om att bränna spots? Typ har du fått tips om ett spot av någon annan håller man väl käften om det till andra (golare får inga polare) om du hittat ett spot via Eniro eller bara ute o letat o aldrig sett någon annan fiskare eller hört om det stället på annat sätt är det väl upp till en själv att avslöja vart man fiskar? Men att nämna att man varit ute och dängt längst leden eller Djurgården eller något annat välkänt ställe är det nog ingen som bryr sig om. Själv skulle jag inte säga mer i min rapport än mellersta där jag håller till om jag kommer ut. Blir nog en tur imorgon efter jobbet! ✌

  • Like 3
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

@bejker

Vad är det för regler du snackar om? Har googlat och hittar inga.

Får inte heller riktigt ihop hur du resonerar...

Har man sett att någon annan har fiskat på en plats eller om man på annat sätt hört talas om att någon har fiskat på ett ställe....då menar du att det inte är ok att tala om att man själv fiskat eller fått fisk på platsen?

Samtidigt säger du att om man fiskat på en plats som är allmänt känd då kan man berätta det för då är det ändå ingen som bryr sig...?? Hur går det ihop?

Undrar då även hur du anser att man skall förhålla sig till platserna som räknades upp i Nicolas Jändels artikel i senaste numret av Svenskt Fiske..?

Nej litar nog på mitt eget omdöme till dess någon har visat att jag har fel...

Det betyder att jag inte har något emot att berätta om de platser jag själv har fiskat på eller tagit fisk på...detta trots att jag inte har några illusioner om att jag är först med att fånga fisk på en given plats...inte heller att tipsa om källor med tips på platser som är mer eller mindre publika...

Samtidigt lämnar jag självklart inte ut uppgifter jag har fått i förtroende....inte heller skriver jag i detalj vid vilken sten, grynna eller vassglugg jag fångat fisk då jag vet att det sticker i ögonen på en del...

När någon nybliven havsöringsfiskare frågar om tips eller råd lämnar jag hellre ut 10-15 platser/områden och ger medskicket att det utifrån mina egna erfarenheter går att få fisk på väldigt många platser längs våran kust och ute i skärgården. Fiskar vi tillsammans kan jag vara mer precis med detaljer....

Har gott om fiskepolare så det finns uppenbarligen flera sätt att se på saken......

/S

Redigerad med Silverbågen
  • Like 1
Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.























×
×
  • Skapa ny...