Hoppa till innehåll

Från stock till spö


ansgar

Recommended Posts

I flera år jag funderat på att bygga ett splitcane spö men tiden har aldrig funnits. Men nu äntligen denna vinter fanns tiden. Det hela började i början på oktober med att jag provade en massa spön som min "mentor" byggt. Allt ifrån 7 fot klass 3 till 9,5 fot klass 8. Till slut fastnade jag för ett FE Thomas 8,5 fot klass 4. Veckan efter klövs stocken och rätningen började. Vi kom överens om att träffas varje torsdag efter jobbet. Rätning är kanske inte det lättaste för en nybörjare väldigt tidskrävande men ack så viktigt för slutresultatet. I början på december kan jag äntligen börja hyvla. Stripperna hyvlas i grovmallen Och i början på januari kan vi äntligen härda. Nu längtar man till veckans höjdpunkt torsdag hela tiden. Så äntligen tas finhyvlinsmallen fram och det roligaste börjar, taperingshyvling, formen av ett spö börjar träda fram och det känns som torsdagarna aldrig skall dyka upp.När "stripperna är färdighyvlade skall det "hålas", Man sicklar bort ca 40% på "baksidan" på strippen och sparar muffar på ca 4 cm mellan "hålen".Vid den sista sicklingen på en av topparna bryts en av stripperna KATASTROF. Enligt min "mentor" är det inget att göra åt, jag får helt enkelt bygga en ny topp nästa år. Lite tröst i bedrövelsen är ju då får jag ju bygga nästa vinter igen. Det är ju ingen ide att du bara bygger en topp utan då bygger ett spö till och en topp säger min "mentor". Jag har ju en topp kvar så efter "hålbygget" är det dax för limning. Spöt limmas och hängs upp. Nu väntar en hemsk vecka i väntans tider. Torsdan kommer och jag plockar bort limtråden, Och nu äntligen har man två klingor, man kan gunga på och få en liten uppfattning hur det ser ut. Lim och limrester slipas bort och det förbereds för holkar och handtag. Veckan efter limmas holkar och handtag. Äntligen kan man gunga på spöt. Det känns helt ok: Handtag slipas och rullfäste monteras och så skall spöt oljas. Jag har valt att olja istället för att lacka, spöt skall oljas 10 ggr med slipning med 2000 papper mellan 3:e, 6:e, 9:e, gången. Sedan poleras spöt med lammull så ytan blir hård och fin. Nu återstår bara ringar. Dom monteras och lackas. Jag är ganska nöjd med utseendet för att vara mitt första "träbygge". Nu återstår bara testet. Blir spöt som man hoppats på? Blir det rätt klassat? Ja det blev ok. Söt provades med en DT 4 och en SA ED 4 och en SA XXD 5, ED fyran va för lätt både DT fyran och XXD femman fungerade mycket bra Nu Återstår det bara att få drilla en firre på spöt.  // Ansgar //

Länk till kommentera
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Svara på detta ämne ...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Läser
  • Användare som läser detta    0 medlemmar

    • Inga registrerade användare tittar på detta sida.






















  • Inlägg

    • Bra men billig cava. Jag gillar nuförtiden nästan mera billga cavor än proseccor.
    • Lustigt. Jag kör något snarlikt sedan några år då jag har gått väldigt mycket i barfotaskor de senaste 5 åren och inte fixar något annat än helt platta/horisontella sulor - varvid de flesta vadarskor går fetbort (de är dessutom imho som regel alldeles för trånga i tåboxen) då de 'slopar' framåt som nästan alla skor. Jag löste det dock på ett annat sätt - bär ett par gamla Imago midjevadare som är kraftiga, och samtidigt väldigt sköba och har en väldigt välbyggd socka, men dessvärre numer läcker ganska betänkligt. Under dessa bär jag ett par tunna billiga Vision-vadare (jag köpte två par och har för mig att jag betalade 1500:-/par för tre år sedan). Två lager neopren om foten. Sen bär jag en Simms neoprensocka innerst om det är kallt på riktigt. Skulle jag mot förmodan behöva en hårdare sula drar jag helt sonika över ett par reef walkers från Vans (alltså ett par vanliga skate-vans fast helt i gummi gjorda för surfare). Jag använder numer alltså inte vadarskor alls när när jag fiskar mitt hemmarev - och satan vilken skillnad det gör hur mycket man kan känna botten med fötterna (en klar uppsida om man fiskar i mörker...). Lite oortodoxt kan tyckas men efter 12 år med stenhård yoga blir kroppen och balanssinnet lite lustigt - och jag har dessutom ullallergi så jag kan inte bära något annat än bomull innerst, så såväl ullsockor som ylleunderställ. Så - det blir barfota i vadarna (eller då en neoprensocka). Så, jag tror ni är något på spåren. Ett annat ställe att leta efter intressanta neoprenskor är såklart surfbutiker - Ett par 5 eller 7 mm booties från O'Neill borde funka ypperligt om man vill ha en mjuk sula. Vill minnas att jag använde 5mm när jag fortfarande surfade i Sverige. -- Hade dock inte valt detta sätt att handskas med vadare om jag fiskade uppe i Hårkan...
    • Juuu, det skall bli en tung försäsong. Vattenmängder är av helvete. Bäst att forspaddla tills juli. Men, om man vill få tunga öringar, så måste man använda tunga uv-limlarvor. 3,5-4-mm kula och bly på skaften. 
    • Söker en rulle för laxfisket, ska passa till 15-16 fotare. Helst danielsson.
    • Jag kan bara hålla med. Jag skaffade ett par neopren skor för flytringsfisket med stora dykar fenor (vadarskorna passar inte) och köpte ett par från Ursuit för många år sedan, de fungerar kanon! Även i kallt vatten precis efter islossningen så håller jag fötterna varma och fryser inte.  De är så pass sköna att jag valt att gå x antal kilometer i dessa till fjälls till nästa vatten. Visst, de är inte lika stabila som snörade vadarskor med stabilt skaft men riktigt behagliga på! Absolut inget att vandra i men någon km mellan sträckorna går fint. Jag har alltid med vadarskorna men senaste säsongerna har dom faktiskt blivit oanvända.  Sen är dom mycket smidig av och på, vilket är skönt för en annan med diverse ryggproblem.  Dessa har jag köpt. 
    • Har alltid gillat SA, men aldrig fiskat deras linor på kusten. Där har jag fiskat, GL, Loop samt Vision Kust. Fiskade SA volantis igår, så nu måste jag tydligen byta ut resterande kust-linor. Vilken lina, spikrak, sån otroligt fin coating.  
    • Köpes i bra skick. Inga fantasipriser tack.
    • Har normalt storlek 46 på skor/kängor… köpte storlek 47 och det passar utmärkt med tjocka strumpor och neopren sockan på vadarna. Breda i storlek så det är inget som klämmer etc som jag tidigare upplevt och störts av med mina vanliga vadarskor. 
  • Ämnen

  • Bilder

×
×
  • Skapa ny...