Jump to content
Sign in to follow this  
Runarsson

'Fly Swap' - vad är det?

Recommended Posts

Vad är en 'fly swap'?

En fly swap är ett antal flugbindare som helt enkelt byter flugor med varandra. En av deltagarna fungerar som s.k. "swapmeister". Han organiserar swapen och distribuerar sedan flugorna till resten av deltagarna. En fly swap är öppen för alla och skicklighet är inte en faktor. Gör alla sitt bästa, har alla bidragit med lika mycket.

Hur många flugor ska bindas?

Detta beror på hur många personer som deltar. Dom flesta man ser brukar ha mellan 10 och 20 deltagare. Det går helt enkelt ut på att alla ska dela med sig till alla. Så t.ex. i en swap med 15 deltagare binder man 15 flugor var, d.v.s. en till varje deltagare... och får 15 flugor tillbaka, d.v.s. en från varje deltagare.

Var ska jag skicka flugorna?

Swapmeistern ger deltagarna adressen han vill ha dom färdiga flugorna skickade till. Se till att bifoga ett självadresserat returkuvert och returporto.

Hur skickar jag mina flugor bäst?

På varje fluga sätter du en liten papperslapp med ditt namn, flugans namn och ev. din emailadress, så att samtliga flugor sedan kan identifieras av dom övriga deltagarna. Fäst inte lappar med trådar eftersom dom kan orsaka trassel. Använd helt enkelt krokens spets till att fästa lappen i flugan.

Placera sen flugorna i en okrossbar behållare av något slag, en liten flugask, tvålask eller dylikt. Denna kommer att returneras till dig med flugorna från dom andra deltagarna. Tänk på att andra deltagare kanske binder flugor som är större än dina, så välj inte en som precis rymmer dina egna. Av samma anledning bör du inte heller välja en flugask av torrflugetyp eftersom dom enskilda facken kan vara för små. Undvik helst zip-lockpåsar. Även om du har bundit en fluga som inte skadas av att ligga klämd, kan påsen klämma andra flugor i asken när den returneras. Av samma anledning bör du även undvika att fästa flugorna i visitkort eller hopvikta papperslappar med bindinstruktioner.

Lägg sen asken med flugorna i ett självadresserat vadderat returkuvert. Se till att du skickar tillräckligt med returporto. Placera till sist returkuvertet i ett större kuvert adresserat till swapmeistern och skicka det före swapens slutdatum. Det är också en vänlig gest att inkludera ett par flugor till swapmeistern som tack för hans arbete. Det kommer att uppskattas.

Några övriga swaptips:

Läs och följ swapmeisterns instruktioner noga. Det är en bra idé att spara dom eftersom dom innehåller viktig information såsom datum och adress.

Om något kommer i vägen eller det blev mer tidskrävande än du väntade dig och du känner att du inte klarar det innan slutdatumet, känn ingen skam för att dra dig ur. Oväntade saker kan alltid dyka upp. Låt dock swapmeistern veta så snart som möjligt. Chansen finns att han kan hitta en ersättare till din plats i deltagarlistan.

Skicka dina flugor så snart som möjligt. Så fort alla skickat sina flugor saknar slutdatumet betydelse och arbetet med att skicka tillbaka dom kan börja.

En seriös swapmeister låter deltagarna veta hur swapen fortgår. Förvänta er frekventa uppdateringar och låt honom veta er egen status.

Har du några frågor, var inte rädd för att fråga swapmeistern. Det finns inga dumma frågor!

Sist, men långt ifrån minst... HA ROLIGT!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...