Jump to content

béarnaisesås


lillefar
 Share

Recommended Posts

Ingen ska behöva leva på påsbea när det är så enkelt att göra den riktiga, som också är 100 gånger godare.

Min sås påbörjas långt innan själva ät tillfället

Köp en knippe färsk dragon som du låter torka. Häll i 1 dl vitvinsvinäger i en burk med lock och släng i nån dl torkad dragon. Låt stå nån vecka. Här gäller samma sak som när du misslyckas med att smaksätta oljor, det måste vara torkade smaksättare, annars möglar skiten.

Nåväl nu har du lite vinägerbas till din sås, resten av den torkare dragonen kan du ha i en burk

Smält 200 gr smör i en kastrull.

Koka ihop vinägerbasen och nån msk charlottenlök, lite salt och peppar. Reducera tills det återstår nån msk.

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.

Kläck äggen i en bunke och vispa dem fluffiga över vattenbadet. Använd elvisp, bara tv kockar använder ballongvisp.

Tillsätt vinägerbasen under vispning.

Tillsätt sedan det smälta smöret, droppvis under vispning tills bearnaisesåsen är tjock och slät (i slutet kan du hälla lite mer).

Rör i färsk dragon och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar.

Kom ihåg, en bea ska inte vara varm, den ska vara ljummen.

Ät, njut och tänk på mig.

Ps, kommer du över såsbas så kan du använda det i stället för smör. Finns tyvärr oftast bara i 2-3 liters förpackningar, och så mycket bea ska du inte äta.

Link to comment
Share on other sites

Ingen ska behöva leva på påsbea när det är så enkelt att göra den riktiga, som också är 100 gånger godare.

Min sås påbörjas långt innan själva ät tillfället

Köp en knippe färsk dragon som du låter torka. Häll i 1 dl vitvinsvinäger i en burk med lock och släng i nån dl torkad dragon. Låt stå nån vecka. Här gäller samma sak som när du misslyckas med att smaksätta oljor, det måste vara torkade smaksättare, annars möglar skiten.

Nåväl nu har du lite vinägerbas till din sås, resten av den torkare dragonen kan du ha i en burk

Smält 200 gr smör i en kastrull.

Koka ihop vinägerbasen och nån msk charlottenlök, lite salt och peppar. Reducera tills det återstår nån msk.

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.

Kläck äggen i en bunke och vispa dem fluffiga över vattenbadet. Använd elvisp, bara tv kockar använder ballongvisp.

Tillsätt vinägerbasen under vispning.

Tillsätt sedan det smälta smöret, droppvis under vispning tills bearnaisesåsen är tjock och slät (i slutet kan du hälla lite mer).

Rör i färsk dragon och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar.

Kom ihåg, en bea ska inte vara varm, den ska vara ljummen.

Ät, njut och tänk på mig.

Ps, kommer du över såsbas så kan du använda det i stället för smör. Finns tyvärr oftast bara i 2-3 liters förpackningar, och så mycket bea ska du inte äta.

Och jag & Hasse sist vi skulle försöka :blink: Såsen blev kanongod och Molle tyckte det var den bästa men när vi stod där och turades om med vispen kom vi på att det borde funka med elvisp! :blink:

Link to comment
Share on other sites

Ingen ska behöva leva på påsbea när det är så enkelt att göra den riktiga, som också är 100 gånger godare.

Min sås påbörjas långt innan själva ät tillfället

Köp en knippe färsk dragon som du låter torka. Häll i 1 dl vitvinsvinäger i en burk med lock och släng i nån dl torkad dragon. Låt stå nån vecka. Här gäller samma sak som när du misslyckas med att smaksätta oljor, det måste vara torkade smaksättare, annars möglar skiten.

Nåväl nu har du lite vinägerbas till din sås, resten av den torkare dragonen kan du ha i en burk

Smält 200 gr smör i en kastrull.

Koka ihop vinägerbasen och nån msk charlottenlök, lite salt och peppar. Reducera tills det återstår nån msk.

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.

Kläck äggen i en bunke och vispa dem fluffiga över vattenbadet. Använd elvisp, bara tv kockar använder ballongvisp.

Tillsätt vinägerbasen under vispning.

Tillsätt sedan det smälta smöret, droppvis under vispning tills bearnaisesåsen är tjock och slät (i slutet kan du hälla lite mer).

Rör i färsk dragon och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar.

Kom ihåg, en bea ska inte vara varm, den ska vara ljummen.

Ät, njut och tänk på mig.

Ps, kommer du över såsbas så kan du använda det i stället för smör. Finns tyvärr oftast bara i 2-3 liters förpackningar, och så mycket bea ska du inte äta.

Litet tillägg:

Det skall vara smör , inte margarin (om nån missuppfattar)

Man skall inte ta allt smör man smälter utan bara de "rena fettet" , dvs utan äggviteämnen .

Ej hela ägg , utan bara äggulan , och den vispar man "fluffig" i vattenbadet innan man tillsätter fettet sakta under omrörning.

Kryddningen : så glömdes hackad persilja , Cayenne peppar & salt & peppar (vorchester sås om man önskar en skvätt) :blink:

Skulle såsen spricka (dela sej) så släng de inte !

Börja med en ny bunke och en matsked vatten , droppa sedan sakta i den spruckna såsen på nytt och vispa !

//Nicke

Link to comment
Share on other sites

Litet tillägg:

Det skall vara smör , inte margarin (om nån missuppfattar)

Man skall inte ta allt smör man smälter utan bara de "rena fettet" , dvs utan äggviteämnen .

Ej hela ägg , utan bara äggulan , och den vispar man "fluffig" i vattenbadet innan man tillsätter fettet sakta under omrörning.

Kryddningen : så glömdes hackad persilja , Cayenne peppar & salt & peppar (vorchester sås om man önskar en skvätt) :blink:

Skulle såsen spricka (dela sej) så släng de inte !

Börja med en ny bunke och en matsked vatten , droppa sedan sakta i den spruckna såsen på nytt och vispa !

//Nicke

Hörru wiseguy, om jag hade velat haft i persilja, caynepeppar och Vorchestersås i mitt recept på bea så hade jag skrivit det, förstått. :blink:

Men att jag glömde skriva ägggula och inte ägg (3 st) var iofs klantigt och bra att du rättade.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Om det är fisk som är middagen då måste hollandaisen vara bättre. Va som gör den bättre är lite lime/cirton + peppar om det är den frystorkade varianten. Bernaise med estragon passar inte till fisk enligt min smak...

Den hemgjorda hollandaise är utifrån ett hälsosamt syfte inte bra alls, men fy fan va bra den smakar....

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Nu blir det lite nekro-bump här 🤗

Satt och slösurfade runt och hittade denna tråd och ville bara dela med mig av ett larvigt enkelt bea-recept för er sous-viders.
https://saltpeppar.se/sous-vide-bearnaisesas/

Bearnaiseessen
räcker till 3-4 omgångar av såsen

4 msk finhackad schalottenlök
1 dl rödvinsvinäger
2 dl vatten
några kvistar färsk dragon 

Koka upp ingredienserna och låt reducera sådär 5 minuter. Låt sedan svalna och sila bort så att du får ren vätska.

 

Sous Vide Bearnaisesås

till 500 g 

360 g smör
80 g äggulor (vilket är ungefär 4-5 stycken)
2 g salt
30-50 g bearnaiseessens (beror på hur stark den är, men ungefär 4 msk)

färsk finhackad dragon
färsk finhackad persilja
cayenpeppar
ev. salt & peppar

Lägg smör, äggulor, salt och bernaiseessens i en glasburk. Du behöver inte röra ihop. Skruva på locket. Ställ burken i sous videan 60 grader, 30 minuter. 

Ta försiktigt upp hela burken, skaka inte den. Ställ den och låt stå 30 sekunder till 2 minuter så att det skiktar sig i burken.

Ställ ner stavmixern, låt stavmixern stå en liten stund så att de fortfarande är skiktat i burken. 

Starta stavmixern och låt den vara i botten ca 1 minut och jobba dig sedan långsamt uppåt. Totalt ungefär 2 minuters mixningstid. 

Blanda med färska hackade kryddor och smaka av med cayenpeppar, salt & peppar.

Link to comment
Share on other sites

On 12/27/2008 at 9:26 PM, Henka said:

Ska det verkligen vara kyckling i barnajsen? :blink:

Jag märker att jag inte har förändrats så mycket de senaste 13 åren, för jag tänkte svara precis samma nu. 🤪

Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago Henka sa:

Jag märker att jag inte har förändrats så mycket de senaste 13 åren, för jag tänkte svara precis samma nu. 🤪

Verkar jobbigt att invänta kläckning 🙃

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
























  • Inlägg

    • Sorry, tänkte på MSX som sålde både spön, linor och rullar... 😊
    • Har gjort samma sak,testat ut linor på mina fyra bambuspön enbart wf dock. Tänkte bli bambugubbfiskare nu. Dom verkar ju vara lite utav personligheter dom där Spöna, det märks när linan passar och när den inte gör det, på ett tydligare sätt än med kolfibern. Hittade sweet spoten på ett av dom,och, vips!så var hela linan ute. Samma lina på tvillingspöt- nä det gick inte få till nåt wow. Men några linor senare hittade jag en som passade där också. Kul när man hittar rätt .Jag upplever att det går att kasta skall vi säga nästan hela linan med mina 8 fot klass 5,ja åtminstone det ena. Ganska mycket kortare med  min 7'3" #4 som kanske inte fått rätt lina än. Har en liten 5"8' #4 som också går i skolan.
    • Du såg inga döda vulgator på ytan? Vaken på spents brukar kunna vara just så där lugna och sörplande. Fisken har all tid i världen att spana in det ätbara, som ju inte kan ta sig någonstans.    Det som annars är min go to-fluga vid liknande scenarion kvällstid än en tunt bunden harörenymf. Oförtyngd och med de mörkare/-ste stråna på masken. Storlek från 12 ner till 18. 
    • Vid liknande scenario kan det vara klokt att testa en vulgata emerger. Finns grymma mönster med både vikt cdc eller med foam kropp. Fiskas hem mycket långsamt eller helt stilla. Dessa brukar öringarna kunna plocka. Annars så är en oförtyngd haröra #12 mycket gångbar. Det är en fluga man INTE får vara utan i asken. Både med och oviktad.  Man kan snabbt bli flintskallig vid dessa tillfällen men det brukar gå och knäcka koden tillslut.  
    • Är man desperat och i behov av fisk så kör man ett haröra stl 12 eller 14.
    • När vaken är försiktiga och dom nästan bara rullar i ytan så brukar de ta nymfer/puppor precis under eller i ytfilmen. Det man kan testa  är att du kör med en elk hair caddis och binder på en  nymf ellerpuppa under som hänger strax under flugan. Anserman att det ärfusk  eller om man fiskar i sjöar därman inte får ha mer än en fluga på tafsen så fiska hem en nymf sakta strax under ytan. Inte säkert det är rätt metod för just det scenariot  du va med om  men det harfunkat för mig ibland när man står och kliar sig i huvudet och undrar vad man gjort för fel.  Vill man bara köra tort så kan en liten F-fly stl 16 funka bra.       
    • Hej! Jag har börjat plockat upp flugfiske igen efter 10 års dvala (var tidigare medlem här men kommer inte ihåg mitt användarnamn). Jo, jag var ute igår kväll och flugfiskade efter öring i en mindre sjö. Eftersom det har varit så varmt så var det inte förrän vid 21-tiden som fisken blev aktiv (det var i princip vindstilla, soligt, ca 18-20 grader i luften men vattnet nära land var varmt, skulle tippa på omkring 20 grader). Det var en del vulgator i luften och dom först vaken var höga och aggressiva, vilket känns typiskt (?) för fisk som är utefter större dagsländor. Jag hade även ett påslag på en vulgata imitation. Men allt eftersom kvällen gick så ändrade vaken karaktär, dom blev mer lugna och mjuka, fisken verkade nästan ”sörpla” i sig någonting vid ytan (vid det här laget såg jag inte längre några vulgator). Det fanns en del nattsländor men inga jättemängder och det känns som om fisken skulle då ha varit mer ”bestämd” i sina vak (?). Jag provade att byta till en Elk Hair Caddis (strl 14.) och fick en lite öring och provade lite andra varianter och storlekar av nattsländor men fick ingen mer känning. Jag kunde inte heller se några andra sländor i luften.  Så nu till min fråga: Har ni några flugor ni kör med när ni inte är säker på vad fisken tar när den vakar? D.v.s. mönster som kan imitera lite vad som helst. Det som gjorde kvällen frustrerande var att fisken för det mesta höll sig på ett längre avstånd av vad jag kunde kasta även om dom ibland kom inom kastavstånd (tidigare i juni så har jag fångat fisk från där jag har stått men då har det också vara kallare i vattnet). Jag kunde därför inte avgöra om det var fel på flugan, längden eller tjockleken på tafsen, eller om jag helt enkelt inte nådde ut till fisken. Jag ska försöka med kajaken nästa gång så då blir det kanske bättre lycka 😀
    • Idag tog jag ut några av mina splitcane spön och testade några olika linor. Jag kom då på att tänka på vilken längd på kast som är rimlig att förvänta sig med olika linor anpassad till spön i klass 5. Då menar jag självklart vad som är rimligt att förvänta sig när man bedriver praktiskt fiske. Det jag testade var egentligen ganska enkelt. Jag riggade några rullar med olika WF linor och några med DT linor från olika tillverkare. Samtliga linor kastades med splitcane spön i olika längder mellan 7-8 foot men alla för klass 5 linor. Då jag är som bäst en medioker kastare så fokuserade jag på att mina kast skulle vara så behagliga som möjligt, dvs utan att man spräcker skjortan av sig för att få ut några extra metrar. Det jag då lyckades få ut med perfekt sträckt tafs var ca 23 meter med DT-linor och ungefär lika långt med några av WF-linorna förutom två av WF linorna där jag lyckade få ut Max 19 meter.  Med hänsyn till att syftet med splitcane pinnar inte är att kasta längst och det faktum att mesta dels av det typ av fisket inte bedrivs längre än 15-20 meter så kunde jag ändå inte låta bli att reflektera över vad som är rimligt att begära från dessa spön och linorna. Min egen slutsats blev att DT-linorna presterade klart överlägsen i känsla, kastlängd och inte minst presentation. Men jag tänker också på om jag möjligtvis inte hade rätt typ av WFlina riggad? Eller att det brister nånstans i min kastteknik? 🤷‍♂️ De av er som har erfarenhet av splitcanespön eller glasfiberspön, vad är era tankar om det?   
    • Jag tror att folk förstår, men visst ska ja ändra 😀👍
    • Tackar, dom får plocka av mina askar. Skit fiske Jesper DK 
  • Ämnen

  • Images

×
×
  • Create New...