Jump to content
Sign in to follow this  
lillefar

béarnaisesås

Recommended Posts

Ingen ska behöva leva på påsbea när det är så enkelt att göra den riktiga, som också är 100 gånger godare.

Min sås påbörjas långt innan själva ät tillfället

Köp en knippe färsk dragon som du låter torka. Häll i 1 dl vitvinsvinäger i en burk med lock och släng i nån dl torkad dragon. Låt stå nån vecka. Här gäller samma sak som när du misslyckas med att smaksätta oljor, det måste vara torkade smaksättare, annars möglar skiten.

Nåväl nu har du lite vinägerbas till din sås, resten av den torkare dragonen kan du ha i en burk

Smält 200 gr smör i en kastrull.

Koka ihop vinägerbasen och nån msk charlottenlök, lite salt och peppar. Reducera tills det återstår nån msk.

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.

Kläck äggen i en bunke och vispa dem fluffiga över vattenbadet. Använd elvisp, bara tv kockar använder ballongvisp.

Tillsätt vinägerbasen under vispning.

Tillsätt sedan det smälta smöret, droppvis under vispning tills bearnaisesåsen är tjock och slät (i slutet kan du hälla lite mer).

Rör i färsk dragon och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar.

Kom ihåg, en bea ska inte vara varm, den ska vara ljummen.

Ät, njut och tänk på mig.

Ps, kommer du över såsbas så kan du använda det i stället för smör. Finns tyvärr oftast bara i 2-3 liters förpackningar, och så mycket bea ska du inte äta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

*mmmmmmmmmmmmmm* den norrlandsbean till en stor saftig karré-skiva, döh!!! :blink:;)

men eftersom jag ALLTID kommer på för sent att det ska vara bea te meddan...

så blir det ALLTID Lohmanders!!!!!! ;);):o

(å den e itte fel heller) :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ingen ska behöva leva på påsbea när det är så enkelt att göra den riktiga, som också är 100 gånger godare.

Min sås påbörjas långt innan själva ät tillfället

Köp en knippe färsk dragon som du låter torka. Häll i 1 dl vitvinsvinäger i en burk med lock och släng i nån dl torkad dragon. Låt stå nån vecka. Här gäller samma sak som när du misslyckas med att smaksätta oljor, det måste vara torkade smaksättare, annars möglar skiten.

Nåväl nu har du lite vinägerbas till din sås, resten av den torkare dragonen kan du ha i en burk

Smält 200 gr smör i en kastrull.

Koka ihop vinägerbasen och nån msk charlottenlök, lite salt och peppar. Reducera tills det återstår nån msk.

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.

Kläck äggen i en bunke och vispa dem fluffiga över vattenbadet. Använd elvisp, bara tv kockar använder ballongvisp.

Tillsätt vinägerbasen under vispning.

Tillsätt sedan det smälta smöret, droppvis under vispning tills bearnaisesåsen är tjock och slät (i slutet kan du hälla lite mer).

Rör i färsk dragon och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar.

Kom ihåg, en bea ska inte vara varm, den ska vara ljummen.

Ät, njut och tänk på mig.

Ps, kommer du över såsbas så kan du använda det i stället för smör. Finns tyvärr oftast bara i 2-3 liters förpackningar, och så mycket bea ska du inte äta.

Och jag & Hasse sist vi skulle försöka :blink: Såsen blev kanongod och Molle tyckte det var den bästa men när vi stod där och turades om med vispen kom vi på att det borde funka med elvisp! :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problemet är att många människor nu för tiden är så vana med "snabb"smakerna att de inte uppskattar den äkta varan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Problemet är att många människor nu för tiden är så vana med "snabb"smakerna att de inte uppskattar den äkta varan.

hear hear... "bea" från påse är för evigt bannlyst från mitt kök...!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Problemet är att många människor nu för tiden är så vana med "snabb"smakerna att de inte uppskattar den äkta varan.

Absolut!

Så sant, så sant!

Och Lohmanders (igen) är en sorts äkta vara mäh... :blink:

*längtar till vår-grillning på altanen i gottigt väder* :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Absolut!

Så sant, så sant!

Och Lohmanders (igen) är en sorts äkta vara mäh... ;)

*längtar till vår-grillning på altanen i gottigt väder* :blink:

Lohmanders är "the next best", men innehåller alldeles för många E produkter. :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jävvlar... :blink:

d e d sämsta mä den nästa bästa... bean...

så den allra bästa har många fördelar... vilka jag bör prova på vid tillfälle till våren... :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ingen ska behöva leva på påsbea när det är så enkelt att göra den riktiga, som också är 100 gånger godare.

Min sås påbörjas långt innan själva ät tillfället

Köp en knippe färsk dragon som du låter torka. Häll i 1 dl vitvinsvinäger i en burk med lock och släng i nån dl torkad dragon. Låt stå nån vecka. Här gäller samma sak som när du misslyckas med att smaksätta oljor, det måste vara torkade smaksättare, annars möglar skiten.

Nåväl nu har du lite vinägerbas till din sås, resten av den torkare dragonen kan du ha i en burk

Smält 200 gr smör i en kastrull.

Koka ihop vinägerbasen och nån msk charlottenlök, lite salt och peppar. Reducera tills det återstår nån msk.

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.

Kläck äggen i en bunke och vispa dem fluffiga över vattenbadet. Använd elvisp, bara tv kockar använder ballongvisp.

Tillsätt vinägerbasen under vispning.

Tillsätt sedan det smälta smöret, droppvis under vispning tills bearnaisesåsen är tjock och slät (i slutet kan du hälla lite mer).

Rör i färsk dragon och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar.

Kom ihåg, en bea ska inte vara varm, den ska vara ljummen.

Ät, njut och tänk på mig.

Ps, kommer du över såsbas så kan du använda det i stället för smör. Finns tyvärr oftast bara i 2-3 liters förpackningar, och så mycket bea ska du inte äta.

Litet tillägg:

Det skall vara smör , inte margarin (om nån missuppfattar)

Man skall inte ta allt smör man smälter utan bara de "rena fettet" , dvs utan äggviteämnen .

Ej hela ägg , utan bara äggulan , och den vispar man "fluffig" i vattenbadet innan man tillsätter fettet sakta under omrörning.

Kryddningen : så glömdes hackad persilja , Cayenne peppar & salt & peppar (vorchester sås om man önskar en skvätt) :blink:

Skulle såsen spricka (dela sej) så släng de inte !

Börja med en ny bunke och en matsked vatten , droppa sedan sakta i den spruckna såsen på nytt och vispa !

//Nicke

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kläck äggen i en bunke och vispa dem fluffiga över vattenbadet. Använd elvisp, bara tv kockar använder ballongvisp.

Ska det verkligen vara kyckling i barnajsen? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Litet tillägg:

Det skall vara smör , inte margarin (om nån missuppfattar)

Man skall inte ta allt smör man smälter utan bara de "rena fettet" , dvs utan äggviteämnen .

Ej hela ägg , utan bara äggulan , och den vispar man "fluffig" i vattenbadet innan man tillsätter fettet sakta under omrörning.

Kryddningen : så glömdes hackad persilja , Cayenne peppar & salt & peppar (vorchester sås om man önskar en skvätt) :blink:

Skulle såsen spricka (dela sej) så släng de inte !

Börja med en ny bunke och en matsked vatten , droppa sedan sakta i den spruckna såsen på nytt och vispa !

//Nicke

Hörru wiseguy, om jag hade velat haft i persilja, caynepeppar och Vorchestersås i mitt recept på bea så hade jag skrivit det, förstått. :blink:

Men att jag glömde skriva ägggula och inte ägg (3 st) var iofs klantigt och bra att du rättade.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ska det verkligen vara "nån dl torkad dragon"? Låter mycket till en dl vinäger, eller?

/A

Typ, fast inte nerpressad i dl måttet, utan bara lite löst ihälld, men hela dragonblad, inte de man köper på burk. Då blir 1 dl inte så mycket.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Typ, fast inte nerpressad i dl måttet, utan bara lite löst ihälld, men hela dragonblad, inte de man köper på burk. Då blir 1 dl inte så mycket.

Noterat! Tack min vän!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är heller aldrig en dum ide att ha en burk Dragon/vinäger ståendes i kylen.

Och om man tycker den blir lite tjock när den är klar, kan man dryga såsen med en skvätt ur burken! :blink:

Edited by dudner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om det är fisk som är middagen då måste hollandaisen vara bättre. Va som gör den bättre är lite lime/cirton + peppar om det är den frystorkade varianten. Bernaise med estragon passar inte till fisk enligt min smak...

Den hemgjorda hollandaise är utifrån ett hälsosamt syfte inte bra alls, men fy fan va bra den smakar....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.





















×
×
  • Create New...