Jump to content

Traditionell pheasant tail


Flugornas herre

Recommended Posts

Steg för steg beskrivning av Pheasant tail

Dags för en till bindbeskrivning! Här bindr jag flugan på orginalsättet, d.v.s med koppartråd istället för bindtråd samt lite annorlunda bindtekniker. Koppartråden måste vara tunn för att inte bygga upp flugan, eller som Sawyer sa, tunt som en människas hårstrå. Denna dimension kan var svår att få tag på men om man letar efter spolar från kasserade maskiner eller liknande, som jag gjort, brukar det gå vägen. Min kommer ifrån en gammal IKEA-klocka :)

8596_DSCN3223_1.jpg

Så här ser den ut.

8596_DSCN3240_1.jpg

Börja med att klippa av ett stycke koppartråd, minst 30-40 centimeter. Tro mig, hellre för mycket än för lite. Fäst kroken i städet och linda på koppatråden från krokböjen till ögat. Börja sedan bygga upp ett thorax, inte för tjockt dock!

8596_DSCN3241_1.jpg

Linda ned tråden till krokböjen och bind där med två täta hårda varv in 4-5 långa fasanstjärtfibrer. Låt stjärten bli ganska kort.

8596_DSCN3243_1.jpg

Tvinna försiktigt samman tråden och fibrerna. Se till att inte stjärten rubbas ur sin ställning.

8596_DSCN3246_1.jpg

8596_DSCN3247_1.jpg

Börja linda fibrerna/koppartråden över krokskaftet. Linda de hela vägen till krokögat, förutom det lilla utrymme som ska bli huvud.

8596_DSCN3249_1.jpg

Frigör koppartråden från fibrerna och låt dem sticka ut över krokögat. Nu, med ett enda varv, linda koppartråden rätt över thorax.

8596_DSCN3252_1.jpg

Vik bak fasanstjärtfibrerna och lås dem bakom thorax med ett varv koppartråd.

8596_DSCN3253_1.jpg

Gå med ännu ett varv över thorax igen till huvudet. Vik över fibrerna och lås dem med några hårda varv koppartråd.

8596_DSCN3256_1.jpg

Klipp av överskottsmaterialet och gör en whipfinsish. Dra åt tråden och se hur den skär av sig själv precis vid huvudet. En utomordentlig nymf är redo att fiskas.

Link to comment
Share on other sites

min favoritnymf som petade ner harörat faktiskt:)

rent entomoligiskt - hade det passat med ett falskt hackel undertill?

Jo visst är den grym :D :D

Det här är det roliga. Sawyer Noterade när han undersökte åsländenymferna i Avon att de fällde in benen under kroppen när de simmade fram. Sen i och med att Frank också var en man som gillade enkelhet var det klart, inga ben här inte :) Dock sticker benen ut hos fridriftande nymfer så de kan koordinera sig i vattnet och styra lite.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
PTN - världens bästa nymf till höstbåge. ;)

Små storlekar, lång tafs och intagning snäppet långsammare än en död snigel...

/ PJ

Håller helt med, DET är bågefiske det.

(Fast en buzzer är inte heller helt fel..)

Snyggt bundet FH.

/FF :)

Edited by FlyFly
Link to comment
Share on other sites

Mycket snyggt!

Gillar traditionella och klassiska mönster om dammas av.

En perfekt bunden Parmachene Belle är nog bland det snyggaste i flugväg.

Fixar du det? :D

Kaaaaaankse..... ;)

PTN - världens bästa nymf till höstbåge. :)

Små storlekar, lång tafs och intagning snäppet långsammare än en död snigel...

/ PJ

Jo jag har hört att den ska vara grym för regnbågsfiske, jag har inte haft tillfälle att prova det än men det måste jag göra i år!

Link to comment
Share on other sites

Den var stilig!!

-Hur lång skall snyggingen vara för att vara en "entomologiskt rätt" åslända?

(månne inte fisken tar den ändå bara för att den ser ut att smaka så gott! :D )

mvh. FF

Om man binder flugan för att imitera åsländorna är en vanlig våtflugekrok strl. 14-18 lämplig, och också max vad man brukar klara av att binda med endast en bunt fasanstjärtfibrer. Ska man binda strl. 12 eller mer, dåjäklar ska fjädern ha långa fina fibrer ;) Dock är en 12:a säkert en finfin imitation av strömsländenymferna t.ex. Prova gärna också att binda den i lite ljusare utföranden med fibrer från guldfasanhannens stjärt för t.ex. forssländor :)

Link to comment
Share on other sites

Har forskat lite bland slöjdsalssoporna i skolan.

Som sagt i början av tråden: Klockor (elektriska ...). -Det är rena guldgruvan.

Rackarns så tunt och fint uppspolat! Jag utgår från att varenda analoga billighetsklocka är uppbyggd på samma sätt så jag misstänker att det är billigare att köpa en klocka än att söka material i fackhandeln.

Småungarnas elmotorer var inte lika kul... Fler härliga dimensioner men lindat på pyttesmå trånga ankaren och knappast roligt att binda direkt ifrån utan att spola om tråden på nåt vettigare.

Nu är det bara att söka upp ett rejält gök-ur ifall det skulle sitta en fasan där...

Tack för tipset än en gång!

Link to comment
Share on other sites

När vår hemtelefon (bärbar) pajade slog jag sönder den för att komma åt den tunna tråden på spolarna.

Jag gav upp, den var så hermetiskt intejpad att tråden inuti gick sönder före spolen...

Tänkte jag inte på... Måste kolla en gammal mobiltelefonladdare också. Där måste finnas transformatorspolar ju.

Manisk materialjakt? Vadå? ^_^

Link to comment
Share on other sites

Detta är en bråkdel av vad jag hittade i en container på lagret.

Jag skall hämta några radioapparater till...

koppar.jpg

Jag har aldrig köpt koppartråd faktiskt, nu har jag inte bundit på nästan tjugo år så jag har fortfarande kvar sådan där tunn röd tråd (inte så många meter) uppspolad på små trådrullar från ett gammalt syskrin. Sist jag använde den tråden var i Glomma 1985 då vi band fasanstjärtnymfer vid strandkanten. Fiskade rätt mycket med sådana och även myror gjorda av plastband från Panduro.

Fin liten nymf Flugherre...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.


















  • Inlägg

    • Den med röda fläckar heter Fjällbastardsvärmare, för en 15-20 år sen var det en enorm invasion av dom. Band flugor snarlika dom, men som Ismo skriver, fisken skyr dom som pesten🙂  
    • @IsmoVi delar din upplevelse. Inte ett vak när de svärma.
    • Den är giftig!! ...rakt av! sett denna "fluga " i Stadsjön Luossajärvi 2 ggr ..i mitt liv...inte ett vak!
    • Intressant. Vi hade en diskussion kring att de såg extremt matiga ut. De satt ihop sig med rövarna när de para sig. Såg däremot inga som landa på vattnet även om det borde hända med tanke på antalet. Ska ta det en vända med Westrin vid tillfälle. Tack för tipset 👌
    • "Flugan" med röda fläckar på vingarna..den äter inte fisken! bråka en kort tid med G Westrin! ..om det....
    • Första fjällturen i år var utmanande. Vi hade sju nätter i fjällen med konstant sjunkande lufttryck. Vi såg inte en enda röding vilket gör den här turen unik då vi var i ett beprövat och bra rödingvatten. När trycket plana ut tre timmar mitt i veckan tappa vi en 85-90 centimeters öring som backa ur håven som inte räckte till. Spinnaren fastnade längst in i håvnätet. Det var bara halva öringen som fick plats i håven och öringen lyckades kroka av sig själv. Det var en löjligt vacker fisk som jag tyvärr inte fick på bild då Daniel och Ludvig lyckades stå framför kameran varenda gång jag fota. Efter att öringen lossnade så ställde den sig framför fötterna på brorsan. Ludde som håva fick lite panik och valde att ta ett gubbagrepp över nacken på öringen… handen gick inte runt och öringen simma ut på det djupa igen. Det finns så mycket vi kunde gjort bättre i samband med den landningen men det tåget har passerat. Det var otroligt kul att bara se en sån magnifik fisk. En blygsam uppskattning är 6-7 kilo. Det blev en 60+ tröstfisk på 2,4 kilo en kvart senare. Den var inte ens hälften så stor men en sjukt vacker fjällöring som lätt hade kunnat kvalificera som havsöring om jag valt att säga det var en kustbild. Båda de öringarna största högg på spinn då det blåste typ storm just då. Janne hade med ett spinnspö som grabbarna körde en snabbis med gott resultat. Det blev ett gäng fina harrar, gäddor och öringar men rödingen var som bortblåst den här vändan.  Det svärma en insekt jag aldrig sett. Fjällbastardsvärmare. Otroligt vacker nattfjärilvariant som jag skulle säga är extremt ovanlig då jag aldrig sett dem förr? Vi flög ut med https://arcticheli.se den här vändan. Fiskekunskapen är outstanding på den firman vilket gör dem till ett utmärkt val om man exempelvis skulle hamna i läget att någon annan tältar i området man planerat att lägga sig. Jag väljer alltid att lägga basecampen i ett ensamt läge och vill ha flexibiliteten att kunna byta plats om det visar sig att någon annan är i närheten. Jag vill helst ha minst fem kilometer till närmsta granne. Fjällfisken är absolut bäst om man får ha vattnen man väljer att fiska för sig själv.
    • Har jag förstått det rätt har Nam köpt företaget/Varumärket Einarsson och allt som det företaget stått för genom åren. Steingrimur Einarsson som person har däremot valt att ingå i Solid Tackel och designar rullar under det varumärket framledes om jag tolkat allt rätt.
    • Einarsson gör väl rullar åt Solid Tackle? Fast det kanske är personen Einarsson och inte företaget?
    • Hej Ola. Jag har fiskat en stund med NAM Ren 9’ #6. En av mina guidekunder fiska med spöt ett par vändor i somras. Har just nu fyra, fem och sex i första versionen som jämförelse. Både jag och grabben har varsin NAM Delgado 9’ #6 och de spöna har vi fiskat med mycket sista åren. Ren är bättre. Är sugen på sexan själv. Helst byter jag ut alla. Spöt är absolut toppklass. Det håller ihop bättre när man trycker till och möter de bästa just nu på marknaden prestandamässigt. Skillnaderna numera är små på toppen men jag skulle säga att man känner att det är en av de bättre klingorna om man jämför i det här prisläget. Vill du ha det bästa just nu är det här ett av spöna som är med och utmanar. Det är inget tvivel om att NAM är ett av de bästa märkena på marknaden just nu. Det är kul att det är ett Skandinaviskt märke och det ger alltid extra pluspoäng. Har jag förstått rätt har NAM köpt isländska Einarsson med vilket gör att man även kan erbjuda en av marknadens absolut bästa rullar i kombination med spöna. Enhandslinorna har jag lovordat tidigare. nam A-klass är förmodligen min absoluta favorit i WF5F och 6 just nu men är inte säker på att den finns längre? Hitta den inte shoppen när jag skulle beställa i somras? Hoppas det var tillfälligt. Den linan är min referenslina just nu när jag jämför nya linor.
    • Kokosfett blandat med bikarbonat, smeta på, låt det verka i en timme.
  • Ämnen

  • Images

×
×
  • Create New...