Jump to content

Bästa receptet på gädda?


Recommended Posts

On 2/12/2009 at 10:10 PM, Fredrik-flugarn said:

Har nåt fel i huvet då det gäller gäddans konsistens... :unsure:

Men som fiskfärsbiffar med hackad dill och lite rivet citronskal i smeten tycker jag är vrålgott :huh:

FF

Lite äldre gäddor har fastare kött, tycker dom är bäst. Dom yngre är som småabborre i köttet mer våta och mjuka.

Link to post
Share on other sites

Det var till att hitta en gammal tråd som jag tror få har sett. Gädda är väldigt uppskattat i Frankrike. I princip skulle vi kunna exportera hur mycket gädda som helst dit. Jag vet att för några år sedan så lyckades fransmännen bara hitta en fiskare i Vänern som hade resurser att regelbundet exportera gädda. Queneller av gädda är ett begrepp i fransk kokkonst. Men grunden för att göra en läckerhet av gäddköttet är att mala det i en köttkvarn med skivan med grövsta hålen i. Man får absolut inte använda en elektrisk matberedare, då förstör man strukturen på köttet. Tillsätt grädde och ägg och vad du vill för att sätta smak på gäddan: räkor eller kräftor eller något annat plus örter. Sedan antingen in i ugnen eller pochera i kokande vatten till queneller efter att man tillsatt mjöl. Gäddköttet har en unik förmåga att absorbera andra smaker. Det gör att en relativt smaklös fisk förvandlas till en Michelinkrogdelikatess. Och sedan mina vänner går ni över till att flugfiska gädda i stället för öring och harr.

Och lämnar öringen och harren till mig, vilket är avsikten med den här utläggningen!

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
3 minutes ago Jumping Jack Flash sa:

Det var till att hitta en gammal tråd som jag tror få har sett. Gädda är väldigt uppskattat i Frankrike. I princip skulle vi kunna exportera hur mycket gädda som helst dit. Jag vet att för några år sedan så lyckades fransmännen bara hitta en fiskare i Vänern som hade resurser att regelbundet exportera gädda. Queneller av gädda är ett begrepp i fra?nsk kokkonst. Men grunden för att göra en läckerhet av gäddköttet är att mala det i en köttkvarn med skivan med grövsta hålen i. Man får absolut inte använda en elektrisk matberedare, då förstör man strukturen på köttet. Tillsätt grädde och ägg och vad du vill för att sätta smak på gäddan: räkor eller kräftor eller något annat plus örter. Sedan antingen in i ugnen eller pochera i kokande vatten till queneller efter att man tillsatt mjöl. Gäddköttet har en unik förmåga att absorbera andra smaker. Det gör att en relativt smaklös fisk förvandlas till en Michelinkrogdelikatess. Och sedan mina vänner går ni över till att flugfiska gädda i stället för öring och harr.

Och lämnar öringen och harren till mig, vilket är avsikten med den här utläggningen!

? bra skrivet. gillar finalen? ...du skriver ju om gädda så att det vattnas i munnen. Det var högst oväntat?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×
×
  • Create New...