Hoppa till innehåll

Leaderboard


Popular Content

Showing most liked content since 2017-11-14 in all areas

 1. 10 points
  Ta ett sabbatsår. Fiska på och bli bättre på det du älskar och sen tar du nya tag och gör klart gymnasiet efter sommarn. Du behöver den grunden för att tas på allvar på arbetsmarknaden. Jag tycker absolut du ska praoa i fiskebutiken tillsvidare. Alla erfarenheter är bra och gör du ditt bästa och passar tider och tar väl hand om kunderna så kanske din praktik kan övergå i lite extrajobb när det behövs personal. Det är inte så himla lätt att veta vad man vill och livet går upp och ner för alla oavsett ålder. Du har ju tid... se till att göra något vettigt med den. Börja dagen med att bädda sängen och snygga till dig. Städa ditt rum och få struktur på livet. Gå och Praoa i fiskebutiken, träffa spännande människor, det finns massor av intressanta personer om man tar sig tid att lyssna. Det är ju en lyx att få praktisera med sitt huvudintresse, glädjs åt det. Kom hem och stick ut och fiska. Dokumentera varje dag och lägg exempelvis ut ett klipp på youtube eller skriv dagbok på edge med dagens fiskefunderingar innan du lägger dig. Kanske fick du en fin fisk, kasta längre en vanligt, lärde dig nått nytt av en kund, kom på en grym beteskombo eller band en fluga med ett unikt material. Det viktiga är att du gör något och att du tar tag i ditt liv. Det är du som skapar din framtid. Ingen annan.
 2. 9 points
  Jägarförbundet är betydligt mycket större än Sportfiskarna. Sportfiskarna organiserar cirka 60 000 medlemmar varje år medan Jägarförbundet ligger på runt 200 000 medlemmar. Mao har dom en starkare röst. Antalet medlemmar i Sportfiskarna styr med andra ord hur stark talan som kan föras. Säl och skarvfrågan har inte skötts snyggt från början och det har mer liknat ett krig än saklig debatt. Därför är frågan extremt svårarbetad i dagens läge och väldigt polariserad. Men att säga att Sportfiskarna inte gör något är inte sant. De senaste två åren har handlat om att komma till bukt med frågan i en geggig värld av osämja (utan saft och torra bullar). Det går framåt, men sakta. Se länk till policy. https://www.sportfiskarna.se/portals/sportfiskarna/PDF/kunskap_fakta/Sportfiskarnas policy för säl och skarv - slutlig.pdf Personligen tycker jag det har blivit mycket mer öring sedan några år tillbaka. Dock lyser giganterna med sin frånvaro men hyfsat medel i alla fall. Att det finns lokala skillnader är givet, men det blir så när det portioneras ut öring över skärgården. Vissa år får vissa områden lite mer och andra år får andra områden mer och det avspeglar såklart fisket. En konsekvens av utsättningar på en vid sträcka mellan Nynäshamn och Norrtälje. Lägg därtill 34 000 öar som ger olika utrymmen för öringen att "gömma" sig vid. Finns många hot mot öringbeståndet (det vilda och odlade) i skärgården. Ett stort problem är strandexploatering med förstörda vegetationssamhällen till följd och minskad produktion av mindre organismer, tex märlor osv. Överlag är skärgårns ekosystem i stor obalans för alla fiskarter och skarv och säl påverkar i hög grad, det blir liksom ingen "spill over" effekt på bestånden när predationstrycket är hårt. Sen är fisketrycket ganska hårt också. Sen är öringbäckarna långt ifrån "maxade" ur produktionssynpunkt och det är en enorm insats som kommer behöva läggas på dom framöver. Det har arbetats och arbetas fortfarande storskaligt med vattendragen och det blir mer öring men även där går det sakta framåt som alltid med naturen. Ha det fint och skitfiske i höst! Bifogar bild på min toppfisk från de senaste åren. 4,6 kilo, en drömfisk för mig i Stockholms skärgård ano modern tid som jag kämpade väldigt hårt för! En strömmingsglufsare som högg på en grynna en solig vårdag.
 3. 7 points
  Mmm, det är nog det som är huvudorsaken till höjd pensionsålder. Att vi inte har höjt pensionsåldern på väldigt länge samtidigt som folk lever mycket längre i kombination med att folk generellt sett börjar arbetslivet senare har nog ingenting alls med saken att göra. Skulle vilja avsluta inlägget med att skriva "dumskalle" men skiter i det....
 4. 7 points
  Inte så fiskbart kanske, men vackert!
 5. 7 points
  Det absolut största hindret för att "komma åt" öringen i Sthlm skärgård är framkomligheten pga. tomt och strand exploateringen, strandskyddslagarna är ju helt ur spel sen långt tillbaks. Söker du som markägarne dispens så får du det. Mao. ytterst få sträckor är obebyggda och det gäller även ute på de större öarna. Endast på Skärgårdsstiftelsens marker och de få Naturreservaten kan man röra sig någorlunda vettigt från land. Så det får allt som oftast bli bilkörning på enskild väg, fulparkering på utkanter av privat mark och klättrande över staket och brygganlägningar. Man bör heller inte vara känslig för arga tillrop från gåslever-stinn lokalbefolkning.
 6. 7 points
  Några nybundna i en av mina favoritfärger!
 7. 7 points
  På fiske med Rolf Smedman i Gimån -95.
 8. 7 points
  Gjorde ett försök att fota stjärnhimlen. Inte mer än 25 sekunder slutartid rekommenderas för att undvika att det istället för stjärnor blir streck pga "dygnsrotationen"
 9. 6 points
  Den här har blivit min favorit i lugnare vatten
 10. 5 points
  Kan bara hålla med Lill-Niklas, det är inte bara fördelar med att jobba med sitt intresse. Jag har själv jobbat i flera av dom stora butikerna i och kring vår huvudstad. Fisket står en tyvärr till slut upp över öronen, iaf på mig. Det blir ganska så mycket prestige och jagande över det egna fisket. Blev inte längre den avkopplingen det borde vara utan utan det förväntades hela tiden att man själv var i väg på det ena extraordinära fisket efter det andra. Nu gör jag ngt helt annat och har väldigt mycket fritid och frihet. Fisket har aldrig varit så kul och avkopplande som nu. Då är jag allätare vad gäller fiske och tycker det är lika kul att fiska storabborre från isen med ekolod som jag tycker att det är att fiska öring i ett strömmande vatten. Att säga att fisket är det enda som håller dig vid liv tycker jag låter farligt, livet är så mycket mer och det finns så många flera glädjeämnen att hitta. Här känns det nästan som att du skulle behöva prata med någon utanför sportfiskekretsar.
 11. 5 points
  Hela livet bygger på tillfälligheter och din förmåga att ta vara på desamma. Stekta sparvar flyger inte till dig - du måste göra något själv! Utbildning ÄR nummer 1. Om nu det är uteslutet så är det jobb som gäller. Jobb precis vart som helst. Ingen älskar dig så mycket så att de har lust att försörja dig utan motprestation! Tala om för alla att du vill ha jobb, vad du kan och att du är att lita på. Håll dig framme, håll en snygg attityd och prata med alla! Det inte många som gillar sunkiga, slappa slackers. Snygg och prydlig, trevlig och hjälpsam, öppen för alla förslag är den bästa genvägen du kan ta!! Din passion för fisket kommer att finnas kvar inom dig. För tillfället är du inte i den situationen att du har råd att prioritera fisket framför din ekonomi. När du väl har fått erfarenhet genom arbete och kontakter så kan du börja sålla bort vad som är kul och inte kul. Just nu får du vackert stå med mössan i handen och vara tacksam för de som ändå bryr sig! ....eller gå tillbaka till plugget!
 12. 5 points
 13. 5 points
  Grey Heron #3/0. Har fått tag i häger hackel:)
 14. 4 points
  Kunde inte skrivit det bättre själv
 15. 4 points
  Sa jag att det var huvudorsaken till höjdningen? Jag sa frukterna. En annan av frukterna vi kan skörda är risken för att din dotter åker på en ofrivillig gängsnorre i stjärthålet på väg hem en sen kväll har ökat avsevärt. Bara en sån sak.
 16. 4 points
  Många bra tips i tråden. Eric Om du bestämmer dig för att sätta dig i skolbänken till nästa höst har jag ett erbjudande - skicka ett PM här på edge så ska jag hjälpa dig bli klar med skiten. Observera att jag inte menar att du kommer få läxorna gjorde av mig - däremot hjälp med genomläsning av texter, feedback samt tips och stöd i övrigt. Har tragglat mig igenom en hel del plugg genom åren, även extraknäckt som lärare, och har en bra uppfattning om vad som krävs för att bli godkänd. Som ytterligare morot kan jag upplysa dig om att mina sammanlagt 6 år på universitetet givit mig avsevärt mycket mer tid till fiske än polare som t.ex. haft egen firma. Tänkte skicka erbjudandet ovan som PM men hoppas på att offentligheten ska göra det lite svårare för dig att vifta bort det. /Gustav
 17. 4 points
  Thomas&Thomas Beaverkill 8f#5 3/2 Serienummer 5324 Weight 3 7/8 oz Endast seriösa ! Pris på PM ! RiverDee
 18. 4 points
  I går blev det blankt nej till utbyggnad av Ejeforsen i Fulan. Så härligt!
 19. 4 points
 20. 4 points
  Coolt Silverbågen. Grymma augustifiskar. Hoppas du kommer testa din teori med fluga nästa sommar! Jag har under flera år bedrivit flugfiske efter havsöring i aug-sep. Jag har fått fisk på Skånekusten, varit i fisk i Blekinge, landat på Gotland men flugfisket efter havsöring i skärgården verkar skilja sig. Jag har fått med mig ett följe som huggit tätt inpå ringen men thats it. Jag har även stått bredvid spinnfiskare som dunkat upp fisk medan jag inte har haft ett pet. Då har jag fiskat alla sorters flugor och inte bara tex wollisar. Det tidiga höstfisket som har fungerat när öringen verkligen har bitit är utomskärs i sep/okt. Har även kompisar som upplevt exakt samma sak i sthlms skärgård men lyckas bättre på andra kuster tidigare under säsongen. Min teori efter mina empiriska försök är att det har med föda att göra, ett spinnbete är en perfekt strömmingsimitation i fart och blänk och i innerskärgården är födovalen för öringen extremt begränsade, speciellt småplocket av gråsuggor, märlor m.m, pga dålig status på många vegetationsamhällen. Medan i ytterskärgården lever fortfarande skärgårn någoorlunda och öringen har inte lika lätt att snöa in på bara strömming utan den käkar lite av allt och då imiterar flugan lättare något som rör sig fram sävligt. Även om man fiskar en fluga i turbofart kommer man aldrig upp i ens en normal spinnintagning. Sen hugger det absolut bäst på fluga när tempen sjunker tycker jag. Apropå storlekarna så tycker jag avelsfisket i Spjutsund är ett bra insyn i hur årsstatusen är på "beståndet". I år fångades 150 fiskar varav en klarade 5 kilo, 5,0 för att vara exakt. Det är då "pre-spawn". Jag gjorde en undersökning på hur mycket lekfisken tappade i vikt när jag bodde i Blekinge och en hona tappar i snitt 1 kilo medan hanarna ett par hundra gram i snitt. Jag kollar väldigt mycket i lekbäckarna också och jag tycker mig sällan se någon över 5 kilo och att storleken på det "vilda beståndet" stämmer bra överens med det odlade. En del fisk kring 3-4 kilo är dock vanligt. Sen tycker jag tävlingarna, sportfisket och guidebåtarnas fångststatistik är talande och det stämmer väldigt bra överens med avelsfisket i Spjutsund från år till år. Det är extremt sällsynt med 5+ från skärgårn i dessa dagar och har varit det senaste åren. Men det är klart, det går att hitta någon bland alla öar! Sen är mina empiriska erfarenheter av spinn och fluga att det är som att jämföra äpplen och päron. Iallafall i varmt och kallt vatten. Skitfiske!
 21. 4 points
 22. 4 points
  Mitt bästa tips är att inte köpa dret du inte behöver bara för att det är billigt och att du har fått lönen på kontot
 23. 4 points
 24. 4 points
 25. 4 points
  Fin morron i söndags när solen jagade bort dimman från sjön
 26. 3 points
  om hundratusentals som inte bidragit med en enda krona i skatt och har rätt till pension då räcker inte pensionsfonderna till! ett rikt land sänker pensionsåldern inte höjer!
 27. 3 points
  Här kommer lite bloggtips Eric. Det börjar ju bli dags för dig att förbereda dig för Edge Casting Cup 2018. Snyggt gjort att ta dig till final i Trout Distance förra året
 28. 3 points
 29. 3 points
  Whiskey, snus och flugbindning:)
 30. 3 points
  Jag vågar nog påstå att fiskar man från båt så har man betydligt större chanser att hitta fisk. Själv tittar jag på väder, vind och årstid kvällen innan jag ska ut. Därefter väljer jag ett ställe som passar för dagen och fiskar där. Skulle det kännas helt åt pipan, så får jag ta mitt pick och pack och flytta mej till nästa ställe. Det är ofta en ganska omständig procedur, ofta långt att gå och mycket fisketid går till spillo. För några år sedan så tog jag mej en heldag och åkte runt och rekade (vadade) nya fiskeplatser som jag under veckan tittat ut på sjökort och Eniro. Av ca. 10 platser jag kollade så hittade jag 3-4 nya favoritplatser. Nu har jag ca. 8-10 platser jag fiskar under olika förhållanden (årstid, temp, vindriktning osv.) Visst önskar jag ofta att jag hade båt, men känslan av att vada runt tyst och försiktigt och kasta på fisk inom 15 meter och sedan få drilla och se fisken i vattnet framför mej, det slår känslan av bensinlukt, motorljud och båtslammer...tycker jag.
 31. 3 points
  Det här är ett experiment jag pillat med under hösten. Den är lite av en blandning av Speykutling och ledade mönster som Sid och Drunk and Disorderly, men bara på en krok. Den blir ändå ca 10 cm lång och rör sig fint i vattnet. Det är en kort zonkerstrip längst bak, glittrig dubbing och speyhackel runt kroppen, vinge av arctic fox och ripple ice fiber och hjorthår på huvudet. Ingen fisk på den än men jag fortsätter att nöta.
 32. 3 points
  Aja osv etc etc.. Kan iallafall rapportera två landade och flera plogar och kontakter på ett pass i veckan. Besor i förårstiden väldigt fint skick. Båda vilda vilket är jävligt roligt. En 64a och en 62a den längre vägde 2,9. Ena fisken: Klartvatten, mjukbotten och sydvästlig vind. Frånlandsvind ca 6 m/s kolla aldrig tempen men skulle gissa på ca 7-8 grader andra fisken: kraftigt färgat vatten, stenig udde, sne pålandsvind ca 8m/s och runt 6-7 grader
 33. 3 points
  "Spontanfångad" Sej på fluga under jobbresa i grannlandet, atlanthavsvägen Kristiansund. Första gången någonsin med havsfiske Fick några sej samt en makrill och tappade något som var sjukt stort,..!!
 34. 3 points
  Black Weekend?..är det inte rasitiskt?...i dessa tider...
 35. 3 points
  30% på allt hos Sundbybergs sportfiske. Gäller dock endast i den fysiska butiken. Den bästa rean finns ju här på edge, säljes sidan. Ofta premiumprylar till kraftigt nedsatta priser, året om.
 36. 3 points
  Inse fakta att "Black Friday" är ett sälgtrick importerat från USA. Självklart finns möjligheter att göra fynd, men i många fall kan du handla för samma pris eller lägre utan just på denna fredag 24/11 2017. Det finns bättre sätt att marknadsföra sig. Tex med stor kunskap om vad du säljer och tillgänglighet. Jag betalar gärna några kronor extra om jag får tala med en säljare jag har förtroende för. I det läget kan jag helt skippa "Black Friday" eller andra jippon.
 37. 3 points
  Premiär denna vinter med ett par varianter.
 38. 3 points
  Ålice är något på spåret där :-) Och när det ändå faller flingor så har jag hört att helvita Wolly Buggers och B3 Bonker är särskilt vassa
 39. 3 points
  Om du vill gå en kurs i flugkastning, inomhus med certifierade instruktörer, så ladda ner bifogad fil för mer info. Hallen tar max 18 personer om man vill ha kvalitet, sedan är det fullt. Allt gott Staffan och Simon Flugkastningskurser_2018.pdf
 40. 3 points
  Jag är en sucker för gamla vintage rullar och tyska DAM har gjort några riktiga stridsvagnar som kommer att överleva i generationer och är väldigt stabila och välbyggda. Den här 200 grams pjäsen passade så fint på mitt Ted Simroe klass 6, både i balans och på något sätt i utseende. Ser ut som en gammal svarv från ASEA och har en snillrik broms med en ratt med en tjock fjäder i som bromsar upp spolen förvånansvärt mjukt.
 41. 3 points
  Du har rätt inställning John och policyn ser bra ut. Vi får hoppas att det blir konkreta åtgärder framöver. Och att inte verklighetsfrånvända EU-direktiv kommer att stå i vägen för en positiv utveckling av vår skärgård. Sälar och skarvar måste börja skjutas av helt enkelt, hur otrevligt det än låter.
 42. 3 points
  Om nån vill kolla läget så skriver jag ibland från min pågående resa på www.gustavskan.com
 43. 3 points
  Vanlig krok och bara substitut, men fulldressad i varje fall:)
 44. 3 points
  Jag har gjort sliding rings av mässingsrör. Skär av lämplig bit med rörskärare, tar bort grader med skavstål sen trär jag upp ringen på en kork med ett "skaft" (gjort av en penna) som jag sätter i pelarborrmaskinen och slipar där till finishen med fingradig fil och våtslippapper i olika grader . Sista putsen gör jag med 000 stålull.
 45. 3 points
  Alberto Poratelli 8ft i sällskap med VR-design Prince George ti
 46. 2 points
  det låter som att du letar efter en genväg. Den finns inte så det är bara att hugga i the good old way
 47. 2 points
  sök till en fiske inriktad skola till ett exempel älvdalens, jag själv hoppa av efter första året på byggnads och började jobba men nu när jag står arbetslös och ingen vill anställa en för man inte har en utbildning som har blivit mer viktigt än att ha erfarenhet så kan jag verkligen inte rekomendera dig att inte gå klart skolan känner exakt som du nömner att jag va klar med skolan men kan ju säga såhär i efterhand att de är någonting jag ångrar nu när jag behöver någonting, men brinner du för fiske så ta chansen medans det går att hoppa på en fiske inriktad linje!
 48. 2 points
  kanske agenter från substitut polisen?
 49. 2 points
  Dom går väl av om en tar på dom..
 50. 2 points
  en fjollträskare!? guu bevare mig. du vet väl att stockholms undre världs FVO säljer fiskekort till Nybroviken. där kan du puppmeta
×