Hoppa till innehåll

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 2018-11-08 in all areas

 1. 11 points
  På medlemmarnas intiativ och efter samtal med Mikael Frödin har vi beslutat att via forumet på Edgeflyfishing starta en privat insamling för att stödja Mikael Frödin i hans kamp mot laxodlingsindustrin. Läs mer här: https://www.fiskejournalen.se/domen-mot-journalisten-mikael-frodin-skyldig/ För enkelhetens skull har vi beslutat att ni swishar mitt privata mobilnummer: Jonas Nordigårds 070-6310444. Ange Frödin i kommentarsfältet. Standardbidragssumman är satt till 200kr men större summor är givetvis ok. Jag redovisar löpande i den här tråden vilka personer som bidragit med vilka summor och när insamlingen är över Swishar jag Mikael Frödin hela summan och mailar honom ett excelark med namnen på samtliga bidragsgivare och vilka summor man har bidragit med. Det här är en öppen och privat insamling som kommer skickas direkt till Mikael Frödins privata swishnummer. Mikael använder den totala bidragssumman fritt i sin fortsatta kamp mot laxodlingsindustrin. Insamlingen pågår från och med idag till kl 14:00 torsdagen den 22 November. Alla som vill är välkomna att bidra och ni som är medlemmar kan med fördel göra ett inlägg i den här tråden och bekräfta era bidrag då det kommer hålla tråden högt upp i inläggslistan på förstasida www.edgeflyfishing.com Vi tar endast emot bidrag via swish så har ni inte det själva be en vän swisha. Bidragsgivare: Jari Lehto 200kr Anders Hellström 200kr Stefan Niemi 200kr Joakim Bärjman 200kr Khaled Husseini 200kr Mikael Dahlgren 200kr Stefan Andersson 250kr Daniel Nordin 200kr Christian Svensson 200kr Mikael Fröling 500kr Eva Hammar 200kr Lars Terkildsen 500kr Ulf Bengtsson 200kr Mikael Ahlgren 200kr Jani Ahonen 200kr Jonny Höglund 200kr Mattias Normell 200kr Håkan Lindor 200kr Ismo (genom Milorad Berendika) 200kr Patrik Fredriksson 200kr Jan Engqvist 200kr Emil Rönnbäck 200kr Lars Carlsson 200kr Rikard Jonsson 200kr Åke Nordengren 200kr Tobias Löfström 200kr Dan Appelfeldt 200kr Thomas Björkström 200kr Bo Sjöberg 200kr Esbjörn Jöhnemark 200kr Ditte Olausson 400kr Jens-Olafur Edgren 400kr Christer Wennerberg 200kr Göran Axenstig 200kr Kristian Bäckström 200kr Martin Ekelund 200kr Mattias Sunqkvist 200kr Rickard Bergsten 200kr Mikael Thorsén 200kr Daniel Holmqvist 200kr Torbjörn Carlsson 500kr Staffan Nilsson 200kr Berndt Pettersson 200kr Babajic Anis 200kr Jamak Kenan 200kr Esa Raudasvirta 200kr Berendika Milorad 200kr Omar Burazerovic 200kr Olle Stridbäck 200kr James Lund 200kr Torben Nielsen 300kr Nikolaj Karlsen 200kr Nicklas Haapasaari 200kr Magnus Johansson 200kr Per Jansson 200kr Andreas Andersson 200kr Marcus Stenman 200kr Bengt-Olov Berggren 200kr Jonas Nordigårds 1000kr
 2. 4 points
  Jag har nu pratat med Micke Frödin om det här och han är positiv till att vi gör en insamling via mitt privata swishkonto där jag redovisar samtliga insättningar öppet med namn och belopp i ett excelark enligt förslaget ovan. Efter insamlingen är klar swishar jag vidare den redovisade totalsumman direkt till Mickes privata swishkonto och han hanterar därefter de insamlade pengarna efter eget bevåg i sin fortsatta kamp mot laxodlingsindustrin. Det här är förutsättningarna och är det ok med er drar jag igång en tråd för det här efter lunch.
 3. 2 points
  Håller med Matte, det ska inte vara balkongens fel att drömfisken tappas. Har varit med om många öringar som verkligen dragit ut mycket backing, men som sagt hänger det samman med hur grov tafs man vågar/kan ha. Senaste åren har jag alltid försökt ha så grov tafs som möjligt, med färre backingrusningar som resultat. Har en enda gång fått uppleva att spolen tömts, och det var en lax som gick på vid Ölands norra udde. 200 meter bara sprutade ut, sedan ett vackert hopp och tack för uppvisningen. Fantastiskt!
 4. 2 points
  Jag tycker att det är effektivare och därtill enklare att accelerera kastet om man gör en längre armrörelse. Du kan väl prova? Så länge spöt bara rör sig bakåt och uppåt går det bra. Däremot inte nedåt med spötoppen.Jo, det var halvmörkt då jag filmade.
 5. 2 points
  Havsöring, du har inte trampat mig på tårna iaf. Däremot far du fram med en del felaktigheter som baseras på en känsla mer än på vetenskap och beprövad erfarenhet. Då hör det till min uppgift att på ett så smidigt sätt som möjligt styra in diskussionen på rätt spår. Det gjorde jag genom att gratulera dig till ett spö som passar dig, och berätta att det är Du och inte spöt som förtjänar beröm. Min tanke som moderator är att utvecklas och att skapa förutsättningar för andra att utvecklas, och då kan jag inte släppa alla poster utan att bemöta dem. Ett pedagogiskt uppdrag i en lärande miljö helt enkelt. Om du blir sur för det är det knappast du som "trampat mig på tårna", snarare jag som trampat dig på tårna. Jag kan inte göra mer än skriva den här posten och förklara. Det finns ingen vilja av att nedvärdera eller trycka till någon, men en stor vilja av att skapa en vetenskapligt miljö där vi lär av varandra. Jag har dessvärre mindre tid att skriva på edge nu än vad jag hade förut, men det där svänger. Allt gott /Staffan
 6. 1 point
  https://www.fiskejournalen.se/siffror-vid-frodin-rattegangen-53-miljoner-laxar-dog-kassar/ Tycker det är skumt att ingen här velat berömma Frödin ordentligt för att han just nu driver på med allt han har för o möblera om hela laxodlingsindustrin i Norge... Lägger därför denna för oss som inte använder fejsbook, så förbannat bra att lyckas snurra upp hela branschen till en välbevakad sittning i domstolen... Mängder med +poäng givetvis för att han även vill avveckla kompensationsuttsättningar... Sammanfattningsvis: killen e grym 👍👍👍
 7. 1 point
  Kan inte jämföra med Sage (har aldrig haft råd), men jag har ett CTS X 10" #6, och det är den värsta kastkanonen jag någonsin provat. Med en Barrio 125 #7 rasslar det bara till. Köpte alldeles nyss en MX-klinga 10" #4, som jag provkastat på gräsmattan med olika linor. Det uppför sig nästan som X med övertung longbelly, med ringarna på ryggraden, men om jag flyttar ringarna på sidan mycket mjukare än X. Med en DT4 måste jag gå en mindfulneskurs för att inte få krupp... Mitt X är väldigt runt = ingen utpräglad ryggrad, så där gjorde det ingen skillnad att flytta ringarna.
 8. 1 point
 9. 1 point
  Ah, ser det nu. Här verkade dock en tredelad sexa ligga kvar å drälla (förbarma dig över den): https://www.guidesnblanks.com/p/cts_affinity_mx_fly_blanks Är för övrigt också inne på samma linje. Bara för att det är kust behövs inte snabbaste/styvaste spöt, i synnerhet inte om man trivs med lite mjukare grejer. Har själv hittat hem med Loop Greyline 696 och Sage Xi3 589.
 10. 1 point
  Tror att det bara finns M och X numera, MX var tydligen en spöserie som låg därimellan.
 11. 1 point
  Tack för erbjudande men avstår. Lean green eller z1 ligger nog före för min del. Finns säkert någon annan serie med men de ligger först.
 12. 1 point
  jag kan hålla med om att 50 meter i princip alltid räcker för mig, oftast även vid laxfiske faktiskt. Jag kan med mitt halvdana minne bara påminna mig om 2 tillfällen backingen inte räckt, båda gångerna vid rödingfiske med tappad fisk som resultat. Första gången hade jag 50 meter backing, men den senaste gången typ 75 meter Just Röding är ju väldigt speciell då dom i många sjöar när dom börjar komma över 2-3 kilo har en förmåga att göra EN låååång rusning ut i sjön i ganska makligt tempo, observera just en, bara en då det ytterst sällan kommer en till rusning sedan. Brukar vara som ganska klart sedan då den bränt sitt krut... (Obs, mina erfarenheter) Den ena fisken var i alla fall en 4+ fisk så det kändes lite tomt när linan tog slut och den tackade för sig... Svårt att stoppa den under rusning på den tunna tafsen som i bland behövs för Röding. På Lax har jag tappat 250 meter backing på ett antal sekunder innan spolknuten small, men det hade inte räckt med 250 km backing då iofs. Byskeälvens lax är elak på försommarälv, Speciellt på "Mardrömms"☺️ Vid Öring och Harrfiske har inte backingen varit ute ofta...:) Men trots att det är otroligt få gånger jag på 40 års fiske tappat fisk på grund av för lite backing ,så har jag numera alltid bra med backning på rullarna, för i bland händer det att drömfisken kliver på och då vill jag ha maximala odds, Därför har jag ungefär följande på mina rullar: Klass Enhands 4, 5, 6 100 meter Klass 7, 8 Enhands lax och havsöring minst 150 meter Klass 9-11 Tvåhands laxfiske minst 200 meter Känns lite overkill med 100 meter backing på ett 8 fot klass 4 (fick kapa av 3-4 meter fluglina för att rymma på en Loop Nymph) så klart men plötsligt händer det! ☺️ Just my 10 cents 😎
 13. 1 point
 14. 1 point
 15. 1 point
 16. 1 point
 17. 1 point
  Tack för er hjälpsamhet! Jag har kanske något på gång. Återkommer, men det kan ta tid. Fullt upp nu.
 18. 1 point
 19. 1 point
  Livsfarlig farkost i tuff sjö skulle jag säga. Man vill ha flex i materialet när den tunga sjön kommer smällandes i baken.
 20. 1 point
  Var tvungen att fundera kort vad FB var...eftersom jag inget har. Men i övrigt!..tänk vad enkelt det vart om ALLA!..bara struntade i att köpa odlad Lax..vilken enkel makt...då hade dom fått odla Spigg i sina egna badkar..för Abborre fiske.
 21. 1 point
  Självklart. Men vi får invänta vad som sägs på onsdag. Det här måste vi göra vad kan för att stötta som jag känner det. Mikael tar skott för oss alla just nu och kan vi edgemedlemmar hjälpa till i ett trängt läge så står edgeflyfishings mediala möjligheter till fullt förfogande + att jag kommer bidra med ett privat bidrag precis som flera av er andra gör.
 22. 1 point
  Satt och sorterade lite bland krokflugorna och insåg att nästan alla hade lite "höststuk" över sig, i alla fall i min värld. Märks väldigt väl att mitt "svenska" fiske mest handlar om Säveån, Örekil, Mörrum och Emån under senare delen av säsongen när höstregnen fyller de torra åarna. Jag kan nästan känna doften av lite murkna löv, våt jord och friskt vatten med lite virvlande höstlöv.
 23. 1 point
  Var ut en sväng och fiskade Harr
 24. 1 point
  Öringen och Rödingen är gjord, nu är Harren snart här
 25. 1 point
  Jag har ett Echo glass switch 11 fot #7 med opst 400grain och opst 96gr tipar. Skönt spö och rekommendera dom Spöna.
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×