Hoppa till innehåll

Troutman

Edgemember
 • Antal inlägg

  2 872
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  42

Troutman last won the day on November 9

Troutman had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

631 Excellent

Om Troutman

 • Placering
  Frontline Member
 • Födelsedag 1975-08-12

Information

 • Bostadsort
  Skövde

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  troutman@edgeflyfishing.se
 • Telefon
  180087688626

Senaste Profil Besökare

3 353 profilvisningar
 1. Black friday 2017, tips?

  Black friday weekend + cyber monday! Det kan löna sig att hålla koll på engelska/irländska/skotska butiker också, de har ju inte brexat än - överkomlig frakt och inga avgifter.
 2. Korta spøn?

  Hur upplever du att de kastar i vind? Mendar de bra?
 3. Julklapp åt flugfiskare

  En riktigt snygg kvalitetshåv. Brodin Gallatin eller Tailwater funkar för det mesta utom laxen. En bieffekt är han tänker på dig varje gång han har fiskelycka. Det är inte min idé, min bättre hälft gav mig en för två år sedan. En av mina absolut käraste ägodelar och inom budget.
 4. Dagens foto

  Det är alltid så irriterande när änder låter ankungar bete sig på det viset, änder verkar inte ha någon respekt för naturen nu för tiden...
 5. Korta spøn?

  Jag har en del erfarenhet av kortare spön, bygger dock inte själv (än). Har en 6’6” #3 modified Leonard, 7’6” #5 Payne 101, samt två semi-paraboliska spön, ett 8’ #5-6 och en 8’ #6-7. Tittar jag nedanför spöskåpet så dräller det fem tuber med glasfiber och grafitspön från 4 till 8 fot i klass 1-5. Jag älskar att fiska korta spön, favoritspannet för allround-fiske är 7-8 fot. Kortare än 7 fot blir lite mer specialiserade beroende på tapering. Mitt 6’6” #3 är underbart med torrfluga på korta avstånd. Det är inga problem att kasta lite längre, men väldigt begränsande om man behöver menda när det är många meter fluglina utanför spötoppen. För korta spön i högre klasser gillar jag snabba taperingar med ”dry fly action”. Skitkul att fiska små streamer och skata stora torrflugor med t.ex. en kort och rapp #6. Rekommenderar 7’ #6 för sådant fiske riktat mot öring i små åar. Min favorit för torrfluga skulle vara ett 7 fots #4 eller 7’6” #5 beroende på vatten. Förutom att spön under 7 fot är begränsande i linhantering på vattnet så är den enda andra nackdelen jag har upplevt att det är svårt att fiska kortdistansnymf med korta spön, där behövs åtminstone 8 fot, helst 8’6”. Ju kortare spö desto bättre kastare måste du vara för att få till vattenkast, paraboliska spön kan dock överraska i detta fallet. Grabben har haft ett 4’ #5 mellan 3-6 års ålder. Det kastar som en kanon men är inte ett värdigt fiskeredskap. Särskilt inte om man är längre än 120cm. För små barn skulle jag rekommendera 5 eller 5’6” #4 och för äldre barn ett 7’ #4. (Kanske skall påpeka att jag har och fiskar spön över 8 fot också, upp till 10 fot för enhands, så jag är inte blind för fördelarna med långa spön, om det nu skulle klia i fingrarna på någon som är sugen på att upplysa mig )
 6. Medalist som glappar

  Quantum hot sauce - da shit!
 7. Bäver ett problem för vandrande fisk

  Antagligen är det såpass skillnad på biotoperna att det inte är direkt jämförbart. Våra yngel (0+) använder inte bäverdammar som uppväxtområde utan återfinns i mer strömmande och grunda delar av vattendraget (kan vara mkt nära, tex i direkt anslutning till utloppet av bäverdämmet, med skydd i själva dämmet) Vi har problem med att bävern avverkar träd, alla arter och storlekar. Vi har hitills dock inte haft problem med att alen dör i anslutning till dammar, även där den står i vatten. Igenväxning av vass har varit ett ökande problem de senaste 5 åren, lågt grundvatten, torka på sommaren och låga höstflöden har gjort att sediment inte sköljs bort och att låga vattennivåer blottlägger nya grundbottnar för vass och björnloka som snabbt blir öar och fast mark när andra örter tar vid. Vi har dock inte större problem med det vid bäverdammar än någon annanstans. För nedströms vandring av smolt så rekommenderar jag som sagt att bygga in ett rör i bäverdämmet, lämna/återställa ett glest lager med plockepinn över så att inte själva röröppningen är exponerad, då blir det svårt för bävern att komma åt att täppa igen, det är inte pigga på att ta bort materiel utan försöker lösa allt med att tillföra materiel. Så länge vattendjupet inte förändras såpass mycket att bohålor/hyddöppningar påverkas så brukar inte bävern lägga så mycket energi på att täppa igen ett ”svårt” hål. Öringen hittar dock även små hål. Min erfarenhet är att det är mycket mindre tidsödande än utrivning av dämmen och att det inte behöver så mycket tillsyn. Jag har inget förslag på hur ni blir av med källan till bekymret...
 8. kan fisken överleva en krok?

  Ja, mycket stor chans. Så länge svalget eller gälarna inte är påverkade. Kroken kommer att lossna eller rosta bort så småningom och såret läker.
 9. Borttagen tråd (Android telefoner)

  Riktiga telefoner har följande attribut: -Knappsats eller nummerskiva -Bakelit eller hårdplastkaross -Spiralsladd -Kräver telefonjack (wikipedia, kids) De är tillräckligt tunga och hårda för att användas i självförsvar i en nödsituation och har man minst två så kan man ta kontroll över robotar med laservapen. (MacGyver, The human factor) Försök förhålla er seriösa den här gången!
 10. Steelhead = Havsregnbåge?

  Njae. Kanske. Om regnbågarna har smoltifierat i vattendraget, vandrat ut i havet för en 2-4 årscykel för att sedan återvända till vattendraget för att leka som vuxna så skulle jag instämma. Har de rymt från en kasse i östersjön, vandrat upp i älven och fortfarande ser ut som en sötvattenslevande regnbåge så skulle jag inte kalla dem steelhead. Men havsvandrande regnbåge är steelhead, det är rätt.
 11. Någon som vet vilket märke?

  Det ser rätt bastant ut. Tvåhands? Du kan jämföra själv med ett exempel på ett Hansa-spö, märkning och skrivstil verkar inte gjord av samma person över åren och modell/längd/klass är lite olika placerad på olika modeller men alla spö jag har sett följer ”stilen”. Bara annoteringar i svart bläck, ungefär samma skrivstil, ”citatmärket” innan modellnamnet i nederkant, skriften längs flatsen, inga vattenmärken med loggor. Hörgård och Arjon till exempel ser väldigt annorlunda ut. http://www.erlandfjell.no/hansa.htm
 12. Någon som vet vilket märke?

  Lite svårt att avgöra med den dåliga lacken och brist på foto med helhetsintryck av spöt, men om vi antar att spöt är märkt med penna och vi gissar på skandinavien/norge bara på grundval av modellnamnet så stämmer det bäst med ett Hansa spö från Norge. Skrivstilen är hyfsat konsistent med Hansa spön, de lindningar som syns också. Liknande skrivstil förekom på vattenetiketter på importspön från england/kontinenten, men då fanns nästan alltid fler märkningar med tillvärkarens/importörens logga på spöt.
 13. Någon som vet vilket märke?

  Kan du ta en bild på eventuella fler flats med märkning och handtaget?
 14. Lite tankar kring C/R

  Blir emellånät rätt bra foton på fisk i vattnet, långt ifrån alla, men de snyggaste bilderna jag har är inte på mig själv med en skrytfångst utan på fisken i eller cm ovanför sitt element. Just saying. (men så är jag inte så photogenique heller, krävs en del photoshoppande för att jag skall se normal ut och jag ids liksom inte...)
×