Hoppa till innehåll

kylia

Members
 • Antal inlägg

  136
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  2

kylia last won the day on November 10

kylia had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

24 Excellent

Om kylia

 • Placering
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  siljansnäs
 • Intressen
  fisk fiske

Senaste Profil Besökare

939 profilvisningar
 1. kylia

  Fake line?

  Stumma linor har ju funnits sedan 80-talet åtminstone. Blev plötsligt stadd i kassa för några år sedan och bestämde mig för att köpa det bästa flugspö jag kunde hitta, oavsett pris. Åkte till Capricorn och provkastade en jävla massa spön, föll till slut för ett spö i 8000 kronorsklassen. Blev fundersam om det var bättre än mitt bästa spö hemma, så jag åkte hem och hämtade mitt gamla Kingfisherspö från 1980 och provade det tillsammans med snubbarna i affären. De som jobbade där höll med mig om att det spöt kastade lika bra som deras dyraste och "bästa" spön. Så jag renoverade mitt gamla spö och sparade 8000 kronor. Apropå fluglinor har jag aldrig haft bättre linor än Masterline Revolution som fanns på 80-talet, men som tyvärr inte längre går att få tag i. Barrio kommer närmast, men det fattas lite där också. Det är förstås kul att shoppa flugfiskegrejor, men jag tror inte längre på produktutvecklingen som företagen låter påskina i reklamen. Och det dyraste har i princip aldrig varit bäst produkter, däremot bäst marknadsförda...
 2. kylia

  Fake line?

  Hörde för länge sedan att det bara fanns ett fåtal fabriker i världen som tillverkade fluglinor, och att de olika märkena bara förpackade dem olika. Naturligtvis svindyrt med de fina märkena, förstås... Och en flugrulle, som i princip bara ska förvara linan, kan kosta mer än en Ambassadeur som innehåller teknik på en helt annan nivå. Vi är ju korkade som köper men det ger ju viss tillfredsställelse. Hm
 3. kylia

  Backingens betydelse

  Håller med Matte, det ska inte vara balkongens fel att drömfisken tappas. Har varit med om många öringar som verkligen dragit ut mycket backing, men som sagt hänger det samman med hur grov tafs man vågar/kan ha. Senaste åren har jag alltid försökt ha så grov tafs som möjligt, med färre backingrusningar som resultat. Har en enda gång fått uppleva att spolen tömts, och det var en lax som gick på vid Ölands norra udde. 200 meter bara sprutade ut, sedan ett vackert hopp och tack för uppvisningen. Fantastiskt!
 4. kylia

  CTS Affinity X eller M?

  Kan inte jämföra med Sage (har aldrig haft råd), men jag har ett CTS X 10" #6, och det är den värsta kastkanonen jag någonsin provat. Med en Barrio 125 #7 rasslar det bara till. Köpte alldeles nyss en MX-klinga 10" #4, som jag provkastat på gräsmattan med olika linor. Det uppför sig nästan som X med övertung longbelly, med ringarna på ryggraden, men om jag flyttar ringarna på sidan mycket mjukare än X. Med en DT4 måste jag gå en mindfulneskurs för att inte få krupp... Mitt X är väldigt runt = ingen utpräglad ryggrad, så där gjorde det ingen skillnad att flytta ringarna.
 5. kylia

  Rulle som fryser ihop

  https://www.svtplay.se/video/19709119/den-bittra-smaken-av-teflon Vad händer när vi sprider dessa gifter i våra vatten? Varför ser lax o öring ut som de gör nu i en del av våra älvar? Fiskat mycket i minusgrader, doppar bara spö o rulle i vattnet nån sekund emellanåt, så isen smälter. Funkar faktiskt tom i vatten med minusgrader!
 6. kylia

  MHX Fly, någon?

  Tack för svar! Det låter som att det kan bli mitt i prick med MHX.
 7. kylia

  MHX Fly, någon?

  Har fiskat mest med CTS AffinityX 10" #5 senaste åren, men även om det kastar ofantligt bra, så är det lite styvt, och därför undrar jag om någon testat MHX Fly och kan utlåta sig om den klingan. Även om jag bygger ett nytt spö, kommer jag att flytta ringarna på CTS och istället för att få stark ryggrad sätta dem ett kvarts varv åt sidan, för att se om spöet blir mjukare (för hantering av vådliga öringskakningar av otäcka format).
 8. Har de två senaste säsongerna fiskat med ett mycket snabbt och extremt lättkastat spö, som är underbart att kasta med. Har tappat frapperande många av de stora fiskar jag krokat, men endast i snabb ström och då fisken varit nedströms mig. Hullinglöst fiske. Innan dess fiskade jag mest med en sladdrig slana (80-tals Bringsén, 11") och tappade nästan ingen fisk alls. Kanske fiskade jag då inte lika mycket i snabb ström, men upplever ändå antalet tappade fiskar som mindre. Fiske med hulling... På 70-talet höll min bror och jag på mycket med att leta chockabsorberare, vi fiskade mycket med puppor på sträckt lina, och fick i princip nästan aldrig fast någon fisk. Styva ABU Lapplandiaspön då... Vi provade med mjuka material mellan lina och tafs, men inte förrän vi provade att fiska med höjd spöföring, fick vi fast fisk, tack vare att linan då inte var sträckt och att vi slutade med mothugg. Tappade nästan aldrig fisk då. Många parametrar som inverkar, men jag kommer att skaffa ett mjukare spö till nästa säsong. (Någon som fiskar med MHX?) Dessutom ska jag fiska mer med mjukare fluglinor, inte dessa moderna helstumma.
 9. kylia

  Hullingganer Vs Barblessianer

  J L precis min upplevelse. Nu var det insjööring, men i stark ström kan det bli det där havsöringsrullandet, och då har det blivit en stor tomhet... Har inte märkt att jag tappat fler harrar, men de beter sig ju annorlunda. Ska prova till nästa säsong att bygga ett lite mjukare spö, och binda upp flugor på köpt hullings krok. (Nån som vill köpa 342965 flugor med hulling?)
 10. kylia

  Hullingganer Vs Barblessianer

  Då är frågan om en krok med nedklämd hulling håller fisken sämre än en krok som är köpt utan hulling? Har denna sommar fiskat enbart med nedklämd hulling - och har aldrig tappat så många, och så stora öringar som nu. Jag är inte så ledsen för det, upplevelsen att lura fisken räcker långt, men ändå; det kan ju vara fint att få se dem på lite närmare håll ibland.
 11. kylia

  Flugval storån juni

  Är också nyfiken. Första gången på väldigt många år som vi valt bort Storån helt under en hel säsong. Hoppas på förbättringar.
 12. kylia

  En fråga angående glasögon

  Om man ska ha svarta så måste man i min värld utesluta allt ljus utom det som kommer in genom linserna, använder aldrig svarta. Bärnsten är allround, ibland i dimma och taskigt ljus gulaktiga. Har skaffat flera helt klargula, men där är den polariserande effekten dålig. Såg i nyheterna någon stans att det kommit klara polariserande, men hittar inte nånstans.
 13. kylia

  Tips på fiske i Sverige nästa sommar

  Har alltför många gånger stött på tomflaskor, burkar, krossat glas och fan o hans moster som "fiskare" lämnat efter sig på de mest gudomliga platser vi har i landet. Ge fan i spriten eller sköt det snyggt!
 14. Det finns ju vetenskapliga studier av detta, och enligt dem så är i varje fall öringen mest aktiv under dygnets mörkare timmar (sommartid). Har själv fått de flesta av mina finare öringar under mörkaste timmarna, men som många skriver, så beror detta ju enbart på hur öringens mat beter sig. Finns det gott om bra mat mitt på dagen så kan det ju bli rusch då också, förstås. Helst ska det vara bra fart dygnet runt hela de veckor jag lägger på fiske, men så blir det ju sällan... Kvällsfisket brukar bara vara bra korta perioder under sommaren, om man med kväll menar mellan kl 18 - 21.
 15. Deras GT 125 är bästa linan jag provat sedan Masterlines Revolution försvann från marknaden på 80-talet.
×