Hoppa till innehåll

kylia

Members
 • Antal inlägg

  125
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

17 Good

Om kylia

 • Placering
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  siljansnäs
 • Intressen
  fisk fiske

Senaste Profil Besökare

792 profilvisningar
 1. kylia

  En fråga angående glasögon

  Om man ska ha svarta så måste man i min värld utesluta allt ljus utom det som kommer in genom linserna, använder aldrig svarta. Bärnsten är allround, ibland i dimma och taskigt ljus gulaktiga. Har skaffat flera helt klargula, men där är den polariserande effekten dålig. Såg i nyheterna någon stans att det kommit klara polariserande, men hittar inte nånstans.
 2. kylia

  Tips på fiske i Sverige nästa sommar

  Har alltför många gånger stött på tomflaskor, burkar, krossat glas och fan o hans moster som "fiskare" lämnat efter sig på de mest gudomliga platser vi har i landet. Ge fan i spriten eller sköt det snyggt!
 3. Det finns ju vetenskapliga studier av detta, och enligt dem så är i varje fall öringen mest aktiv under dygnets mörkare timmar (sommartid). Har själv fått de flesta av mina finare öringar under mörkaste timmarna, men som många skriver, så beror detta ju enbart på hur öringens mat beter sig. Finns det gott om bra mat mitt på dagen så kan det ju bli rusch då också, förstås. Helst ska det vara bra fart dygnet runt hela de veckor jag lägger på fiske, men så blir det ju sällan... Kvällsfisket brukar bara vara bra korta perioder under sommaren, om man med kväll menar mellan kl 18 - 21.
 4. Deras GT 125 är bästa linan jag provat sedan Masterlines Revolution försvann från marknaden på 80-talet.
 5. kylia

  Nyanser

  Vid isfiske har jag märkt tydligt att det kan vara skillnaden mellan totalt fiasko och succé, att ha "rätt" färg på kroken. Har ofta en huggpunkt, åtminstone på nattsländeimitationer. Tänker också att tex en randig kropp på en fluga ger en visuell tydlighet som skulle kunna locka till hugg. Samma med att göra tydligt kontrasterande skillnad mellan bakkropp och thorax på torrflugor. Borde vara skillnad mellan hur fisken ser betet i vattnet och på ytan också. Man brukar tala om väsentliga tecken inom konstvetenskapen, och jag tror det är precis det som är avgörande i detta fallet. Hjärnans förmåga till assimilation (som att kunna se en bokstav även om den är nästan bortskrapad) finns nog också hos fisken, och om jag lyckas gestalta "rätt" väsentliga tecken så kan resten av flugan egentligen reduceras bort. Personligen tror jag det kan vara avgörande tex vilken vinkel en vinge har, och eftersom fiskar ser färger tror jag att en specifik färgton/styrka/valör kan vara avgörande. Men det är ju bara spekulationer...
 6. kylia

  Tips om Jämtland

  Kan vara bra att ha en reservplan om snösmältningen blir lika sen som för något år sedan. Hade bra vakfiske högt upp i systemet, där smältvattnet redan runnit undan, men längre ned var det i princip omöjligt att fiska, fast det var en vecka in i juli (i Jämtland). Vattnet blir fort varmare också högre upp.
 7. kylia

  Långa nymfspön

  Har ett 11´3" klass 6 som jag använt mycket både för nymf- och torrflugefiske. Absolut många fördelar vad gäller att styra lina o tafs, plus att kunna hålla kroken ovanför buskagen bakom. Spöet är mjukt, vilket gör att det är lätt att rolla/switcha ganska ordentliga längder vid behov. Ju längre spö desto mer hävarmseffekt, med längre moment. Som gammal handbollsspelare har jag orkat med detta, men nu börjar åldern ta ut sin rätt, så jag har börjat träna specifikt för spöföringsorken. Egentligen enda nackdelen med långt spö, förutom att ta sig fram i videsnår o likn.
 8. kylia

  Flugval storån juni

  Jag tror på bra flugor.
 9. kylia

  Vad jobbar ni med?

  Konstnär; måleri och grafik. Samt lärare i detta på folkhögskola. Yrkesval som var tänkta att ge så mycket plats som möjligt till flugfisket. Ser fram emot pensionen om några år, då blir det ännu mer fiske!!!
 10. kylia

  Öring i arbogaån?

  Det ska ha fångats en insjööring på 15 kg utanför Malmön i Mälaren på 50- eller 60-talet. I tex "Fiske 1960" (Fiskefrämjandets årsbok) står det att det finns sparsamt med öring nära mynningen, sparsamt med gädda, asp och gös. Årskort 10 kronor... Länge upp i systemet finns det ju öring. Vilken sträcka tänkte du på?
 11. kylia

  enhands 11 fot

  Hur tyckte du att spöet blev? Har också kollat på deras elvafotare och undrar hur den fungerar både för över- och underhandskast.
 12. kylia

  Nymffiske efter röding i sjö - mothugg?

  Inte varning utan vadning...
 13. kylia

  Nymffiske efter röding i sjö - mothugg?

  På 70-talet försökte jag o min bror att vara så snabba som möjligt med mothuggen, och alltid försöka ha kontakt med flugan. Missade extremt mycket fisk då. Sedan provade vi med allt möjligt (chock-absorbing leader och allt möjligt). Märkte att vi ibland fick fast fisk vid varning med flugan hängandes och spöet högt och slappt. Ändrade taktik och fick i princip fast all fisk. Låt fisken fästa sig själv, är väl grundtanken, men res spöet när fisken är på, lugnt o fint. Dessutom skrämmer man inte fisken lika mycket på det sättet, vilket innebär att man inte får den där första (häftiga) tokrusningen som kan vara riskabel, och väl inte är så bra för fisken. Tar man det lugnt kan man få in fisken snabbare och kroka av. Men, alla sätt som fungerar är ju bra, och det är väl meningen med livet att lära sig mer - intressant diskussion.
 14. Beror väl mycket på hur det är med vårfloderna. Har du tur kan den redan vara färdig högt upp i ett avrinningsområde. Eller kanske tom längre ner med det torra väder vi nu har. Bra fiske bara det inte är för mycket vatten. De stora är lättast att ha att göra med i början av säsongen, enligt min mening. Går ofta upp på det som kommer på ytan.
 15. kylia

  Fiskvägar Dalälven

  Det måste vi väl tro på. De ekonomiska incitamenten finns där, i ett längre perspektiv.
×