Hoppa till innehåll

kylia

Members
 • Antal inlägg

  129
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  1

kylia last won the day on July 22

kylia had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

18 Good

Om kylia

 • Placering
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  siljansnäs
 • Intressen
  fisk fiske

Senaste Profil Besökare

852 profilvisningar
 1. Har de två senaste säsongerna fiskat med ett mycket snabbt och extremt lättkastat spö, som är underbart att kasta med. Har tappat frapperande många av de stora fiskar jag krokat, men endast i snabb ström och då fisken varit nedströms mig. Hullinglöst fiske. Innan dess fiskade jag mest med en sladdrig slana (80-tals Bringsén, 11") och tappade nästan ingen fisk alls. Kanske fiskade jag då inte lika mycket i snabb ström, men upplever ändå antalet tappade fiskar som mindre. Fiske med hulling... På 70-talet höll min bror och jag på mycket med att leta chockabsorberare, vi fiskade mycket med puppor på sträckt lina, och fick i princip nästan aldrig fast någon fisk. Styva ABU Lapplandiaspön då... Vi provade med mjuka material mellan lina och tafs, men inte förrän vi provade att fiska med höjd spöföring, fick vi fast fisk, tack vare att linan då inte var sträckt och att vi slutade med mothugg. Tappade nästan aldrig fisk då. Många parametrar som inverkar, men jag kommer att skaffa ett mjukare spö till nästa säsong. (Någon som fiskar med MHX?) Dessutom ska jag fiska mer med mjukare fluglinor, inte dessa moderna helstumma.
 2. kylia

  Hullingganer Vs Barblessianer

  J L precis min upplevelse. Nu var det insjööring, men i stark ström kan det bli det där havsöringsrullandet, och då har det blivit en stor tomhet... Har inte märkt att jag tappat fler harrar, men de beter sig ju annorlunda. Ska prova till nästa säsong att bygga ett lite mjukare spö, och binda upp flugor på köpt hullings krok. (Nån som vill köpa 342965 flugor med hulling?)
 3. kylia

  Hullingganer Vs Barblessianer

  Då är frågan om en krok med nedklämd hulling håller fisken sämre än en krok som är köpt utan hulling? Har denna sommar fiskat enbart med nedklämd hulling - och har aldrig tappat så många, och så stora öringar som nu. Jag är inte så ledsen för det, upplevelsen att lura fisken räcker långt, men ändå; det kan ju vara fint att få se dem på lite närmare håll ibland.
 4. kylia

  Flugval storån juni

  Är också nyfiken. Första gången på väldigt många år som vi valt bort Storån helt under en hel säsong. Hoppas på förbättringar.
 5. kylia

  En fråga angående glasögon

  Om man ska ha svarta så måste man i min värld utesluta allt ljus utom det som kommer in genom linserna, använder aldrig svarta. Bärnsten är allround, ibland i dimma och taskigt ljus gulaktiga. Har skaffat flera helt klargula, men där är den polariserande effekten dålig. Såg i nyheterna någon stans att det kommit klara polariserande, men hittar inte nånstans.
 6. kylia

  Tips på fiske i Sverige nästa sommar

  Har alltför många gånger stött på tomflaskor, burkar, krossat glas och fan o hans moster som "fiskare" lämnat efter sig på de mest gudomliga platser vi har i landet. Ge fan i spriten eller sköt det snyggt!
 7. Det finns ju vetenskapliga studier av detta, och enligt dem så är i varje fall öringen mest aktiv under dygnets mörkare timmar (sommartid). Har själv fått de flesta av mina finare öringar under mörkaste timmarna, men som många skriver, så beror detta ju enbart på hur öringens mat beter sig. Finns det gott om bra mat mitt på dagen så kan det ju bli rusch då också, förstås. Helst ska det vara bra fart dygnet runt hela de veckor jag lägger på fiske, men så blir det ju sällan... Kvällsfisket brukar bara vara bra korta perioder under sommaren, om man med kväll menar mellan kl 18 - 21.
 8. Deras GT 125 är bästa linan jag provat sedan Masterlines Revolution försvann från marknaden på 80-talet.
 9. kylia

  Nyanser

  Vid isfiske har jag märkt tydligt att det kan vara skillnaden mellan totalt fiasko och succé, att ha "rätt" färg på kroken. Har ofta en huggpunkt, åtminstone på nattsländeimitationer. Tänker också att tex en randig kropp på en fluga ger en visuell tydlighet som skulle kunna locka till hugg. Samma med att göra tydligt kontrasterande skillnad mellan bakkropp och thorax på torrflugor. Borde vara skillnad mellan hur fisken ser betet i vattnet och på ytan också. Man brukar tala om väsentliga tecken inom konstvetenskapen, och jag tror det är precis det som är avgörande i detta fallet. Hjärnans förmåga till assimilation (som att kunna se en bokstav även om den är nästan bortskrapad) finns nog också hos fisken, och om jag lyckas gestalta "rätt" väsentliga tecken så kan resten av flugan egentligen reduceras bort. Personligen tror jag det kan vara avgörande tex vilken vinkel en vinge har, och eftersom fiskar ser färger tror jag att en specifik färgton/styrka/valör kan vara avgörande. Men det är ju bara spekulationer...
 10. kylia

  Tips om Jämtland

  Kan vara bra att ha en reservplan om snösmältningen blir lika sen som för något år sedan. Hade bra vakfiske högt upp i systemet, där smältvattnet redan runnit undan, men längre ned var det i princip omöjligt att fiska, fast det var en vecka in i juli (i Jämtland). Vattnet blir fort varmare också högre upp.
 11. kylia

  Långa nymfspön

  Har ett 11´3" klass 6 som jag använt mycket både för nymf- och torrflugefiske. Absolut många fördelar vad gäller att styra lina o tafs, plus att kunna hålla kroken ovanför buskagen bakom. Spöet är mjukt, vilket gör att det är lätt att rolla/switcha ganska ordentliga längder vid behov. Ju längre spö desto mer hävarmseffekt, med längre moment. Som gammal handbollsspelare har jag orkat med detta, men nu börjar åldern ta ut sin rätt, så jag har börjat träna specifikt för spöföringsorken. Egentligen enda nackdelen med långt spö, förutom att ta sig fram i videsnår o likn.
 12. kylia

  Flugval storån juni

  Jag tror på bra flugor.
 13. kylia

  Vad jobbar ni med?

  Konstnär; måleri och grafik. Samt lärare i detta på folkhögskola. Yrkesval som var tänkta att ge så mycket plats som möjligt till flugfisket. Ser fram emot pensionen om några år, då blir det ännu mer fiske!!!
 14. kylia

  Öring i arbogaån?

  Det ska ha fångats en insjööring på 15 kg utanför Malmön i Mälaren på 50- eller 60-talet. I tex "Fiske 1960" (Fiskefrämjandets årsbok) står det att det finns sparsamt med öring nära mynningen, sparsamt med gädda, asp och gös. Årskort 10 kronor... Länge upp i systemet finns det ju öring. Vilken sträcka tänkte du på?
 15. kylia

  enhands 11 fot

  Hur tyckte du att spöet blev? Har också kollat på deras elvafotare och undrar hur den fungerar både för över- och underhandskast.
×