Hoppa till innehåll

kylia

Members
 • Antal inlägg

  122
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

16 Good

Om kylia

 • Placering
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  siljansnäs
 • Intressen
  fisk fiske

Senaste Profil Besökare

724 profilvisningar
 1. Deras GT 125 är bästa linan jag provat sedan Masterlines Revolution försvann från marknaden på 80-talet.
 2. Nyanser

  Vid isfiske har jag märkt tydligt att det kan vara skillnaden mellan totalt fiasko och succé, att ha "rätt" färg på kroken. Har ofta en huggpunkt, åtminstone på nattsländeimitationer. Tänker också att tex en randig kropp på en fluga ger en visuell tydlighet som skulle kunna locka till hugg. Samma med att göra tydligt kontrasterande skillnad mellan bakkropp och thorax på torrflugor. Borde vara skillnad mellan hur fisken ser betet i vattnet och på ytan också. Man brukar tala om väsentliga tecken inom konstvetenskapen, och jag tror det är precis det som är avgörande i detta fallet. Hjärnans förmåga till assimilation (som att kunna se en bokstav även om den är nästan bortskrapad) finns nog också hos fisken, och om jag lyckas gestalta "rätt" väsentliga tecken så kan resten av flugan egentligen reduceras bort. Personligen tror jag det kan vara avgörande tex vilken vinkel en vinge har, och eftersom fiskar ser färger tror jag att en specifik färgton/styrka/valör kan vara avgörande. Men det är ju bara spekulationer...
 3. Tips om Jämtland

  Kan vara bra att ha en reservplan om snösmältningen blir lika sen som för något år sedan. Hade bra vakfiske högt upp i systemet, där smältvattnet redan runnit undan, men längre ned var det i princip omöjligt att fiska, fast det var en vecka in i juli (i Jämtland). Vattnet blir fort varmare också högre upp.
 4. Långa nymfspön

  Har ett 11´3" klass 6 som jag använt mycket både för nymf- och torrflugefiske. Absolut många fördelar vad gäller att styra lina o tafs, plus att kunna hålla kroken ovanför buskagen bakom. Spöet är mjukt, vilket gör att det är lätt att rolla/switcha ganska ordentliga längder vid behov. Ju längre spö desto mer hävarmseffekt, med längre moment. Som gammal handbollsspelare har jag orkat med detta, men nu börjar åldern ta ut sin rätt, så jag har börjat träna specifikt för spöföringsorken. Egentligen enda nackdelen med långt spö, förutom att ta sig fram i videsnår o likn.
 5. Flugval storån juni

  Jag tror på bra flugor.
 6. Vad jobbar ni med?

  Konstnär; måleri och grafik. Samt lärare i detta på folkhögskola. Yrkesval som var tänkta att ge så mycket plats som möjligt till flugfisket. Ser fram emot pensionen om några år, då blir det ännu mer fiske!!!
 7. Öring i arbogaån?

  Det ska ha fångats en insjööring på 15 kg utanför Malmön i Mälaren på 50- eller 60-talet. I tex "Fiske 1960" (Fiskefrämjandets årsbok) står det att det finns sparsamt med öring nära mynningen, sparsamt med gädda, asp och gös. Årskort 10 kronor... Länge upp i systemet finns det ju öring. Vilken sträcka tänkte du på?
 8. enhands 11 fot

  Hur tyckte du att spöet blev? Har också kollat på deras elvafotare och undrar hur den fungerar både för över- och underhandskast.
 9. Nymffiske efter röding i sjö - mothugg?

  Inte varning utan vadning...
 10. Nymffiske efter röding i sjö - mothugg?

  På 70-talet försökte jag o min bror att vara så snabba som möjligt med mothuggen, och alltid försöka ha kontakt med flugan. Missade extremt mycket fisk då. Sedan provade vi med allt möjligt (chock-absorbing leader och allt möjligt). Märkte att vi ibland fick fast fisk vid varning med flugan hängandes och spöet högt och slappt. Ändrade taktik och fick i princip fast all fisk. Låt fisken fästa sig själv, är väl grundtanken, men res spöet när fisken är på, lugnt o fint. Dessutom skrämmer man inte fisken lika mycket på det sättet, vilket innebär att man inte får den där första (häftiga) tokrusningen som kan vara riskabel, och väl inte är så bra för fisken. Tar man det lugnt kan man få in fisken snabbare och kroka av. Men, alla sätt som fungerar är ju bra, och det är väl meningen med livet att lära sig mer - intressant diskussion.
 11. Beror väl mycket på hur det är med vårfloderna. Har du tur kan den redan vara färdig högt upp i ett avrinningsområde. Eller kanske tom längre ner med det torra väder vi nu har. Bra fiske bara det inte är för mycket vatten. De stora är lättast att ha att göra med i början av säsongen, enligt min mening. Går ofta upp på det som kommer på ytan.
 12. Fiskvägar Dalälven

  Det måste vi väl tro på. De ekonomiska incitamenten finns där, i ett längre perspektiv.
 13. Har spöts vinkel någon betydelse?

  "Risken" att fisken ska hoppa blir väl större med låg spöföring? Den vill oftast bort från trycket/pressen, och ju högre spö, desto djupare igår den, enligt min mening.
 14. 10 fot klass 5

  Cts Affinity X, suveränt ihop med Barrio GT125
 15. Hur är fisket i österdalälven vintertid?

  Enligt min erfarenhet samlas harren i gropar med lugnare vatten när vattnet blir kallt. Huggperioderna kan vara ytterst korta, men ibland går det tom att lura upp dem till ytan. Själv fiskar jag helst inte med tunga grejor, brukar ändå kunna få ett o annat. Läste någonstans att harren lämnar strömmarna när stenarna på bottnen blir täckta av is, men vet ej hur pass vetenskaplig den utsagan var... Så, hitta gropar, kan vara mycket nära land ibland, och var mer varsam än annars med fisken. Såg igår att folk fick harr i ett ganska närliggande vatten, och själv har jag fått harr runt jul ibland.
×