Hoppa till innehåll

puoltsa19

Members
 • Antal inlägg

  81
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  3

puoltsa19 last won the day on July 8

puoltsa19 had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

23 Excellent

Om puoltsa19

 • Placering
  Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Kiruna
 • Intressen
  Fiske i alla former

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  tomas.stalnacke@spray.se
 • Telefon
  0705384429

Senaste Profil Besökare

836 profilvisningar
 1. Hej

  Har du vart i Vuotnabäcken ngt nyligen å fiskat 4 km nedströms på Gällivaresidan från Kxb ?

  Mvh

  Tomas S

  1. Visa tidigare kommentarer   %s mer
  2. puoltsa19

   puoltsa19

   Tänkte dra dit nästa helg, knallar ner till ön ovanför dyviken och genar över till bäcken därifrån.

   Stor harr i bäcken och även fina öringar, är det dåligt i bäcken kan man fiska Gällivare sidan upp efter älven.

  3. Ismo

   Ismo

   Helt rätt! Bäcken har nog större Harra & Öringar än vad folk tror.....vill ha rapport!

  4. puoltsa19

   puoltsa19

   Den kommer om 10 dagar, kan vara så att det är bra med storöring i bäcken.

   Kommer lägga krutet på fisket där Sierkabäcken rinner in i Vuotnabäcken och 1-2 ner mot älven.

   Raport kommer.

   Har så här lånt fått riktigt stora harrar i Puoltsa forsarna och tappade kanske det personliga rekordet vid båtkanten, kring 60 cm harr, tar den till veckan😀

 2. puoltsa19

  Flugfiske i kirunafjällen?

  Den stora skillnaden är att i Kiruna Kommun har vi ett par tre tusen sjöar och riktigt många bäckar och älvar. Totalt säljs det ca 100 000 fiskekort per år ovan odlingsgränsen, varav Kirunas del kanske är 1/4 del, vilket innebär lågt fiske tryck i merparten av sjöar och bäckar. Rent statistiskt sett finns chansen till drömfiske om man träffar rätt, och för att träffa rätt ska man inte åka till alla kända turist fällor som Råstojaure området, Sandåslandet, Tjuonajokk, Levas, Alesätno m.m. Dyrt som bara den och det bästa fisket på dom ställen var för decennier sen. Ta till exempel Råstojaure, samerna nätar konstant efter röding i sjön, sist jag var upp på vintern räknade vi till ca 100 nät under isen och hur är det då inte på hösten innan leken och under leken när fisken samlar sig och man kan lägga näten från båten. (ett nät är 27 meter och då är det lätt att se hur mycket nät det finns i en sjö) Om ni ska till Kiruna och fiska, endera är ni beredd att betala för ett helikopterlyft, som för er till ngn avsides plats i Kiruna Kommun eller Gällivare Kommun och om lyftet fram och åter kostar 25 000 eller mer då minskar trängseln vid sjöar och bäckar. Eller om ni kan tänka er att vandra i några timmar (för kort för att flyga för långt för att gå) där har vi i dag det bästa fisket oavsett var vi är i landet. Så min rekommendation, skippa alla platser som man skriver om i olika medier, köp ett gäng kartor och använd google earth, studera platser, forska på nätet och bestäm er för ngt schyst område. Det är inte alltid bra att gå över ån för att hämta vatten:)
 3. puoltsa19

  Lina till nya Scott G series ?

  Nu har jag hunnit testa Scott G series 904 lite bättre och kan konstatera att det är ett fiskespö, ett riktigt bra spö, enligt mig, bättre än Radian, mycket mer känsla i spöet. Till spöet har jag en GL Fario klass 4 lina, som jag vid goda förhållanden stående i båt kastar ut hela dess längd. Jag har även en Cortland 333 lina som är mer smoth, mer känsla och harmoni i den linan, trevligare att kasta med, men du når inte samma distanser. Jag har fått ett gäng harrar i kilos klassen och känslan när du drillar fisken är perfekt, det värsta var i tisdags kväll. Ankrade båten i en liten ström, fick en harr på strax över kilot, aningen längre än 20 tums märket på spöet, fick harren på en egen snickrad Ismo Puppa. Fortsatte att fiska och ser att det vakar riktigt stor harr längre ner i strömmen, släpper ner båten ca 50 meter och börjar kasta, i h vete att jag får dom att ta på min egengjorda puppa. Byter fluga till en Ismo Puppa orginal, dänger ut den kanske 15 meter och den hinner inte mer än landa så hugger det en mega harr, betydligt större än den första kilos fisken, skulle tro närmare 60 cm, kanske årets största harr, dock ingen rekordfisk. Den stora frågan är då, var det bytet av puppa eller kastet som gjorde att fisken högg:) Summa summarum ett riktigt bra spö, med mycket känsla, inget spö man står och kastar med i stark vind. Men fina sommardagar/kvällar då kommer det till sin rätt.
 4. Hej

  3000 kr inklusive frakt

  Mvh

  Tomas Stålnacke

  1. laxoholic

   laxoholic

   Tack för erbjudandet! Jag avvaktar 

  2. puoltsa19

   puoltsa19

   Jag står fast vid erbjudandet fram till 21:00 i kväll

   Mvh

   Tomas S

 5. Hej

  Jag såg i ett gammalt inlägg att du hade ett Scott Radian 14 fot klass 9.

  Fråga 1. Hur upplever du spöet, action, hel, halv, topp

  Fråga 2. Vilka linor funkar bäst ( scandi) vikt

  Fråga 3. Har du prövat skagit linor med spöet

  Fråga 4. Håller det eller ligger den i bitar efter ngn älv😀

  Tacksam för svar

  Mvh

  Tomas Stålnacke

  1. Lohi

   Lohi

   Tjenare! Hade ett gäng Radianspön för två säsonger sen. Otroligt fina spön! Ska jag rekommendera

   några linor till det spöt så blir det RIO scandi short bellys på 540 grains kombinerat med GL 4d 15 fots tippar.

   med en flyt, en INT, en sj2 och en sj 4 belly och ett gäng tippar i olika sjunkgrad så har du täckt upp en hel säsongs

   olika förhållanden. 

    

  2. puoltsa19

   puoltsa19

   Tack för svaret

   Mvh

   Tomas S

    

 6. puoltsa19

  Helikopter från Kiruna

  Håller med SA allt han säger om harren👍
 7. Hej

  4500 kr och jag köper Sage Method 12,6 klass 6 av dig

  Jag står för frakten +100kr

  Mvh

  Tomas Stålnacke

   

  1. Hatch

   Hatch

   Hejsan Tomas! Tänker inte gå under 5000 plus frakt.. Spöt är nytt, men tack ändå! Mvh Micke

  2. puoltsa19

   puoltsa19

   Ok då vet jag

   Mvh

   Tomas S

 8. puoltsa19

  Helikopter från Kiruna

  Kalixälven är en naturlig öringälv, där dess enda riktiga fiende är laxen. Dom sista gubbarna som nätade i älven är döda och begravda sen länge så nu återstår bara laxen😀
 9. puoltsa19

  Helikopter från Kiruna

  Jag har fiskat efter kalixälven sen jag var en tvärhand hög och sett hur det enorma fisket vi hade på 70, 80 och större delen av 90 talet förändrats sen laxen kom i älven och inte är det till det bättre. I och med att laxtrappan byggdes och kustfisket minskat efter lax får vi nu upp en massa lax i älven av alla storlekar, innan laxtrappan byggdes kom bara dom största upp och det är en väsentlig skillnad. Öringen trycks undan från sina naturliga lekplatser av laxen och på det sättet minskar öringstammen. Laxen ska vara där den hör hemma, nedre delarna av Kalixälven, Torneälven, Lainioälven m.m.
 10. puoltsa19

  Helikopter från Kiruna

  Vi får väl göra så gott vi kan med laxen, men det bästa vore att stänga laxtrappan i Jokk fall, då skulle 80% av laxen försvinna över en natt och öringfisket skulle bli mycket bättre. Man har ju fått vara med om gamla goda tiden innan laxen kom i älven vet hur otroligt bra det var då, inte alls ovanligt man fick 5-10 storöringar på en kväll i augusti. Men efter -97 ( första riktiga laxåret i Kalixälven) då är kvällarna med 5-10 storöringar lätträknade🙁 Laxen ska vara där den hör hemma och det är inte i Kiruna regionen
 11. puoltsa19

  Helikopter från Kiruna

  Som Ismo skriver, skit i helikoptern och ta en hyrbil istället. Dagens människa är riktigt lat och det med den insikten man ska söka fiskevatten. Om man kan tänka sig att gå lite drygt en halvmil eller så, hamnar man i det området som det är för långt att gå till och för nära för att flyg och fiskevattnet är i stort sett orört. Det finns bäckar, sjöar som det knappt fiskas i varje år och dom ligger i avsnittet för långt för att gå och för nära för att flyga, det finns vatten som innehåller 100 % öring, det finns till och med vatten som innehåller 100% röding, men det vanligaste är kombinationen öring, harr och ibland gädda om det är bäckar ni fiskar i. Så köp en karta eller googla earth, när ni hittar ngt ni tror är bra, gå dit men glöm inte mixen 50/50 bäckolja djungelolja för mygg finns det mycket mer än på kalfjället.
 12. puoltsa19

  Mat i fjällen

  När det gäller mat ska man vara i härdig. Tänk dig att sitta efter en risig bäck utan vare sig mat, pilsner och bäckolja. Enda sällskapet är 14 000 000 mygg, roligare finns
 13. puoltsa19

  Mat i fjällen

  Ta en där all mat ryms (korv, fläsk, suovas, oxfilé, smör, pålägg, m.m.) Ingen vits att ta med en för liten, storlek ca 40-60 liter med tätslutande lock är lagomt. Handla maten på Coop i Kiruna och köp backen samtidigt, köp lite fryst mat och kalla mejeriprodukter och lasta det i backen på den ofrysta maten direkt i affären. När ni landar med helikoptern är maten fortfarande kall.
 14. puoltsa19

  Mat i fjällen

  Ta en där all mat ryms (korv, fläsk, suovas, oxfilé, smör, pålägg, m.m.) Ingen vits att ta med en för liten, storlek ca 40-60 liter med tätslutande lock är lagomt. Handla maten på Coop i Kiruna och köp backen samtidigt, köp lite fryst mat och kalla mejeriprodukter och lasta det i backen på den ofrysta maten direkt i affären. När ni landar med helikoptern är maten fortfarande kall.
 15. puoltsa19

  Mat i fjällen

  Börja med att köpa en plastback med lock. Gräv ned plastbacken i närmaste myr och täck locket med torv. Då har du en jordkällare som håller +5 grader eller än bättre om du har en snödriva i närheten använd den. Ta med er mat som är vakumförpackat. Oavsett mat håller den lätt 7 dagar i en nedgrävd plastlåda. I stället för tråkig frystorkad mat blir det stekt Suovas med pasta och ett glas rött till det eller en iskall pilsner😀 Halva nöjet är ju maten så varför bara ha halvroligt?
×