Jonas

Root Admin
 • Antal inlägg

  7 980
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  51

Jonas last won the day on April 26

Jonas had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

719 Excellent

1 följare

Om Jonas

 • Placering
  Owner - Edgeflyfishing.com
 • Födelsedag 1974-03-29

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Malung
 • Intressen
  Sportfiske, friluftsliv, jakt, fotografering, skidåkning, goda middagar och umgås med vänner och bekanta

Kontakta medlemmen

Senaste Profil Besökare

8 009 profilvisningar
 1. Det känns som det här fisket funkar bäst om man är flera. Du får hänga med och smörja in tafsen @Ismo
 2. Ska man ha det på tafsen då eller?
 3. Det känns lite väl optimistiskt... jag skulle rekommendera ett par månader på gym och att man har med ett bra knogjärn innan man ger sig ut på den fiskeresan ;D
 4. @Henkaantar att du bjuder på en rejäl fight först också
 5. Det tycker jag är ett bra sätt att hantera fisken på. Att väga fisken vid C&R är egentligen ett onödigt moment som bara gör hanteringen av fisken längre och mer komplicerad. Alternativet är att man väger direkt i håven men de vågarna är långt ifrån bra även om man köper en dyr håv med bra våg så kan man ofta ta de värdena med en rejäl nypa salt. jag skulle nog säga att +/- 15% är fullt realistiskt vid en håvvägd fisk. Fulton mäter ju med flera decimaler så då ska man helst ha med sig en krönt våg, miniräknare och måttband alternativ ta upp tfn med kladdiga fingrar, ta upp Håkans hemsida och sen mata in siffrorna. Sen kan man ju även välja att ta uppmätt Fulton med +/-15 procent för att kompensera dålig våg och sen flera timmar död fisk också och under de förutsättningars så hamnar ju fisken @ratimir valde att kritisera på runt 1.0 och är helt ok.
 6. Förhållanden för att uppnå 1.0 enligt Fultonskalan 45cm - 920 gram 50cm -1250 gram 55cm - 1670 gram 60cm - 2170 gram
 7. Fultonvärde är inget som vi talar om i mina trakter. Berätta gärna hur du räknar. Jag fick en grymt snygg fisk förra premiären. 50cm 1,7kg. Förmodar att fultonvärdet på den var högt? Vore intressant att veta var vikt/längd förhållandet ligger för värdet 1.0 vid exempelvis 50cm. -- Sen kan jag tycka att det här är överkurs. Det måste få vara upp till enskilda fiskare att själv göra bedömningen när man vill spara fisk utifrån gällande regelverk. Ska man behöva ha formelsamling och miniräknare med sig för att bedömma när man ska ta upp en fisk kommer garanterat antalet C&R dödsfall öka vilket helt raderar vinningen i tillämpningen av fultonvärde.
 8. Just fultonvärde har jag dålig koll på men ska jag själv ta mig en matfisk vill jag att den är blank och i god kondition.
 9. @ratimir Det finns många viljor att ta hänsyn till och just den här tävlingen har funnits i 30-35 år och både har och har haft sina traditioner. I början fiskade man till exempel även torsk och andra arter. Piggvar var med som en art fram till 2016 och i år var egentligen första året då man bara tävlade i havsöring. Just vikttävlingen har varit större genom åren men den har minskat stadigt och i år tror jag inte det var med mer än fyra-fem invägda fiskar i den tävlingsdelen. Man kan säga att intresset för den delen är minimalt bland de deltagande (ca 130 pers i år) Vi är även många lokala fiskare som verkar i det tysta för att just den viktdelen ska försvinna helt. Ska jag spekulera lite tror jag det är helt borta redan 2018. Personligen tycker jag det räcker gott med att tävla i längd men att påstå att några få upptagna invägda fiskar skulle vara ett problem tycker jag att gå lite väl långt och det finns egentligen ingen anledning att lägga något större fokus på att protestera mot den biten i den här tävlingen. Fast du tycker kanske att vi ska sluta ta upp fisk helt på kusten och bara leka med havsöringarna? Är du av den åsikten skulle jag vilja att du tar upp det i en annan tråd istället för här diskuterar vi tävlingen och inte C&R politik. Jag tycker absolut det ska vara tillåtet att ta upp matfisk när bestånden tillåter det och nuvarande regler för fisket i 8-fjordar ser jag inga problem med. Det är bra regler som borgar för starka och växande bestånd. Kunskapsnivån hos de som fiskar i området är även extremt hög och det är väldigt få av de havsöringsfiskarna som jag känner som väljer att ta upp mer en några få exemplar per år. All övrig öring får gå tillbaka. En stor anledning till att kunskapsnivån bland fiskarna i området är så hög är att Niclas Åberg varje år håller föredrag om hur området utvecklas i samband med tävlingen. Det här är ett mycket populärt inslag som ökar kunskapsnivån och som lockar nya krafter att jobba för att ytterligare förbättra för havsöringarna. Jag kan även nämna att vi genom en aktion efter föredraget lyckades få in 9340kr till fiskevården i området. Det är pengar som går direkt till havsöringsfrämjande åtgärder och som de som deltog i tävlingen har bidragit med. Hakefjorden Cup är ett kanonarrangemang som håller absolut toppklass och jag kan varmt rekommendera er som är intresserade att hänga med nästa år
 10. Helios 2 är en av marknadens mest välbalanserade och lätta spöserier med grymma kraftreserver. Jag har haft ett tip-flex #5 och det är inte jämförbart aktionsmässigt. Mid-flex spöna ligger däremot rätt i jämförelsen aktionsmässigt. Tycker egentligen att det är rätt svårt att jämföra de här två spön då Helios 2 är så mycket bättre. Recon 4:an Frida har är ett trevligt spö som gör vad det ska. Helios 2 är extra allt utan några begränsningar. I just det här fallet tycker jag att prisskillnaden är befogad.
 11. Har kört skalet fem dagar på havet nu. Tycker egentligen skalet varit kanon men så plötsligt gick laddluckan av helt utan anledning igår morse. Typ fjärde gången jag öppnar den bara. Ska åka och byta till mig ett nytt skal, det borde rimligtvis täckas av garantin. Hade det inte varit för det hade jag sagt att skalet är bättre än Lifeproof som jag haft tidigare. Kvalitetskänslan har känts bättre, telefonen ligger skönare i handen när kanterna är rundade och skärmskyddet har en skönare känsla. Vi får hoppas jag fick ett måndagsex annars har skalet en tydlig brist. Återkommer med mer kommentarer.
 12. Har kört en del med hydros trout wf4f och wf5f. Bland annat till reconspöt och till helios 2 fast. De linorna är väl lätta för sin klassning så jag tycker inte de matchar spöna perfekt om man följer klassen. Jag påpekade det till bios och de var medvetna om att just den linan var lätt. Deras rekommendation var att gå upp en klass på lina när man kör hydros trout. Med det i åtanke tycker jag att hydros trout är en kanonlina för både strömfiskare och allroundfiskare. Linan presenterar mjukt men kan fortfarande hantera en streamer. Den är bra på både över och underhandskast och kastar snyggt och harmoniskt. Det är helt enkelt en riktigt bra lina. Min känsla är att man använt SA's masterylinor som grund så coatingen håller toppklass.
 13. Blev du så kass @Einarsson? Shit va drygt. Krya på dig. Jag skänkte en guidedag till EL-GEs lotteri för 8-fjordar för några veckor sedan så på lördag ska jag ut igen. Tror vi utgår från Ellös som det känns just nu. Klart vatten har varit avgörande för fiskelyckan sista veckan. Fem fiskedagar på sjön tar hårt på krafterna så jag har bestämt mig för att satsa på kontorsarbete ett par dagar nu så jag får vila kastarmen och solbrännan lite. Annars är det soligt och fint idag med sydliga vindar och runt 4-6 m/s hemma på gården Svanesund just nu. Känns som en bra fiskedag.
 14. @ratimir det var som sagt segt fiske och tufft väder på lördagen. Hårt väder även mån-tis men vinden vände i måndags och först då då lossna fisket. Här hittar du information om vilka som vann: http://www.bjornsfiskeojakt.se/
 15. Bra fråga. Jag har själv beställt ett Superfine carbon i #4 som inte kommit än och Frida har ett motsvarande Recon #4 sen ett par år tillbaka. Kan återkomma så snart jag fått mitt superfinespö. Bilden på Frida med hennes Reconspö är från Ogströmmen.