Jonas

Root Admin
 • Antal inlägg

  7 846
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  42

Jonas last won the day on March 23

Jonas had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

640 Excellent

Om Jonas

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Malung
 • Intressen
  Sportfiske, friluftsliv, jakt, fotografering, skidåkning, goda middagar och umgås med vänner och bekanta

Kontakta medlemmen

Senaste Profil Besökare

7 879 profilvisningar
 1. Det här spöt har jag längtat efter att få testa och idag kom det äntligen ett bra tillfälle med både öppet vatten och ett gäng plusgrader i luften. Jag hade ett DeLuxe Smuggler spö för 20 år sedan och på den tiden vill jag påstå att Hardy var ledande på flerdelade spön. Det här spöt är gjort i en mer avancerad grafit med betydligt bättre spänst men det är på inget vis för snabbt för ett njutbart torrflugfiske i strömmen. Spöt är 8' #4 har 6 delar och en snygg matchande metalltub som är väl anpassad till spöts längd. Kittet har en snygg finish och för skoj skull valde jag att matcha det med den hardyrulle jag trodde skulle passa spöt bäst. Det blev en Hardy Ultralite FWDD 2/3/4. Tyvärr skiljer nyansen något i anodiseringen mellan de mörka ringarna på mitten av rullfästet men det är inte värre än att jag kan leva med det. Det är en riktigt snygg kombo och balansen och känslan i spöt lägger sig på en nivå som lägger det på nummer ett av de smugglerspöna jag testat genom åren. Efter att ha fiskat en stund med spöt i strömmen tänker jag ingenstans på att det här är ett sexdelat spö och det är imponerande att de lyckats bibehålla så pass hög feeling i ett så kompetent spö med så många delar. Klingan i det här spöt är helt enkelt kanonfin. Det hade varit kul att testa det lite side by side med exempelvis ett motsvarande Zephrus. Jag spola på en Cortland Precision Finesse Trout WF4F (http://np.netpublicator.com/netpublication/n41911958/152) på rullen. Den funkade ok men är inte perfekt till spöt. Vill ha lite mer drag i linan för att matcha upp spöts prestanda bättre. Ska se om jag kan få tag på en Cortland HTx WF4F nästa vecka. Den linan borde bli bra till spöt och jag tyckte den linan passade utmärkt både till Artisan 8'6'' #4 samt Zephrus 8'6'' #4 som jag testat tidigare. Om jag ska tipsa Hardy om något så är det att de borde fundera på att synka anodiseringen bättre mellan rullarna och spöna. Jag har haft problem att matcha samtliga rullar/spön från Hardy som passerat mina händer sista åren. En annan detalj är att man gjort rullfästet på det här spöt aningen långt. Det hade varit möjligt att kapa en centimeter längst bak. Det kan kanske verka perfektionistiskt att anmärka på det här men det är detaljerna som gett Hardy den speciella känslan och givit dem den premiumstatus de haft över tid. Tycker över lag att det här är en ruggigt skön och snygg kombo och jag ser fram emot att hitta den perfekta linan så jag får ut max av spöt. Återkommer med en slutkommentar fram i maj när jag hunnit prova ut rätt lina och fått lite fisk på spöt. Läs mer om spöt här: http://www.hardyfishing.com/hardy-rods-fly-rods-hardy-demon/hardy-demon-smuggler-rod/1405251.html#q=smuggler&prefn1=ZZRLN&prefv1=8%2527&start=1 Läs mer om rullen här: http://www.hardyfishing.com/hardy-reels-fly-reels-hardy-ultralite/hardy-ultralite-fwdd-reel/1405266.html#q=reels&sz=12&start=17 Strömstaren titta förbi, se mitten av miljöbilden :)
 2. Håller med. Jag använder mitt ställ främst under kalla förhållanden. Sen är snittet på produkten dåligt. Stället sitter helt enkelt inte så bra som den skulle kunna. Trots detta tycker jag ändå att det är en kanonbra produkt och jag använder som sagt mitt ställ flitigt vår,höst och vinter. Kan även nämna att byxan ger suveränt bra isolation under vadarna. De är en klar favorit till det tidiga havsöringsfisket.
 3. Ser att det är fler i tråden som likt mig själv gillar float underwear. Jag och Robin gjorde en test på dem mitt i vintern för några år sedan. Nedan kommer en länk. Produkten rekommenderas som sagt å det varmaste.
 4. Jag har kört med baltic flyfisher i många år. den är bra och gör vad den ska. fördelen med de uppblåsbara västarna är att de håller huvudet över vattenytan. däremot är de rätt osmidiga att simma med. Jag använder själv ofta Float underwear numera. I ditt fall tror jag däremot inte på den produkten då den inte vänder dig rätt om du svimmar. På bilden ser man tydligt hur högt och bra baltic flyfishervästen sitter.
 5. Det är lättare att få till en diskussion om du skriver en sammanfattning av vad du tycker om spöt i testtråden tillsammans med en bild och sen kan du hänvisa till din mer utförliga test i länken om man vill veta mer.
 6. Vaknade till en klarblå himmel i morse och kände direkt att det var det läge att ta tillvara på dagen. Hade pratat lite med min gode vän Vincent Garnier tidigare om att vi skulle ta en tur ihop så snart vi trodde att isen gått upp tillräckligt för en kajaktur. Idag kändes allt rätt så jag messade honom under frukosten och han svara direkt att han var på. Någon timme senare var allt packat och vi startade dagens paddeltur i Ogströmmens vattensystem. Det är riktigt kallt i vattnet just nu men vi tog självklart med gäddflugspöna och gjorde ett försök i alla fall. Tyvärr blev det inga gäddkontakter trots att vi hittade flera vikar med lugnvatten som kändes heta. Paddelturen höll däremot toppklass och det vackra vädret ramade in den varierade sjö och forsturen perfekt. Fem kilometer och lika många timmar senare drog vi upp kajakerna på isen och åkte hem igen. Underbar dag
 7. Tog ett par bilder på rullarna Anders hade med sig på mässan. Himla fina rullar måste jag säga
 8. Är det bara 3-4 cm som är av finns det en god chans att du kan montera dit den gamla öglan igen. Du behöver två tänger och ett ljus. Börja med att fila bort lite lack på spötoppen (ca 1 cm) Tänd ljuset och håll sen öglan med ena tången och den avbrutna grafitdelen med andra tången. Värm försiktigt upp metallen på öglan och dra samtidigt isär den brutna toppdelen och öglan. Limmet man använder är såkallat smältlim och det löses upp av värme. När öglan lossnar trycker du dit den igen på den spötoppen. eventuellt behöver du fila ner den lite mer innan den passar och då är det bara att värma upp öglan igen och sen trycka dit den. Tänk på att grafiten smälter om den får direktkontakt med ljuset så värm bara upp metallen i öglan.
 9. 1. Jag använder siliconfett och siliconpulver. Ibland var för sig och ibland båda. Pulvret är väldigt bra när flugan börjar bli "trött" dvs när den fått lite väl många hugg och fiskslem. Tvätta alltid flugan mellan huggen. Lufttorka med några snabba kast. På med siliconfett och/eller pulver om det behövs. Pulvret ger bäst flytkraft och torkar upp flugan samtidigt men det sitter också sämst. jag har en smart hållare från orvis med både fett och pulver i samma produkt. att flugan sjunker vid hemtagning är helt normalt. Speciellt vid långa kast och om flugan börjar bli trött. Vill du minimera risken för det måste du köra med absolut perfekta flugor hela tiden och då får du nog byta flugor betydligt oftare. 2. Varierar kraftigt. Nerblodade flugor kan bli kassa rätt fort. 5-10 fisk per fluga brukar de i alla fall klara vid harr och öringfiske. Då pratar jag köpeflugor stl 12 från exempelvis Bios/Daugaard. 3. Att inte impregnera flugorna är inget alternativ. Jag har ett medel till som jag droppar på direkt i askarna och sen får det härda/torka i 24 timmar. Den impregneringen ger extremt bra flytkraft. Återkommer med vad det heter. angående att impregnera tafsar: Jag stör mig på om jag får siliconfett på tafsen och torkar alltid bort eventuellt spill. Min bild är fisken ser tafsen bättre då och att det ger färre hugg. Speciellt vid fiske efter stor fisk. Jag kör oftast med vanlig nylontafs 3x 9fot och sen brukar jag skarva på 60-70cm fluorcarbon 0,20 eller som minst 0,18. Är jag i fjällen eller andra ställen med god chans på fisk över kilot kör jag nästan alltid 0,23mm fluorcarbon. Jag använder i stort sett enbart torrflugor i storlek 12 oavsett var eller vad i Sverige/Norge jag fiskar.
 10. Jag tror du kommer gilla Zephrus 8'6'' #4 samt Artisan 8'6'' #4. Det är två väldigt bra grafitspön med mycket känsla. Hardy glass 7'6'' #4 kan även vara ett intressant alternativ för dig. Har föresten haft Deluxe spöna som både smuggler och tvådelad själv. Kanonspön båda två. Gillar du dem gillar du troligtvis spöna ovan.
 11. Det är mässa i EL-GE's Göteborgsbutik i helgen. Läs mer om vilka som är med på mässan här: https://www.el-ge.se Jag är på plats under lördagen. Kom gärna förbi och säg hej
 12. Vilken klass söker du? Det kan vara stor skillnad mellan exempelvis #4 och #5 även i samma serie.
 13. Hej på er. Jag vill gärna ha mer feedback från er som gick på mässan så vi får in lite nya ideér kring hur vi kan bli ännu bättre på just flugfisket till nästa år i Stockholm. Mässan nästa år går 16-18 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö.
 14. Vi har ett NYTT besöksrekord med 14 821besökare Det blev en rekord-fredag och en rekord-lördag – se nedan statistik på de senaste mässorna. Elmia 2015 Fredag: 3 430 Lördag: 7 964 Söndag: 3 416 Totalt: 14 810 Sthlmmässan 2016 Fredag: 3 637 Lördag: 7 695 Söndag: 3 426 Totalt: 14 758 Elmia 2017 Fredag: 3 712 Lördag: 8 208 Söndag: 2 901 Totalt: 14 821
 15. Stort grattis!!