Lennart Grann

Members
 • Antal inlägg

  383
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

24 Excellent

Om Lennart Grann

 • Placering
  Advanced Member
 • Födelsedag 1943-06-21

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Jönköping

Senaste Profil Besökare

774 profilvisningar
 1. Jag har fjällvandrat många gånger och både vandrat och fiskat med vanliga korta gummistövlar.
 2. På fråga 1 borde väl röding och lax vara med som ett alternativ att kryssa i? Fråga 11 borde skilja på inställningen till minimimått och fönsteruttag. Min erfarenhet från Vättern och rödingfiske är att de "monsterrödingar" som fångats genom åren är stora p.g.a. att de inte har varit fertila under sin levnad. När det gäller minimimått skall det sättas på en nivå att ingen fisk avlivas innan den förökat sig.
 3. Det troliga är väl att de utsatts för en temperaturchock, det får inte skilja mer än max några grader mellan transportkärlet och fiskevattnet. Att öringen som är försurningskänsligare än regnbågen har klarat sig indikerar lågt ph, men då skall det vara ner mot 5,5.
 4. Har du missat sidan 62 Magnus? Där kan du läsa i matrisen att harren saknar betydelse, och det gör den för yrkesfisket naturligtvis. Om du läser noga om harren på sidan 43, Indikatorer och måltal, skall fångst per ansträngning i fisket vara lika med eller LÄGRE!! än jämförelseperioden. Jag har varit med i VFFs genomgång för remissvaret och vi har en hel del synpunkter på "harrförvaltningen". Tabellerna på sidan 42 ger en bra bild av läget, område 4 är mina fångster längst ner i sydväst, område 5 är Dans fångster och han fiskar norr om mig (Bankeryd-Habo). De senaste åren har vi två fått 90% av den harr som fångats vid provfiskena.
 5. Jag håller med dig till 110% Magnus, men vi som är de sista entusiasterna får skylla oss själva. Du kom väl in i det här i samband med träffen vid Habo SFKs sjöar 2012 som vi fiskeklubbar arrangerade i egen regi. Då var vi hoppfulla och fick ett löfte från Sportfiskarna att de skulle hjälpa till med ett bidrag från deras fiskevårdsfond. Ett av delprojekten som var att fiska bort signalkräftorna i samband med leken i sex åar. Detta krävde att mjärdarna vittjades och betades om minst varannan dag under perioden 1/4-31/5 och jag lyckades mobilisera ett antal pensionärer som egentligen inte var så intresserade av harren att ställa upp. De fick 10:-/mil i bensinpengar, och av de 15´000:- som Sportfiskarna bidrog med fick du 2´100:- som ersättning för de 250 mil du åkt för att bevaka de andra åarna på Västgötasidan. Jag bedömde att övriga som rapporterade hade ändå åkt någon gång för att titta på leken. 2015 fick vi besked på Samförvaltningens möte att budgeten för harrprojektet var ansträngd! Ingvar Thorsholen och jag som, liksom du jobbat ideellt i alla år ifrågasatte pengarna använts. Vi framförde också kritik mot att det inte kommer fram konkreta resultat. Efter många om och men lyckades vi får fram siffrorna, det är offentliga handlingar. Under åren 2012-2014 har det kosta 820´500:-! Av dessa kostnader finns lönekostnader till LST-personal 153´347:-, Jönköping Fiskeribiologi (sekreterarbyrån som skriver rapporterna) 240`253:-. Min uppfattning är att de här pengarna, som i huvudsak kommer från Hav o Vattenmyndigheten som fiskevårdsbidrag hade gjort mer nytta om de gått till laxsmolt. Då hade vi haft något att fiska på. Markus Lundgren (Sportfiskarnas fiskevårdschef som också är suppleant i Samförvaltningen) och jag föreslog ett projekt där vi skulle räkna utvandrande yngel genom att använda de ryssjor som Sportfiskarna har vid sin "gäddfabriker". Besked vi fick från LST var att det inte fungerar!! Jag kommer inte att rapportera några lekharrar förrän det blir ett annat gensvar från LST. Jag hoppas du reagerar likadant Magnus.
 6. Du borde passat på att lägga in det på Sportfiskemässan? Kanske något för nästa år? Den typen av föreläsningar saknar jag på mässorna.
 7. Det är inte bara engelsmännen som har harren som indikator på rent vatten, det har vi känt till i Sverige och framförallt runt Vättern sedan mitten av 1900-talet. Nu har det ju inte varit dåligt med harr runt Jönköping, trots att det bräddas en hel del avloppsvattnet via dagvattnet. Dunkehallaån har fått sin beskärda del genom åren, men enligt provfiskeresultaten är det den å som levererat mest föryngring av harrbeståndet. Du kan få fram alla fakta om Samförvaltningen om du går in på vattern.org, men för att ge ett snabbt svar så gäller följande: Ordinarie ledamöter i Samförvaltningen får 800:-/sammanträde och reseersättning 18:50:-/mil. De 800:- är ersättning för förlorad arbetsinkomst och är beskattningsbar inkomst. Det är en ganska låg ersättning för en heldag. Suppleanter får ersättning endast när ordinarie ledamot inte är närvarande.
 8. Nytt publikrekord både fredag och lördag, förmodligen också söndag och totalt.
 9. Var du inte förbi Dunkehallaån? Vi hade ett möte med LST och Jönköpings Kommun för ett halvår sedan, (15/9 2016) och krävde att lekplatsen återställs. Det har ingenting hänt, och ingen har hört av sig. Titto har lagt ut bilder på forumet som visar förödelsen. Jag hade en diskussion med Rasmus på mässan igår och han verkar inte intresserad. Med det gensvaret är jag inte intresserad av att rapportera in några harrobservationer.
 10. Jag ser inte problemet med trängsel vid vattnen, men det beror på att jag aldrig åker till vatten som är beskrivna på internet eller i den kolorerade fiskepressen. Vi har så otroligt gott om bra fiskevatten i Sverige och Norge som inte är kända, och i de flesta fall bättre än de berömda. Fördelen med internet är ju att man kan få fram kartor och satellitbilder överallt. Letar man upp ett vatten, och har lite tur så är man inte tvåa på plats.
 11. Fiskar man med canespön, vilket var enda alternativet när jag började flugfiska i mitten av 50-talet, då är det väl silkeslinor det som fanns då som gäller?
 12. Jag har förmånen att kunna fånga min lax i Vättern. Den smakar bra och jag äter den med rent samvete
 13. Kroppen fungerar ju så att fettförbänningen börjar efter c:a två timmar. Tre timmars promenad bränner alltså fett, men inte en timmas löpning. Det trevligaste sättet att gå ner i vikt är absolut fjällvandring med långa dagsetapper.
 14. splicane

  Det ser misstänkt mörkt ut vid #9, kan vara röta under lacken och då gör sig det här spöet bäst som väggprydnad. Det ser ut som ett Hörgårds från tidigt 60-tal (ägde ett i min ungdom), men en tidigare ägare har bytt firmamärket mot sina initialer och AFTM-märkning.
 15. En del köper Norgeodlad lax i affären, andra köper sin matfisk för självplock, precis som med jordgubbarna.