Hoppa till innehåll

Lennart Grann

Members
 • Antal inlägg

  393
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

26 Excellent

Om Lennart Grann

 • Placering
  Advanced Member
 • Födelsedag 1943-06-21

Information

 • Bostadsort
  Jönköping

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  wetab@comhem.se
 • Telefon
  0706878616

Senaste Profil Besökare

982 profilvisningar
 1. VästkustVåtmark = Myggmark

  Jag såg inslaget på SVT-Jönköping igår kväll och reagerade precis som Kricke vid påannonseringen. Gäddfabriker i våra öringbäckar där vi har problem med att det finns för mycket gädda! Efter att lyssnat på inslaget blev jag nöjd. Här i Jönköpings Län handlar det om att lägga igen diken på mossarna för att återställa efter torvbrytning. Det bör innebära jämnare vattenstånd och mindre humusutfällning i åarna.
 2. Långevallsälven skövlad!

  Så där ser det väl inte ut i Långevallsälven? En kort sträcka med lekgrus och en näringsrik sträcka nedströms. Det man inte verkar förstå i Sverige är att i de områden som täcks med nytt grus slår man ut insektlivet för lång tid framöver.
 3. Fiske i åar som rinner ut i Vättern

  Här i södra delen av Vättern är det endast Tabergsån som det går köpa fiskekort till. Den rinner visserligen ut i Munksjön, men den är ju en del av Vättern. Fisket är stängt för året.
 4. Vad är det vi saknar?

  Vad menar du med öppen jakt på skarv Troutman? Vi har kämpat i Samförvaltning Vättern under flera år för att få till skyddsjakt på skarv i Vättern. Jag menar att om vi borde ha en stark riksorganisation som driver frågan om att hålla ner skarvbeståndet istället för att anlägga "gäddfabriker" för att mata skarven
 5. Vad är det vi saknar?

  Skarvproblemet, inte bara i Stockholm, sätter väl fingret på vi saknar mest. En stark riksorganisation, lika stark som jägarnas.
 6. Nissasjöarnas fvof

  Vid Öreryd och Isaberg finns väl kort att köpa till sjöarna, men öringen i Nissan är nog undantagen. Flugfiskesträckorna i Norra Nissandalens Fiskevårdsområde har varit stängda i 10 år. Vår klubb utförde provfiske där åt Länsstyrelsen i några år, och det var glest med öring där.
 7. Nissasjöarnas fvof

  Fiskecampen i Norra Nissandalen gick i konkurs 2005 och har inte återuppstått. Öringfisket i Norra Nissan är lagt i träda.
 8. Vätterharr 2017

  Bra jobbat Magnus, dina rapporter indikerar att vi kan lägga ner alla projekt för att rädda harren i Vättern.
 9. Vätterharr 2017

  Jag blev bekymrad när jag läste att Alf än en gång var tvungen att åka 30 mil för att få harr till Akvariet. Alf skulle rekrytera en flugutterfiskare i Motala som fiskade i Sjöhamrabäckens närhet för att följa upp om stödutsättningarna där gett resultat. Ingen i Motala är intresserad, Alf har t.o.m. annonserat i hamnarna utan resultat. Jag har fått löfte från en fiskare i Granvik att provfiska vid Granviksån där det också gjorts stödutsättningar. Vore det inte ett projekt för dig Magnus G att åka och hälsa på Alf och Akvariet kombinerat med en tur i flytringen vid Sjöhamrabäcken? Man har ju bättre överblick över ett begränsat område sittande i en flytring än roende med en flugutter där man hela tiden måste hålla koll på uttern.
 10. Gäddans roll i ekosystemet + fisketeknik musimitation

  Gäddan är en rovfisk överlägsen alla andra toppredatorer vi har i Sverige. Vill du ha ett harr- eller öringbestånd i bäcken bör du reducera gäddbeståndet. I vår klubbå som nästa varit tom på öring fiskade vi bort c:a 20 enkilosgäddor 2015. nu börjar öringen komma tillbaka.
 11. Lätt packad på fjället...

  Jag har fjällvandrat många gånger och både vandrat och fiskat med vanliga korta gummistövlar.
 12. Enkätundersökning om sportfiske

  På fråga 1 borde väl röding och lax vara med som ett alternativ att kryssa i? Fråga 11 borde skilja på inställningen till minimimått och fönsteruttag. Min erfarenhet från Vättern och rödingfiske är att de "monsterrödingar" som fångats genom åren är stora p.g.a. att de inte har varit fertila under sin levnad. När det gäller minimimått skall det sättas på en nivå att ingen fisk avlivas innan den förökat sig.
 13. Det troliga är väl att de utsatts för en temperaturchock, det får inte skilja mer än max några grader mellan transportkärlet och fiskevattnet. Att öringen som är försurningskänsligare än regnbågen har klarat sig indikerar lågt ph, men då skall det vara ner mot 5,5.
 14. Vätterharr 2017

  Har du missat sidan 62 Magnus? Där kan du läsa i matrisen att harren saknar betydelse, och det gör den för yrkesfisket naturligtvis. Om du läser noga om harren på sidan 43, Indikatorer och måltal, skall fångst per ansträngning i fisket vara lika med eller LÄGRE!! än jämförelseperioden. Jag har varit med i VFFs genomgång för remissvaret och vi har en hel del synpunkter på "harrförvaltningen". Tabellerna på sidan 42 ger en bra bild av läget, område 4 är mina fångster längst ner i sydväst, område 5 är Dans fångster och han fiskar norr om mig (Bankeryd-Habo). De senaste åren har vi två fått 90% av den harr som fångats vid provfiskena.
 15. Vätterharr 2017

  Jag håller med dig till 110% Magnus, men vi som är de sista entusiasterna får skylla oss själva. Du kom väl in i det här i samband med träffen vid Habo SFKs sjöar 2012 som vi fiskeklubbar arrangerade i egen regi. Då var vi hoppfulla och fick ett löfte från Sportfiskarna att de skulle hjälpa till med ett bidrag från deras fiskevårdsfond. Ett av delprojekten som var att fiska bort signalkräftorna i samband med leken i sex åar. Detta krävde att mjärdarna vittjades och betades om minst varannan dag under perioden 1/4-31/5 och jag lyckades mobilisera ett antal pensionärer som egentligen inte var så intresserade av harren att ställa upp. De fick 10:-/mil i bensinpengar, och av de 15´000:- som Sportfiskarna bidrog med fick du 2´100:- som ersättning för de 250 mil du åkt för att bevaka de andra åarna på Västgötasidan. Jag bedömde att övriga som rapporterade hade ändå åkt någon gång för att titta på leken. 2015 fick vi besked på Samförvaltningens möte att budgeten för harrprojektet var ansträngd! Ingvar Thorsholen och jag som, liksom du jobbat ideellt i alla år ifrågasatte pengarna använts. Vi framförde också kritik mot att det inte kommer fram konkreta resultat. Efter många om och men lyckades vi får fram siffrorna, det är offentliga handlingar. Under åren 2012-2014 har det kosta 820´500:-! Av dessa kostnader finns lönekostnader till LST-personal 153´347:-, Jönköping Fiskeribiologi (sekreterarbyrån som skriver rapporterna) 240`253:-. Min uppfattning är att de här pengarna, som i huvudsak kommer från Hav o Vattenmyndigheten som fiskevårdsbidrag hade gjort mer nytta om de gått till laxsmolt. Då hade vi haft något att fiska på. Markus Lundgren (Sportfiskarnas fiskevårdschef som också är suppleant i Samförvaltningen) och jag föreslog ett projekt där vi skulle räkna utvandrande yngel genom att använda de ryssjor som Sportfiskarna har vid sin "gäddfabriker". Besked vi fick från LST var att det inte fungerar!! Jag kommer inte att rapportera några lekharrar förrän det blir ett annat gensvar från LST. Jag hoppas du reagerar likadant Magnus.
×