Hoppa till innehåll

Lennart Grann

Members
 • Antal inlägg

  386
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

25 Excellent

Om Lennart Grann

 • Placering
  Advanced Member
 • Födelsedag 1943-06-21

Information

 • Kön
 • Bostadsort
  Jönköping

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  wetab@comhem.se
 • Telefon
  0706878616

Senaste Profil Besökare

820 profilvisningar
 1. Vätterharr 2017

  Bra jobbat Magnus, dina rapporter indikerar att vi kan lägga ner alla projekt för att rädda harren i Vättern.
 2. Vätterharr 2017

  Jag blev bekymrad när jag läste att Alf än en gång var tvungen att åka 30 mil för att få harr till Akvariet. Alf skulle rekrytera en flugutterfiskare i Motala som fiskade i Sjöhamrabäckens närhet för att följa upp om stödutsättningarna där gett resultat. Ingen i Motala är intresserad, Alf har t.o.m. annonserat i hamnarna utan resultat. Jag har fått löfte från en fiskare i Granvik att provfiska vid Granviksån där det också gjorts stödutsättningar. Vore det inte ett projekt för dig Magnus G att åka och hälsa på Alf och Akvariet kombinerat med en tur i flytringen vid Sjöhamrabäcken? Man har ju bättre överblick över ett begränsat område sittande i en flytring än roende med en flugutter där man hela tiden måste hålla koll på uttern.
 3. Gäddans roll i ekosystemet + fisketeknik musimitation

  Gäddan är en rovfisk överlägsen alla andra toppredatorer vi har i Sverige. Vill du ha ett harr- eller öringbestånd i bäcken bör du reducera gäddbeståndet. I vår klubbå som nästa varit tom på öring fiskade vi bort c:a 20 enkilosgäddor 2015. nu börjar öringen komma tillbaka.
 4. Lätt packad på fjället...

  Jag har fjällvandrat många gånger och både vandrat och fiskat med vanliga korta gummistövlar.
 5. Enkätundersökning om sportfiske

  På fråga 1 borde väl röding och lax vara med som ett alternativ att kryssa i? Fråga 11 borde skilja på inställningen till minimimått och fönsteruttag. Min erfarenhet från Vättern och rödingfiske är att de "monsterrödingar" som fångats genom åren är stora p.g.a. att de inte har varit fertila under sin levnad. När det gäller minimimått skall det sättas på en nivå att ingen fisk avlivas innan den förökat sig.
 6. Det troliga är väl att de utsatts för en temperaturchock, det får inte skilja mer än max några grader mellan transportkärlet och fiskevattnet. Att öringen som är försurningskänsligare än regnbågen har klarat sig indikerar lågt ph, men då skall det vara ner mot 5,5.
 7. Vätterharr 2017

  Har du missat sidan 62 Magnus? Där kan du läsa i matrisen att harren saknar betydelse, och det gör den för yrkesfisket naturligtvis. Om du läser noga om harren på sidan 43, Indikatorer och måltal, skall fångst per ansträngning i fisket vara lika med eller LÄGRE!! än jämförelseperioden. Jag har varit med i VFFs genomgång för remissvaret och vi har en hel del synpunkter på "harrförvaltningen". Tabellerna på sidan 42 ger en bra bild av läget, område 4 är mina fångster längst ner i sydväst, område 5 är Dans fångster och han fiskar norr om mig (Bankeryd-Habo). De senaste åren har vi två fått 90% av den harr som fångats vid provfiskena.
 8. Vätterharr 2017

  Jag håller med dig till 110% Magnus, men vi som är de sista entusiasterna får skylla oss själva. Du kom väl in i det här i samband med träffen vid Habo SFKs sjöar 2012 som vi fiskeklubbar arrangerade i egen regi. Då var vi hoppfulla och fick ett löfte från Sportfiskarna att de skulle hjälpa till med ett bidrag från deras fiskevårdsfond. Ett av delprojekten som var att fiska bort signalkräftorna i samband med leken i sex åar. Detta krävde att mjärdarna vittjades och betades om minst varannan dag under perioden 1/4-31/5 och jag lyckades mobilisera ett antal pensionärer som egentligen inte var så intresserade av harren att ställa upp. De fick 10:-/mil i bensinpengar, och av de 15´000:- som Sportfiskarna bidrog med fick du 2´100:- som ersättning för de 250 mil du åkt för att bevaka de andra åarna på Västgötasidan. Jag bedömde att övriga som rapporterade hade ändå åkt någon gång för att titta på leken. 2015 fick vi besked på Samförvaltningens möte att budgeten för harrprojektet var ansträngd! Ingvar Thorsholen och jag som, liksom du jobbat ideellt i alla år ifrågasatte pengarna använts. Vi framförde också kritik mot att det inte kommer fram konkreta resultat. Efter många om och men lyckades vi får fram siffrorna, det är offentliga handlingar. Under åren 2012-2014 har det kosta 820´500:-! Av dessa kostnader finns lönekostnader till LST-personal 153´347:-, Jönköping Fiskeribiologi (sekreterarbyrån som skriver rapporterna) 240`253:-. Min uppfattning är att de här pengarna, som i huvudsak kommer från Hav o Vattenmyndigheten som fiskevårdsbidrag hade gjort mer nytta om de gått till laxsmolt. Då hade vi haft något att fiska på. Markus Lundgren (Sportfiskarnas fiskevårdschef som också är suppleant i Samförvaltningen) och jag föreslog ett projekt där vi skulle räkna utvandrande yngel genom att använda de ryssjor som Sportfiskarna har vid sin "gäddfabriker". Besked vi fick från LST var att det inte fungerar!! Jag kommer inte att rapportera några lekharrar förrän det blir ett annat gensvar från LST. Jag hoppas du reagerar likadant Magnus.
 9. Lax och fågeldöden

  Du borde passat på att lägga in det på Sportfiskemässan? Kanske något för nästa år? Den typen av föreläsningar saknar jag på mässorna.
 10. Vätterharr 2017

  Det är inte bara engelsmännen som har harren som indikator på rent vatten, det har vi känt till i Sverige och framförallt runt Vättern sedan mitten av 1900-talet. Nu har det ju inte varit dåligt med harr runt Jönköping, trots att det bräddas en hel del avloppsvattnet via dagvattnet. Dunkehallaån har fått sin beskärda del genom åren, men enligt provfiskeresultaten är det den å som levererat mest föryngring av harrbeståndet. Du kan få fram alla fakta om Samförvaltningen om du går in på vattern.org, men för att ge ett snabbt svar så gäller följande: Ordinarie ledamöter i Samförvaltningen får 800:-/sammanträde och reseersättning 18:50:-/mil. De 800:- är ersättning för förlorad arbetsinkomst och är beskattningsbar inkomst. Det är en ganska låg ersättning för en heldag. Suppleanter får ersättning endast när ordinarie ledamot inte är närvarande.
 11. Sportfiskemässan 2017 - vilka kommer?

  Nytt publikrekord både fredag och lördag, förmodligen också söndag och totalt.
 12. Vätterharr 2017

  Var du inte förbi Dunkehallaån? Vi hade ett möte med LST och Jönköpings Kommun för ett halvår sedan, (15/9 2016) och krävde att lekplatsen återställs. Det har ingenting hänt, och ingen har hört av sig. Titto har lagt ut bilder på forumet som visar förödelsen. Jag hade en diskussion med Rasmus på mässan igår och han verkar inte intresserad. Med det gensvaret är jag inte intresserad av att rapportera in några harrobservationer.
 13. Flugfisket idag och förr (hemligvatten)

  Jag ser inte problemet med trängsel vid vattnen, men det beror på att jag aldrig åker till vatten som är beskrivna på internet eller i den kolorerade fiskepressen. Vi har så otroligt gott om bra fiskevatten i Sverige och Norge som inte är kända, och i de flesta fall bättre än de berömda. Fördelen med internet är ju att man kan få fram kartor och satellitbilder överallt. Letar man upp ett vatten, och har lite tur så är man inte tvåa på plats.
 14. Lina till canespö

  Fiskar man med canespön, vilket var enda alternativet när jag började flugfiska i mitten av 50-talet, då är det väl silkeslinor det som fanns då som gäller?
 15. Vad ska man äta för lax?

  Jag har förmånen att kunna fånga min lax i Vättern. Den smakar bra och jag äter den med rent samvete
×