Hoppa till innehåll

Lennart Grann

Members
 • Antal inlägg

  399
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

28 Excellent

Om Lennart Grann

 • Placering
  Advanced Member
 • Födelsedag 1943-06-21

Information

 • Bostadsort
  Jönköping

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  wetab@comhem.se
 • Telefon
  0706878616

Senaste Profil Besökare

1 163 profilvisningar
 1. Vi har problem

  Se den här filmen och fundera över vart vi är på väg. Det finns många bäckar här på sydsvenska höglandet som är i samma situation. I Sverige är problemet svårare att hantera för kräftorna är helig kultur och genererar stora inkomster. Engelsk film om signalkräfta.htm
 2. Edge 1:a sida!

  Tack för informationen, jag trodde att min dator var på väg att lägga av. Är det alla popupannonser som stör?
 3. eDNA - ny metod för att mäta biologisk mångfald

  Jag menar att man med eDNA kan läsa ut att en art förekommer i ett vatten, men inte antal och storlek. Vid de bottenfaunaundersökningar som görs i våra vatten lägger man stor vikt vid artrikedomen. Det är ett mått på vattnets kvalité och PH-värde m.m. Finner man 35-40 olika insektsarter är det ett tecken på att vattnet är bra, men för öringen i en å är inte antalet olika arter det viktigaste, det viktiga är att det finns tillräckligt gott om insekter. Är det för låg individtäthet räcker inte födan till för att hålla ett bra öringbestånd.
 4. eDNA - ny metod för att mäta biologisk mångfald

  Om jag uppfattat rätt så kan man med eDNA se antalet fiskarter som förekommer i ett vatten. Det blir samma fel som på de bottenfaunaundersökningar som görs idag för att undersöka försurningen. Om antalet arter är många (35-40 st.) mår vattnet bra även om individtätheten är mindre än 1000/m2.
 5. Långevallsälven skövlad!

  Nej det kanske inte är relevant att jämföra med Örekilsälven, den är i naturligt opåverkat tillstånd. Om det hade gjorts bottenfaunaundersökningar före och efter grusningen i Långevallsälven så hade nog den största effekten av gruset kunnat utläsas.
 6. Långevallsälven skövlad!

  Tätheterna av laxyngel per 100m2 är c:a 10% av de tätheter som finns i Örekilsälven! Öringyngel saknas? Det skulle vara intressant att hitta en bottenfaunaundersökning från sträckan.
 7. VästkustVåtmark = Myggmark

  Jag såg inslaget på SVT-Jönköping igår kväll och reagerade precis som Kricke vid påannonseringen. Gäddfabriker i våra öringbäckar där vi har problem med att det finns för mycket gädda! Efter att lyssnat på inslaget blev jag nöjd. Här i Jönköpings Län handlar det om att lägga igen diken på mossarna för att återställa efter torvbrytning. Det bör innebära jämnare vattenstånd och mindre humusutfällning i åarna.
 8. Långevallsälven skövlad!

  Så där ser det väl inte ut i Långevallsälven? En kort sträcka med lekgrus och en näringsrik sträcka nedströms. Det man inte verkar förstå i Sverige är att i de områden som täcks med nytt grus slår man ut insektlivet för lång tid framöver.
 9. Fiske i åar som rinner ut i Vättern

  Här i södra delen av Vättern är det endast Tabergsån som det går köpa fiskekort till. Den rinner visserligen ut i Munksjön, men den är ju en del av Vättern. Fisket är stängt för året.
 10. Vad är det vi saknar?

  Vad menar du med öppen jakt på skarv Troutman? Vi har kämpat i Samförvaltning Vättern under flera år för att få till skyddsjakt på skarv i Vättern. Jag menar att om vi borde ha en stark riksorganisation som driver frågan om att hålla ner skarvbeståndet istället för att anlägga "gäddfabriker" för att mata skarven
 11. Vad är det vi saknar?

  Skarvproblemet, inte bara i Stockholm, sätter väl fingret på vi saknar mest. En stark riksorganisation, lika stark som jägarnas.
 12. Nissasjöarnas fvof

  Vid Öreryd och Isaberg finns väl kort att köpa till sjöarna, men öringen i Nissan är nog undantagen. Flugfiskesträckorna i Norra Nissandalens Fiskevårdsområde har varit stängda i 10 år. Vår klubb utförde provfiske där åt Länsstyrelsen i några år, och det var glest med öring där.
 13. Nissasjöarnas fvof

  Fiskecampen i Norra Nissandalen gick i konkurs 2005 och har inte återuppstått. Öringfisket i Norra Nissan är lagt i träda.
 14. Vätterharr 2017

  Bra jobbat Magnus, dina rapporter indikerar att vi kan lägga ner alla projekt för att rädda harren i Vättern.
 15. Vätterharr 2017

  Jag blev bekymrad när jag läste att Alf än en gång var tvungen att åka 30 mil för att få harr till Akvariet. Alf skulle rekrytera en flugutterfiskare i Motala som fiskade i Sjöhamrabäckens närhet för att följa upp om stödutsättningarna där gett resultat. Ingen i Motala är intresserad, Alf har t.o.m. annonserat i hamnarna utan resultat. Jag har fått löfte från en fiskare i Granvik att provfiska vid Granviksån där det också gjorts stödutsättningar. Vore det inte ett projekt för dig Magnus G att åka och hälsa på Alf och Akvariet kombinerat med en tur i flytringen vid Sjöhamrabäcken? Man har ju bättre överblick över ett begränsat område sittande i en flytring än roende med en flugutter där man hela tiden måste hålla koll på uttern.
×