Hoppa till innehåll

Lennart Grann

Members
 • Antal inlägg

  426
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  2

Lennart Grann last won the day on July 20

Lennart Grann had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

51 Excellent

Om Lennart Grann

 • Placering
  Advanced Member
 • Födelsedag 1943-06-21

Information

 • Bostadsort
  Jönköping

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  wetab@comhem.se
 • Telefon
  0706878616

Senaste Profil Besökare

1 537 profilvisningar
 1. Lennart Grann

  Vätterharr 2018

  Jag och många andra som har kämpat för att rädda Vätterns bestånd av harr har varit tacksamma för att inte se någon ny tråd "Vätterharr 2018." Tyvärr dyker den upp nu när säsongen borde vara över. Är det inte patetiskt att räkna vak när ytvattentemperaturen är 20-26 grader i hela Vättern? När jag ser så många vak vid mitt båthus norr om Jönköping lägger jag ut ett nät för att fånga mört till kräftfisket, för det är de som är aktiva och vakar i den vattentemperaturen. Harren hittar nog sin trivseltemperatur (17 grader) på 3-4 meters djup, men där finns det inget att äta nu när signalkräftorna betat ner beståndet av snäckor och musslor. Det är inte den varma sommaren som gör att harren snart är utrotad, det är en främmande invasiv art som äter upp den rom som harren lägger ytligt exponerad på grus/sandbotten i lekåarna. Ett gott råd Magnus, paddla ut till Bastuskäret utanför Hjoåns mynning där var det gott om harr för 20 år sedan, det är ju dessutom närmre att åka från Tidaholm. Det borde vara den plats i Vättern där det finns mest harr, du och dina kompisar i Hjo såg mer harr ( c:a 1200) vid leken i Hjoån än vad vi såg i de andra lekåarna tillsammans. Fundera på om det "fantastiska kräftfisket" som skapats i Hjoån (fångster på c:a 100 kg, 20´000:- kronor per dag) påverkar harrbeståndet.
 2. Lennart Grann

  Vi har problem

  Kräftorna klarar sig nog tyvärr, de kan ju krypa på land tills de hittar en annan vattensamling. Min erfarenhet från de här åren jag decimeringsfiskat är att lågt vattenstånd som det är nu är optimalt för att sätta in en attack. I vårt klubbvatten får jag många kräftor i de burar jag sätter i de djupare hålor som finns i de strömmande partierna. Det verkar som att när det blir för grunt i strömmarna så vandrar kräftorna till de hittar lite djupare vatten. Vid fisket jag gjorde förra veckan och fiskade med 31 burar fick jag alla kräftorna i de sex burar som låg i de djupare partierna av ån. Kör hårt Kricke för nu är det läge att leva upp till EUs direktiv 1143/2014
 3. Lennart Grann

  Vi har problem

  Erfarenheterna av det vi gjort i vårt klubbvatten är att: -Fånga bort så många gäddor som möjligt. De vi fiskade bort när vi började projektet hade öringar 10--25 cm i magen eller signalkräftor. - När gäddorna är decimerade gäller det att fiska bort de signalkräftor som gäddorna skulle "hjälpt till" med att decimera. - Fiskar man hårt på signalkräftorna i en öringbäck och fiskar bort de som är könsmogna kan beståndet hållas på en hanterbar nivå.
 4. Lennart Grann

  Vi har problem

  Sträckan elfiskades i fredags och antalet öringar var glädjande stort. Förra året fångades det 11 0+ (årsyngel) och det var det mesta på de 30 år som det elfiskats där. I år fick vi 23! Anledningen till att öringen ökar är att vi decimeringsfiskat hårt på gädda några år där nu. Signalkräftor fick vi 3, en som var 1 cm (född för några veckor sedan) en 3 cm (född i fjol) och en 7 cm född 2016. Idag har jag vittjat burar på en annan av sträckorna som jag fiskade "ren" 2016. På 31 burar fick jag 38 kräftor och det är glädjande lite. Ingen var över 10 cm och det tyder på att de var för små (årsyngel) för att fångas 2016.
 5. Lennart Grann

  Vi har problem

  Snäckor och musslor har inte funnits på många år och någon professionell bottenfaunaundersökning är inte gjord, men nattsländorna börja komma tillbaka.
 6. Lennart Grann

  Vi har problem

  Nu kan jag rapportera om årets första decimeringsfiske. En sträcka i klubbån som jag fiskade "ren" 2016, jag hade alltså ute kräftburar i flera dagar tills det inte blev någon fångst. Förra året elfiskades den och då fick vi 4 kräftor. Nu i veckan hade jag i 15 mjärdar på sträckan och upp- och nedströms och fick 11 kräftor. Det är inte oroväckande många, inte mer än ett normalt bestånd av flodkräfta som öringen klarar av att leva med. I början av juli kommer sträckan att elfiskas igen och med det låga vattenstånd som råder bör vi hitta de kräftor som ev finns kvar. Återkommer med rapport efter elfisket.
 7. Lennart Grann

  Säveåns öringfiske (Floda/Hedefors)

  Harr lär nog inte fungera i Säveån, där finns det förmodligen lika mycket signalkräftor som i Hjoån. I de rapporteringar av lekande harr har man sett mer harr i Hjoån än i de andra åarna tillsammans, trots det har det bara vid ett enda tillfälle fångats harr i närheten av Hjo vid de provfisken med flugutter som vi gjort.
 8. Lennart Grann

  Vi har problem

  Vi får se när hanteringsprogrammet blir fastställt den 30/6. Förmodligen kommer väl de ekonomiska intressena att få företräde. Vi hade möte i Samförvaltning fiske i Vättern förra veckan, då var Lennart Edsman Sveriges främste expert på kräftor och höll ett föredrag. Allt han beskrev om signalkräftans påverkan på den biologiska mångfalden är jag överens med honom om. Bl. a. listade han vad signalkräftorna äter, musslor, snäckor och iglar. Min kommentar var att "läser man bottenfaunaundersökningar så det som regel att "musslor, snäckor och iglar saknas", den mest värdefulla näringsresursen för öringen.
 9. Lennart Grann

  Öringbäcken...

  Där är nog öringen utkonkurrerad.
 10. Lennart Grann

  Tjuvfisketråden No.1

  Det verkar som att tråden håller på att klinga av. Hoppas och förväntar mig att Kricke och Troutman rapporterar hur det går i årets kräftfiske enligt EU-direktivet 1143/2014. Jag kan rapportera mina resultat de senaste åren. Jag var med och drog igång Norra Nissandalens FVO för 25 år sedan, ett projekt som jag då tyckte var helt fantastiskt. Två mil i Nissan och en mil i ett biflöde som heter Svanån där Nissanöringen gått upp för lek. Den övre halvmilen i Nissan är (enligt min uppfattning) den finaste öringsträckan söder om Dalälven, där var reglerna från början att fiska på ett naturligt bestånd av öring med ett minimimått på 25 cm. De nedre delarna av Nissan var ingen bra öringbiotop, där sattes det ut regnbåge med gott resultat. Det byggdes en fiskecamp med stugor för uthyrning och en samlingslokal med pub. Under ett tiotal år på 90-talet var det fullbokat med fisketurister, det kördes dagsturer med buss från Köpenhamn med fisketurister och framtiden såg ljus ut. I början av 2000-talet hände något, de inplanterade regnbågarna försvann, öringen på den övre sträckan försvann. De tillresande fisketuristerna tröttnade och valde andra alternativ, 2005 gick verksamheten i konkurs och då trädde länsstyrelsen in och bestämde att fisket skulle läggas i träda i 10 år. Efter fem år fick vi ( Södra Wetterbygdens Flugfiskeklubb) en förfrågan om vi ville medverka till ett provfiske i området. Jag var naturligtvis en av de som ställde upp men vad gav det för resultat? Länsstyrelsen anlitade en "fiskeribiolog" som skickade till oss excellmallar där vi skulle fylla i hur långa spön vi använde hur långa tafsar vi hade och vilka flugmönster vi använde! Det skiter väl öringen fullständigt i? det fjärde året av projektet erbjöd jag och en kompis fiskevårdsområdet att utföra ett provfiske efter signalkräfta och det tyckte styrelsen i fiskevårdsområdet (trots Länsstyrelsens protester) var ett bra initiativ. Det bör påpekas att styrelsen i fiskevårdsområdet med 60 delägare var redan när området bildades överens om att det inte skulle planteras in signalkräftor i området. Resultatet av vår provfiske var deprimerande. På tre timmar var burarna fulla med kräftor och betet uppätet. Ett resultat av att fiskevattenägare längre upp i åarna illegalt planterat in signalkräftor i början av 90-talet när vi hade förhoppningar om att skapa ett unikt strömfiske i södra Sverige.
 11. Lennart Grann

  Tjuvfisketråden No.1

  Hej Kricke. I Bifogad fil ser du hela organisationen med e-post och telefonnummer. När det gäller "förvaltningen" av signalkräftan i Vättern skall de enligt utsago från Alf Hultqvist som är ordinarie representant ha lämnat ett remissvar, men jag hittar det inte på Sportfiskarnas hemsida. Markus Lundgren som är suppleant är sällan med på några möten. Han tituleras väl "Fiskevårdschef" hos Sportfiskarna numera? Jag är också suppleant som du ser och det är fritt fram enligt arbetsordningen att suppleanterna deltar i mötena för att hålla sig uppdaterade och stötta den ordinarie. Jag är med på de flesta mötena. Betr. Sportfiskarna anser jag att de borde agera rikstäckande i frågan om signalkräftorna för det är ett nationellt problem. Vättern är bara ett, om än det största exemplet , på vilken invasiv art det är. Bilaga-SF-Ledamöter.pdf
 12. Lennart Grann

  Tjuvfisketråden No.1

 13. Lennart Grann

  Tjuvfisketråden No.1

  En fundering, Kricke och Troutman som har lite erfarenhet av problemet är inne och diskuterar, men var är alla andra flugfiskare? Har de dåligt samvete för att de "förstärkt" ekosystemet hemma i bäcken? Jag är så gammal så att jag fick uppleva när försurningen smög på oss och skadade våra öringbäckar. Elritsan försvann och insektslivet minskade och därmed öringen. Den processen tog 20 år, men nu är problemet under kontroll. Signalkräftan är ett mycket större problem och den enda kända lösningen idag är att börja försura igen till nivåer så att de (och övrigt liv i bäcken) inte kan föröka sig med all annan skada som det innebär. Det finns ett antal projekt för att öka beståndet av flodpärlmussla, men ingen verkar förstå varför det inte finns yngre flodpärlmusslor. Unga flodpärlmusslor har tunna skal och är ett lätt byte för signalkräftorna. I nästan varenda bottenfaunaundersökning som görs finns en kommentar "Snäckor musslor och iglar saknas", de lättaste bytena för signalkräftorna! Varför reagerar ingen? Ja se pengar.
 14. Lennart Grann

  Tjuvfisketråden No.1

  Lägger upp den här så att Kricke inte bör känna sig som en tjuvfiskare, jag stöder mig på det här EU-direktivet när jag bekämpar ohyran. Invasiva arter EU 1143-2014.docx
 15. Lennart Grann

  Tjuvfisketråden No.1

  Bra jobbat Troutman, jag tänkte inte så långt som att även rapporter från övriga EU-länder är skrivna på engelska, jag har letat efter engelska. Bifogar en från river Tee och där sätter man inledningsvis en prislapp på sportfisket. Jag är också förvånad och bekymrad över att inte Sportfiskarna har uppmärksammat problemet och agerat. Findlay_JDS_Impacts_of_signal_crayfish_on_stream_fishes.pdf
×