Hoppa till innehåll

Carpe Diem

Members
 • Antal inlägg

  15
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

0 Neutral

Om Carpe Diem

 • Placering
  Member

Information

 • Kön
  Male

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  janne.sandqvist@comhem.se
 • Telefon
  070-5111754

Senaste Profil Besökare

185 profilvisningar
 1. Hejsan, Har idag bl.a. ett Orvis Helios 2 (9', #4, midflex) för torrflugefisket. Funderar nu på att skaffa ett komplement till detta spö för nymf- och lättare streamerfiske, och torrflugefiske lite blåsigare dagar. Har tänkt mig ett spö i #5 (9'). Gillar inte spön med hög svingvikt, utan vill ha ett spö med "lätt känsla" i handen. Skulle gärna ha ett lite snabbare spö för detta ändamål, och har funderat på Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D. Kanske Gary Loomis Asquith, men det verkar vara svårt att få tag på i Sverige... Vet ju att det finns många här på Edge med stor erfarenhet av såväl Hardys som Orvis spön, så vad säger ni om Wraith mot Helios 3D i klass 5? Har god erfarenhet av Danielssons rullar, så det kommer troligtvis bli en F3W 2six eller F3W 4seven till spöt. Vilken storlek är att föredra? Har F3W2six på Helios 2:an i klass 4, men funderar på om en likadan skulle bli för liten på spöt i klass 5. Som sagt, gillar inte alls när spöt blir framtungt, så är inte så bekymrad över att Danielsson-rullarna väger 137 (2six) resp 148 (4seven) gram. Har ni förslag på alternativ till Wraith och Helios 3D så får ni jättegärna komma med dem, men låg svingvikt är avgörande för mig... Tack på förhand!
 2. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Vit färg på backingen verkar i alla fall vara vad som gäller. "Vitt is da shit" med andra ord... 😊 😉 Visar säkert på min okunskap när jag ställer denna fråga, men vad är egentligen skillnaden konstruktionsmässigt mellan säg Vision Bäkkäri eller Dacspun och en flätlina avsedd för spinnfiske? Bara kul att veta... 😊
 3. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Så är det nog... 😊
 4. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Som Jonas_P skriver, det var just utrymmet jag var ute efter, dvs att få på lite mer backing på rullarna, där det ibland blir tight om utrymme. Jonas, även jag är inne på att genomgående köra med vit backing framöver. Kanske lite off topic, men köpte en ny rulle häromdagen till de små spöna, en Scierra Traxion 1 2/4 Click System: Måste säga att rullen verkar riktigt välbyggd och "rejäl" för att väga 82g, och väldigt billig! Har hängt dit den på mina spön i klass 3, Orvis Clearwater och MSX Emerald (båda 7,6'). Tycker den balanserar dem riktigt fint, hoppas intrycket består när jag lagt på lina och backing (har ju inte köpt backing än... ).
 5. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Låter ju riktigt bra! 😊 Finns Dacspun i olika färger? Vad kör ni med för kulör i så fall? Färgar den av sig något när den blir blöt (som många flätlinor gör)? Skulle ni köra samma grovlek i säg klass 3 och 6? Eller den kanske bara finns i en dimension? Tack för att ni tar er tid att svara! 👍😊
 6. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Bara för att kolla så att jag hänger med, beter sig alltså din Dacspun (0,25 mm, 28lb) annorlunda på spolen än den något grövre flätlinan du testade (Sufix Braid 832 i 0.28)?
 7. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Tack för svar! Är Dacspun något tunnare är "vanlig" backing? Vore ju bra om man kan spara lite utrymme på spolen...
 8. Hej, Har försökt söka en del här på Edge när det gäller vilka dimensioner på backing (flätlina) som är lämplig för olika linklasser och fisken, men inte hittat så tydliga svar. Exempelvis har jag i några inlägg hittat rekommendationer om att man inte ska använda tunnare lina än 0,35 mm, då det annars finns risk för att linan "skär in" i underliggande backing vid belastning (särkilt om man inte spolat på linan "hårt"), medan andra verkar använda linor med grovlek kring 0,20-0,23 mm med gott resultat. Jag fiskar mest klass 3-6, och undrar därför om någon skulle vilja hjälpa mig med tips på hur man ska tänka? Vore ju bra att kunna använda tunnare backing på de mindre rullarna man har, och där spolutrymmet är mindre, men man vill ju att det ska funka utan problem... Har ingen erfarenhet av att använda flätlina som backing, utan har tidigare använt traditionell dacronlina. Kan man ex tänka att 0,20 mm kan fungera för klass 3-4 och ex 0,26 till klass 5-6, eller är jag helt fel ute? Linornas hållbarhet är väl inget problem antar jag, men lite grövre linor står väl emot nötning mot stenar etc bättre. Tar tacksamt emot era erfarenheter, tips, tankar och rekommendationer!
 9. Tack för att du tog dig tid att svara Ixoye! Har köpt en Cortland Trout Boss Htx till Heliosspöt, och det blev en Cortland 444 Modern Trout till Clearwaterspöt. Båda linorna i "rätt klass". Modern Trout är ju inte direkt något kortklumpslina, utan påminner mer om Rio Gold i taperingen, med en längre baktapering. Kan nog passa bra till ett lite softare spö som Clearwater tror jag, men en kortklumpslina för att få spöt att ladda snabbare med mindre lina ute får jag nog införskaffa så småningom. Ska då verkligen överväga Barrio Smallstream. Har nu, utöver Clearwater-spöt, även ett MSX Emerald i samma längd och klass (7,6', #3). Kanske kan ha en Barrio Smallstream till det spöt... Upplever Clearwater-spöt som lite mjukare än MSX Emerald, med lite tunnare klinga och aningen mindre swing weight. Ser verkligen fram emot att lära mig mer om finfiske i små vatten! Blir spännande att höra vad du tycker om Rio Creek så småningom. För finfisket i lägre klasser, hur många meter backing brukar du lägga på? Använder du flätlina, grovlek i så fall? Tack än en gång för respons, uppskattas verkligen!
 10. Hej, Just införskaffat ett Orvis Helios 2 (9', #4, mid flex) och funderar nu på lämplig lina. Kommer att fiska i såväl strömmande vatten (ex Dammån, Jämtland) men även i fjälltjärnar etc. Kommer använda en Danielsson F3W 2Six till spöt. Är detta spö underklassat, så att man tjänar på att använda en lina som är ½-1 klass för tung jämfört med sin angivna klassning, eller ska jag satsa på en lina som är "rättklassad"? Tänker exempelvis på Cortland Trout Boss Htx som väl är en klass tyngre än sin angivna klassning. De linor jag funderat på är (alla i klass 4): Cortland Trout Boss Htx Rio Gold Rio InTouch Perception Royal Wulff Triangle Taper SA Mastery MPX SA Frequency Boost Teeny WF Floating Cortland 444 Modern Trout Har även köpt ett Orvis Clearwater (7,6', #3) för det lättare fisket, och jag skulle även här vara mycket tacksam på förslag på linor. Hur är det med detta spö, är det rätt klassat så man bör gå på en "rättklassad" lina, eller mår även detta bra av en lina som är något tyngre? De linor jag funderat på är ex (alla i klass 3): Cortland 444 Modern Trout Rio Gold SA Frequency Trout Teeny WF Floating Rio Avid Med Clearwater-spör lär jag fiska i mer "trånga lägen" där rollkast blir viktigt, bör jag då gå på en lina med lite längre baktapering som ex Cortland 444 Modern Trout eller Rio Gold? Just nu är jag inne på en Cortland Trout Boss Htx till Helios-spöt och en Cortland 444 Modern Trout till Clearwater-spöt, men jag ändrar mig hela tiden... Så därför tar jag mycket tacksamt emot tips, rekommendationer och erfarenheter.
 11. Carpe Diem

  Ryobi 255 MG - byta vevriktning?

  Hej Tony, Heter din rulle då MGS, och ej bara MG? Smart tips med haspelöglan! Limmade du dit den? Vilken linvikt (#) har linan på din rulle?
 12. Carpe Diem

  Ryobi 255 MG - byta vevriktning?

  Tack för tipset! Har även funderat på ett TFO BVK 8' #3, alt ett TFO Finesse 7,9* #3. BVK-spöet är säkerligen lite snabbare, men Finesse har ju också gott rykte.
 13. Carpe Diem

  Ryobi 255 MG - byta vevriktning?

  Hej, Tack för snabbt svar! Som newbie på detta forum vill jag bara säga att jag är grymt imponerad över den härliga stämning som verkar råda mellan medlemmarna, och den kompetens som finns samt villighet att dela med sig av den. Stor eloge!!! På min rulle sitter kuggkransen på spolen, inte på stativet. Rullen "knarrar" mer i en riktning, och det är på utgående lina precis som "Bigsalmon" skrev. Tog fasta på tipset att vända på bromsklacken, och det fungerade riktigt bra! Det är nog inte tänkt att man ska vända på den, men nu funkar det så att den mer ljudliga knarren hamnar på utgående lina fast med veven till vänster. När jag vevar in får jag dock ett diskret missljud vid en viss punkt varje varv, men det kan jag leva med! Fördelen är även att om jag ställer ner bromsen på "noll" så blir rullen helt tyst i båda riktningar, dock helt utan bromsverkan (spolen löper fritt). Men det kan ju vara skönt i vissa sammanhang att den är helt tyst. Bromsen är ju i ärlighetens namn inte så väldigt jämn/bra från början. Åter igen, stort tack! Kanske har ni även något tips på trevligt myggspö? Gärna ett lätt spö (låg vikt på klingan = låg svingvikt) med skön fiskekänsla. Helst vill jag även att det ska ha "lite ryggrad" om man ibland är vi en fjällsjö och vill kunna lägga ut lite längre kast. Inte så några krav, eller hur??
 14. Carpe Diem

  Ryobi 255 MG - byta vevriktning?

  Hej, Jag har en Ryobi 255 MG som i princip är oanvänd. Har nu fått för mig att köpa ett "myggspö" till rullen för att använda till det lättare fisket. Rullen är dock högervevad!! Är det någon som möjligtvis vet om det går att byta vevriktning på den?? Jag vore så tacksam om någon kan hjälpa mig. Kanske har någon även tips på lämpligt spö till rullen (minst 4-delat, ca #3)?? Har även en fråga till från en som är okunnig. Finns det spolar utan till rullen som inte "knarrar"? Eller är det då en speciell version av rullen? Har något svagt minne av att det fanns versioner av Ryobis magnesiumrullar som inte hette MG, utan MGS (där jag antar att bokstaven S står för Silent eller något sådant).
 15. Carpe Diem

  Highlander 9' #5?

  Har någon möjligtvis erfarenhet av Highlander 9' #5? Ex aktion, finish eller om det finns några problem med detta spö? Har nyligen tagit upp detta med att flugfiska igen efter ett antal års frånvaro. Tänkte nu att jag skulle införskaffa ett nytt spö för inte alltför mycket pengar för att komma igång. Alltid kul med nya grejor! Har även kikat på en del reor och aktioner på Fenwick Techna AV och Shimano Biocraft Xtr-A. Hur står sig dessa spön mot Highlander? Tacksam för alla synpunkter! Även för förslag på andra tänkbara spön.
×