Hoppa till innehåll

Carpe Diem

Members
 • Antal inlägg

  26
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

0 Neutral

Om Carpe Diem

 • Placering
  Member

Information

 • Kön
  Male

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  janne.sandqvist@comhem.se
 • Telefon
  070-5111754

Senaste Profil Besökare

240 profilvisningar
 1. Carpe Diem

  Harrfiske i Dammån (Jämtland)?

  Tack för tips HaLster! Ska kika på lugnvattnet nedom Rismyrsströmmen på kartan. Är det besvärligt att ta sig dit? Kommer ju ha familjen med mig... Om du har lust får du jättegärna tipsa om vilka streamers du kör med (modell, färger, storlek etc)? Använder du flytlina, eller sjunk-/sinktiplina?
 2. Carpe Diem

  Harrfiske i Dammån (Jämtland)?

  Tack för svar och tips! Redbeeerd, det är tydligen något jag inte vet när det gäller Karlssons... Är det något jag bör känna till? För onda ögon vill man ju undvika... Har själv sett en hel del vak, men inte fiskat, vid utloppet från Dalsjön. Men det såg mest ut att vara småharr... Vet ju att det går riktigt fin öring i Dammån. Vad kör ni för klass på utrustning vid öringfisket? Trevlig helg!
 3. Carpe Diem

  Harrfiske i Dammån (Jämtland)?

  Hej, Kommer att tillbringa v30-31 i Bydalen vid Dammån (Jämtland) i sommar. Skulle därför vara väldigt tacksam för tips på bra fiskeplatser i Dammån. Tänkte främst sikta på harr, men den finns förstås även fin öring i Dammån... Har ex hört talas om sträckorna "Karlssons", Rismyrsströmmen och utloppet vid Dalsjön (där vi har stugan). Vi har planerat att anlita en fiskeguide en dag för att få tips och råd, men jag tar jättegärna emot tips på fiskeplatser och flugval etc.
 4. Carpe Diem

  Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D, eller annat?

  Påverkas ett spös förmåga att bära lång lina i luften negativt av en mjukare topp (ex Zephrus) jämfört med ett spö med styvare topp och djup aktion (ex Wraith)? Bara nyfiken...
 5. Carpe Diem

  Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D, eller annat?

  Låter jättebra! Blir nog att satsa på ett Wraith #6. Gissar att du inte ska sälja ditt?
 6. Carpe Diem

  Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D, eller annat?

  Tack för svar Jonas! Kul att det är fler som uppskattar XTR-A, trodde jag var ganska ensam om det... Gissar att en Wraith #6 inte direkt konkurrerar med XTR-A, då väl utvecklingen gått mycket framåt sedan XTR-A kom ut. Men gillar XTR-A ändå... När du jämför Wraith #6 med andra snabba femmor, tycker du presentationerna av en torrfluga blir lika bra också? Upplever du att Wraith är "rättklassat", eller mår det bra av en lina som ligger en ½-1 linklass över för att få det att börja jobba? Vilka spön du räknar upp, först Artisan och sedan HBX... Blir riktigt kul att ta del av dina erfarenheter av HBX när du hunnit testa!
 7. Carpe Diem

  Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D, eller annat?

  Håller med dig Ixoye, har man ett Zephrus 8,6' #4 och ett Wraith 9' #6 så kan man nog inte skylla något på utrustningen... Skulle du/ni hellre välja ett Wraith i klass 6 som komplement till mitt Orvis H2 #4 (mid flex), istället för ett Wraith #5? Fiskar inte så vansinnigt ofta större streamers, och gör jag det så använder jag mitt Shimano Biocraft XTR-A 9,6' #6. Vet att Shimano inte har så gott rykte i alla kretsar, men jag tycker faktiskt att det är ett trevligt spö. Trevlig helg!
 8. Carpe Diem

  Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D, eller annat?

  Hej, Tack för alla svar! Har nu "butiksvippat" på Wraith, Zephrus, Jet och Shadow. Det jag slogs av var hur väldigt lätt i klingan Wraith kändes (låg swingweight), faktiskt även något lättare än Zephrus i motsvarande klass och längd. Kanske inbillning, men det var min spontana känsla i alla fall...
 9. Carpe Diem

  Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D, eller annat?

  Grendel, tycker du att det är stor skillnad på Zephrus och Wraith?
 10. Carpe Diem

  Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D, eller annat?

  Tack för alla svar! 😊👍 Så vad tror ni blir bästa komplementet till mitt Orvis Helios 2 (9', #4, midflex)? Wraith, Zephrus eller HBX? Vad skulle ni välja?
 11. Carpe Diem

  Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D, eller annat?

  Tack för svar och massa tips! Mosbricka, låter trist att byggkvaliteten verkar så tveksam på Helios 3, tycker ju att den är helt ok på mitt Helios 2. Toppen att du kunde jämföra mot just Wraith! Har aldrig ägt ett Hardy-spö, så är väldigt sugen på ett sådant, men ska absolut kolla in Vision XO och TSD Aurum. Hur är det med Radian, har sett en del kommentarer om att det har lite hög swingweight, men vet inte om det stämmer... Upplever ni att det är en verklig skillnad i byggkvalitet mellan de Hardy-spön som tillverkas i Alnwick (Artisan, HBX) och de som tillverkas i Korea (ex Wraith, Zephrus)? Vari ligger skillnaden i så fall? Är Zenith tillverkat i Alnwick eller Korea? Utifrån att ni känt på HBX, var skulle ni säga att det ligger i "snabbhetsgrad"? Någonstans mellan Zephrus och Wraith, eller? Är väl Sintrix 440 i HBX och Sintrix 550 i Wraith om jag förstått det rätt... En sak till... Går det överhuvudtaget att köpa Asquith i Sverige idag? Trevlig helg allesammans!
 12. Hejsan, Har idag bl.a. ett Orvis Helios 2 (9', #4, midflex) för torrflugefisket. Funderar nu på att skaffa ett komplement till detta spö för nymf- och lättare streamerfiske, och torrflugefiske lite blåsigare dagar. Har tänkt mig ett spö i #5 (9'). Gillar inte spön med hög svingvikt, utan vill ha ett spö med "lätt känsla" i handen. Skulle gärna ha ett lite snabbare spö för detta ändamål, och har funderat på Hardy Wraith eller Orvis Helios 3D. Kanske Gary Loomis Asquith, men det verkar vara svårt att få tag på i Sverige... Vet ju att det finns många här på Edge med stor erfarenhet av såväl Hardys som Orvis spön, så vad säger ni om Wraith mot Helios 3D i klass 5? Har god erfarenhet av Danielssons rullar, så det kommer troligtvis bli en F3W 2six eller F3W 4seven till spöt. Vilken storlek är att föredra? Har F3W2six på Helios 2:an i klass 4, men funderar på om en likadan skulle bli för liten på spöt i klass 5. Som sagt, gillar inte alls när spöt blir framtungt, så är inte så bekymrad över att Danielsson-rullarna väger 137 (2six) resp 148 (4seven) gram. Har ni förslag på alternativ till Wraith och Helios 3D så får ni jättegärna komma med dem, men låg svingvikt är avgörande för mig... Tack på förhand!
 13. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Vit färg på backingen verkar i alla fall vara vad som gäller. "Vitt is da shit" med andra ord... 😊 😉 Visar säkert på min okunskap när jag ställer denna fråga, men vad är egentligen skillnaden konstruktionsmässigt mellan säg Vision Bäkkäri eller Dacspun och en flätlina avsedd för spinnfiske? Bara kul att veta... 😊
 14. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Så är det nog... 😊
 15. Carpe Diem

  Grovlek på backing (flätlina) klass 3-6?

  Som Jonas_P skriver, det var just utrymmet jag var ute efter, dvs att få på lite mer backing på rullarna, där det ibland blir tight om utrymme. Jonas, även jag är inne på att genomgående köra med vit backing framöver. Kanske lite off topic, men köpte en ny rulle häromdagen till de små spöna, en Scierra Traxion 1 2/4 Click System: Måste säga att rullen verkar riktigt välbyggd och "rejäl" för att väga 82g, och väldigt billig! Har hängt dit den på mina spön i klass 3, Orvis Clearwater och MSX Emerald (båda 7,6'). Tycker den balanserar dem riktigt fint, hoppas intrycket består när jag lagt på lina och backing (har ju inte köpt backing än... ).
×