Hoppa till innehåll

Långedrag

Members
 • Antal inlägg

  79
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

4 Neutral

Om Långedrag

 • Placering
  Member
 • Födelsedag 1988-10-29

Information

 • Kön
  Male
 • Bostadsort
  Göteborg

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  daniel.r.rickert@gmail.com
 • Telefon
  0721515460

Senaste Profil Besökare

688 profilvisningar
 1. Zap-A-Gap vs. Loctite

  Men ändå att utskjutande lim på sidorna om ytorna kan vara mjuk flera timmar efter? Något känns lite konstigt, får testa lite mer.
 2. Zap-A-Gap vs. Loctite

  Har endast testat Zap a Gap och jag tycker mitt torkar riktigt långsamt. Speciellt om man har lite tjockare lager till t.ex. att göra öglor på fluglina, eller limmar ihop saker förutom flugor, då kan det vara flera timmar innan det härdar. I bindtråd, i alla fall över 5 min och ännu längre om man har på mycket. Någon som har samma erfarenhet? Eller om mitt ett månadsex eller har blivit dåligt av någon anledning... Vill minnas att det fungerade bra första gången bara, om ens då.
 3. Chuck/käft till bindstäd (ex. regent)

  Söker en chuck av något slag till ett bindstäd (endast chuck). Enda kravet är att det ska vara lämpligt för de normala krokstorlekarna och bra funktionsmässigt. Kan vara allt från extra-chuckar till finare bindstäd som ni har liggandes, till indien-kopian Regent vise. Det sistnämnda kan jag tänka var och varannan har undanstoppat hemma då det är ett vanligt introduktions-städ Håller på att experimenterar lite att bygga ihop ett specialbindstäd själv. Utgått från en chuck till ett Regent, men tror jag kan ha förstört det bortom räddning. Kom med förslag!
 4. Köpes: Spey hackle salmon pink (styck)

  Ute efter några fjädrar av det omtalade materialet till Pattegrisen. Vill mest prova att binda upp ett par i original-utförande. Någon som sitter på en nacke och vill sälja några dugliga fjädrar till överpris?
 5. Tält

  Inför första riktiga fjällturen googlade jag i veckor för att hitta ett bra tält, tyvärr slutade det alltid med att rekommendationen överallt var "Hillebergs". Var inte riktigt prio på listan att investera i ett bra tält då, så tog en chansning och gick på ett billigt tält som var bra på pappret, dock utan några riktiga recensioner som kunde säkerställa det.Så det blev ett Truenorth arctic dome 3p: https://www.friluftsvaror.se/talt/fjalltalt/truenorth-arctic-dome-3p Väger in på 4kg tyvärr, så ingen riktig lättviktare. Dock billigt och står emot vatten bra på pappret. Kupolkonstruktionen kändes som det säkraste kortet när man tar ett tält från ett no name-märke. Hur som haver, detta tältet har testats i den värsta storm jag varit med om på tundran, blandat med tre dagars ösregn till och från. Men det stod kvar och höll torrt. Ska erkänna att man var man lite orolig när en tältbåge stod böjd inåt pga stormen en hel natt, men inga synliga skador efteråt. Varit lite sugen på att testa deras Arctic tunnel för att komma ner lite i vikt, men vet inte om jag vågar lita på det i samma slags storm i fjället (?): https://www.friluftsvaror.se/talt/fjalltalt/truenorth-arctic-tunnel-3p
 6. Jag kikade för ett tag sedan runt på diverse hemsidor för extra linser till mina solglasögon, tänkte slå slag i saken och prova. Men problemet är att det ena stället lovar mer hightech-trams än det andra. Så jag undrar om någon har provat på att beställa ersättningslinser från något företag och som ni kan rekommendera? Brukar ju oftast finnas de klassiska stora klassiska märkena bland solglasögon, kanske inte så mycket bland de som marknadsför sig inom fiske.Här är några exempel på ersättningslinser i olika former: https://www.revantoptics.com/replacement-lenses-ray-ban-justin-51mm-rb4165 https://www.thesunglassfix.com.au/sunglass-lenses/ray-ban-rb4165-justin-new-sunglass-lenses-54mm-wide Har själv ett par Ray ban med brun/vita(gradient) polariserande, dessa tycker jag dock ger lite väl mycket insläpp om det är stark sol då de inte är helfärgade. Så min tanke var att komplettera med ett par svarta eller grå för stark sol och ett par gula för mulna dagar, polariserande då så klart. Så min fråga, vilka uppsättning av färger tycker ni fungerar bäst i praktiken? Sen finns det ju fotokromatiska, är det något att ha för fiske? Speglade, bara flashigt trams?
 7. Hur dubba marabou?

  Det är så alltså.. Nypa av och lägga på direkt eller försöka bolla ihop det lite?
 8. Hur dubba marabou?

  Väcker liv i en gammal tråd. Jag har länge försökt komma fram till hur original-dräparmasken görs. Har inte bundit något själv så kan inte riktigt klura ut det själv än. När ni säger att man ska dubba maraboun direkt på tråden, utan splitta eller dubbingloop, menar ni då att man bara lägger på den med vax eller "snurrar" på den på tråden och binder in? Jag har hittat en förklaring av Tellis själv, men förstår inte i vilket av momenten han menar i klippet - Snurra in på tråden eller lägga på kroken och binda in? http://tellis-flugfiske.se/2016/01/17/nya-material-i-shoppen/ "Du kan dubba på vilket sätt du vill egentligen och sedan borsta upp den lite extra. Här kan du se lite olika sätt! https://www.youtube.com/watch?v=z3VzqNUhGHg Jag spinner alltid in dubbingen som i klippet, det ger bäst volym!"
 9. Egen D-loop/håvögla till vadarjacka

  Den sista är nog svår att ha en säker lösning för... Men med en magnet-koppling och sen ett elastiskt senilsnöre så är man i alla fall skyddad från att grenar och fors ska sno ens håv!
 10. För den som är intresserad är detta en gör det själv-beskrivning för att fixa dit en D-loop/ögla på vadarjackor för att fästa håven. I efterhand skulle jag nästan säga att detta är på gränsen till ett gör det inte själv-projekt... Har en nätt vadarjacka som jag gillar, men som dumt nog saknar någon slags ögla på ryggen för håven (Orvis Encouter). Efter att ha läst diverse trådar om alternativa lösningar för att fästa eller bära utan att hitta något som passade mig gav jag mig in i skrädderi-världen. Vill bestämt ha håven på ryggen, och så är det med det. Hittade väldigt lite info om hur man lyckas sy något i en regnjacka med lyckat resultat, mer än att man vanligtvis har limmade sömmar med någon slags speciell tejp. Jag gjorde dock som så att jag letade fram en tygbit från en gammal regnjacka och vek den dubbelt för att hålla D-loopen. Jackan är bara en skaljacka i relativt tunt tyg, så satte även en dubbel tygbit på insidan för att stärka upp. Tog hjälp av någon som kunde styra en symaskin, för så duktig är jag inte själv, och sydde längs kanterna i en kvadrat och ett kryss. Detta kändes som det borde vara starkt nog för någorlunda belastning, men samtidigt sitter allt fäst i ett tyg-lager. Detta i sig var rätt pilligt. Sen kommer själva läckage-testet. Jag trodde ju att jag var smart genom att välja ett tyg som var vattentätt, men det visade sig inte spela någon roll. Var öppna sömmar lite här och var på den yttre vikta tygbiten, samt trådarna sög in vatten på nolltid. Hade dock en plan B som jag hade räknat med att behöva göra från första början, täta med Aquasure. Strök på ett bra lager under kanterna på den inre biten, runt om och på. Ännu mer trixande.. Efter detta gick dock vattentestet hem! Verkar förhoppningsvis som att jag inte behöver täta något från utsidan, men verklighetsbaserade test av täthet och styrka återstår. Var inne på att försöka att bara limma dit den yttre biten, men tänkte att det inte skulle vara starkt nog. Ett mellanting hade istället vara att strunta i den inre tygbiten, då hade man kunnat täta från insidan väldigt smidigt. Känns dock lite lurigt med att lättare kunna dra sönder jackan då. Kom gärna med egna lösningar eller förslag om ni har! Summa summarum, köp en vadarjacka med färdig ögla...
 11. Hardy Zenith klass 5

  Hur många Zenith har du lyckats förbruka egentligen? Vet inget specifikt om skillnader mellan Zephrus och Zenith, men Zephrus gjorde bra i från sig i yellowstoneangelers test - Om man ser något värde i det.
 12. Flytlina - Svetsad ögla vs nålknut

  Linan jag tänker är ett ändå dedikerat till torrfluga, jag tror jag ska våga mig på att klippa av öglan och köra på detta. Hur fina fabriksöglorna än är. Kommer göra lite ont i själen så klart Sen finns det ju som sagt lösningar om man vill byta till något annat som du tipsar om!
 13. Flytlina - Svetsad ögla vs nålknut

  Många intressanta förslag. Finns ju som alltid tusen lösningar, det ena mer trixigt än det andra. Men gällande själva grundfrågan, värt att klippa av den fina fabriksöglan? Jag ska nog ge mig på den knuten jag länkade så man alltid kan knyta om var man än är. Sen om man har möjlighet att preppa innan, kan man ju jämna till den som Sahlberg.
 14. Vilken knut föredrar ni helst för flytlinor i lägre klasser i övergången mellan fluglina och tafs? Har tidigare endast kört nålknut på #5 flyt eftersom det inte fanns någon ögla och jag förstått att det är det optimala rent för presentationer. Tycker detta helt klart verkar stämma. Nu har jag dock en ny lina (#4) med en fin färdig svetsad ögla. Bör jag klippa denna fina ögla och göra det rätt från början med en nålknut? Finns det något alternativ att göra en mer nätt och styrande övergång i öglan? Hittade ett intressant sätt att optimera nålknuten på som jag funderar att testa (länk nedan) - Någon som testat?
 15. Sy egna öglor

  Helt sant, den håller nog för vad den behöver. Bara det att det var så pilligt att jag inte litar på mina stygn och knutar. Därför tror jag mer på sättet diesel nämner nästa gång för min del. I bakända i alla fall.
×