Hoppa till innehåll

Isoperla

Edgemember
 • Antal inlägg

  2 631
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  22

Isoperla last won the day on April 9 2017

Isoperla had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

340 Excellent

Om Isoperla

 • Placering
  Frontline Member

Information

 • Bostadsort
  Västra Götaland

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  erik_sandborg@hotmail.com
 • Telefon
  0722211657

Senaste Profil Besökare

4 112 profilvisningar
 1. Isoperla

  Hardy Marquis hård broms

  Om bromsen ser ut som på de mindre modellerna kan man vända på klackarna, det beskrevs i en fisketidning (Förmodligen Fly Fisherman) för mycket länge sedan. Det är möjligt att du hittar en beskrivning om du googlar,kommer inte ihåg exakt hur ändringen gjordes.
 2. Isoperla

  Magnolia bygger ett Epic 590 C gen 2

  Såg detta och var sugen på att beställa ett 690C, men eftersom jag just byggt ett kolfiber i den längden och klassen så fick det bli ett 686 Fastglass istället. Men jag tror att det får vänta med det bygget, man måste ju hinna med att binda flugor också.
 3. Isoperla

  Fenwick Iron Feather

  Synd med Fenwick egentligen, de var ju en ledande spötillverkare en gång i tiden. De hade bra glasfiberspön, var en av de första med kolfiber och även Boron. Men jag tror att de gick i konkurs och sedan blev det uppköp och det gick nedåt. Don Green var ledde väl utvecklingen av Fenwick, men han slutade och startade Sage istället och Sage är ju sedan många år i princip ledande.
 4. Isoperla

  Tunnaste fluglinan

  Silkes linor antar jag, men de kräver mycket omvårdnad och infettning. Tycker det är ett problem med linor när spetsen blir för tunn, dvs den sjunker efter några turer och drar ner flugan eller får den att dragga. Men dessa linor kräver kanske också bara mer omvårdnad.
 5. Isoperla

  Val av sjunklina?

  Har också en sådan, fast en 6:a, kan bara instämma att det är en mycket bra lina även om jag använder min intermediate något oftare.
 6. Isoperla

  Fake line?

  Det stämmer att stumma linor funnits rätt länge, men tidigare hade de väldigt mycket minne. Med detta har man inte samma problem idag. Dyra produkter är generellt sett bättre än billiga, men det är naturligtvis inte alltid så. Det finns dyra spön som inte är bättre än billiga spön, men det finns ändå fler billiga skitspön. Men lågprisspön av idag är oftast betydligt bättre än vad de var för 30-40 år sedan. Det är vidare otvivelaktigt så att produktutveckling sker eftersom t.ex. många typer av kolfiber och/eller matrixmaterial inte ens fanns för 20-30 år sedan. Huruvida det är nödvändigt eller om produkterna förbättras avsevärt kan man däremot tvista om.
 7. Isoperla

  Fake line?

  När det gäller normalt öring och harrfiske har du helt rätt, i alla fall är det så att man egentligen inte behöver något bättre. För fiske längs kusten med lite snabbare spön, tycker jag att förbättringar skett. De nya stumma linorna innebär också fördelar, inbillar jag mig i alla fall. Skulle Sage lansera LL igen som en retroprodukt, skulle de nog sälja bra. Dock skulle de kanske kannibalisera på försäljningen av nyare produkter. Angående priser så beror det också mycket på konsumenterna. Ägaren till en firma som hade golfbagar i sitt sortiment som de tillverkade själva utöver en massa andra produkter hade problem att sälja bagarna. Ägaren berättade för mig att han fick rådet att höja priset rejält, så han fördubblade det och plötsligt började de sälja bra. Flugfiskare är ungefär lika pryltokiga som golfare så det lär inte funka annorlunda inom flugfiskeindustrin.
 8. Isoperla

  Fake line?

  Man kan inte riktigt jämföra priser på flugrullar och spinnrullar som vissa gör då det rör sig om oerhörda skillnader i seriestorlekar. Det är inte heller riktigt korrekt att jämföra priset på en SA Air Cel med priset på en modern fluglina, den förra har funnits på marknaden sedan 1954 och utvecklingskostnader m.m lär vara betalda sedan länge även om linan säkert modifierats under tiden Tycker också att priserna sprungit iväg, men det tjänas trots detta inga stora pengar inom flugfiskeindustrin. De som står som ägare till flera av företagen är ofta rika entusiaster som tjänat sin förmögenhet på annat håll och hur många företag har inte gått i konkurs? Orvis är väl ett av undantagen, men de säljer även mycket annat. Intressant är också att Orvis står som ägare till Scientific Anglers som de köpte från 3M samt att Sage, Rio och Redington är lierade då de tre ägs av samma företag.
 9. Isoperla

  Tapering

  Tror att jag lästa att nanoresin förbättrar hållfastheten i kompression, man har ju kompression på undersidan av spöt och töjning på ovansidan vid böjning av spöt. Anledningen till detta är förmodligen att nanopartiklarna i resinen/matrixen i större utsträckning förhindrar buckling av kolfibrerna vid kompression.
 10. Hej,

  jo, jag såg att Hook&Hackle har rea på Batson Eternity 2 klingor ca $ 140 vilket blir ca 1275 kr . Sedan tillkommer ju frakt , tull och moms. Men då jag beställde tre billiga klingor skrev de ned priset en del. Det var inget jag bett dem göra och som privatperson har jag ingen skyldighet att "felet" rättas, det har jag från tullverket. Kanske köper jag ett ET 2 i alla fall, skall räkna på H&H kontra Tyskland.  
  http://store.hookhack.com/Rainshadow-Eternity-Fly-Blanks/products/1592/

  Med vänlig hälsning Håkan  

  1. Visa tidigare kommentarer   %s mer
  2. Isoperla

   Isoperla

   Hej igen Håkan,

   beställde Eternity 2 #6 och fick klingan idag, men bygget lär jag först kunna börja med efter nyår någon gång p.g.a en armbågsoperation. Som vanligt hade jag trubbel med Postnord. Enligt länken på Deutsche Post hemsida såväl som Postnords sida där man kan spåra leveransen, står det att de var hos mig två gånger och har lämnat meddelande. De har inte lämnat meddelande i postlådan och inte skickat sms, dessutom var min fru hemma då hon var sjuk så de har inte varit här. Men paketet fanns på utlämningsstället enligt länken så jag hämtade det.

   Beställer nog ringar från Hi-Level, de ringar från Alps som rekommenderas till spöt av Batson finns i alla fall hos dem. Det ska i alla fall bli spännande att prova spöt då det är färdigt, tacka än en gång för tipset.

   Mvh,

   Erik

    

  3. magnolia

   magnolia

   Hej Erik,

   ja ;  -att beställa inom Europa borde vara lättare och Postnord har inte det bästa ryktet. Jag känner två som jobbar där och de är inte direkt stolta. När jag beställde min klinga från Tyskland gick det att spåra paketet till Malmö och där verkade det stanna i flera dagar; vad jag inte visste (att då i alla fall) bytte paketet spårningsnummer då det kom till Sverige 

   Jag åkte på vinst och förlust till posten och de sa att jag måste ringa till någon som hade hand om och visste det nya numret, telefonkö och jag hade inte någon penna och inte kommer jag ihåg ett långt nummer så det blev till att gå tillbaka till posten, låna en penna och ny telefonkö. Dock hade jag rätt, paketet hade kommit fram.

   Ja, det är ett bra spö och jag gillar att både fiska och träna kastning med det.  

   Mvh,

   Håkan

  4. Isoperla

   Isoperla

   Hej igen,

   är i princip färdig med spöt nu. Är inte riktigt nöjd med lacken på några av lindningarna såg först i dagsljus att det inte var riktigt bra.Det blev lite svårare att se då jag även valde en koboltblå tråd.  Får se om jag orkar slipa ner och göra om. Men spöt känns väldigt potent, ska blir roligt att prova det. Måste i alla fall bli bättre på lackningen och ha bättre ljus. Tror i alla fall att spöt kommer att funka utmärkt här på västkusten.

   Håller nu på med att renovera ett Steffen (glasfiber) som jag gjorde för några år sedan, har strippat lindningarna och ska göra om dem . Men det är ett fantastiskt spö att att fiska med, det är möjligt att de från Epic är bättre, men är inte helt säker.

   Mvh,

   Erik

 11. Isoperla

  CTS Affinity X eller M?

  Tackar, Rainshadow Eternity 2 från Batson verkar ju högintressant, hade inte alls koll på dem. Den koboltblå färgen stör mig inte så mycket då jag vill ha det som ett saltvattensspö, men det gäller att hitta rätt färg på lindningarna. Loggan är dock lite skrikig, men det är ändå petitesser. Huvudsaken är ett det funkar bra att kasta och fiska med och det verkar det göra, både enligt vad du skriver och vad jag kunde googla fram på internet.
 12. Isoperla

  CTS Affinity X eller M?

  Tror att det bara finns M och X numera, MX var tydligen en spöserie som låg därimellan.
 13. Isoperla

  CTS Affinity X eller M?

  Avser att bygga ett spö i klass 6 9 fot till mitt havsöringsfiske och jag funderar på att köpa en klinga från CTS. Hitintills har jag mest fiskat med ett Sage 691 z-axis och Sage Motive #7 9ft, men z-axis passar mig något bättre. Detta börjar dock vara mycket slitet efter många års fiske här på västkusten och jag vill gärna ha något liknande. Klingorna från Sage börjar dock bli i dyraste laget, speciellt med tanke på hur kustfisket sliter på grejorna. Men vad tror ni, CTS Affinity X eller M? Vilket är mest likt Z-axis ? Jag vill inte ha ett för långsamt spö för detta fiske, men inte heller ett kvastskaft. Eller är det någon som har ett ännu bättre tips på lämplig klinga?
 14. Isoperla

  Den stora ATH-tråden

  Har ni sett denna video? https://thewadinglist.com/ari-t-hart/
 15. Isoperla

  Landfiske i norra Vänern efter öring

  Hoppas att du menar insjööring annars blir det inte lätt.
×