Hoppa till innehåll

xps

Members
 • Antal inlägg

  161
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  4

xps last won the day on December 14 2018

xps had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

71 Excellent

Om xps

 • Placering
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Borlänge
 • Intressen
  Ja

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  sthors@bredband2.com
 • Skype
  nej
 • Telefon
  0243-255194

Senaste Profil Besökare

976 profilvisningar
 1. xps

  Efterslag i toppen - äldre grafit - tips & råd

  Har du provat ett dt-lina för att se om det gör någon skillnad? Inte för att det skulle vara lösningen men för att se vad som händer.
 2. I teorin ska väl nedåtböjt öga ge bättre krokningsegenskaper pga hur kraften i mothugget påverkar spetsens inträngning. Detta förutsatt att kroken är tillräckligt stor så att inte krokgapet påverkas negativt. Förr använde man Turleknut i stor utsträckning. Den förutsätter uppåtböjt eller nedåtböjt öga. Somliga påstår att en våtfluga bunden med uppåtböjt öga 'simmar' onaturligt. När jag började med sådant här tok fick jag veta att ue var för torrflugor och de för våtflugor. Nu är det så illa att man själv måste bestämma vilka krokar man föredrar. Den amerikanske flugfiskaren Vernon Hidy, som skapade begreppet flymf för att beskriva övergången mellan nymf och fly, övergick i stor utsträckning till att binda sina flymfer på Mustad 94842, alltså ue, som ju skulle vara till för torrflugor. Rakt öga liknar ju mer hur det var förr, innan man hade något öga alls. Då band man fast guten mot krokskaftet, snelled, och de fångade ju en och annan fisk då också. Allt kan vara rätt och allt kan vara fel, eller tvärtom. Hur var frågan? Vass krok är nog viktigast, hur den än annars ser ut.
 3. xps

  Lamson eller Danielsson?

  Jag ser en 'Sage Model 705' på fotot där. Måste vara en fantastisk rulle. Det lustiga är att jag har en likadan som är märkt 'LOOP Model 705'. Undrar vilken av dem som är bäst? Tror att min är mest ovanlig i alla fall.
 4. xps

  Fake line?

  Du är förmodligen inne på det själv men det du talar om är materialutveckling som i nästa steg kanske inte alls innebär produktutveckling utan istället produktförändring som i slutändan kan vara produktförsämring. Tänk om det skulle vara så att IM6 vore det optimala materialet och en produktutveckling skulle handla om att förvalta det materialet på bästa sätt?
 5. xps

  Fake line?

  Jag tror absolut att priset är ett tungt försäljningsargument; dyrare ÄR bättre. Vi vill vara säkra på att vi får det bästa eftersom vår hobby är så viktig för oss. Nyare eller dyrare; bättre kan det inte bli. Jo, nytt OCH dyrt är ju givetvis bättre.
 6. xps

  VMC 9388 - en fin design.

  Varför är ni så svala? De här är tillverkade med superdupernanoteknologi som fransoserna inte vill att konkurrenterna ska komma över. Det är därför de inte säljer dem i Tyskland eller i USA. Och du, Foam, var beställde du?
 7. xps

  Fake line?

  Reklamen har blivit 'bättre'.
 8. xps

  Fake line?

  Orvis tjänar största andelen av sina pengar på försäljning av hundbäddar. Antagligen beror det på att de inte behöver göra så mycket reklam för dem. Det skulle vara intressant att veta hur stor andel av priset på våra flugfiskeprylar som betalar den utstuderade och vansinniga reklamen som vi slickar i oss. Vem kan idag lansera en 'ny' produkt som får några volymer om den inte backas upp av 'vetenskaplig' och flashig reklam? Tillverkarna måste söka efter och använda nya och dyra material för att fånga vårt intresse. Material som är dyra i början och sedan ofta blir ersatta av ännu nyare. Förr laborerade man med taperingar för att få fram önskade egenskaper och lärde sig materialegenskaper efter vägen. Nu handlar det mer om att lansera 'vad marknaden vill ha'. Och vi vill ha nytt, eller hur? Det här inlägget handlar väl inte i första hand om linor utan framför allt om spön men du ser nog ändå vad jag menar. Det är ju lite patetiskt om specialisering går så långt att jag alltid måste befinna mig på arton och en halv meters avstånd från fisken för att utrustningen ska fungera optimalt.
 9. xps

  VMC 9388 - en fin design.

  Jadu, jani, jaallihop, Nu har jag tittat lite närmare på kroken och gjort en jämförelse med Mustad R50. Krokgap: VMC stl 10 är jämförbar med R50/94840 stl 12 och VMC 12 med M14 osv. Krokskaftslängden är nästan lika. VMC stl 16 har en trådtjocklek på 0,38 mm. Där jämförde jag med R30/94833 i stl 18 eftersom det var vad jag hade. Den är 0,355 mm. VMC stl14 0,43 mm Mustad R50/94840 0,435 mm VMC stl12 0.51 mm Mustad R50/94840 0,52 mm VMC stl10 0,56 mm Mustad R50/94840 0,56 mm (VMC har en aning större gap). Båda krokmodellerna är flatslagna men måtten är tagna med mikrometer där tråden är rund. Jag upplever att Mustad är lite mera böjningsresistent. Vad det innebär i praktiken är inte helt självklart. En krok som teoretiskt är helt stum lägger hela påkänningen på knuten/tafsspetsen och krokfästet. Vad det innebär att kroken ingår i det elastiska systemet vet jag inte. En vän i USA fick också ta del av det här generösa varuprovet. Han blev såld och kontaktade importören Rapala. De marknadsför inte kroken i USA! Det här är alltså frågan om en krokmodell som inte ska ut på marknaden. Finns det någon annan förklaring? De återförsäljare jag hittat är https://swissflies.ch/hooks.php De säljer stl 12 och 14. https://www.drill-point-fishing.ch/online-shop/zubehör/einzelhaken/ säljer stl 10 och 12 . Leon Links nämner kroken i en artikel i FiN 2015. Titta här; VMC Tyskland säljer den inte https://vmchaken.de/products#path=/category/fliegenfischen-3767 Säljs den möjligen på Plattan i Stockholm? Men Manfred i Tyskland har fått tag på en Undrar hur han bar sig åt? Förresten, han hade visst en till!
 10. xps

  Fake line?

  Tror jag inte, endast designen.
 11. xps

  VMC 9388 - en fin design.

  Det här tycker jag är en fint designad hullinglös krok. Den har beteckningen VMC 9388 och är baserad på en gammal klassiker med beteckningen 9288 men uppdaterad med en hullinglös spets som jag tror är designad av den nu åldrade engelsmannen Geoffrey Bucknall för den Specimen Barbless Hook med Superb Cutting Point som han sålde för mete under sitt varumärke Sundridge då, gammelt tebaks. Vad du kanske inte ser är att krokspetsen är triangulär. Vad jag inte gillar hos moderna hullinglösa krokar är de inåtböjda spetsarna som ska minska risken för att man tappar fisken. Jag tycker de gör det svårare att snabbt kroka av mina harrar när jag vill sätta tillbaka dem. En alternativ design är en väldigt lång spets som jag tycker ökar risken för att skada fisken, t ex i ögat, om jag är så klantig att jag fångar en liten fisk. (Nej, det finns ingen gräns för min klantighet). När jag nu hittade den här kroken ville jag ju testa den. En snabb sökning på DuckDuckGo förde mig hit https://vmcpeche.com/products/national-fly-barbless Därifrån fann jag så småningom att Normark Scandinavia är svensk grossist varvid jag kontaktade dem för att få veta vem som är återförsäljare. Jag ville nämligen köpa ett gäng i stl 14 och 16. Men se det gick inte för de tar inte in den. Jag bad då att få prova den bara lite lite grann, sådär som man vill, du vet. Men se det gick inte för då måste de köpa så många till sin lilla firma. Då skrev jag till Fabriken, till han som böjer tråden och fixar till den så att den inte är rak och trubbig längre. Efter en del krumbukter där jag fick veta att de inte får sälja direkt till konsument blev jag lovad ett varuprov. (De var väldigt vänliga i all vår skriftväxling, det var för övrigt Normark också). Nåväl, idag kom fem av varje i stl 10, 12, 14, 16. De ser väldigt bra ut. Jag tog fram luppen och undersökte spetsen och den ser precis likadan ut som Geoffreys Specimenkrok. Alltså är den superb för det har Geoffrey skrivit på påsen (eller om det är hans fru som gjort'et). VMC- Fabriken tyckte att jag skulle föreslå Normark Scandinavia att de skulle beställa några sådana här nästa gång de beställer trekrokar till sina bobblers. Om du också är sugen på att prova den här kroken kan du väl också skriva till Normark nån dag när han känner sig wild and crazy så kanske han tar hem några. Vad sägs?
 12. xps

  Fake line?

  Där ser jag saken lite annorlunda. Kvalitén är de egenskaper som är inbyggda i linan. Kastaren och dennes egenskaper avgör hur han hanterar och bedömer linan. FRÅGETECKEN!
 13. xps

  Fake line?

  Har du köpt en ny märkeslina på sistone? Har du i så fall fått vad du betalat för? Så här berättar Simon Cooper på sin blogg Fishing Breaks: It's a fake! Greetings! You buy a new line. The reviews in the angling press were outstanding. You think it is the answer to your casting woes. With great anticipation you re-spool your favourite reel. But, however hard you try, your casting goes backwards. After a couple of hopeless trips you consign said line to the bin, curse your choice (not to mention the reviewer) before reverting to the old faithful. Harmony restored. Now it would have never occurred to me that my new line was a fake. We all know the counterfeiters have a field day with luxury goods. But fly lines? Who would bother? Well, apparently Ian Bailey and Richard Tramer with the former now in prison for eight months and latter with the seven months suspended. It seem that this pair, based in the West Midlands, were selling fake lines under the brand names we all know well: Rio, Snowbee, Greys, Hardy and Loop. And it was more than just a market stall operation. Through eBay accounts Telewatcher, The Line Man and Hardyclassics Bailey had turnover in excess of £150,000. When the police raided his home near Chester they confiscated more than 5,000 lines. All credit has to go to Chris Hartley of Guide Flyfishing who first alerted North Yorkshire Trading Standards and Russell Weston of Snowbee who gave evidence at the Scarborough Magistrates'' Court hearing outlining the damage to the brand reputation when the fake line did not perform as it should.
 14. xps

  Upprop för vattendirektivet!

  Självklart! En uppluckring vore förödande. Även om man tror som Thomas Wassberg måste man försöka hoppas och göra motstånd. Läste ett citat apropå Black Friday; "Det är låttare att tro på jordens undergång än på kapitalismens slut".
 15. xps

  Vad är detta för krok?

  Rent teoretiskt har du ju rätt. Emellertid skulle det innebära att krokögat då inte skulle vara horisontellt i förhållande till krokböjen. Användaren rapporterar inget sådant. Han kommer inte ihåg varifrån han fått kroken, som för övrigt har en modern ytbehandling. Det där krokögat verkar ju ha mera en estetisk än funktionell orsak vad jag kan förstå.
×