Hoppa till innehåll

subbuteo

Members
 • Antal inlägg

  420
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  4

subbuteo last won the day on August 24

subbuteo had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

105 Excellent

Om subbuteo

 • Placering
  Advanced Member

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  xyz@xyz.xyz
 • Telefon
  xyz

Senaste Profil Besökare

2 028 profilvisningar
 1. subbuteo

  Medium snabb aktion

  Hur kan ett spö krångla? 😄 Är det att det smäller av i första bakkastet eller att spöringarna börjar rosta efter första fisketuren? 😉
 2. subbuteo

  Medium snabb aktion

  Nej. Det är framför allt vid kastandet man kan märka någon skillnad. Men dagens mellanprisspön är ofta väldigt, väldigt bra och det är inte säkert att du märker någon jättestor skillnad med det och ett premiumspö när du kastar. Det är däremot skillnad att drilla på ett mjukt och ett styvt spö. Men det är en en smaksak vad man gillar. Själv gillar jag att fiska med mediumsnabba spön som "böjer sig ner i handtaget" när man kastar. Jag är inte mycket för vare sig "styva spett" eller "mjuka disktrasor". Man får testa sig fram lite för att hitta det man gillar. Testa kompisars spön och testa spön på mässor, är ett bra tips. Det behöver inte alls vara det dyraste spöt som är det man gillar mest.
 3. subbuteo

  Medium snabb aktion

  Det är inte spöt som avgör hur långt du kastar utan din teknik. Förutsatt att du inte har ett katastrofalt skitspö, men de är ganska ovanliga nuförtiden. Premiumspöna har ju ofta det där lilla extra, som gör dem sköna och roliga att kasta med, men du kastar inte längre än med ett mellanprisspö för det. Vissa spön är så snabba och styva att de blir svårare att kasta bra med. Det är ganska vanligt bland spötillverkarnas premiumserier. Viktigt är att ha en lina som passar spöt. Ett sätt att "mjuka upp" ett styvt spö är att sätta på en tyngre lina. Då blir de i allmänhet lättare att kasta med också. Att kasta med en för lätt lina är ingen höjdare.
 4. subbuteo

  Garantier?

  Nä, frågan är om de så kallade garantierna är värda ens papperet de står på. Det brukar ju alltid vara någon form av kostnad när man har av ett spö.
 5. subbuteo

  Garantier?

  I vissa fall får du köpa en ny del billigare om du har av ett spö om du är första ägare på spöt. Vissa tillverkare frågar inte om du är första ägare eller inte och tar betalt enligt prislista. Har inte hört talas om någon som fått en del gratis när de själva är skyldiga till spöbrottet, men det kanske förekommer.
 6. Prova 44-grammaren. Det brukar ofta funka bättre med tyngre än med lättare linor. Och går den att kapa är det väl inga problem om du tycker det blir för tungt. Annars finns ju Rio Scandi Versitip på 42 gram.
 7. subbuteo

  Hullingganer Vs Barblessianer

  Tack för alla tips! Har ni något tips på hullinglös laxkrok?
 8. subbuteo

  Hullingganer Vs Barblessianer

  Kör mest med inklämd hulling. Tycker det har varit svårt att hitta bra hullinglösa krokar. De som vet får gärna ge tips.
 9. subbuteo

  Hardy Zephrus Ultralite Rod 9 fot klass 5

  Är det någon som fiskat med sina Hardy Zephrus ultralite så att man kan få något utlåtande?
 10. subbuteo

  Switch spö?

  Jag har ett Loop S1 10'7" #7 switch. På det har jag en Guideline multitip. Det är en superkombo som det både går att kasta enhands och tvåhands med, även om jag tycker detta spö är mer åt enhandshållet än tvåhandshållet. Spöt är dock inte till salu. 😉
 11. Pälsänger är en liten skalbagge och deras larver kan göra stor skada. Finns ofta i gamla hyreshus och bostadsrättshus och är svåra att bli av med. Det som gäller om man hittar pälsänger är att städa, städa och städa. Som Ismo skrev kan skalbaggen ta sig in genom öppna fönster på sommaren. Larverna äter päls, ull, fjädrar och i vissa fall till och med bomull och läder. I ullplagg blir det som små hål om de varit framme. De askyr rödcederträ, men det ger tyvärr ingen garanti för att man är skyddad. Ska man vara helt säker ska man packa det man vill skydda i plast. Efter att ha fått ullkläder förstörda av dessa gynnare har jag både ullkläder och allt flugbindningsmaterial inpackade i plastpåsar. När man köper bindningsmaterial ligger ju nackar, fjädrar och annat material ofta i en påse. Varför inte låta dem ligga kvar i den?
 12. subbuteo

  Hur fiska lax?

  Välkommen till laxfiskets underbara värld! Jag har själv hållit på i ungefär 5 år och anser mig fortfarande vara nybörjare, men kanske ändå kan ge dig några små tips. * En kastkurs är ingen dum idé innan du drar igång. Du kommer igång snabbare och sparar mycket tid på det. Jag har varit på kastkurs med Tellis och Staffan Dahlbom, men det finns många fler som ordnar kurser. * Böcker och filmer kan ge bra tips på hur man kastar och fiskar. Kan rekommendera ”Konsten att fiska lax” av Jan Grünwald om du kan hitta den på biblioteket. Den har några år på nacken och delen som handlar om utrustning och flugor känns daterad, men den innehåller många andra tips. Pelle Klippinge har skrivit många böcker om laxfiske som finns att låna på biblioteket, men jag minns tyvärr inte vilka titlar som jag tyckte var bra. Ett par filmer som jag kan rekommendera är ”Från roll till spey” av Tellis Katsogiannos (handlar mycket om kastteknik) och ”Salmon fishing with two-handed rods” (handlar om fisketeknik och finns på Youtube). * När man fiskar brukar man kasta lite snett nedströms och låta linan svepa över strömmen till den har fiskat färdigt och ”hänger rakt ner”. Se till att linan och tafsen är sträckt när du kastat ut. Det är bra att få fart på flugan, och att göra små korta hemtag kan vara ett sätt. Antti Guttorm i filmen ”Salmon fishing with two-handed rods” ger många bra fisketips. * Gå aldrig framför en annan fiskare utan vänta på din tur (och börja bakom den andre fiskaren) och fiska dig nedströms. Tänk på att den andre fiskaren hunnit ca 30-50 m nedanför dig innan du kör igång. Ta tre steg nerströms efter varje kast och fiska av den sträcka du vill fiska på. Om du är helt ensam i en pool kan du naturligtvis kasta några fler kast på ett intressant ställe, men grundregeln är att man hela tiden rör på sig. Det brukar för det mesta funka bra på de flesta ställen jag besökt. Här har harr- och öringfiskarna en del att lära, tycker jag. Inte helt ovanligt att harr- och öringfiskare slår ner sina blypjäxor på ett bra ställe och sen står där hela kvällen. Visa normal hänsyn, hälsa och stör inte andra när de fiskar. Stå inte och tömsa och byt fluga mitt i ett varv om du har andra fiskare efter dig utan fiska av sträckan med samma fluga innan du byter. Undvik att skapa väntetid för andra fiskare. * ”Läsa vatten” är som Ismo redan skrivit här ovan att försöka att lista ut var fisken står så du kan servera din fluga så den ser den. Det kan till exempel vara i en djuphåla eller bakom en sten där den kan stå och vila och inte behöver jobba så mycket. Att lära sig läsa vatten tar tid och inget man lär sig i en handvändning utan genom praktiskt fiske. Ta tips av lokala fiskare och de som säljer fiskekort vilka de heta ställena är. Var inte rädd för att fråga. Tycker man att man har råd kan en betald guidning vara en bra idé. Det finns ofta guider vid många älvar. Räkna inte med att hiva upp fisk, för då lär du bara bli besviken. Kör på och lycka till!
 13. subbuteo

  Hardy Zephrus Ultralite Rod 9 fot klass 5

  Har någon provat sina Hardy Zephrus ultralite än? Hur känns det?
 14. subbuteo

  Flugtips för Stavre

  Wolly bugger. Fick en fin öring på det förra året i Stavreströmmen.
×