Hoppa till innehåll

Ålandsfilip

Members
 • Antal inlägg

  111
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Gemenskaps Rykte

42 Excellent

Om Ålandsfilip

 • Placering
  Advanced Member

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Åland

Kontakta medlemmen

 • E-mail
  filip.blomberg@hotmail.com
 • Telefon
  04573421301

Senaste Profil Besökare

349 profilvisningar
 1. Havsöringsfiske Åland

  Blir inget blogginlägg än då jag utlovat fiske där och det har det inte blivit. Fiskevård rakt igenom. Bl a skriver jag på en kartering och en beskrivning av fiskevård jag ska försöka få in till Landskapsregeringen. Så det har blivit mycket springa i skogen och kartknarkande för att ta reda på var vi har passande bäckar på Åland. Mitt mål är att blanda in kommunerna genom landskapsregeringen så att vi får lov på små åtgärder i alla våra små bäckar så vi kan sprida våra risker och sprida det vilda beståndet runt hela Åland. Ingen lätt uppgift, men vissa kommuner visar redan nu stort intresse.
 2. Greys GR50 Switch

  Kan dela med mig lite av min nybörjarerfarenhet ifrån GR50 tvåhands och enhands. Dock inte switch. Enhands är verkligen traditionell aktion, jag har en klass sexa och den fick dänga på kusten, trädgården och fjällen. Ett helt bra spö, bättre än alla jag känt på i samma prisklass. Det skall också nämnas att jag gjorde av spöt och fick ett nytt på garantin utan minsta kommentar, så Greys service är verkligen bra! Det är viktigt för mig. Tvåhandsspön är jag verkligen ingen guru på, men det tog mig 10 minuter att lära mig kasta med ett 14” klass 9/10 GR50 och greys egna ”platinum shooting head system” lina. Spöt kastar sig självt som ett bra mellanprisspö ska göra.
 3. Hej, Söker en ritning på en välfungerande ryssja för mindre bäckar. Den får gärna passa småbäckar upp till 2m bredd. Är det någon som har en aning om hur den är effektivast utformad och vad för material som är bäst? Jag har provat med vanliga trådryssjor och ledarmar, men det har resulterat i att man stoppat vattnet för mycket när löv osv börjat fastna och hela alltihopa åker iväg med strömmen. Det är för att fånga avelsfisk av öring som den behövs. Skriv gärna hur ni gör i ert avelsfiske!
 4. Etiken med vårt flugbindningsmaterial.

  Att arter odlas för flugbindningsbruk är inget bekymmer. För det första är klientelet krävande, men också ganska så bra betalande.... Det finns alltså både pengar och orsak att ta hand om djuren. Bryr man sig om djuren ska man ta kontakt med sin lokala ekobonde och gärna bjuda på lite saker och sådär på kvällarna... Jag/vi handlar ofta ekologiskt kött direkt från en bonde och jag är jägare själv, det är miljövänligt och bra för djuren. Det blir både roligt och billigt för 5x bättre kött. Det som man märker som jägare och när man köper ekologiskt kött är den enorma skillnaden i kvalitet. 90% av köttet som finns erbjudet i butik är från djur som varit stressade och stått stilla om vartannat hela sitt liv. Det finns mao bra mycket bättre sätt att göra skillnad på än att fundera över den där tuppnacken du köper vartannat år.
 5. Bilder på laxflugor!

  Välgenomtänkt! Jag har mest gjort allt på frihand hittills. Jag har väl bundit ett 20-tal flugor i mitt liv så jag är fortfarande på upplärningsstadiet. Jag binder ett mönster jag lärt mig lite för att komma in i själva bindandet. Bilderna jag postade är mina första laxflugor jag någonsin bundit, men jag börjar få kläm på det nu och ska som du säger börja binda mer "betydelsefulla" flugor. Det är såklart speciellt att veta att när man står där man står på ett visst ställe, så kan någon ha stått som på sin tid pionjär och uppfinnare av flugan man själv försökt efterlikna och nu står och kastar på samma ställe. Bara för att jag just freestylade klart en fluga som motsäger allt här uppe... Den blev riktigt snygg, får ingen rättvis bild bara.
 6. Bilder på laxflugor!

  Vissa krokflugor ser ju ut såhär också, då kan man börja undra vad det är för fel på en lite längre vinge...
 7. Bilder på laxflugor!

  Förstår exakt vad du menar, men beror inte det här väldigt mycket på flugan? När jag tittar på Davie mcphails filmer tycker jag mig se långa vingar där också. Nu kanske den blev lite för lång, men inte kan man väl behöva ha vingen strax efter krokslut? Såklart justerar man efter krokstorlek, men går den 3cm förbi på en storlek 6 kanske man ska ha den 1cm förbi på storlek 12 osv. Uppskattar tips och diskussion. Klart är att vingen ska vara kortare. Tubflugor är inte riktigt min grej...
 8. Bilder på laxflugor!

  Jäkligt bra med tips. Man ser bara att något är fel när man är ny, då är det bra att få det svart på vitt
 9. Bilder på laxflugor!

  Jo, tog en fjäder jag hade låg löst på bordet bara. Idag blev det en annan. Börjar få in det lite. Tycker tubflugor överlag är stora och jobbiga. Krok är mer min grej.
 10. Bilder på laxflugor!

  Tredje laxflugan jag gör. Liten förbättring, men det finns nog också förbättringspotential...
 11. Havsöringsfiske Åland

  Du råkade nog citera något i misstag Vi har väldigt blandat grus med mer grus åt det grövre hållet för att delvis svara på din fråga. Det jag har läst mig till säger att vi borde göra fler förändringar eftersom vi i flera bäckar har enligt mig för hårt strömmande vatten över bäddarna som nog förstör mer än det gör nytta. En nacke ska vara avsmalnande med stor sten som grund och några större stenar framför för att skapa virvlar. 0,3m/s och uppåt desto större fisk. Tills vidare får man nöja sig med läget och försöka påvisa mera fakta. Jag har redan reagerat på att trots stora fina lekbäddar på strömnackar väljer öringen att leka där det finns pyttelite naturligt grus i lugnare vatten. Ger indikationer på att vi gjort fel eftersom flera lekbäddar lämnas orörda. Så det du säger stämmer bra överens med också vår situation
 12. Havsöringsfiske Åland

  Tänkte jag skulle dela med mig av lite fiskevård jag samlat på mig. Komplettera gärna genom att länka eller tipsa mig! http://xn--landssilvret-scb.com/2017/december/fiskevardsdokument.html Trevlig helg!
 13. Lite tankar kring C/R

  Förstår dig. Jag har också svårt för c&r, men utövar det själv. Som jag sa så får man se till att ge mer tillbaka än vad man tar. Utan sportfiskare finns ingen fiskevård i stort sett. Vi bidrar med mest och tar minst Skulle det endast finnas sportfiske skulle vi inte ha så stora problem med bestånden, även fast sportfiskare också tar fisk.
 14. Lite tankar kring C/R

  Helt rätt i det du säger. Problemet är väl att det inte går att gå ner till strömmen och fånga den perfekta ”avskjutningsfisken” som det gör i jakten. Därför är ju fiskbestånden som dem är också.
 15. Lite tankar kring C/R

  Ja, men vad har det med huruvida man skall göra som jägare när man fiskar? Catch and release är det bästa för fiskarna och en förvaltning av djurstammarna är det bästa för landlevande djur. Det finns ingen direkt parallel med jakt och fiske. Det är så vitt skilda saker och med olika påverkan av människor.
×