Hoppa till innehåll

Ålandsfilip

Members
 • Antal inlägg

  111
 • Blev medlem

 • Senast besökta

Allt postat av Ålandsfilip

 1. Havsöringsfiske Åland

  Blir inget blogginlägg än då jag utlovat fiske där och det har det inte blivit. Fiskevård rakt igenom. Bl a skriver jag på en kartering och en beskrivning av fiskevård jag ska försöka få in till Landskapsregeringen. Så det har blivit mycket springa i skogen och kartknarkande för att ta reda på var vi har passande bäckar på Åland. Mitt mål är att blanda in kommunerna genom landskapsregeringen så att vi får lov på små åtgärder i alla våra små bäckar så vi kan sprida våra risker och sprida det vilda beståndet runt hela Åland. Ingen lätt uppgift, men vissa kommuner visar redan nu stort intresse.
 2. Havsöringsfiske Åland

  Hej! Som ny på forumet har jag läst igenom en del av de nålade trådarna innan inlägg och hoppas det löper vägen. Jag är en ung kille som blivit smått förbryllad över att inte så många fiskar havsöring på Åland. Vi är ett gäng aktiva sportfiskare här på ön, men endast ett fåtal fiskar havsöring aktivt. Vi har en bra fiskevård med ett helt gäng som återställer bäckar och ser till att det finns lekgrus samt en hel anläggning som pumpar ut yngel. Det kramas öring för utsättning i bäck och på senare tid har det också börjats elfiska som kontroll av utsättningen. Jag har just börjat flugfiska och har endast spinnfiskat öring i ca två år nu och jag kan inte skämmas för resultaten. Första året jag spinnfiskade öring fick jag 32 öringar (räknat i underkant) med en topp på 5,3kg och i år när jag gjorde min flugfiskepremiär tog jag 3 öringar på fluga och en 5kgs kluns igen. Jag skrev ett blogginlägg om det här på http://alandsilvret.blogg.se/ ifall ni är mer intresserade av hur det gick och hur fisket på Åland är överlag. Min poäng är den att Åland har potential att leverera riktiga grisöringar med sina fina vikar och fjärdar i sin ytter- och innerskärgård. Men ingen verkar ha fått upp ögonen för det? Jag har haft ett helt kanonbra fiske efter öring här och vill att andra ska få uppleva det jag upplevt. När det gungar i flugspöt sådär distinkt och det mitt i allt vibrerar till lite snabbt i spöt och mer än halva rullen töms. Så om ni någon gång undrat hur det är här, så kan jag som oberoende fiskare (inte stugägare eller med större ekonomisk vinning) säga att det är helt magiskt här. Åtminstone har det varit för mig.
 3. Greys GR50 Switch

  Kan dela med mig lite av min nybörjarerfarenhet ifrån GR50 tvåhands och enhands. Dock inte switch. Enhands är verkligen traditionell aktion, jag har en klass sexa och den fick dänga på kusten, trädgården och fjällen. Ett helt bra spö, bättre än alla jag känt på i samma prisklass. Det skall också nämnas att jag gjorde av spöt och fick ett nytt på garantin utan minsta kommentar, så Greys service är verkligen bra! Det är viktigt för mig. Tvåhandsspön är jag verkligen ingen guru på, men det tog mig 10 minuter att lära mig kasta med ett 14” klass 9/10 GR50 och greys egna ”platinum shooting head system” lina. Spöt kastar sig självt som ett bra mellanprisspö ska göra.
 4. Hej, Söker en ritning på en välfungerande ryssja för mindre bäckar. Den får gärna passa småbäckar upp till 2m bredd. Är det någon som har en aning om hur den är effektivast utformad och vad för material som är bäst? Jag har provat med vanliga trådryssjor och ledarmar, men det har resulterat i att man stoppat vattnet för mycket när löv osv börjat fastna och hela alltihopa åker iväg med strömmen. Det är för att fånga avelsfisk av öring som den behövs. Skriv gärna hur ni gör i ert avelsfiske!
 5. Etiken med vårt flugbindningsmaterial.

  Att arter odlas för flugbindningsbruk är inget bekymmer. För det första är klientelet krävande, men också ganska så bra betalande.... Det finns alltså både pengar och orsak att ta hand om djuren. Bryr man sig om djuren ska man ta kontakt med sin lokala ekobonde och gärna bjuda på lite saker och sådär på kvällarna... Jag/vi handlar ofta ekologiskt kött direkt från en bonde och jag är jägare själv, det är miljövänligt och bra för djuren. Det blir både roligt och billigt för 5x bättre kött. Det som man märker som jägare och när man köper ekologiskt kött är den enorma skillnaden i kvalitet. 90% av köttet som finns erbjudet i butik är från djur som varit stressade och stått stilla om vartannat hela sitt liv. Det finns mao bra mycket bättre sätt att göra skillnad på än att fundera över den där tuppnacken du köper vartannat år.
 6. Bilder på laxflugor!

  Välgenomtänkt! Jag har mest gjort allt på frihand hittills. Jag har väl bundit ett 20-tal flugor i mitt liv så jag är fortfarande på upplärningsstadiet. Jag binder ett mönster jag lärt mig lite för att komma in i själva bindandet. Bilderna jag postade är mina första laxflugor jag någonsin bundit, men jag börjar få kläm på det nu och ska som du säger börja binda mer "betydelsefulla" flugor. Det är såklart speciellt att veta att när man står där man står på ett visst ställe, så kan någon ha stått som på sin tid pionjär och uppfinnare av flugan man själv försökt efterlikna och nu står och kastar på samma ställe. Bara för att jag just freestylade klart en fluga som motsäger allt här uppe... Den blev riktigt snygg, får ingen rättvis bild bara.
 7. Bilder på laxflugor!

  Vissa krokflugor ser ju ut såhär också, då kan man börja undra vad det är för fel på en lite längre vinge...
 8. Bilder på laxflugor!

  Förstår exakt vad du menar, men beror inte det här väldigt mycket på flugan? När jag tittar på Davie mcphails filmer tycker jag mig se långa vingar där också. Nu kanske den blev lite för lång, men inte kan man väl behöva ha vingen strax efter krokslut? Såklart justerar man efter krokstorlek, men går den 3cm förbi på en storlek 6 kanske man ska ha den 1cm förbi på storlek 12 osv. Uppskattar tips och diskussion. Klart är att vingen ska vara kortare. Tubflugor är inte riktigt min grej...
 9. Bilder på laxflugor!

  Jäkligt bra med tips. Man ser bara att något är fel när man är ny, då är det bra att få det svart på vitt
 10. Bilder på laxflugor!

  Jo, tog en fjäder jag hade låg löst på bordet bara. Idag blev det en annan. Börjar få in det lite. Tycker tubflugor överlag är stora och jobbiga. Krok är mer min grej.
 11. Bilder på laxflugor!

  Tredje laxflugan jag gör. Liten förbättring, men det finns nog också förbättringspotential...
 12. Havsöringsfiske Åland

  Du råkade nog citera något i misstag Vi har väldigt blandat grus med mer grus åt det grövre hållet för att delvis svara på din fråga. Det jag har läst mig till säger att vi borde göra fler förändringar eftersom vi i flera bäckar har enligt mig för hårt strömmande vatten över bäddarna som nog förstör mer än det gör nytta. En nacke ska vara avsmalnande med stor sten som grund och några större stenar framför för att skapa virvlar. 0,3m/s och uppåt desto större fisk. Tills vidare får man nöja sig med läget och försöka påvisa mera fakta. Jag har redan reagerat på att trots stora fina lekbäddar på strömnackar väljer öringen att leka där det finns pyttelite naturligt grus i lugnare vatten. Ger indikationer på att vi gjort fel eftersom flera lekbäddar lämnas orörda. Så det du säger stämmer bra överens med också vår situation
 13. Havsöringsfiske Åland

  Tänkte jag skulle dela med mig av lite fiskevård jag samlat på mig. Komplettera gärna genom att länka eller tipsa mig! http://xn--landssilvret-scb.com/2017/december/fiskevardsdokument.html Trevlig helg!
 14. Lite tankar kring C/R

  Förstår dig. Jag har också svårt för c&r, men utövar det själv. Som jag sa så får man se till att ge mer tillbaka än vad man tar. Utan sportfiskare finns ingen fiskevård i stort sett. Vi bidrar med mest och tar minst Skulle det endast finnas sportfiske skulle vi inte ha så stora problem med bestånden, även fast sportfiskare också tar fisk.
 15. Lite tankar kring C/R

  Helt rätt i det du säger. Problemet är väl att det inte går att gå ner till strömmen och fånga den perfekta ”avskjutningsfisken” som det gör i jakten. Därför är ju fiskbestånden som dem är också.
 16. Lite tankar kring C/R

  Ja, men vad har det med huruvida man skall göra som jägare när man fiskar? Catch and release är det bästa för fiskarna och en förvaltning av djurstammarna är det bästa för landlevande djur. Det finns ingen direkt parallel med jakt och fiske. Det är så vitt skilda saker och med olika påverkan av människor.
 17. Orolig för framtiden

  Du har ju livet framför dig. Problemet är detsamma som alla i din ålder har, kortsiktigt tänkande. När du blir gammal nog att inse att livet ligger framför dig tills du är nästintill död, så kommer du börja göra bättre beslut. Om beslutet är att bo i skogen i två år eller om beslutet är att läsa juridik spelar ingen roll. Se till att du själv mår bra och strävar efter vad du vill göra. Vissa vill bara må bra och bekymmerslöst långt ut på vischan och vissa vill göra karriär och ha mest prylar när denne dör. Ingen av dessa människor är mer värd än den andre även fast samhället verkar försöka vinkla det så. Om du vill tjäna pengar på fiske gör du ingenting i att inte börja på direkten. Kanske det låter klyschigt, men så är det ju. Starta en instagram, en blogg, Facebook, webbutik, skaffa kontakter, marknadsför dig själv, börja fundera på nya idéer som du kan presentera för branschen osv. Den svåra vägen i ditt fall är att tråka dig igenom en utbildning som är lätt, men som du inte har något intresse för. På dem tre åren kan du skaffa mycket kontakter och göra mycket för att sträva mot ett liv i fiskebranschen. Du har ju redan ett steg in genom ditt kastande. Visst kanske du behöver jobba för att leva också, men du kan göra i princip vad som helst för det. Lägg dagarna på att ta dig in i fiskebranschen och jobba kväll på en korvkiosk. Jag är inte mycket äldre än dig och börjar inse att livet är vad du gör det till. Klyschigt igen, men så är det. Hör du inte av dig till någon får du inte kontakter, ligger du i sängen får du inget gjort och är du kortsiktig blir du deprimerad, man måste ha mål i livet.
 18. Lite tankar kring C/R

  Två helt skilda saker. Hur fick du för dig att ta upp det? För att besvara din fråga så har människan sett till att göra vissa landlevande djur en lite för stor tjänst och vissa vattenlevande djur har dem gjort en mindre ”tjänst”... Precis som jägare jobbar med att förvalta och vårda djurstammar på land så gör sportfiskare och fiskevårdare ett likadant arbete i vattnet. Det sker bara på olika sätt... Nu ska jag vara trådens svarta får och säga att det är lika roligt varje gång en sportfiskare trackar ner på en jägare. Catch and release är ju etiskt och moraliskt rätt, jag menar hugg ett djur i munnen, ta en bild och släpp tillbaka det. Gå sedan in på ett forum i efterhand och börja fråga om den överlevt. Fiska upp x hundratal ton fisk, kalla det för ”skräpfisk” och släng det till skogs. Hur hårt vill man dra det? Vi är inte änglar för att vi släpper tillbaka fisk, men vi behöver inte vara elaka för det. Visa respekt och vördnad och försök ge tillbaka mer än vad du tar, då är du bättre än de flesta.
 19. Storlek simms G3 guide vadarskor

  Hehe, jag trodde det var ett par nya skor! Nu ser jag ju att det är två högerskor. Hur fint skick som helst på dem gamla tycker jag
 20. Storlek simms G3 guide vadarskor

  Sådär ser dem åtminstone ut på deras hemsida.
 21. Man är ju novis, men försöker hålla tråden igång så man får lite inspiration...
 22. Storlek simms G3 guide vadarskor

  Gjorde rätt. Jag har 44,5 i skostorlek och kör G3 i 46. Passar perfekt.
 23. Bara fiskeflugor. Inget vackert, inget speciellt. Tar ingen tid alls att binda.
 24. Har inte börjat än jag heller. Men den där dagen med lite varmare väder och den där 0,2 graders skillnaden i vattentemp på vintern är helt galen. Tog en 5-kgs på fluga en sådan dag i februari. Har tyvärr mest erfarenhet av spinn, men ändå.
 25. Jo, blir ganska svårt att få dem från land. Det är ju en fisk.
×