Hoppa till innehåll

MathiasL

Edgemember+
 • Antal inlägg

  2 976
 • Blev medlem

 • Senast besökta

 • Days Won

  16

MathiasL last won the day on September 19 2018

MathiasL had the most liked content!

Gemenskaps Rykte

445 Excellent

Om MathiasL

 • Placering
  Frontline Member
 • Födelsedag 1973-12-15

Information

 • Kön
  Man
 • Bostadsort
  Vallentuna

Kontakta medlemmen

Senaste Profil Besökare

6 891 profilvisningar
 1. MathiasL

  Vilken drömfisk drömmer ni om?

  En havsöring i havet över fem kilo är nåt att dö för. Havsröding nästan oavsett storlek är en inte orealistisk dröm, eller en harr över två kilo. En rejäl bonefish vill jag ta men jag kan börja med en liten. Det är helt okej.
 2. MathiasL

  Must-have flugor och storlekar

  Det är inte ovanligt i kallt vatten att det är så. Håll kasten under kontroll (försök inte att maxkasta) och kasta lugnt så ska det nog gå bra med upphängaren. Det är värt att kolla till den ibland så att det går att lösa upp eventuellt trassel eller knutar innan de dras åt för hårt. Lite trassel blir det alltid.
 3. MathiasL

  Must-have flugor och storlekar

  Märlor som angivits ovan. Rosa och vita har funkat för mig men även bruna och oliva ska vara bra. Flugan Klympen är värd att kolla upp. WB som också har angivits. Om du fiskar på västkusten har du en massa räkmönster att välja på, som Pattegrisen och Vaskebjörn. Vanliga streamers/baitfish funkar finfint.
 4. MathiasL

  Nya ideer inför säsongen på kusten?

  Jag använder hover eller IM-tafsar, klipper bort en bit av tafsänden och binder på en tafsring. I den knyter jag fast 10-15 cm tafs och har upphängaren på den. Det har för mig trasslat minst och blir det ändå trassel är det enkelt att klippa bort (förutom tafsringen) och göra om allt. I kallt vatten är det inte ovanligt att fisken, även stor, föredrar märlan före den stora flugan. Det har jag varit med om ett flertal gånger. Kast med upphängare är inget för maxkast utan man måste ta det lite lugnt. Annars finns det stor risk för trassel eller upphakad tafs som man måste reda ut. Flugor att rekommendera är märlimitationer, fantasiflugor som Klympen eller små fiskimitationer.
 5. MathiasL

  Bästa materialsidorna

  Skinn ja Huvud är ett bra komplement till Fishline. Snabb och kostnadsfri frakt. Företaget heter Mistpool förresten. www.mistpool.com
 6. MathiasL

  Hullingganer Vs Barblessianer

  Föredrar krok med hulling som jag klämmer in, dvs en klassisk svensk tredje väg som går i mitten. Mellanmjölk för sjutton gubbar. Nu kanske jag förstör statistiken.
 7. MathiasL

  Nilssons kastträning

  Kul, ser fram emot filmer. Det är inte ofta man får se sådana numera.
 8. MathiasL

  Vossler

  Jag har tre. DC2, Tryst och RCL. Jag tycker att de är välgjorda, bromsen på DC2 och Tryst är extremt fin (RCL saknar broms) men bromsratten på DC2 är faktiskt rätt kass. Den är gjord av plast och ser rentav billig ut. Jag förstår inte riktigt poängen med den. I övrigt är de bra.
 9. MathiasL

  Spö till kortklumpslina

  Det går att göra kort drag till lång lina men då måste man starta draget mycket senare. Huvudsaken är att draget upphör som tidigast när man gör spöstoppet. Senare funkar också (men inte för sent för då skjuter inte linan eftersom man håller i den). Att däremot stoppa draget innan man gör spöstoppet ger nästan bombsäkert en tailing loop. Långa drag ställer högre krav på att ha fart på linan eftersom det är lätt att få slack mellan linhand och den första spööglan. Kortare drag kan då underlätta om man inte helt hanterar lång lina. Lefty är en av de instruktörer jag håller högst men även han hade inte rätt om allt. Jag tycker inte heller längre att en instruktör måste ha alla rätt om alla teknikaliteter om denne är bra på att lära ut.
 10. MathiasL

  Spö till kortklumpslina

  Tailing loopen i leveranskastet kommer ofta för att man tar i lite mer då, för att man vill sträcka linan eller komma tillräckligt långt. När man gör det är det väldigt lätt att det blir ett ryck i accelerationen och man får en tailing loop. Tailing loopar pga dubbeldrag beror på att man avslutar draget innan man stoppar spöt och/eller gör ett ryckigt drag. Samma sak där, accelerationen i dragen måste vara jämn. Tajmingen i dubbeldraget är att du startar det samtidigt som du börjar kastet med spöt,eller lite senare. Det är okej att göra så men som sagt, om man avslutar draget innan man gör spöstoppet blir det lätt en tailing loop. Dubbeldragets längd anpassar du lämpligen efter hur mycket lina du har ute. Kort lina - kort drag, lång lina - långt drag.
 11. MathiasL

  Spö till kortklumpslina

  Det är möjligt men felet är ju kvar. Orsaken till att man får tailing loopar försvinner inte. Är det inte bättre att uppmuntra till lägga tid på att lära sig att kasta än till nya inköp?
 12. MathiasL

  Spö till kortklumpslina

  Eller så strävar man efter att kasta så oryckigt som möjligt. Ryckiga kast ger tailing loopar.
 13. MathiasL

  Dags för swap?

  För ett par veckor sedan stod jag uppe i Nordnorge och behövde en jiggystreamer. Fisket var trögt och jag ville ha mer rörelse för att locka hugg. Tur då att @niseye hade gjort en sådan till swapen. Jag fick ett gäng sej och torsk på den.
 14. MathiasL

  Finns lite havsabborre i Norge :)

  Jag följer Fredagsvik på Instagram och har blivit otroligt imponerad. Det skulle vara kul att fiska dem någon gång.
 15. MathiasL

  Eken's Kastträning

  Det ska vara rätt och det visar ju kastlängderna också. Jag övar på distans då och då men det är sällan jag mäter numera. Jag märker att jag håller nivån och till och med blir lite bättre eftersom jag fiskar mycket på kusten på vinterhalvåret nu för tiden. Det blir förstås inga regelrätta 170-kast men att hålla linjerna raka och ha hyfsat mycket lina i luften ibland gör att jag i alla fall inte går bakåt. Jag tror att VM kan bli riktigt bra. Banorna verkar vara oöverträffat bra gjorda.
×